Három és fél hónap alatt sikerült levezényelni a Szomszéd Kertje költöztetését és az ezzel járó teendőket. Tóth Attiláék május 29-én egy Facebook-bejegyzésben tették közzé, önmagukhoz híven „egyszerűen, de nagy örömmel”, hogy másnaptól újra vannak, megnyitottak, ezúttal Balatonfüreden, egy kisebb helyen. A hazai és nemzetközi fogásokból álló kínálat is velük költözött, szem előtt tartva a jó gasztronómiai élmény és a kocsmahangulat találkozását. Kipróbáltuk a füredi Szomszéd Kertjét.

Balatonfüred egy kertes házakkal teli övezetében szállunk ki a kocsiból. A Siske utca és a Vázsonyi út elágazásánál találjuk meg az új helyet, ahová belépve a bisztrók és a cseh kocsmák otthonos stílusa fogad. A helyiség minden részére jut valami, amibe beleakad a tekintetünk. A famennyezet és -oszlopok, a fehér fal és a kis ablakok pincehangulatot kölcsönöznek, a pult, az egymástól teljesen eltérő képek, a különböző lámpák, a szifonok, kancsók, vázák és a zongora pedig mind hozzáadnak a hely bohém megjelenéséhez.

A teraszra kiérve is ismerős érzések járnak körbe, azt beszéljük, hogy tényleg olyan, mintha csak átugrottunk volna a régi szomszéd ismerősünk kertjébe. Tikkasztó nyári délután érkezünk, a hűsítő limonádé nagyon jólesik. Végül bent foglalunk helyet, Tóth Attila pedig mesélni kezd.

Új hely, megszokott kínálat

A költözéssel járó legnagyobb veszteség az volt, hogy ez alatt az idő alatt nem tudták fogadni a vendégeiket, akik éveken át, télen-nyáron kitartottak mellettük – fejti ki. Törzsvendégből pedig sok van, nekik is szólt az, hogy most végre megérkeztek, és folytatódhat a Szomszéd Kertje-történet. A kínálatban több tétel is ismerősen csenghet sokaknak, és a hely klasszikusa, a húslevesből, rántott húsból és krémesből álló vasárnapi ebédmenü is elérhető. A csapat másik tagja Joci, akivel Attila először a csopaki nyitáskor dolgozott együtt. Joci később aztán egy hosszú útkeresésbe kezdett, külföldre ment. Járt többek között Angliában és Spanyolországban is, végül idén januárban futottak össze újra, 

most pedig folytatják a közös munkát.

A kínálat egyszerre letisztult és változatos. Nincs sok tétel, de sokféle ízvilágra épül az étlap. Ebben lelték meg önmagukat, nem szerettek volna a fine dining irányába kanyarodni. Tisztességes magyar ételekből és a világ különböző kocsmaételeiből lehet válogatni, így mindenki megtalálja a megfelelőt, a rántott csirkétől a rákpörköltig – teszi hozzá Attila.

„Nekem az a fontos, hogy az alapanyag jó legyen, az elkészítés kiforrott, túlkapásoktól mentes. Ha a színek, textúrák, ízek egyben vannak, nem lehet gond.”

Mi két előételt próbáltunk ki. Az érlelt marhatatár (4800 Ft) egy szelet zöldfűszeres, puha vajjal érkezik, amihez egy kosár friss kenyeret kapunk. A tatárhoz kevert aprított zöldség és kapribogyó nem nyomja el a marha ízét, sokkal inkább egy üdítő zamatot ad neki.

A jelenlegi kínálathoz hamarosan csatlakozik a barna sörben pácolt báránycsülök baconös dödöllével és a citrusos-pikáns ceviche is, amihez egy kis tál nachos jár: a roppanós, rákkal és korianderrel megpakolt friss falatok gyorsan fogynak. A hely színeihez, formáihoz az élénk, mintás porcelántányérok és -tálkák is passzolnak, melyekről később megtudjuk, hogy Nora′s Design kézműves termékek. 

Nemcsak az ételeknél, hanem az italok esetében is érvényes az alaposan válogatott kínálat. A Jásdi Pince, a Guden Kisbirtok és a Szent Donát Birtok triója Attilának egyenlő a Szentháromsággal, emellett pedig cseh sörök és balatoni röviditalok kaptak helyet a kínálatban.

„Nem volt kérdés, hogy itt Balatonic és Balaton Gin is lesz.”

A resztelt borjúmáj (6500 Ft) stabil pontja a kínálatnak, amiről Attilának egy személyes története van. Első munkahelyén készítette el először, az akkori szerelmének a nagypapája csak annyival kommentálta: „Fiam, én életemben nem ettem még ilyen szart.” Mi már ennek a kijelentésnek a nyomát sem látjuk, a máj vajpuha, szaftos. Ahogy fogalmaz, ez az a fogás, ami egyfajta emlékeztetőként mindenhova elkíséri.

Az étlapon találni még például sült céklát friss kecskesajttal, bécsi szeletet, vörösboros marhát és morzsás almapitét is.

A cél az volt, hogy hét év után is megmaradjon az a folytonosság, amire mindig is számíthattak a vendégek. És mi várható még? Kiszámíthatóság, jól megszokott baráti fogadtatás, közvetlenség és jó ízek. „A vendéglátás több annál, hogy időben kikerüljön az asztalra az étel. Ezt nagyon sokan elfelejtik, pedig már a szóban is benne van, hogy vendégül kell látni a betérőket.” Márpedig itt

igazi vendéglátás zajlik, amiben szívük-lelkük benne van.

Elérhetőség

Szomszéd Kertje

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék