Mivel a helyek egy része télen csak a hét második felében vagy a hétvégéken tart nyitva, mindig tájékozódjatok erről, mielőtt útnak indultok!
1/16
Bitang Burger
Az Alsóörs szívében található Bitang Burger & Coffee Shopban tetovált, vidáman sütögető szakácsok látványa fogad, miközben hardcore punk duruzsol a háttérben. A burgerezőt két helyi fiatal, Mária és Olivér alapította 2021 tavaszán. Az északi part egy minőségi, különleges burgereket is kínáló hellyel lett gazdagabb, ahol a húspogácsa és a pulled pork egy szendvicsben is élvezhető, és ahol a vegán barátok is törzsvendégek.
Hétfőn, kedden zárva, a hét többi napján nyitva vannak télen is.
3/16
Kikötő Étterem
Törőcsik Zoltán séf vezetésével 2021-ben megújult az Almádi Yacht Club étterme, ahol változatos, modern, mégis házias ízvilágú bisztrókonyhával várják egész évben a minőségi gasztronómia híveit. Törőcsik Zoltán alsóörsiként tizenhat év londoni gyakorlatot követően, az aszófői Szálka és a füredi Neked Főztem érintésével érkezett meg Almádiba. Saját magát minimalista szakácsnak tartja, a nemzetközi menüsort magabiztos kézzel tálalja, a céklás arancinitől a gyöngytyúklevesen, a gambas pil pilen és a vörösboros marhapofán át a thai csirke curryig.
Csütörtöktől vasárnapig vannak nyitva.
4/16
Völgyhíd Konyha & Rét
Egyszerű, de magas minőségű alapanyagokkal dolgozó, a nem szokványos tálalást és ízeket is bevállaló, izgalmas konyhát találtunk a 2021 nyarán megnyílt Völgyhíd Konyha & Rét kockaépületében. Bár a Rét függőágyban heverészős, chillezős hangulatát október közepétől egészen tavaszig nem élvezhetjük, a Konyha nevű étterem télen is várja a vendégeket. Az étlap egyetlen oldalon elfér, az „előétel-főétel-desszert” helyett a jóval lazább, „kezdés-folytatás-befejezés” fejezetekre osztott étlapon a legtöbb fogásnál csak a hozzávalókat árulják el. Mégsem érezzük úgy, hogy egy vakrandin veszünk részt, mert jó értelemben vett „régimódi” kiszolgálásban van részünk, amibe egy kis humor is belefér, és rendelés előtt mindent megtudunk az ételekről és az alapanyagokról. A hely kiadós reggeliket is kínál, a korán kelők itt is indíthatják a balatoni hétvégét. A Kőröshegyi völgyhíd látványa pedig minderre csak ráadás.
Csütörtöktől vasárnapig vannak nyitva.
7/16
Vulcanus Pizzabar
A Tapolca főterén 2021 őszén nyílt bor- és pizzabárban a Büttner Borászat és néhány helyi pincészet tételeit lehet megkóstolni, de be lehet ülni egy champagne-ra, gin-tonikra is. A nápolyi stílushoz közel álló pizzájukhoz Olaszországból és helyi termelőktől érkezik az alapanyag, és többek között olyan feltétek közül választhattok, mint a fior di latte, nápolyi csípős szalámi, szarvasgombakrém és csípős calabriai kolbászkrém. A helyről hamarosan külön beszámolóval is jelentkezünk!
Szerdától vasárnapig vannak nyitva.
9/16
Füge Fagyiudvar
Fagyizót akartak, végül négy évszakos reggeliző-cukrászda lett a Füge Fagyiudvarból. Akárcsak a fagyiknál, a süteményeknél is van vegán, tej-, cukor- és gluténmentes opció is, ez ma már alap. Ahogy a csúcsminőségű kávé is, ami itt a Caffé Perté dominikai ültetvényéről származó, 100 százalék arabica, sötét pörkölésű Santo Domingo kávéja. Fontosnak tartják azt is, hogy termékeikkel a régiót is képviseljék: az itallapon Kapolcsikum szörpök, környékbeli borok és pálinkák szerepelnek. A veszprémi Óváros téri helyre a szendvicsek miatt is érdemes ellátogatni.
Mindennap nyitva vannak.
10/16
Cafe Spirit
Siófok (és környékének) első mentes kávézó-cukrászdájaként nyílt meg a Cafe Spirit, ahol tej-, glutén- és cukormentes szendvicseket, süteményeket és pékárut találhattok. A limonádékba cukormentes szirup kerül, és természetesen a világos pörkölésű specialty kávéba is kérhettek gabona- vagy magtejet, de akár mentes fagyit is. A tulajdonosok egy másik piaci rést is kiszolgálnak a mentes ételek mellett: az emeleten egy bérelhető, légkondicionálóval és nyomtatóval felszerelt tárgyalót alakítottak ki, ahol akár a munkára is koncentrálhattok, és 12 fős meetingeket is lehet tartani.
