A balatoni nyártól elválaszthatatlan a jó sajtos-tejfölös lángos, a sült keszeg vagy a finom palacsinta, de azok az idők már elmúltak, amikor be kellett érnünk a hagyományos büfékínálattal és a nyári melegben megterhelő fogásokkal. A strandolás közbeni klasszikus lángos-hekk-csemegekukorica vonal mellett az utóbbi időben egyre több alternatíva közül választhattunk, számos minőségi alapanyagokkal dolgozó, kreatív strandbüfé és bisztró található a strandokon, ahol egészséges ebédeket, könnyű, melegben is jóleső fogásokat és hűsítő leveseket találunk. Összegyűjtöttünk 10-et ezek közül, a harcsából készült fish & chipstől a dödöllén át a mindenféle jóval megpakolt sós kürtőskalácsig.

10 éves a We Love Balaton!
Mérföldkőhöz ért online magazinunk, a We Love Balaton, mely idén 10 éves. A következő időszakban több különböző témájú, 10 elemes toplistát írunk nektek. A jubilálást Analógia című kiállítássorozatunkkal is megünnepeljük a nyáron, erről itt olvashattok bővebben.

1/10

Tiki Beach Bisztró

Orbán-Juhász Zsuzsa és férje álmodott egy merészet, és megpróbált hawaii életérzést csempészni a Balaton déli partjára, a Zamárdi Nagystrandra. Bohém, laza hely lett a végeredmény, ahol egészséges, gyerekbarát és máshol nem kapható fogásokat, galuskát, ricottás-tokhalfilés töklasagnét, burgereket, tarhonyapudingot és izgalmas leveseket kínálnak a megszokott strandételek helyett. És ha már a leveseknél tartunk: kovászosuborka-levesük megnyerte a 2019-es Év Strandétele versenyt is, malacfülsalátájuk pedig 2022-ben a legjobb bisztróétel kategóriában hozta el az első díjat a megmérettetésen.

2/10

Málna Büfé

A balatonlellei Nyugati szabadstrandon, a Margaréta közben található Málna esetében a „büfé” név ne tévesszen meg senkit, itt éttermi színvonalú fogások – BBQ-oldalas, málnakrémleves, ropogós csirkeszárny, paella, sügérrel és garnélával kínált spenótos gnocchi – is készül. Balássa Bernadett és férje, Dolbert Ferenc mesterszakács 2019 májusában nyitották meg a helyet, másfél évtizedes külföldi vendéglátós tapasztalattal. Klasszikusokat (hekket, halászlét, palacsintát) és olyan ételeket is kínálnak, amelyek egy bisztróban is megállják a helyüket. Savanyított zöldségekkel, grillezett csirkemellcsíkokkal, baconnel megpakolt tex-mex salátájuk az egyik közönségkedvenc.

3/10

Bundi Bijó Bárja

A boglári Platán SzabadstrandonBundi Bijó Bárja egészen új távlatokat nyitott a strandon való étkezés világában, és ezt a szakma is értékelte. A strandbüfé a Bundi sós kürtőse nevű étellel tarolt a 2022-es strandételversenyen: a mindig édesnek hitt kürtőskalács műfaját forradalmasították sós változatban. A sós kürtősök elérhetők még füstölt kacsamellfilével, szarvassonkával, grillezett csirkemellkockával, füstölt lazaccal, illetve feta sajttal is. 

4/10

A konyhám

A balatonfenyvesi Nagyszabadstrandon A Konyhám volt az a hely, amely először csatlakozott a balatoni beach food forradalomhoz. Szikra Gabi semmihez nem hasonlítható strandbisztrójában a kiadós reggelik, rizottók, „tépett” (pulled) húsok és vegán fogások mellett olyan ételek is készülnek itt, amelyekre eddig nem volt példa: Gabi megalkotta már a szilvásgombóc alternatívájaként a polentával készülő gombószát és a gofri és a tócsni szerelemgyerekét, a gofcsit (utóbbi nem mellesleg megnyerte a 2018-as Év Strandétele versenyt is), 2021-ben pedig a répa-doggal tarolt a versenyen.

Tipp: Gabiék éttermet is nyitottak Fonyódon: A Konyhám Stúdió365 egész évben nyitva tart.

