Egész napos, finom ételekkel, borokkal és mesés panorámával kísért gasztrotúrára indultunk a déli parton, a Balaton nyugati csücskétől egészen Siófokig, és mi is meglepődtünk, hogy mennyi fogás, mennyi helyszín és mennyi történet fér egyetlen napba. Színpompás fogásokat kóstoltunk a Port Étteremben, a Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok boraival koccintottunk a magasban, majd bevettük magunkat a Siófok melletti vadonba, ahol az Egy Csipet Nádas varázsolt el minket a kínálatával. A napot a Kistücsök Séfszoba exkluzív gasztroélménye és egy felejthetetlen desszert koronázta meg. Élménybeszámolónk következik.

Port Étterem & Panzió: izgalmas játék a színekkel és a formákkal

A gasztrotripet a nyugati övcsatorna partján, a balatonmáriafürdői Port Étterem & Panzióban kezdjük. A Nagyberek vizeit levezető csatorna a fákkal egy kis Velence-hangulatot kölcsönöz Máriafürdő központjának, és ezt most már a tavaszi szeszélyes, esős időben is meg tudjuk csodálni az étterem új „télikertjéből”, vagyis kibővített, fűthető teraszáról.

Balla György 2012 óta vezeti családjával az azóta többször kibővített panziót és a folyamatosan megújuló éttermet. Berki Zsolt felel az ízekért, és a konyha magyaros, laktató, helyi alapanyagokkal készült fogásokat kínál. A tavaszi menüből ízelítőt is kaptunk (a valós mennyiségnél kisebb, kóstolóadagokban).

Az első fogás  a tapolcai pisztrángrolád szalonnás-szarvasgombás burgonyapralinéval és savanyított zöldségekkel  játék a színekkel, az ízekkel és a formákkal. A séf szarvasgombát és szusit formázó köretekkel és egy korallra emlékeztető csipsszel okoz nem kis meglepetést.

A textúrák és a színek játéka tovább folytatódik a medvehagymakrém-leves vadropogóssal nevű fogásban, majd angus hátszínsteak következik balatonfenyvesi marhából, tepertős nudlival és karfiollal. Egyelőre több szín van a tányérunkon, mint az esős tavaszi tájban.

A menüt egy „mákos guba” nevű kompozíció zárja, és nem túlzás ezzel a szóval illetni ezt a desszertet, aminek megjelenése a fenyőtobozok szerkezetét, íze a legszebb mákosguba-emlékeinket idézi. Az idei év egyik újítása, hogy egy Déli part ízei nevű, 4 fogásos degusztációs menüvel is készülnek.

A Port Étterem & Panzió április 28-tól szeptember végéig mindennap nyitva tart, az év többi részében hétvégente lehet felkeresni őket.

Kékajtó Borászat: koccintás a magasban

Az étteremből a balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont felé vesszük az irányt, ahol a teraszon Németh Miklós vár minket birtoka, a kőröshegyi Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok három tételével és rengeteg sztorival. A Kékajtó – ami tényleg egy kék pinceajtóról kapta a nevét – családi vállalkozás. Miklós és felesége, Gyöngyi 2015-ben, 20 évnyi hazai és nemzetközi kóstolási tapasztalattal alapították meg a borászatot, amelyet azóta folyamatosan bővítenek. Ma már közel 10 hektárnyi területtel rendelkeznek Kőröshegyen, ugyanakkor most csak 4 hektárról szüretelnek, mert az ültetvényeik nagy része szerkezetátalakításon esik át.

Elállt az eső, így a teraszon folytatjuk a kóstolást, amihez a hátteret az északi part párában úszó dombjai és a távoli tanúhegyek adják. A poharakba kerül a 2020-as Gyerekjáték Olaszrizling, a 2021-es Zweigelt és a Színjáték Olaszrizling narancsbor, megcsodáljuk a palackok címkéjét, amelyeket Anna Amélie dizájner álmodott meg. 

Miklós arról mesél, hogy bioszemlélettel művelik a szőlőt, mert szeretnék, ha az unokáik is szüretelhetnének ezekről a tőkékről, és hogy a biotermelés elsősorban a talaj, a talajélet és a növény szimbiózisáról szól.

A borásszal készült, korábbi interjúnkból kiderül, mire tanította Miklóst a versenyszerű sport és a birkózás.

A Kékajtó borterasza április 29-től pénteken és szombaton1620 óráig tart nyitva, de lehet más időpontot is foglalni az itt található elérhetőségeken.

Egy Csipet Nádas: magyaros ízek, nápolyi pizza a nyugalom szigetén

Töreki egy csendes falu Siófok mellett, ahol zöld dombok, erdők és a magaslatokon balatoni panoráma fogad. Egy erdő mellett parkol le a buszunk, és az első pánik után rájövünk, hogy nem túrázni, hanem ismét enni fogunk. Az Egy Csipet Nádasban Majoros Attila és csapata frissítőkkel, isteni mártogatósokkal és a faluban készülő, a Nübel családi manufaktúra finom sajtjaival vár minket a tágas kertben. Biztosak vagyunk abban, hogy ez a hely nemcsak most, hanem a legnagyobb nyári pörgésben is a béke szigete: a madárcsicsergés, a nyugalom és a szomszéd birtokon legelésző lovak szemlélése mindenkinek segít lelassulni egy húzós hét után.

