Elérkeztünk ahhoz a zimankós időszakhoz, amikor a szabadtéri programokra már egyre nehezebb alapozni. Ebben az időben jólesik bekuckózni a kandalló elé és csendben figyelni a lángokat, kezünkben egy pohár borral. Ehhez ajánlunk most hét klassz helyet és bort.

1/7

Natúr kuckó a Szent György-hegyen

A Szent György-hegy pár év alatt a natúr boros közösség kedvenc helyévé vált, amiben biztos volt némi szerepe a tavaly nyáron üzemelt Murci borbárnak is. Bencze István itt a saját borai mellett a kedvenc hazai és külföldi termelőit is bemutathatta, alkalmanként izgalmas gasztrokísérettel. 
A Bencze Családi Birtok azonban a natúr borokon túl kifogástalan szállást is kínál. A megvásárolt szőlőterületeken lévő régi présházakat újították fel, alakították át minden igényt kielégítő vendégházakká. Mi különösen az öreg présházba szerettünk bele, igazi kétszemélyes kuckó, saját kályhával, ami mellett jólesik egy pohár bor a birtoktól. A vendégházak mellett egy apartman is készült, ahol konyha ugyan nincs, de cserébe a reggelit a birtokon lehet elfogyasztani, akár egy specialty kávé mellett.

Bortipp: Ha kint csendesen esik az eső, a vörösbor jó választásnak tűnik, legyen ez egy igazi különlegesség! A 2020-as Solis cabernet sauvignonból készült, a leszüretelt fürtök erjedő mustba kerültek, így szén-dioxid-felhőben indulhatott meg a bogyókon belüli erjedés. A végeredmény pedig egy nagyon dzsúszos, könnyed, őszi hangulatú, igazán jól iható bor lett.

2/7

Káli kényelem

A Káli-medence és Köveskál még egy szürke hétköznapon is vonzó úti cél, és ezt ma már sokan tudják, ezért nem mindig egyszerű szállást találni. Pálffyék úgy gondolták, ha nekifognak a fejlesztésnek, akkor nem állnak meg a borterasznál, így született meg a vendégházuk 6 szobával, ami idén nyáron nyitotta meg kapuit. A hangulatos szobákon túl infraszauna, masszázsmedence és szabadon kölcsönözhető kerékpárok állnak az aktív vendégek rendelkezésére, persze egy házias reggeli után jól is esik a mozgás! 

Bortipp: Több éjszaka foglalásakor borral is kedveskednek a vendéglátók, mi a nemrég megjelent, 2020-as bio minősítésű rajnai rinzlingjüket ajánljuk. A Pálffy család „szeretem” bora ez, a szőlőfajtát és a borát egyaránt kedvelik. Fiatal ültetvény terméséből készült, a bor kis része hordós érlelést kapott, amitől még krémesebb a korty. A meghatározó savakat kis maradék cukor kerekíti, egyértelműen a jólihatóságon, a gyümölcsökön van a hangsúly, érthető, hogy miért lett Pálffyék kedvence.

3/7

A Jánoshegy újjászületése

A Kislaki Bormanufaktúra hegyi házainak a sztorija az, hogy a Jánoshegy korábban lakott település volt, nem szőlőhegy. A két háború között még többen laktak kint a hegyen, mint a faluban. Sajnos később a több száz ház elnéptelenedett, tökrement, elhordták az építőanyagokat, így mára a terület csupán szőlőhegy, 7-8 fennmaradt házzal. Amikor Légli Gézáék bővítették a birtokot, több esetben is járt a területtel egy romos ház. Eltüntethették volna a romokat, de Géza úgy gondolta, hogy a legfontosabb termőhelyét szeretné másoknak is megmutatni, szeretné megmenteni a régi értékeit. Eddig 2 házat újítottak fel, komfortossá tették, miközben megőrizték nomádságát. Vadregényes szálláshely gyönyörű kilátással a szőlőre, az északi partra, itt nem kell a szomszédok zajától tartani. Tervben van a másik két ház újjávarázslása, amint a lehetőségek engedik.

Bortipp: A Jánoshegyen pedig mi mást kóstolna az ember, ha nem a pince egyik legfontosabb borát, a jánoshegyi merlot-t , az alapanyaga ráadásul pont az egyik ház mellett termett. Az aktuális 2017-es a dél-balatoni adottságokat hűen tükrözi, elsősorban a gyümölcsöket emeli ki. Hasonlít az itteni lankás tájra, kedvesen gyümölcsös, igazán szerethető vörösbor.

4/7

Toszkán hangulatban

Sokan nem ismerik még a déli part rejtőzködő dombjait, ahonnan időnként olyan a kilátás, amilyenre nem számít az ember. Ha mediterrán hangulatú szállást keres az ember a déli parton, akkor érdemes felkeresni a Konyári Pincészetet a lellei Kishegyen. A toszkán hangulatú, exkluzív Konyári Vendégház csak egészben bérelhető, legnagyobb vonzerejeként a tágas közösségi tereket emelnénk ki. A ház központja ez, ahol egy finom vacsora után világmegváltó beszélgetést lehet folytatni, amihez itt a borok is adottak. Nagy előnye még a háznak, hogy kilépve a szőlő mellett pár lépéssel eljutunk a pincéhez. Konyáriék a kezdetek óta komoly hangsúlyt fektetnek a bordeaux-i fajtákra, Konyári János pedig mesteri érzékkel használta fűszerként a hordókat a boraihoz.

