Az első melengető tavaszi napsugarakra még várni kell, de a Balatonon már most tavaszi energiák pezsegnek. Farsangi bulikkal, koncertekkel, gasztroélményekkel búcsúzik a balatoni tél: a Karolina Kávéházban, Balatonlellén és Keszthelyen karneváli hangulat vár, a veszprémi Papírkutyában neves előadók koncertjeit hallgathatjátok meg, ha pedig csak egy kis mozgásra vágytok a friss levegőn, várostörténeti tematikus sétákon vagy akár egy izgalmas, holdfényes badacsonyi túrán vehettek részt. Irodalom- és hiphoprajongóknak kihagyhatatlan program a Holtszezon, aki pedig szezonális, helyi alapanyagokból készült fogásokra kíváncsi, meghódíthatja a Gasztrohegyet.

Kevin Davy White, Papírkutya, Veszprém, február 1–2. 19.00–20.30

Kevin Davy White személyében egy igazán sokoldalú zenész, dalszövegíró, producer és énekes lép fel a Papírkutyában. Azt tartják róla, hogy rock és funk folyik az ereiben, bluest reggelizik és soult ebédel, este pedig szenvedélyes koncertet ad. A Londonból érkező zenész 2022-ben a Texas, a Simply Red és a Westlife vendégeként fesztiválozott Európa-szerte, 2023-ban pedig Lionel Richie-vel koncertezik, de január 31. és február 2. között három estén keresztül is Veszprémben csíphetjük el őt. 

Az eseményről itt találtok részleteket. 

Őslakosok és újlakosok a Tapolcai-/Káli-medencében, Parókia Coworking, Káptalantóti, február 3. 17.00

Érdekes előadásra hív a káptalantóti közösségi iroda: Hangodi László történész és főmuzeológus tart előadást, amelyben megismerhetjük a Balaton-felvidék nyugati medencéinek kultúr- és társadalomtörténetét. Szó lesz a Balaton-felvidéki beköltözési hullámokról – itt évezredek óta népek, társadalmak, közösségek telepedtek le és vándoroltak el, falvak és városok jöttek létre, majd tűntek el. Az előadás a hatalkalmas, HELYBEN VAGYUNK című rendezvénysorozat első állomása.

Az esemény részleteit itt találjátok


Téli holdfénytúra a Badacsonyon, február 4. 15.30

A naplementék télen is varázslatosak a Balatonnál, ha nem borús az idő. A mesés napnyugtára ugyan nincs garancia, de a macskabagolykoncertre, az ezüsthídra és a különleges élményre igen, ha csatlakozunk február 4-én a Badacsonyban szervezett holdfénytúrához. A kiránduláson megismerhetjük a vidék új arcát, történeteket hallhatunk a Balatonról, olyan állomásokat érintve, mint a Rózsakő, a Hertelendy-emlék és a Kisfaludy-kilátó. A túra 2 km hosszú, és kb. 2 és fél óra alatt teljesíthető.

Az esemény előzetes regisztrációhoz kötött, amit az itt található elérhetőségek egyikén tehetünk meg. A túra ára gyerekeknek 1000, felnőtteknek pedig 2000 forint.

Olaszrizling szerintünk 2023, Csopak, Jásdi Borterasz és St. Donat, február 4. 13.00–18.00

Újra eljött az olaszrizlingek seregszemléje Csopakon, a megszokott módon. Február 4-én sétálókóstolón vehetünk részt a Jásdi Borteraszon és a közeli St. Donat (korábban Szent Donát Borkúria) borteraszán, ahol 20 magyarországi borászat tételein keresztül kaphatunk képet arról, milyen is az olaszrizling.

Jegyár: 18 000 Ft / fő, amely tartalmazza a sétálókóstolót mindkét helyszínen és a közöttük rendszeresen közlekedő buszjárat használatát. 

