Akár az északi, akár a déli parton pihenünk, nem hiányozhat egy olyan este a programból, amikor egy panorámás magaslatról, egy izgalmas koktéllal vagy egy pohár borral a kézben gyönyörködünk a naplementében. Összegyűjtöttünk 10 olyan balatoni helyszínt, ahol érdemes átadni magunkat a kilátásnak és az élménynek: van, ami könnyen megközelíthető, és van, ahová egy kisebb túrával kell felkapaszkodni, de közös bennük, hogy az itt töltött időre a hosszú téli estéken is emlékezni fogunk.

1/10

Konyári Pincészet és Vendégház

A Konyári családban mindenki ismert borász, közös családi pincészetük a balatonlellei Kishegy egyik völgyében vár. Itt olyan kincseket kóstolhattok meg, mint a fehér és a vörös Loliense, a Páva cuvée-k vagy a szemet gyönyörködtető címkével ellátott Fecske-sorozat tételei.Ha megéheztek, a közelben, a Szent Donát-kápolna mellett találjátok a Konyári család által üzemeltetett Majthényi Présházat, ahol magas minőségben elkészített klasszikusokat szolgálnak fel, a ráadás pedig a déli part egyik legszebb kilátása.

2/10

Pócz Pincészet

A lellei Kishegy már önmagában is egy elvarázsolt vidék, a Pócz Pince pedig egy apró kincsesház a hegy oldalában. A nyugalom szigete akkor is, amikor a parton már nagy a tömeg. Hagyományos módon és reduktív módszerrel készítik a borokat, a teraszról pedig az északi part tanúhegyeiben lehet gyönyörködni. Már nem csak finom borkorcsolyákat készítenek, vacsorázni is beülhettek hozzájuk egy magyaros vagy mediterrán ihletésű fogásra.

3/10

Völgyhíd Konyha & Rét

Itt mindenkinek kell egy kis idő, hogy beteljen a kőröshegyi völgyhíd betonpilléreinek látványával. A 2021 nyarán nyílt Völgyhíd Konyha & Rét egész napos chillezésre is alkalmas, több egységből áll: a kizárólag nyáron működő „Rét” gasztrokertként és street food fogásokat kínáló laza hangulatú helyként működik, ahol függőágyakban is lehet pihenni. Az emeleten található Konyha nevű étterem már jóval „komolyabb” kategória: művészi tálalású fogásokat készítenek, ahol az alapanyagok szokatlan párosítására, a különleges tálalásra helyezik a hangsúlyt.


4/10

The Rusty Coffee Box

Az akarattyai magasparton található konténerkávézóban minden adott egy tökéletes kávéhoz: a minőségi alapanyag, a szakértelem és a kiszakadás a hétköznapokból, amihez a mesés panoráma adja a hátteret. A hely este 6-ig tart nyitva, így a naplementék helyett nyári reggelekhez ajánljuk a helyet, egy kis pluszfeltöltődéshez.

5/10

The View by LUA

A Kékszalag PORT kikötő májusban megnyílt tetőtéri terasza LUA RESORT-nak köszönhetően egy vibráló és kozmopolita hotspot, amely új és egyedi kilátást nyújt kedvenc tavunkra, és igazán magával ragadó élményt kínál. A Balaton egyik első rooftop bárja tökéletes helyszínnagy estékhez és még nagyobb pillanatokhoz: egy olyan hely, ahol egy szédítő Negronival vagy jól behűtött champagne-nyal a kézben, a DJ-szett lüktető ritmusaival a fülünkben élvezhetjük a balatoni naplementék semmihez sem fogható, csodákat rejtő hangulatát (x).


6/10

Apátsági Rege Cukrászda

A tihanyi Apátsági Rege Cukrászda terasza a Balaton egyik legszebb panorámáját nyújtja. Beülhetünk ide egy ellenállhatatlan sütire vagy egy finom, saját pörkölésű apátsági kávéra, egy ikonikus desszertre – a tejszínes, diókrémes Rege-tortára, a levendulás krémesre vagy a gluténmentes Bencés tortára, egykiadós reggelire, ebédre vagy egy pizzára. A cukrászda esőprogramnak is tökéletes, hiszen rossz időben az üvegfalak mögül csodálhatjuk a kilátást.

7/10

Picitmás Étterem és Manufaktúra

Az egykori Papok Borozója helyén nyílt étteremben ugyanaz a terasz és ugyanaz a páratlan balatoni panoráma vár, picit más, de marasztaló és gondosan elkészített fogásokkal és laza hangulattal. A főként magyaros, kiadós ételek között szerepel bükkfán füstölt tapolcai pisztráng, libacomb zöldfűszeres burgonyával, de nem hiányoznak azok a már-már balatoni klasszikusnak számító ételek sem, mint a fogasfilé vagy a túrógombóc.

8/10

Csendes Dűlő Szőlőbirtok

Az Örsi-hegyen található családi pincészet teraszáról elénk táruló látvánnyal nem igazán lehet betelni, és az itt kóstolható hárslevelűvel és kéknyelűvel sem. A borászat hárslevelűje Michelin-csillagos éttermek borlapjára is felkerült, nem érdemes kihagyni, ha erre jártok. Nemcsak az asztaloknál, hanem nyugágyakban vagy az ötletesen sziklák közé rejtett párnákon is helyet lehet foglalni.

A nyitvatartásról és a részletekről a Facebook-oldalon találtok információt.

9/10

Istvándy Pincészet

Félúton Badacsonytomaj és Káptalantóti között van az a hely, amitől a vendégek kifekszenek. Szó szerint, mert az Istvándy Pincészet domboldalában nyugágyban és pokrócon is lehet piknikezni, miután megkóstoltátok a konyha finom ételeit, melyek egy része a családi gazdaságban nevelt mangalicából és szürke marhából készül. Az Istvándy család a kéknyelűre, erre a titokzatos badacsonyi borra több mint két évtizede kiemelt figyelmet fordít, itt kóstolhatjátok meg a világ első kéknyelűpezsgőjét is.

10/10

Villa Kabala

Farkas István festő egykori mediterrán villájában egészen kivételes, gegektől és meglepetésektől sem mentes gasztroélményben lehet részünk. A Villa Kabala komplett degusztációs menüt kínál, amit nyáron a panorámás teraszon költhetünk el a ház boraival vagy különleges, alkoholmentes erjesztett italaival együtt. Az étterem egyébként bekerült a 2022 novemberében megjelent magyarországi Michelin-kalauzba, az ajánlott éttermeknek járó Tányér jelöléssel.

Címkék