Tavaly decemberben adták át Salföld új kulturális központját, a Káli Fecske Étterem és Kulturális Központot, ami rengeteg programmal és egy magyaros ízeket és reggelit is kínáló étteremmel gazdagítja a Káli-medencét. A tájba simuló, négy egységből álló épületegyütteshez az étterem mellett egy kiállítótér, egy kertmoziként is működő fedett szabadtéri színpad, öltöző és több alkotóházi szálláshely tartozik. Megnéztük a Káli-medence új kulthelyét, és a házias bisztrót is kipróbáltuk.

A Káli Fecske Étterem és Kulturális Központot (korábban Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház) a több mint negyven éve használaton kívül álló egykori salföldi egyházi iskola területén alakították ki. Az épület nagyon elhanyagolt, romos állapotban volt, a területen birkák legeltek. 2020 tavaszán született meg a kultközpont ötlete, a projekt megvalósítását a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány (KKKA) vállalta magára, az épületegyüttes a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával készült el.

Az új kulturális központ egy kis emelkedőn található, a salföldi templom és a Salföldi Major szomszédságában. Nagy alapterülete (3300 négyzetméter) ellenére sem tűnik ki a környezetéből – a településen nem is lehetséges a hagyományostól eltérő, a tájba nem illeszkedő ingatlanok építése.

A Káli Fecske házias ízeket kínál, és nem akar semmit újragondolni

Először az étterem kínálatát teszteljük. Három egység közül is választhatunk: leülhetünk a tágas belső térben, ami az épület rusztikus hangulatát viszi tovább – a környéken gyakran túltolt provence-i romantika nélkül –, a külső teraszon és a belső udvar grillteraszán. A külső teraszt választjuk, ahonnan a templomra, a Salföldi Majorra és a Káli-medence hullámzó dombjaira látunk, és ahol csak a major lakóinak hangja töri meg a csendet. Legszívesebben itt maradnánk egész nap, a tájban gyönyörködve, de egy zápor mindenkit a belső térbe kerget.

Az étterem május 12-én nyílt meg, és egész évben nyitva tart. Az ételek Gyurecska László konyhafőnök irányítása alatt készülnek, a cél pedig egy magas minőségű, házias bisztró, ahol zömében magyaros fogásokat kínálnak, meséli Vesztergombi Dániel üzletvezető:

„Nem akartunk újragondolni semmit, és fine diningot sem akartunk, mert az nagyon kilógna a helyi jellegzetességek közül. Egy olyan helyet szerettünk volna, ami közönségkedvenc, a minőségben is megállja a helyét.”

„Nem akartunk újragondolni semmit, és fine diningot sem akartunk, mert az nagyon kilógna a helyi jellegzetességek közül. Egy olyan helyet szerettünk volna, ami közönségkedvenc, a minőségben is megállja a helyét.”

Az étlap rövid, két előétel, két leves, hat főétel, két saláta, két gyerekeknek szóló fogás és két desszert szerepel rajta többféle vegetáriánus étellel. A Salföldi kamra válogatásba (3500 Ft) sonka, kolbász, szalonna, sajt, zöldségek és házikenyér került.

Mindig szerepel az étlapon egy krémleves. Eperkrémlevest (2200 Ft) kapunk, ami igazi felüdülés a fülledt időben.

Bár a magyaros konyha van a fókuszban, azért szerepel néhány nemzetközi fogás is az étlapon, mint például a tagliatelle vagy a rizottó. Utóbbi most krémes parajjal készül, tapolcai pisztrángfilével vagy mandulás sült camembert-rel (4800 Ft). Mi az utóbbit választottuk.

A kemencés csülök citromos, rozmaringos burgonyával és káposztakrémmel (6300 Ft) a Káli Fecske ikonikus étele is lehetne. Szerintünk nem fogják tudni levenni az étlapról.

A bélszínsteak tükörtojással és sült burgonyával, grillzöldséggel a napi ajánlatban szerepelt. 

Az étlapon kétféle desszert szerepel, az egyik az elmaradhatatlan túrógombóc mézes görög joghurttal (2100 Ft), de a pultból is választhatunk süteményeket.

A kiadós, egyszerű, de nagyon finom ebédek és vacsorák mellett egy reggelire is beülhetünk 9 órától (tervben van, hogy hétköznap is lesz).

Kiállítások, koncertek, kertmozi és színház

A másik épületben található kiállítótérben a Káli Kultúrtér rendez kiállítássorozatot, amelyben többek között a magyar kortárs művészet és a progresszív fotóművészet jelentős alkotóit mutatják be. Július 23-ig a legendás Pajta Galéria alapítója, a World Press Photo Golden Eye díjas Török László A jellé vált kép című kiállítása látható, de lesz tárlat Mészáros László fotóiból és Szax Olivér festményeiből is.

A rendezvénytér irodalmi esteknek, csütörtökönként kertmozinak, péntekenként jazzkoncerteknek ad otthont, a hétvégéken pedig a Thália Nyárikert helyszíne. A gyerekelőadások mellett koncertek és önálló művészi estek szerepelnek a programjukban olyan előadókkal, mint Udvaros Dorottya, Pindroch Csaba vagy Földes László Hobo. A nyarat a tervek szerint egy jazzfesztivállal zárják majd szeptember első napjaiban.


Címkék

Elérhetőségek

Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház, Káli Fecske étterem 8256 Salföld, Templom utca 1. Facebook-oldal