Nehéz olyan magaslatot találni a Balatonnál, ahonnan nem mesés a kilátás, függetlenül attól, hogy fel kell-e kapaszkodnunk egy kiépített kilátó tetejére, vagy nem. Összegyűjtöttünk néhány olyan kilátópontot, amelyhez nem tartozik kilátó, de a lenyűgöző panoráma így is garantált.

1/10

Balatonakarattyai magaspart

Az akarattyai magaspart, más néven Kisfaludy sétány vagy Tengerlátópart a Balaton keleti medencéjének egyik legszebb és legtermészetesebb kilátóhelye. Innen 50-60 méter magasról látható a kenesei part, a Fűzfői-öböl, Almádi, Káptalanfüred, az aligai, világosi magaspart és a siófoki szállodák.

Megközelítése: 
A 71-es főút mellett található, Akarattyán, a Rákóczi tér parkja és mögötte a Kisfaludy sétány és kilátóhely. 

2/10

Tihanyi Csúcs-hegy

Ahogy a hely neve is sugallja, ez a Tihanyi-félsziget csúcsa, ahonnan belátni a Sajkodi-öblöt, Tihanyt, a déli part egy részét és a Balaton nyugati medencéjét. Rövid, kissé meredek túra vezet ide Sajkodról, a szűk, kalandos ösvény néha erdős részeken halad, majd több helyen kifut a hegy pereméig. A 235 méteres, vulkáni eredetű hegy tetején – és már útközben is – elképesztő látvány tárul az ember elé, szinte a lábunk alatt van a Balaton.

Megközelítése: a tihanyi kikötőből indulva a zöld háromszöget követve, vagy a zöld T jelzést, azaz a Lóczy-gejzír tanösvényt is követhetitek a focipályától. Ha sok időtök van, Tihanyrévből a sárga sáv jelzést követve (Sajkod felől is be lehet csatlakozni).

3/10

Tóti-

Sokak szerint a legkisebb tanúhegyről nyílik a Balaton legszebb kilátása: a Tóti-hegy csak 242 méter magas, de a kilátás a csúcsról 360 fokos. A lankás emelkedőn nem nehéz felmászni, csak a hegytetőre vezető út pár métere meredekebb kicsit. Megéri felküzdeni magunkat: a többi tanúhegy, a Balaton-felvidék és nem utolsósorban maga a tó látványa kárpótol az erőfeszítésért.

Megközelítése: Salföldről, az Istvándy Pincészet felől. 

4/10

Csobánc

Ha egy rövid túra után szeretnétek belátni szinte az egész Balaton-felvidéket, a Csobánc hegy az egyik örök választás. Meredek, de nem hosszú út vezet fel a csúcsára, ahol az egykori hősi harcok helyszíne, Csobánc várának romjai várnak. Már az út is gyönyörű, a hegy oldalában szőlőültetvények fekszenek, és elhagyatott présházak bújnak meg. Ha már csukott szemmel is feltalálnátok a Gyulakesziből induló zöld jelzésen a várba, próbáljátok a Villa Tolnay borászat felől meghódítani a tanúhegyet! Érdemes egy kitérőt tenni a Szent Donát-kápolnához, ahonnan szokatlan perspektívából látszik a Balaton.

Megközelítése: Gyulakeszi központjából a zöld túrajelzést követve, vagy a Gyulakeszi és Káptalantóti között induló, Villa Tolnay felé vezető úton.

5/10

Haláp

A nyolc évtizedes bazaltbányászat sebeit látványosan őrző, csonka Haláp kráterében megkapó a kilátás, innen egyformán látni a Badacsonyt és a Somlót, és még nyaktörő túra sem kell a megmászásához. A Tapolcai-medence egykor legdaliásabb tanúhegye ma könnyű terep egy túrához, a tanösvény másfél óra alatt és gyerekekkel is bejárható, viszont nagyon változatos, és számos geológiai különlegességet tartogat. Például a 6 millió évvel ezelőtti vulkanikus tevékenység eredményeként 5 és 6 szögletű, 20-80 cm-es, oszlopos elválasztású bazalttömböket is láthattok a kráter oldalában.

Tipp: Érdemes felmászni az apró csúcsra, ahonnan a panoráma 360 fokos, lefelé tartva pedig elidőzni a „magyar Stonehenge” néven is emlegetett Ébredő Vulkán szoborparknál. A Haláp bejárásáról szóló cikkünket itt olvashatjátok.


Megközelítése: Zalahalápot Devecser és a temető felé kell elhagyni, majd egy Bánya út feliratú táblát követni, és csakhamar a tanösvényen találjátok magatokat. A kevésbé túrázós kedvűek a hegy lábánál kialakított parkolóig autózhatnak fel.

