Még a legnagyobb nyári forgalomban is találhatott egy kis nyugalmat az, aki felfedezte a csendes tihanyi udvarban található helyet. Ide egy kávéra, szendvicsre, termelői hozzávalókból összeállított hidegtálra éppúgy be lehet ülni, mint egy pohár borra, kézműves sörre vagy a grillezett kukorica és a Tekeresvölgyi sajt találkozásából született balotéra (ami a 2021-es Év Strandétele verseny döntős ételei közé is bekerült).
Kezdjük a kávéval! Világos pörkölésű, Brazíliából származó Racer Beans kávét kínálnak, az üzletvezetőn és a baristán is látszik, hogy nagy kávérajongók, és minden egyes italra műalkotásként tekintenek. A kávé mellé kérhetünk egy finom sütit, amit a balatonfüredi Kedves Cukrászda szállít a helynek, de ha nem csak a hedonizmus a cél, hidegtálakat, szendvicseket is készítenek frissen.
„Kis léptékű, szerethető, klasszikus szerelemprojekt
jellegű helyet szerettünk volna nyitni, ami átlátható, vendégcentrikus, és amit
napi szinten vidáman, stresszmentesen, jókedvűen tudunk vinni” – meséli Török
Péter, a hely tulajdonosa. Feleségével, Török-Hardi Viktóriával álmodták meg a
kis üzletet és a koncepciót.
Adta magát, hogy a kávézót kiegészítsék egy kis delikátbolttal:
egyrészt, hogy legyenek olyan termékek, amelyeket el tud magával vinni emlékbe az
idelátogató, másrészt, hogy a Kedvenc kisboltként kínáljon termékeket a
helyieknek és a nyaralóknak, ha egy baráti vacsorához keresnek hozzávalókat.
„Az elsődleges szempont az, hogy jó terméket adjunk, és a második az, hogy helyi legyen”
Ami az üzlet étlapján szerepel, azt haza is lehet vinni – így össze lehet dobni otthon is egy hidegtálat a káptalantóti Istvándy mangalicakolbászokból és szürkemarha-szalámikból, a Tekeresvölgyi Családi Birtok sajtjaiból. Készülhet néhány különleges szendvics Tamás vagy a Kanálka lekvárjaival, de vehetünk fűszereket, tésztákat, kalamata olívabogyót egy mediterrán vacsorához vagy joghurtot és granolát a reggelihez.
Nyáron nagy sikere volt a hely ikonikus ételének, a már említett baloténak, ami a mexikói elote balatoni változata. Ez egy grillezett kukorica, amit mindenféle földi jóval ízesítenek: házi majonézzel, Tekeresvölgyi sajttal, tejföllel, chilipaprikával és zöldfűszerekkel.
A kínálat összeállításához a tulajdonosok rengeteg terméket végigkóstoltak. Balatoniként sok termelőt személyesen ismertek, sokat barátok, ismerősök ajánlottak nekik. Jellegzetes, egyedi termékeket kerestek.
„Az elsődleges szempont az, hogy jó terméket adjunk, és a második az, hogy helyi legyen. A Kanálka Manufaktúra például alföldi, de olyan fantasztikus lekvárokat és csatnikat készítenek, hogy nem volt kérdés, hogy tartjuk a termékeiket”
„Az elsődleges szempont az, hogy jó terméket adjunk, és a második az, hogy helyi legyen. A Kanálka Manufaktúra például alföldi, de olyan fantasztikus lekvárokat és csatnikat készítenek, hogy nem volt kérdés, hogy tartjuk a termékeiket”
– teszi hozzá Török Péter. A Kanálka sültcékla- és lilahagyma-lekvárja tényleg
kihagyhatatlan, de találunk itt Szamos Marcipánt, Rosales lekvárokat, Honest
Toil olívaolajat is. A polcokon egyébként főleg közelben készülő termékek
sorakoznak: a Kapolcsikum és a keszthelyi Spájz szörpjei, a Folly Arborétum és
Borászat teái, a Hester’s Life granolái és a Bakonynektár mézei.
A borok balatoniak, de sajnos nincs annyi hely a kis üzletben, hogy az összes környékbeli jó bor elférjen, ezért Péterék úgy döntöttek, előnyben részesítik a bió és a vegán minősítéssel rendelkező borokat. Így alakult ki a többek között a Gyukli, Szászi, PAP Wines, Zelna, Folly, Sabar palackokból álló szortiment.
A Kedvenc nem borterasz, de be lehet ülni egy pohár borra, sörre, Aperolra
vagy gin-tonikra, ha már túl késő van ahhoz, hogy egy újabb kávét megigyunk. A
Hoptop sörei is kaphatók itt, természetesen a főzde Tihanyi Levendulás búzasöre
is szerepel az itallapon.
Szeptemberben mindennap 10 és 18 óra között tartanak nyitva. Télen sem zárnak be, az aktuális információkért kövessétek a Facebook-oldalukat!