Mindennap nyitva vannak.
11/16
nekem
A Nekem a Balatont Balatonakarattya egyik kultikus helyeként tartják számon a környékbeliek és a turisták is: Ördög Nóra és Nánási Pál törzsvendégekből lettek üzlettulajdonosok, delikátboltjuk pedig annyira kinőtte magát, hogy 2021 óta két helyen is működik. Az üzletben hazai termelők finomságait találjátok: Mayer szörpöket, ütős chiliszószokat a Chilicumtól, különleges lekvárokat a Rosalestől, biokolbászokat és hamburgerpogácsákat a Hortobágy Angus családi gazdaságtól. A Nekem a Balaton saját brandként is létezik, a kávéjuk, Cloud 9 fagylaltjaik is csalogatják a vásárlókat. Az étlapjukon pedig olyan falatok szerepelnek, amiket egy balatoni este, fröccs mellé megkívánhattok: pizza, saláták, sonka- és sajttálak, mártogatósok.
Mindennap nyitva vannak, az üzletet Nóriék közösségi kertként működtetik, télen jégpályával várnak.
12/16
BL Delikát
A BL YachtClub & Apartments megnyitotta a régóta álomként dédelgetett BL Delikátot, ahol kizárólag Balaton környéki termékek kerülnek a polcokra: találhattok itt kastélyosdombói, Nübel és Vászolyi sajtokat (utóbbiakért néha hajóval mennek át az északi partra), látrányi Balaton-Hús termékeket, Csehi tésztákat, kisberényi lekvárokat és szörpöket Spiesz Orsitól, csokikat a lellei Csillichocobonstól. Ezenkívül 12-féle kézműves sör, többféle balatoni gin és még brandy is kapható.
Mindennap nyitva vannak.
13/16
Derce
A kovászos kenyér és a minőségi péksütemények örömét hozta el Veszprémbe a Derce Pékbisztró. Papp Zsanett Odett házigazda, aki közgazdászból lett pék, szenvedéllyel készíti a napi 4-5-féle kenyeret, és szívesen kipróbál fűszeres újdonságokat is, a teljes kiőrlésűtől a rozmaringos-burgonyáson át a fűszeres-hagymásig. Az elmaradhatatlan kakaós csiga és a pogácsa mellett zsírral készülő házi húzott rétest is nyújtanak, káposztás, mákos, meggyes töltelékkel, de népszerű a vajas kiflijük, a kanelbullar (svéd fahéjas tekercs), a babka és a cukormentes galette is.
Keddtől szombatig vannak nyitva.
14/16
Pekedli
A Pekedli a legjobb bizonyíték arra, hogy a szatócsboltok ideje még korántsem áldozott le. A 2021-ben nyílt veszprémi üzlet egy kisebb termelői piac felhozatalával csalogat az Óváros térre: friss szezonális zöldségek és gyümölcsök, hús- és tejtermékek, lekvárok, szörpök, kencék mellett borok és sörök is várnak itt, de rendszeresen szervezett workshopokon is részt vehettek.
Keddtől vasárnapig vannak nyitva.
15/16
KUNSZT
Egyszerre dizájnbolt, galéria, brunchbisztró, kávézó és közösségi tér – a veszprémi Rosenberg-ház földszintjét a KUNSZT! foglalja el 2021 óta, ahol egy helyen találkozhattok magyar tervezők, iparművészek egyedi, kis szériás termékeivel, melyeken rögtön felismerhető a veszprémi és a balatoni kötődés. A KUNSZT! emellett közösségi tér is, ahol a dizájnerek workshopokat, időnként egyéni kiállításokat rendeznek, és ahol kicsik és nagyok is belekóstolhatnak a mindennapi alkotás és kreativitás örömébe. A vásárlás vagy egyéb programok előtt pedig érdemes átülni az üzlethelyiség brunchbisztró-kávézójába is egy szendvicsre, smoothie-ra.
Mindennap nyitva vannak.
16/16
Wine & Vinyl Bar & Store
Válogatott bakelitlemezek és a hazai, illetve nemzetközi borászatok tételeinek tökéletes szinergiája – ez fogad titeket, ha betértek a Veszprém szívében levő Wine & Vinyl Bar & Store-ba, mely 2021 decemberében (!) nyílt meg, Zsandár Tomi régi álmaként. A borkínálat gerincét, mely a tervek szerint másfél havonta változni fog, egy 30-35 tételes nyitókészlet adja, válogatott natúr borokkal, proseccóval, hazai borászatok különleges tételeivel vagy épp csapolt Budaprés ciderrel. Lemezkedvelőknek is igazi Kánaán a Wine & Vinyl, a polcokon sorakozó bakelitek közül bátran választhattok kedvencet, hiszen a hely lemezboltként is működik.
Keddtől szombatig vannak nyitva.