A kiállítók listáját és a részleteket itt találjátok

Szívárnyék – Pilinszky-est Vecsei H. Miklóssal és Szabó Balázzsal, Balatonalmádi, február 4. 20.00

Vecsei H. Miklós színész sok önálló estet tud maga mögött, és fiatal, értékteremtő művészként több projekt, ötlet megvalósítójaként is ismerhetjük. Szabó Balázs nevével talán főleg énekesként találkozhattunk, de neki is igen sok köze van a színházhoz, több mint egy évtizeden keresztül bábszínészként is dolgozott. 

A két művészt az irodalom és Pilinszky János szeretete is összeköti. Mindketten a maguk módján feldolgozták a hozzájuk közel álló verseket, prózákat, és az ebből született előadást február 4-én mi is meghallgathatjuk a balatonalmádi Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban: hangban és dalban, énekben és gitárban, brácsán.

A Pilinszky-est alkalmából a Három Majom 10% kedvezménnyel kedveskedik a koncert napján, ha felmutatjuk a jegyünket.

V. Lellei GasztroFarsang, Balatonlelle Rendezvénypark, február 4. 12.00–22.00

Ez a nap a gasztronómiai élményekről, a buliról és persze a minél ötletesebb jelmezekről szól. A program délben kezdődik, 15 órakor a gyerekek, 18 órakor a felnőttek jelmezversenyére kerül sor, utána pedig élő zene és DJ-s buli teszi teljessé a farsangot. A borokról a Hujber Pincészet, a Pócz Pincészet, az Ikon Borászat, a Konyári Pince, a Bujdosó Szőlőbirtok és a Várszegi Pince gondoskodik, az ételekről pedig a BL YachtClub, a Majthényi Présház, a Hegyi Borterasz, a Villa StrandBisztró, a Melis Hotel és Étterem és a Béládi cukrászműhely, de kitelepül a Baba-Mama Birodalom is. 

A részletekért figyeljétek az esemény Facebook-oldalát

Óváros Piac, Veszprém, február 5. és 19. 9.00–13.00

Jó hangulat, baráti beszélgetések, közös reggelik és ebédek, tiszta, minőségi és hazai alapanyagok – ezekre számíthatunk az Óváros Piacon február 5-én és 19-én. A szervezők megújuló termelői kínálattal, kézművestermékekkel, tematikus programokkal várnak bennünket, igazi közösségi élménnyé varázsolva a vasárnapi bevásárlást.

Részletek itt.

Karolina Karnevál, Balatonfüred, Karolina Kávéház, február 10. 20.00

A farsangi hangulat Füredre is megérkezik: a Karolina Kávéházban ezen az estén a jelmez viselése kötelező, de ha igazán kreatív szettel készülünk, és elengedjük a fantáziánkat, a legjobb jelmez díját is bezsebelhetjük, értékes nyeremények mellett. A hangulatot többek között Rakonczai Imre zenész teszi különlegessé. Az ünnepi menüben olyan fogások szerepelnek, mint a hideg libamáj zsírjában roppanós házi bagettel, a kemencében sült libacomb krumplipürével, birsalmás párolt káposztával, és természetesen farsangi fánk is készül majd.
 
Az est ára: 26 000 Ft / fő. Asztalt itt tudunk foglalni.
 

Farsangi Regatta, BL YachtClub, Balatonlelle, február 11. 10.00

BL YachtClub csapatának célja, hogy a Balaton egész évben egy vonzó célpont legyen, ennek szellemében rendezik meg a Téli Regattát, melynek keretében négy versenyt tartanak Balatonlellén. Ennek következő állomása a Farsangi Regatta. Az Open kategóriában saját hajóval lehet indulni, de ha hajó nélkül érkezünk, a YachtClub egyik vitorlásával is versenyezhetünk. A jelmezben indulókra külön nyeremények várnak, és akkor is sok élményre számíthatunk, ha csak a partról kísérjük figyelemmel a versenyt. 

A részletekért ide érdemes kattintani.

RÁADÁS! – Budapest Bár, Hangvilla, Veszprém, február 11. 16.00 és 19.00

Sok idő elteltével újra Veszprémben köszönthetjük a Budapest Bárt. A zenekar február 11-én két koncerttel is készül (16 és 19 órától) a nagy érdeklődésre való tekintettel. A közönség egy részben megújult repertoárt hallhat, amelyben helyet kapnak új és régi kedvencek is. A zenekart Farkas Róbert vezeti, és csatlakozik a csapathoz Behumi Dóri, Németh Juci, Keleti András, Szűcs Krisztián és Lovasi András is.

