Keresés EN

Ez is érdekelheti

Gasztró

Koccintás a kilátóban, ebéd a zöld lombok alatt – Ilyen egy tökéletes tavaszi nap a déli parton

Egész napos, finom ételekkel, borokkal és mesés panorámával kísért gasztrotúrára indultunk a déli parton, a Balaton nyugati csücskétől egészen Siófokig, és mi is meglepődtünk, hogy mennyi fogás, mennyi helyszín és mennyi történet fér egyetlen napba. Színpompás fogásokat kóstoltunk a Port Étteremben, a Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok boraival koccintottunk a magasban, majd bevettük magunkat a Siófok melletti vadonba, ahol az Egy Csipet Nádas varázsolt el minket a kínálatával. A napot a Kistücsök Séfszoba exkluzív gasztroélménye és egy felejthetetlen desszert koronázta meg. Élménybeszámolónk következik.

Port Étterem & Panzió: izgalmas játék a színekkel és a formákkal

A gasztrotripet a nyugati övcsatorna partján, a balatonmáriafürdői Port Étterem & Panzióban kezdjük. A Nagyberek vizeit levezető csatorna a fákkal egy kis Velence-hangulatot kölcsönöz Máriafürdő központjának, és ezt most már a tavaszi szeszélyes, esős időben is meg tudjuk csodálni az étterem új „télikertjéből”, vagyis kibővített, fűthető teraszáról.

Balla György 2012 óta vezeti családjával az azóta többször kibővített panziót és a folyamatosan megújuló éttermet. Berki Zsolt felel az ízekért, és a konyha magyaros, laktató, helyi alapanyagokkal készült fogásokat kínál. A tavaszi menüből ízelítőt is kaptunk (a valós mennyiségnél kisebb, kóstolóadagokban).

Az első fogás  a tapolcai pisztrángrolád szalonnás-szarvasgombás burgonyapralinéval és savanyított zöldségekkel  játék a színekkel, az ízekkel és a formákkal. A séf szarvasgombát és szusit formázó köretekkel és egy korallra emlékeztető csipsszel okoz nem kis meglepetést.

A textúrák és a színek játéka tovább folytatódik a medvehagymakrém-leves vadropogóssal nevű fogásban, majd angus hátszínsteak következik balatonfenyvesi marhából, tepertős nudlival és karfiollal. Egyelőre több szín van a tányérunkon, mint az esős tavaszi tájban.

A menüt egy „mákos guba” nevű kompozíció zárja, és nem túlzás ezzel a szóval illetni ezt a desszertet, aminek megjelenése a fenyőtobozok szerkezetét, íze a legszebb mákosguba-emlékeinket idézi. Az idei év egyik újítása, hogy egy Déli part ízei nevű, 4 fogásos degusztációs menüvel is készülnek.

A Port Étterem & Panzió április 28-tól szeptember végéig mindennap nyitva tart, az év többi részében hétvégente lehet felkeresni őket.

Kékajtó Borászat: koccintás a magasban

Az étteremből a balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont felé vesszük az irányt, ahol a teraszon Németh Miklós vár minket birtoka, a kőröshegyi Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok három tételével és rengeteg sztorival. A Kékajtó – ami tényleg egy kék pinceajtóról kapta a nevét – családi vállalkozás. Miklós és felesége, Gyöngyi 2015-ben, 20 évnyi hazai és nemzetközi kóstolási tapasztalattal alapították meg a borászatot, amelyet azóta folyamatosan bővítenek. Ma már közel 10 hektárnyi területtel rendelkeznek Kőröshegyen, ugyanakkor most csak 4 hektárról szüretelnek, mert az ültetvényeik nagy része szerkezetátalakításon esik át.

Elállt az eső, így a teraszon folytatjuk a kóstolást, amihez a hátteret az északi part párában úszó dombjai és a távoli tanúhegyek adják. A poharakba kerül a 2020-as Gyerekjáték Olaszrizling, a 2021-es Zweigelt és a Színjáték Olaszrizling narancsbor, megcsodáljuk a palackok címkéjét, amelyeket Anna Amélie dizájner álmodott meg. 