Az Egy Csipet Nádas 1995-ben épült, változó jelleggel és profillal működött, mígnem Majoros Attila 2016-ban átvette a családi vállalkozás ezen részét, és elkezdte átalakítani és bővíteni a saját elképzelései alapján a helyet. Most a magyaros ételeké a főszerepnagyszüleink konyhájának ízeit szeretnék visszahozni, meséli. Nem „túlgondolva”, hanem kicsit színesen. Ugyanakkor nemzetközi, többek között ázsiai ihletésű fogásokkal is találkozhatunk.


Pazar ízelítőt kapunk a hely gasztronómiai ars poeticájából: az előétel bulguros avokádótatár marinált királyrákkal, ezt követi a ropogós malaccsászár sárgaborsópürével, a pisztrángfilé beluga lencsével, a csirkemellpiccata lime-os, spenótos gnocchival és a St. Louis-oldalas wasabis pankomorzsában. És amikor azt hisszük, ezt nem lehet fokozni, mascarponés répatorta és fehér csokis, croissant-alapú „mákos guba” érkezik.

A fix étlap mellett tematikus kínálattal is készülnek, a harmadik „vonal” pedig a nápolyi pizza, ami tavaly nyár óta sül a kertbe települt food truckban. A pizza egy lazább, hétköznapibb életérzést ad a helynek, többször érkeznek helyi vendégek is, meséli Majoros Attila. Hozzáteszi: 

„Ha igazán bezöldül a táj, a lomboktól a teraszról szinte nem látsz másik házat. Körbenézek, és azt gondolom, hogy jó itt lenni. Korábban arra gondoltunk, hogy a Petőfi sétányon kellene éttermet nyitni, de nem bántuk meg, hogy nem így történt.”

„Ha igazán bezöldül a táj, a lomboktól a teraszról szinte nem látsz másik házat. Körbenézek, és azt gondolom, hogy jó itt lenni. Korábban arra gondoltunk, hogy a Petőfi sétányon kellene éttermet nyitni, de nem bántuk meg, hogy nem így történt.”

Kistücsök Séfszoba: exkluzív élmény degusztációs menüvel

A napot egy minden érzékszervre ható gasztrotrippel, a Kistücsök Séfszoba menüjével zárjuk. Ahogy korábban már írtuk, a Séfszoba egy önálló, látványkonyhás étterem a Kistücsök Food & Room területén belül, ahol borokkal kísért, fix degusztációs menüt és egy olyan gasztroélményt kapunk, aminek hatására teljesen átalakul az éttermek működéséről és a séfek munkájáról kialakított képünk. Itt a szemünk előtt fejezik be az ételeket a szakácsok, és részesei lehetünk azoknak a folyamatoknak is, amik a legtöbbször rejtve maradnak a vendégek elől.

Csapody Balázs, a Kistücsök tulajdonosa kísér fel minket a látványkonyhás nappaliba, és így foglalja össze a koncepció lényegét: 

„A célunk egy olyan interaktív tér létrehozása volt, ahol sokkal személyesebb a kapcsolat, ahol a helyi borok és alapanyagok vannak fókuszban, ezekről lehet beszélgetni, és ahol a vendégek kivetítőn is nyomon követhetik az ételek elkészítésének folyamatát.”

„A célunk egy olyan interaktív tér létrehozása volt, ahol sokkal személyesebb a kapcsolat, ahol a helyi borok és alapanyagok vannak fókuszban, ezekről lehet beszélgetni, és ahol a vendégek kivetítőn is nyomon követhetik az ételek elkészítésének folyamatát.”

Az aktuális menüsort a Kistücsök séfje, Jahni László és a Séfszoba séfje, Kasza Roland alakítják ki, Balázzsal közösen. A menü egy külön cikket is megérne természetesen, de most csak röviden foglaljuk össze: a kihagyhatatlan kovászos kenyérre barna vaj kerül, majd egy olyan fogás következik, amiben a sóska, a cukkini, a burgonya és többféle hagyma  fokhagyma, medvehagyma, póréhagyma  alkotnak mesés kompozíciót. 

A spárgák madársalátával és bazsalikommal találkoznak a tányéron, a főétel pedig bárány, endívia és kuszkusz triója. Az egész vacsora és a nap megkoronázása a szavakkal le nem írható ízélményt adó desszert, amelynek összetevői között a pisztácia, a lime és az ibolya mellett valamilyen varázslat is szerepel, legalábbis szerintünk. Mindez Kohut-Görömbei Luca egyedi üvegtányérjain érkezik, amelyek az étterem üveghulladékából készültek. 

A Séfszoba bejelentkezéssel látogatható télen-nyáron, a menü általában 6 hetente változik. A bejelentkezés azért is fontos, mert itt a fenntarthatóság jegyében tényleg annyi étellel készülnek, amennyi vendég érkezik.

A Séfszobáról készült korábbi beszámolónkat itt, Csapody Balázzsal készült interjúnkat pedig itt olvashatjátok el. 

A Balaton két vége között csak 80 km távolság, mégis teljesen más gasztronómiai hagyományokkal, jellegzetes hozzávalókkal, ízekkel találkozik, aki rá meri bízni magát a szezonális alapanyagokra és a séfek ajánlataira. Mindenkinek ajánljuk, hogy tegyen így.

Címkék