Ahhoz, hogy megismerjük a Lokal at the lake történetét, pár hónapot vissza kell tekerni az időben: amikor 2024 őszén megnyitott a Lokalista Nagykanizsán, Gelencsér Janka és Csillag Richárd még nem tudta, hogy az ezzel párhuzamosan fenntartott kéthelyi Lokal47 éttermüket rövidesen be kell zárni. Fonyódligetről már korábban is keresték őket, de nem akartak egyszerre három éttermet vinni, viszont a váratlan helyzetben új lehetőségként tekintettek a régóta ajánlott helyszínre, és eldöntötték: belevágnak. Így született meg a déli parti Lokal at the lake, ahová a már megszokott szellemiséget hozták magukkal, azaz a szezonális és kreatív kínálatot.


Helyben, helyit
A minőségre fektetett hangsúly nem zárja ki a közérthető ételeket, ez a kettősség úgy valósul meg, hogy a small plate menü mellett hétköznap napközben olyan ételek is fókuszba kerülnek, mint a dödölle, a harcsakrokett, a rántott vadmalac vagy a termelői túróval, tejföllel és savanyított medvehagymaterméssel kínált lángos.
Mindig is azt vallottuk, hogy abból az alapanyagból kell gazdálkodni, ami éppen elérhető. Nagyon közel áll hozzánk a small plate stílus, mert amellett, hogy többfélét kóstolhatunk, fenntartható, és kevés ételhulladék keletkezik. Ezek vagyunk igazán mi, ebből nem szerettünk volna engedni itt, Fonyódon sem. Ugyanakkor a környék forgalma és a strand miatt az is megfogalmazódott bennünk, hogy kell egy olyan kínálat is, amely ismerősebb, és idehívja az embereket. Elvégre mi vagyunk a vendégekért, és nem fordítva
– összegzi Janka, aki hozzáteszi, hogy Ricsi újra kiélhetni kreatív energiáit a konyhában. A nyitásnak sokan örültek, ide is szívesen eljönnek utánuk, és többen is megörültek a helyszínválasztásnak is, a reakciók után már szállóigévé vált, hogy „mindenkinek pont a szomszéd utcában van nyaralója”.

Gombák, spárga és húsok
Tányérainkat június első felében gombák, zöldborsó, uborka és spárgák is színesítik. A gévagombát olykor a csirkehúshoz is hasonlítják, és valóban testesebb, tömöttebb a megszokott fajtákhoz képest. A vajon megfuttatott spárga zöldborsó-veloutéval, szárított tojássárgájával és sárgájakrémmel érkezik.

A tokhal szinte azonnal elolvad a szánkban, bátran kóstolja meg az is, akinek nem kedvence a hal! A fehérboros vajszósz, a kapor és az uborka enyhe fanyar jegyekkel egészíti ki az alapízt, talán mind közül ez az egyik „legnyáribb″ fogás.

Egy angushátszínt, egy mangalicasaslikot is kóstolunk, a húsok mellé szintén olyan kiegészítő ízek társulnak, amelyek ebben az időszakban elérhetők. A vadas nekünk most épp bivalyból készült, de akár nyúlból is lehet. A tányérokat a frissesség jellemzi, amely a nyár folyamán kifejezetten előnyös, a mennyiségek pedig megengedik, hogy egyszerre több fogást is kipróbáljunk.


Tésztaétel mindig lesz, Janka családjának éttermében friss saját tészták készülnek, amelyeket fagyasztanak is, így itt is szeretnének erre nagy hangsúlyt fektetni. Az aranygaluska eperrel egészül ki, a túróra hajazó ordagombóc pedig a málnával és a gyümölcshabbal válik teljessé. Egyik desszert sem hatalmas és émelyítő, így bátran kérhetünk levezetésképp a pont jólesően édes kínálatból is.

Érthető, amikor a fülledt melegben nem vágyunk arra, hogy beüljünk egy helyre enni, viszont akkor sem érdemes elkerülni a Lokal területét, ugyanis a Lokal KIOSK Piaggiója főleg az azonnal fogyasztható és elviteles kínálatra fókuszál: találunk itt szendvicset, smoothie-t, kávét, borokat és gyümölcsöket, így a strandolás után egy kifejezetten üdítő választék segíthet feltöltődni.
Minden részletében egyedi
Az étlapot forgatva két olyan oldalt is találunk, amelyen megakad a tekintetünk. Az egyik lapon azt a listát olvassuk, amin az aktuális menü megvalósításához hozzájáruló környékbeli termelők szerepelnek. Itt nemcsak egy-két hozzávaló van felsorolva, hanem minden egyes zöldség, gomba, gyümölcs, hús, sajt, tojás lelőhelyét is megtaláljuk.

A másik, szintén nem szokványos oldalon azokról az alkotókról és vállalkozásokról olvashatunk, akik valamilyen módon hozzájárultak az étterem megvalósításához. „A balatoni hangulatot árasztó festményeket Ludvig Dániel festőművész készítette, aki gyerekkori ismerős″ – tudjuk meg, miután többször is nézegetjük és dicsérjük a képeket. A székek a családi étterem padlásáról kerültek elő, amelyeket aztán felújítottak, a színes üvegpoharakat a MarketPlace-en vadászták össze fél év alatt, a szabályos tányérokat Várady Luca keramikus készíti, míg a szabálytalanabbakat személyesen Janka és Ricsi készítette szabad hétvégéin.

A hely értékrendszere a menük mellett ezekben a részletekben is jól megmutatkozik. Egy kicsit mindenhol megjelennek a családtagok vagy a kedves ismerősök, ráadásul miközben olvasgatjuk a listát, óhatatlanul pásztázzuk az enteriőrt a különböző dekorációs elemekért vagy bútorokért. Az sem utolsó szempont, hogy ez az apró gesztus azt is elősegítheti, hogy valaki felkeresse ezeket az alkotókat egy-egy saját rendelés érdekében.
Látogatásunk során éppen a small plate kínálat volt elérhető, és nagyon jó volt látni, hogy így is szinte megtelt a Lokal at the lake terasza. Az éppen megtermő alapanyagok függvényében bármikor változhat az, hogy épp mi kerül a tányérra, ebből fakadóan pedig mitől kell elköszönnünk az év hátralévő részében, de ezzel semmi probléma nincs. A csapat hisz a koncepcióban, amely biztosan hozzátesz ahhoz, hogy működjön, és azt kell mondjuk, nagyon jól működik! Ez nem csak egy hangzatos üzenet, amely jól mutat kifelé:
az egész egykori kéthelyi csapat átjött Fonyódra, hogy ott folytassák, ahol abbahagyták.

A Daily Lokal étlap hétköznap 11 és 17 óra között, a small plate étlap hétköznap az esti órákban, illetve hétvégén érhető el. Júniusi látogatásunkkor 2850–7800 forint közötti árak szerepeltek.
Elérhetőség
Lokal at the lake
(Borítókép: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)