A Facebook-eseményt itt találjátok, a jegyeket pedig itt lehet megvenni. 

Romantikus versvadászat és gyertyafényes vacsorák, Folly Arborétum és Borászat, Badacsonyörs, február 11. és 18.

Follyban fényfestést bemutató kerti sétával és gyertyafényes vacsorával hangolódhatunk a szerelmesek napjára február 11-én és 18-án. A Valentin-nap előtti és utáni hétvégén versvadászaton vehetünk részt, vagyis romantikus versekből vett idézeteket kereshetünk az arborétum sétaútjainak mentén, amiket ha megtalálunk, ajándékban részesülünk. A romantikus vacsorán a füstölt kacsamellcarpaccio, a vörösboros marhapofa, a baconos dödölle és a pezsgős eperszív mellé a fogásokhoz illő borokat is választhatunk.

A program ára 12 500 Ft / fő. A programon való részvételhez előzetes jegyvásárlás szükséges, amit itt tehetünk meg.

Szerelmes Füred futóverseny, Balatonfüred, február 12.

A hagyományokhoz híven 2023-ban is megrendezik a Szerelmes Füred futóversenyt. Azok, akik mozgással és kihívással szeretnék tölteni a szerelmesek napját, több pálya és táv közül is választhatnak. Lesz félmaraton, 7 km-es és 3,5 km-es táv (ez utóbbit sétálva is lehet teljesíteni), a legkisebbek pedig a 600 méteres gyerekfutamon indulhatnak.

A nevezési díj 9000 forint / fő, de a gyerekekre és a gyalogosokra más összeg érvényes, amelyekről bővebben itt tájékozódhattok.

Dekker, Papírkutya, Veszprém, február 14., 15. és 16. 19.00–20.30

A Papírkutyában egy három estén át tartó személyes, szentimentális utazás részesei lehetünk az amerikai Brookln Dekker koncertjein. A Rue Royale indie folk duó után Dekker 2019-ben kezdte meg szólókarrierjét, egy évre rá pedig megjelent első lemeze, a Slow Reveal: Chapter One. A zenész a pandémia időszakát is termékenyen töltötte, ennek eredményeként 2022-ben már hallgathattuk is második, I Won’t Be Your Foe című albumát. A sokoldalú zeneszerző és énekes a színpadon vagy a felvételeken egy hatalmas kalap alá rejti arcát, dalaiban viszont kitárulkozik.

A Facebook-eseményt itt találjátok
 

Gasztrohegy – Vadak & minden, ami erdő, Badacsony, február 18–19.

A tél a legjobb időszak a balatoni gasztrokalandokhoz, hiszen ilyenkor igazán van idő felfedezni a vidéket, a borokat és az ízeket, az éttermek konyháin van idő kísérletezni, kreatívan alkotni, a vendégek pedig élvezhetik az otthonos, személyesebb vendéglátást. A Badacsony vendéglátóhelyeit és ízeit bemutató Gasztrohegy februári fejezetében a vadak és az erdőben fellelhető hozzávalók kerülnek reflektorfénybe  és a tányérokra. A gasztrotúrát – az előző évekhez hasonlóan – mi alkotjuk meg magunknak, a finom falatok és a köztük lévő ismerkedés, lelassulás pedig most sem marad el.

Az eseményt itt találjátok. A tematikáról és a Gasztroheggyel kapcsolatos egyéb érdekességekről itt írtunk korábban, 2022. januári élménybeszámolónkat pedig itt olvashatjátok. 

Szigliget vulkánjain, február 18. 9.00

A Túrafalók ezúttal Szigliget kevésbé ismert látnivalóihoz szervez vezetett geotúrát. A település híres vára mellett még számos látnivalót rejteget, vulkánok maradványait, kápolnát, templomot, kilátót stb., amik télen is gyönyörűek. A 11 km-es kirándulás a strandfürdő parkolójától indul, érinti az Óvár-kilátót, a Rókarántót és a Kamon-kő nevű képződményt is. 

