A Balatoni borrégió olyan gazdag, hogy nehéz volt csak néhány palackot választanunk. Így az ünnepi asztalt vettük alapul, és hagyományos, illetve modern fogásokhoz ajánlunk nektek borokat. Persze arra azért ügyeltünk, hogy mindegyik palack önmagában is élményt adjon, erre garanciát vállalunk! És ne feledjétek, egy palack nyarat idéző balatoni bor ajándéknak sem utolsó.

A tél inkább a tartalmas, testesebb fehérborokról, vörösekről szól, a menühöz is ezek párosíthatók a legkönnyebben. A buborékok minden helyzetben élnek a joker kártyával, azaz ezek tényleg bármivel és bármikor tudnak működni. Íme, a 2022-es ünnepekre ajánlott boros tételek!

Sabar Birtokbor Olaszrizling 2021

Ha a Sabar pincétől kell bort választani, akár vakon is tehetjük, kevés az ennyire kiegyensúlyozott portfólió. Ha pedig egyszer eljut az ember hozzájuk, és a teraszon borozva éri a naplemente, akkor még inkább rabul ejti a Sabar-életérzés. Az olaszrizling Birtokbor 4 különböző dűlő terméséből készült, és a bor kétharmada fahordóban érlelődött. A házasság jól működik a pohárban is, zöld almás, őszibarackos illatát mandula fűszerezi, a kortyban pedig szinte ugyanez köszön vissza. Szép egyensúly, kerek korty, friss és roppanós őszibarack és körte, amit finom ásványos karakter egészít ki. 

Milyen fogáshoz?

Mi a töltött káposzta mellé biztos megkóstoljuk majd, a szép savak és a viszonylag semleges aromavilág szép összhangot ígér. Ahogy szinte minden balatoni fehérbor, úgy ez is jó párosítás lehet a tó halaival.

Egy palack ára 3000 Ft. 

Villa Gyetvai Rajnai Rizling 2021

Új játékos Füreden a Villa Gyetvai, az egri születésű tulajdonost mindig is vonzotta a Balaton, így a paloznaki szőlők után Füreden vette meg az egykori Esterházy-birtokon álló villát. Az épület felújításakor derült ki, hogy korábban borospince működött az épület alatt, a hagyományt pedig Gyetvai Zsolt folytatta, így született meg a borbirtok. A rajnai rizling kedvelt fajta a Balaton mindkét partján, ez a bor azonban elsősorban a száraz német rizlingeket idézi. Lassan nyíló illatában halványan őszibarackot és a fajtára jellemző finom petrolosságot érzünk. A korty is ezt a vonalat viszi tovább, visszafogott aromatika, amiben az őszibarack mellett kis zöldfűszeres karakter jelenik meg.

Milyen fogáshoz?

A pince ajánlása szerint bőrös malachoz érdemes megkóstolni, szóval ha ilyet terveztek szilveszterre, akkor a borotok már megvan hozzá. A karácsonyi menüben a pulykasült rengeteg változatával harmonizálhat, érdemes vele kísérletezni!

Egy palack ára 3800 Ft. 

Bujdosó Pét-nat Rajnai Rizling 2021

Folyamatos kísérletezés folyik a Bujdosó Pincészetben, Balatonlellén, főleg, mióta a család legifjabb Ference hazatért külföldi tanulmányaiból. Az egyik ilyen kísérletük a pét-nat, ami tulajdonképpen egy nyerspezsgő. Az erjedés vége felé járó mustot lepalackozták, így az erjedés már a palackban ment végbe, a keletkező szén-dioxid pedig az üvegben maradt a seprővel együtt. Ettől lett a pét-nat izgalmas, hiszen a seprőtől még krémesebb a korty, a kevés beavatkozástól pedig a must aromái hangsúlyosan megjelennek a pohárban. Illatában a rajnaira sokszor jellemző egzotikus gyümölcsök köszönnek elsőre, mangó, őszibarack. Belekortyolva indul a buli, a buborékoktól minden bor vidámabbnak tűnik, ez pedig alapból is az, jól iható, könnyed és vidám pezsgő.

Milyen fogáshoz?

Sokszor mondják, hogy a pezsgők bármilyen helyzetben bevethetők, szerintünk ez erre a palackra is igaz. Aperitifként vagy hideg előétel mellé is tökéletes lehet. Persze az ideális terepe a szilveszteri buli, az éjszakai élet. Ha valami vagányabbra vágysz, mint a tradicionális pezsgők, akkor ez a te borod!

Egy palack ára 4000 Ft. 

Somlói Vándor Nagy-Somlói Hárslevelű 2021

Kis Tamás azért kapta a vándor nevet, mert a kezdetekben még egri munkahelye mellett vitte somlói pincéjét. Ennek idővel véget vetett, és Somló mellett kötelezte el magát, a szerelem, majd a család azonban újra vándorrá tette, most a zalai Bussay Pincészet mellett működteti a birtokot. A borokon azonban nem lehet észrevenni, hogy kevés figyelem jutna rájuk, Tomi palackjai igen keresettek, még a tengerentúlon is. A pohárba szagolva elvarázsol minket a bor, szinte karácsonyi hangulatot teremt, birsalmasajt, aszalt sárgabarack, finom fűszeresség csalogat. A kortyban folytatódik a varázslat, az illat gyümölcsei mellé csatlakozik egy izgalmas köves-ásványos karakter, az utóízben pedig finom sósság jelenik meg. Sokan keresik, hogy lehetne Somlót szélesebb körben népszerűvé tenni, szerintünk elég ezt a bort megkóstolni, a válasz ott van a pohárban.