Miklós arról mesél, hogy bioszemlélettel művelik a szőlőt, mert szeretnék, ha az unokáik is szüretelhetnének ezekről a tőkékről, és hogy a biotermelés elsősorban a talaj, a talajélet és a növény szimbiózisáról szól.

A borásszal készült, korábbi interjúnkból kiderül, mire tanította Miklóst a versenyszerű sport és a birkózás.

A Kékajtó borterasza április 29-től pénteken és szombaton1620 óráig tart nyitva, de lehet más időpontot is foglalni az itt található elérhetőségeken.

Egy Csipet Nádas: magyaros ízek, nápolyi pizza a nyugalom szigetén

Töreki egy csendes falu Siófok mellett, ahol zöld dombok, erdők és a magaslatokon balatoni panoráma fogad. Egy erdő mellett parkol le a buszunk, és az első pánik után rájövünk, hogy nem túrázni, hanem ismét enni fogunk. Az Egy Csipet Nádasban Majoros Attila és csapata frissítőkkel, isteni mártogatósokkal és a faluban készülő, a Nübel családi manufaktúra finom sajtjaival vár minket a tágas kertben. Biztosak vagyunk abban, hogy ez a hely nemcsak most, hanem a legnagyobb nyári pörgésben is a béke szigete: a madárcsicsergés, a nyugalom és a szomszéd birtokon legelésző lovak szemlélése mindenkinek segít lelassulni egy húzós hét után.

Az Egy Csipet Nádas 1995-ben épült, változó jelleggel és profillal működött, mígnem Majoros Attila 2016-ban átvette a családi vállalkozás ezen részét, és elkezdte átalakítani és bővíteni a saját elképzelései alapján a helyet. Most a magyaros ételeké a főszerepnagyszüleink konyhájának ízeit szeretnék visszahozni, meséli. Nem „túlgondolva”, hanem kicsit színesen. Ugyanakkor nemzetközi, többek között ázsiai ihletésű fogásokkal is találkozhatunk.


Pazar ízelítőt kapunk a hely gasztronómiai ars poeticájából: az előétel bulguros avokádótatár marinált királyrákkal, ezt követi a ropogós malaccsászár sárgaborsópürével, a pisztrángfilé beluga lencsével, a csirkemellpiccata lime-os, spenótos gnocchival és a St. Louis-oldalas wasabis pankomorzsában. És amikor azt hisszük, ezt nem lehet fokozni, mascarponés répatorta és fehér csokis, croissant-alapú „mákos guba” érkezik.

A fix étlap mellett tematikus kínálattal is készülnek, a harmadik „vonal” pedig a nápolyi pizza, ami tavaly nyár óta sül a kertbe települt food truckban. A pizza egy lazább, hétköznapibb életérzést ad a helynek, többször érkeznek helyi vendégek is, meséli Majoros Attila. Hozzáteszi: 

„Ha igazán bezöldül a táj, a lomboktól a teraszról szinte nem látsz másik házat. Körbenézek, és azt gondolom, hogy jó itt lenni. Korábban arra gondoltunk, hogy a Petőfi sétányon kellene éttermet nyitni, de nem bántuk meg, hogy nem így történt.”

„Ha igazán bezöldül a táj, a lomboktól a teraszról szinte nem látsz másik házat. Körbenézek, és azt gondolom, hogy jó itt lenni. Korábban arra gondoltunk, hogy a Petőfi sétányon kellene éttermet nyitni, de nem bántuk meg, hogy nem így történt.”