A túra kutyabarát. A részvételi díj felnőtteknek 3000 Ft / fő, gyerekeknek 1000 Ft / fő. Jelentkezés és további részletek itt.

Keszthelyi Városi Karnevál, február 18.

22. alkalommal rendezik meg a téli időszak egyik leglátványosabb keszthelyi programját, amelynek során a vidám jelmezekbe öltözött farsangozók a Festetics-kastély parkjából indulva végigvonulnak a városon. Táncosok, dobosok, gólyalábasok kísérik őket egészen a Fő térig, ahol vidám színpadi műsorok, tea és pogácsa várja a résztvevőket és a nézőket. A legjobb jelmezek elnyerik a fődíjat, és természetesen nem hiányozhatnak a keszthelyi karneválok állandó résztvevői, a hercegi pár és az óriás sárkány sem. 

Az eseményről a napokban osztanak meg részleteket a szervezők. Cikkünket frissítjük.

Almádiak napja, Balatonalmádi, Kerényi Imre Kult-Magtár, február 18. 8.00–20.00

Már hagyomány, hogy a balatonalmádi lakosok, nyaralók és vendéglátóhelyek együtt ünneplik a városukat egy nagy bulival és rengeteg finomsággal. Ezen a napon is lesznek koncertek – fellép többek között az Alma együttes, a Pribojszki Mátyás Duó és a Bluesberry Minimal –, ezenkívül sakkszimultán, többféle gyerekprogram, kézműves-foglalkozások, borkóstoló és dartsverseny várja az érdeklődőket. 

A részletes programot itt találjátok.

Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivál, Veszprém, több helyszínen, február 23–26.

Holtszezon egy olyan összművészeti fesztivál, amely elsősorban az irodalomra, azon belül az olyan határműfajokra helyezi a hangsúlyt, mint a fantasy, a képregény, a dalszöveg, a hiphop, a sci-fi és a krimi. Itt lesz az év talán legjelentősebb hazai hiphopseregszemléje, és lehet bulizni Platon KarataevBeck Zoli, a Mayberian Sanskülotts, iamyank koncertjén és Szűcs Krisztián/Heaven Street Seven lemezbemutatóján is.

Az eseményekhez olyan ikonikus veszprémi kiállítóterek, klubok, találkozási pontok biztosítják a helyszínt, mint az Íródeák, a Szeparé, a Wine &Vinyl, az Expresszó, a Papírkutya vagy a KUNSZT

A Holtszezon rendezvényei idén ingyenesen látogathatók, de bizonyos események előzetes regisztrációval tekinthetők majd meg. A részletes programokról és a további feltételekről a fesztivál honlapján és Facebook-oldalán találtok bővebb információt.

Ingyenes hévízi városnéző séta, február 25. 14.00

Az idegenvezetők világnapját is ünnepli a városi séta, amelynek során megismerhetjük Hévíz múltját, újdonságait és a legfontosabb helyi anekdotákat. A találkozó a Tourinform Irodában lesz (Rákóczi u. 2.). Egy könnyű, 2 órás, 2 km-es sétára készüljünk.

A séta ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit itt tehetünk meg.

Művészek, kereskedők, rabbik és mártírok, Veszprém, február 26. 14.00–16.15

A Szabadság térről induló tematikus séta résztvevői végigjárják a veszprémi zsidóság életének egykori színtereit, és megidézik az egykor másfél ezres közösség kiemelkedő szereplőit. Miközben bejárják a Buhim-völgy, a Cserhát és a Vásárállás ikonikus helyszíneit, megelevenedik a nem is olyan távoli múlt. A séta az izraelita temetőben és ravatalozóban zárul, ezért fontos, hogy illendő öltözetet viseljetek – a férfiak fejfedőt, a hölgyek visszafogott ruházatot.

A részvételi díjat (2900 Ft / fő) az online regisztrációval egy időben kell fizetni. A városi sétára előzetes bejelentkezés szükséges itt, további információt itt találtok

Címkék