Milyen fogáshoz?

A borász elárulta, hogy náluk az ünnepi asztalon a tejszínes fogashoz bontják majd a hárslevelűt. Korábbi tapasztalata szerint a somlói borok legtöbbször jól működnek a most népszerű BBQ műfaj fogásaival, a hegy ásványai jól kiegészítik a füstös karaktert. Ha valaki előveszi a szmókert az ünnepekre, érdemes ebből a borból is beszereznie.

Egy palack ára 4800 Ft. 

Jakab Syrah 2020

Mindig öröm új pincét felfedezni, még nagyobb öröm, amikor ennyire erős a bemutatkozása. A nagyrészt egykori Szeremley-területeken gazdálkodó Jakab Péter (egy egészen nem politikus Jakab Péterről van itt szó – A szerk.) az építőiparból érkezett, gyorsan átlátta, hogy a mindennapos munkához elengedhetetlen a jó csapat. Hamar megtalálta a megfelelő embert a feladatra, Bakó Ambrus a Badacsonyi borvidék jó ismerője, ráadásul maximálisan minőségszemléletű. Egyelőre a syrah mellett pinot noir és kéknyelű alkotja a kínálatot, mindegyik túlmutat egy induló pince borán. Ahogy kitöltöttük a bort, egyből tudtuk, hogy jó választás: illatában lédús meggy, cseresznye és a karácsonyi hangulathoz hozzá tartozó fahéj és szegfűszeg csilingel. A korty párhuzamos mindezekkel, szinte haraphatók a gyümölcsök, finoman háttérbe húzódnak a hordó fűszerei, a lecsengésben pedig finom borsos karakter jelenik meg. Jól iható bor, arany középút a fajsúlyt illetően.

Milyen fogáshoz?

Az első tippünk egyértelműen a kacsa. A szaftos, fűszeres hús mellé remekül passzol a hasonló értékeket felmutató Jakab Syrah. Bátrabbak akár halászlé mellé is megpróbálhatják, ha valaki a tartalmasabb szegedi iskolát készíti, ahhoz passzolhat. A könnyedebb bajai vagy délvidéki stílushoz kadarkát választanánk, ehhez azonban még várjuk a balatoni kadarkatermelők jelentkezését.

Egy palack ára 6500 Ft. A pince még az indulás első lépéseinél tart, így honlapjuk nincsen. A bort egyelőre a forgalmazónál találjátok

Kékajtó Faust Kékfrankos 2018

A válogatott birkózóból borásszá lett Németh Miklóssal jót beszélgettünk tavaly, most pedig egyik meghatározó borát, a kékfrankost ajánljuk. Miklósék hozzáállásának alapja a fenntarthatóság, úgy dolgoznak mindennap, hogy a tőkékről még akár unokáik is szüretelhessenek. A bio jelző náluk mély értelmet nyert, a talajélet javításával érik el, hogy a szőlő erős és ellenálló legyen. Ez persze rengeteg kézi munkával jár, ők ezt egyfajta meditációként kezelik. Az idős tőkékről szüretelt kékfrankos 3 éven keresztül fejlődött (francia hordókban), mielőtt szűretlenül palackba került. A pohárba szagolva érett meggy, piros bogyós gyümölcsök, majd fahéj, szerecsendió és cédrus köszön vissza. Kóstoláskor fokozódik az élmény: kerek, tökéletes egyensúlyban lévő bor, ízében cseresznye, meggy, finom fahéj és szegfűszeg. A Kőröshegy még kevésbé felkapott a déli parton, de pár hasonló bor után ez könnyen változhat.

Milyen fogáshoz?

A borász ajánlását vakon elfogadjuk, harcsapaprikás pedig sok helyen kerül a karácsonyi asztalra. Biztos, hogy elegáns fűszerei és arányos savai jól működnek a paprikással. Mi azért megkockáztatjuk, hogy egy klassz borjúbécsi hasonlóan nagy élmény lenne a Faust Kékfrankossal.

Egy palack ára 5500 Ft. 

Németh Pince Csaknekedkislány késői Rajnai Rizling 2021

Ez a pince Badacsony legjobban titokban tartott gyöngyszeme – mesélte egykor egy barátunk, és be kell látnunk, igaza volt. A bor nevéhez pedig van köze a Csaknekedkislány együttesnek is, a zenekar hallotta a borász lányát, Szalai Annát énekelni, amiből utána közös dal (Nem bizony), majd egyre intenzívebb együttműködés lett. Az ilyen történetekből ritkán születik bor is, itt a kivétel. A 2021-es évjáratban egészséges, novemberben szüretelt töppedt szőlőből készült a bor, amiben nagyjából 80 g maradékcukor van. Beleszippantva elvarázsol az illat, finom körtebefőtt vele együtt eltett citromkarikákkal. Kóstolva elsőre a játékos savak tűnnek fel, majd elgondolkozunk, hogy a lemon pie még találóbb élmény-e. A cukormennyiség ellenére is könnyed a korty, a fűszerkavalkád szépen díszít, ilyen egy modern felfogású édes bor!

Milyen fogáshoz?

Önmagában felér egy desszerttel, bár könnyen lehet, hogy ellopja a show-t az ünnepi menü elől. Sajtok mellé érdemes kínálni, főleg, ha belecsempésztek egy darab kékpenészest. A libamáj zsírosságát is jól ellensúlyozza a bor szép savszerkezete, ha igazán nagyot akartok villantani, keressetek rá a libamáj c rème brűlée receptjére!

Egy palack ára 7000 Ft. 

Címkék