6/10

Kő o

Egy piros-fehér-zöld pad és elképesztő panoráma fogad a Balaton-felvidék kevésbé ismert, könnyen megközelíthető magaslatán. A Kő orra 406 méter magasan fekszik, nem sokkal alacsonyabb, mint a Badacsony vagy a Szent György-hegy. Nem csoda, hogy innen a tanúhegyeket, a Somlót, a távoli Kab-hegyet is látni lehet, és a Balaton déli partja is feltűnik. Ez az egyik olyan kilátópont a Balaton-felvidéken, ahonnan tökéletesen látszik, hogy milyen magas lehetett a felszín, mielőtt az erózió és a külső erők hatására lepusztult. A környező magaslatok tanúskodnak erről, nem véletlenül nevezik őket tanúhegyeknek.

Tipp: A lenyűgöző panoráma része a lesenceistvándi Szűz Mária neve-kápolna is, ahová érdemes tenni egy kitérőt. 

Megközelítése:  Várvölgy felől a falu központjából induló Zsógor köz végén, a Várvölgy Panzió mellett haladó turistautat kell követni, majd a piros jelzést az erdőbe. Egy rövid kaptatóval is megközelíthetitek a Tapolcát Keszthellyel összekötő, a Lesence-vidéken és Várvölgyön át kanyargó útról. A „Lesencefalu, szőlőhegy” buszmegállótól induló Kéktúra-útvonalon 10-15 perc alatt lehet meghódítani a magaslatot. (Ne keverjétek össze a buszmegállót a „Lesencefalu, Hosszúbereki szőlőhegy megállóval”!)

7/10

Szent mihály

Fenyőfák keretezik a 136 méter magas dombot a Balaton partján, Vonyarcvashegy szélén, ahol egy templomtorony szúr az ég felé. A dombtetőről pazar a kilátás Keszthelytől Balatonberényig, és kényelmes sétával abszolválhatjuk a dombot, ráadásul túrabakancs nélkül. A kis templomot az ország egyetlen halászkápolnájának is nevezik egy legenda miatt, amely szerint a jég fogságából megmenekült halászok emelték hálából. A történet nagyon népszerű, de valószínűleg nem igaz, hiszen ekkoriban már állt a kápolna a dombtetőn. 

Megközelítése: Autóval és biciklivel is a Park Kempinget célozzuk be, innen kell eljutni a domb alján lévő piknikplaccig. A Balatoni Bringakörút is erre halad el. Ettől a ponttól táblák segítik a feljutást, útközben felfelé pedig táblák tájékoztatnak minket a domb történetéről, élővilágáról.

8/10

Szaplonczay-sétány, Fonyód

A sétányon századfordulós villák előtt, fák árnyékában tekinthetünk le a fonyódi löszfal tetejéről a kékeszöld vízre és a látképet uraló Badacsonyra. A dombtetőre történő felkaptatás után lenyűgöző látvány fogad: a Badacsony uralja a panorámát, de a Tóti-hegy, a Csobánc és a többi tanúhegy sem maradhat ki a képből. Érdekes, hogy Szinyei Merse Pál éppen ezen a környéken festette balatoni képeit, mégis kihagyta róluk a Badacsonyt, mert nem szerette formátlan koporsó-szerű alakját.

Tipp: Érdemes tenni egy sétát a közel 130 éve alapított fonyódi Bélatelep századfordulós villái között is. 

Megközelítése:
Ide kocsival is fel lehet menni, de mi inkább a sétát javasoljuk. Fonyódról a kikötő felől a Szent István utcán, majd szinte egyből jobbra a József utcán. A bélatelepi állomásról a Ripka Ferenc sétányon érdemes felmászni a hegyre.

9/10

Vörös és Kék kápolna (Árpád-házi Szent Erzsébet emlékpark)

Romantikus hangulatú sétány vezet a balatonboglári Széchenyi utcából a régi temetőbe és az Árpád-házi Szent Erzsébet emlékparkba, ahonnan szép panoráma nyílik az őszi Balatonra. A különleges hangulatú magaslat a Vörös és Kék kápolna otthona. A neogótikus templomok családi sírboltnak készültek, majd a hetvenes években a hazai neoavantgárd legjelentősebb bemutatótereinek adtak otthont. A nyári időszakban galériaként működnek.

A kápolnák történetéról szóló cikkünket itt olvashatjátok

Megközelítése: a balatonboglári Széchenyi utcából.

10/10

Kishegy

A „déli parti Badacsony mindössze 3 km-re található Balatonlellétől. Itt uralja a tájat a barokk Szent Donát-kápolnaahonnan naplementében a legszebb a kilátás, és ahonnan megunhatatlan az északi part látképe. A Kishegy akkor is tökéletes hely, ha a kényelmes túrázást összekötnétek egy kis borkóstolássalegy sor pincészet esik sétatávolságra (az őszi és a téli nyitvatartást mindig ellenőrizzétek!). 

Megközelítése: Balatonlelléről az öreg gémeskúttól induló ösvény, a sárga jelzés vezet a tó környékének egyik legromantikusabb pontjához, Dél-Balatoni Borút sárga jelzéseit követve.

Címkék