Kistücsök Séfszoba: exkluzív élmény degusztációs menüvel

A napot egy minden érzékszervre ható gasztrotrippel, a Kistücsök Séfszoba menüjével zárjuk. Ahogy korábban már írtuk, a Séfszoba egy önálló, látványkonyhás étterem a Kistücsök Food & Room területén belül, ahol borokkal kísért, fix degusztációs menüt és egy olyan gasztroélményt kapunk, aminek hatására teljesen átalakul az éttermek működéséről és a séfek munkájáról kialakított képünk. Itt a szemünk előtt fejezik be az ételeket a szakácsok, és részesei lehetünk azoknak a folyamatoknak is, amik a legtöbbször rejtve maradnak a vendégek elől.

Csapody Balázs, a Kistücsök tulajdonosa kísér fel minket a látványkonyhás nappaliba, és így foglalja össze a koncepció lényegét: 

„A célunk egy olyan interaktív tér létrehozása volt, ahol sokkal személyesebb a kapcsolat, ahol a helyi borok és alapanyagok vannak fókuszban, ezekről lehet beszélgetni, és ahol a vendégek kivetítőn is nyomon követhetik az ételek elkészítésének folyamatát.”

„A célunk egy olyan interaktív tér létrehozása volt, ahol sokkal személyesebb a kapcsolat, ahol a helyi borok és alapanyagok vannak fókuszban, ezekről lehet beszélgetni, és ahol a vendégek kivetítőn is nyomon követhetik az ételek elkészítésének folyamatát.”

Az aktuális menüsort a Kistücsök séfje, Jahni László és a Séfszoba séfje, Kasza Roland alakítják ki, Balázzsal közösen. A menü egy külön cikket is megérne természetesen, de most csak röviden foglaljuk össze: a kihagyhatatlan kovászos kenyérre barna vaj kerül, majd egy olyan fogás következik, amiben a sóska, a cukkini, a burgonya és többféle hagyma  fokhagyma, medvehagyma, póréhagyma  alkotnak mesés kompozíciót. 

A spárgák madársalátával és bazsalikommal találkoznak a tányéron, a főétel pedig bárány, endívia és kuszkusz triója. Az egész vacsora és a nap megkoronázása a szavakkal le nem írható ízélményt adó desszert, amelynek összetevői között a pisztácia, a lime és az ibolya mellett valamilyen varázslat is szerepel, legalábbis szerintünk. Mindez Kohut-Görömbei Luca egyedi üvegtányérjain érkezik, amelyek az étterem üveghulladékából készültek. 

A Séfszoba bejelentkezéssel látogatható télen-nyáron, a menü általában 6 hetente változik. A bejelentkezés azért is fontos, mert itt a fenntarthatóság jegyében tényleg annyi étellel készülnek, amennyi vendég érkezik.

A Séfszobáról készült korábbi beszámolónkat itt, Csapody Balázzsal készült interjúnkat pedig itt olvashatjátok el. 

A Balaton két vége között csak 80 km távolság, mégis teljesen más gasztronómiai hagyományokkal, jellegzetes hozzávalókkal, ízekkel találkozik, aki rá meri bízni magát a szezonális alapanyagokra és a séfek ajánlataira. Mindenkinek ajánljuk, hogy tegyen így.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró

Balatonfüredre költözik a csopaki Szomszéd Kertje

Balatonfüredre, a Füredi Malomház épületébe költözik a csopaki Szomszéd Kertje. A helyszín változik, de a gasztrokínálat és a sajátos hangulat marad.

Gasztró

Itt voltak a legjobb olaszrizlingek! – Csopaki sétálókóstolón jártunk

Egy finom bort lötyögtetve élvezzük a kora tavaszi napsütést és a Balaton látványát egy dűlő mellől – nekünk ezt jelentette az Olaszrizling szerintünk, és alig várjuk, hogy újra részt vegyünk rajta!

Gasztró

Balatoni helyek, ahova eddig nem látott programokkal várnak márciusban

Nyolc olyan, Taste Balatonhoz csatlakozó helyet ajánlunk, amelynek programjaiból mi magunk is kaptunk egy kis ízelítőt.

Neked ajánlott

A