Bortipp: A mai napig élmény egy-egy régebbi borát megkóstolni. A vörös Loliense az évek alatt szinte a pince védjegyévé vált, egy klasszikus bordeaux-i házasítás. A 2019-es borban mindent megtalálunk, amit ebben a műfajban keresünk, lédús korty fekete ribizlivel, szederrel, áfonyával, jó tartású, tartalmas bor, de cseppet sem nehéz. Pont olyan, amilyet egy éjszakába nyúló beszélgetés mellett szeretnénk.

5/7

Családdal az Örsi-hegyen

A Csendes Dűlő Szőlőbirtok borterasza az egyik legklasszabb, eldugott hely az északi parton, olyan kilátással a Badacsonyra és a Balatonra, ami mindenkit fotózásra sarkall. A szezonban nyitvatartó terasz mellett az Örsi-hegyen háromszobás vendégházat üzemeltetnek, ami viszont egész évben nyitvatart. Kisebb társaságok, családok részére ideális, és a családbarát jelző itt tényleg nem csak plecsni, a kötelező babaágy, etetőszék mellett gyermekkönyvek, társasjátékok és diafilmek várják a legkisebbeket. Szabad tűzön, tárcsán, grillen is lehet sütni, főzni, ehhez a legtöbb eszközt megtaláljuk a házban, sokak szerint ez a legjobb időszak, nem a 40 fokos kánikula.

Bortipp: Az elkészült ételekhez pedig mi mást választanánk, mint a Badacsonyi borvidék zászlósfajtáját, a kéknyelűt. Érdemes egy érettebb, 2017-est választani, főleg, mert a pince véleménye szerint a 2017-es borok kiemelkedően szépek. A sav-cukor játék adja a bor izgalmát, ami egyébként finom ásványos jegyeket mutat, ideális, hogy a borvidék erősségeit képviselje.

6/7

Rejtőzködő oázis a Badacsonyban

Ha Csendeséktől kilépve balra indul az ember, akkor hamarosan megérkezik Váliékhoz. A 20 éve lépésről lépésre építkező birtok a kezdetektől fogva tervezte, hogy szállást is adjon, hiszen sokkal kötetlenebbül lehet úgy kóstolni, hogy az ember helyben tölti az éjszakát. A tulajdonosok külföldön járva mindenhol azt látták, hogy a legjobb borvidéki szállások mindig a bor szülőhelyén, a szőlőben vannak. Itt érezzük, hogy a dolgok közepében vagyunk, halljuk a madárfüttyöt és a szarvasbőgést, érezzük az erjedő mustok illatát, és akár meg is kóstolhatunk egy-egy fürtöt a tőkéről. Közel tíz éve biogazdálkodást folytatnak, a ház körül pedig minden megterem, így a vendégek saját paradicsomot, paprikát, kökény- és sárgabaracklekvárt kapnak a reggelijük mellé.

Bortipp: Badacsonyban egyértelműen a kéknyelű a zászlósbor, Váliéknak ráadásul a tarsolyukban van egy igen különleges bor, a 2018-as Ágyús dűlő Kéknyelű. Szűretlen bor, minimális kénnel, ízében és illatában virágokkal, erdei fákkal, a hosszú szárazság utáni esővel, ami felverődik a köveken. A dűlős bor címkéjén a jelentős kortárs festő, Váli Dezső festményét csodálhatjuk. Ugyan csak névrokonság van a borász és a művész között, ám az együttműködés kapcsán hamar megtalálták a közös nyelvet.

7/7

Saját kertből

Köveskál és Zánka között találjuk a Nivegy-völgyet, ahol a Tagyon Birtok is található. Az első évjáratban 1000 palack bor készült, ma pedig 12 ezer. Egy jól sikerült borkóstoló után pedig érthető a vendégek kívánsága, hogy maradni szeretnének. Így pár régi présház megvásárlása és felújítása után ma már komplett a vendéglátás. Mivel a házigazdák főzni és enni is szeretnek, hamar kialakult az étterem, a koncepció pedig a saját alapanyagokra és a közvetlen környék kistermelőire alapoz. Így fordulhat elő, hogy egy héten akár többször is változik a kínálat, abban viszont biztosak lehetünk, hogy friss és az idénynek megfelelő ételt kapunk. Tavaly óta vegán fogásokkal is készülnek, a saját konyhakertre támaszkodva, sőt főzős hétvégéket is szerveznek, kirándulással, borkóstolóval.
 
Bortipp: Nehéz dolga van az embernek, ha bort kell választani, a rizlingszilvánijuk népszerű teraszbor, az unalmas szódát is ezzel javítják fel. Az évszakhoz mégis valami komolyabb illik, így a 2020-as hegybort választottuk. A BalatonBornál magasabb minőségi kategóriában már több a lehetőség, hogy a termőhelyet is bemutassa a pince, ez a bor pedig annak ellenére is igen tartalmas, hogy hordóba sem került. Vérbeli olaszrizling, citrusokkal, fehér húsú gyümölcsökkel, a korty vége pedig finoman ásványos. Hiába, a Hegyestűt nehéz lenne letagadni!

Címkék