5/10

Lángos World

Ha Balaton, akkor lángos  de ki mondta, hogy mindig a jól bevált sajtos-tejfölöst kell választanunk? A balatonmáriafürdői szabadstrandon, a Csatorna part szomszédságában található Lángos World alapítói különféle, világkonyhákat idéző lángoskülönlegességeket kínálnak, és nem félnek olyan feltéteket tenni a lángosra, mint a lazac, a füstölt pisztráng és a körözött, az angus tatárbifsztek vagy a fokhagymás garnéla, ami a spanyol gambas pil pil ízvilágát hozza. Bár nem a strandon található, meg kell említeni a közeli Port Étterem és Panziót is, ahol szintén ötletes és díjnyertes, strandételnek is beillő fogásokat találtok.

Képünk illusztráció. 

6/10

Vitorlás bisztró

A keszthelyi Városi strandon található Vitorlás BisztróbanZala és Zemplén megye ízei találkoznak az étlapon. Biczó András és párja, Noémi hatévnyi ausztriai vendéglátózás után vágott bele az akkoriban még úttörőnek számító projektbe, hogy minőségi alapanyagokból készült, bisztrójellegű ételeket adjanak a strandon. Az idén olyan fogások közül választhattok, mint a zalai dödölle, a bográcsban készült szilvás muflonragu, a rétestésztában sült krémsajt vagy az aranygaluska, házilag savanyított zöldségek, nem szokványos köretek társaságában. 

7/10

Party Csóka

A györöki strand méltán pályázhat a legszebb panorámát nyújtó strand címére, de gasztrotéren is az élvonalban van. A Party Csókában minden olyan fogást megtaláltok, ami az ember eszébe juthat egy kiadós strandolás után, az extrém feltétekkel megpakolt lángostól a roston sült fogason át a különféle burgerekig és pizzákig. Időnként a szmókert is beizzítják, és mindig érdemes figyelni az aktuális kínálatot. De válogathattok a Mangó Beach pizzái és bisztróételei között is, a télen bezárt Hold és Csillag étterem tulajdonosa pedig fagyizót nyitott a strandon. 

8/10

Konyha-Kert

A balatonszepezdi strand bejáratánál található, Konyha-Kert nevű éttermetSchindele Botond nyitotta meg 2018-ban, több mint 20 év vendéglátós tapasztalattal. Egyszerű, de minőségi hozzávalókra építkező ételeket kínál, mangalicakarajból készíti a rántott húst, pirítva adja a süllőpofát, de hideg leveseket, sült libamellet, grillezett halakat is szerepeltet az étlapon. Egy korlátlan levesfogyasztással kecsegtető, kétfogásos, limonádés ebédmenüre is befizethettek, ha túl nehéz választani.

9/10

Kalóz

A Fövenyesi strandot a Kalóz tette fel a gasztrorajongók térképére. A Kalóz nyerte meg az első, 2015-ös Év Strandétele versenyt a már balatoni gasztrotörténelmi harcsa & krumplival. Sok minden történt azóta: a tulajdonosok, Nagy-Golyán Niki és Attila kibővítették és téliesítették a helyet, izgalmas mentes ételekkel, a vietnami–magyar Kalóz „főlevessel”, a grill-lapon sütött burgerekkel, a vakáció idejére családbarát napi menüvel szélesítették a kínálatot. A Kalóz közösségi hely is, jógaóráknak, borkóstolóknak és rengeteg gasztroprogramnak ad otthont. 

A strandra 8 és 19 óra között 300 Ft-os gasztrojegyet kell váltani, ezzel 2 órán át lehet igénybe venni a strand szolgáltatásait. Aki 3000 Ft fölötti értékben fogyaszt a Kalózban, és felmutatja a gasztrojegyét, 10% kedvezményt kap, vagyis visszakapja a gasztrojegy árát.

10/10

Fogas Bisztró

Az Alsóörsi strand többek között a Fogas Bisztrónak köszönhetően szerepel a listán: a Kun család 2020-ban vette át a stafétát az előző tulajtól, majd a família legifjabb tagja megalkotta a keszthelyi halakból összeállóhalerőlevest gombóccal, ami egyből (2020-ban) meg is nyerte az Év Strandétele versenyt (a Port Étteremmel holtversenyben). Ha kalandoznátok egyet a hekken és a sült keszegen túli haluniverzumban, találtok itt fish & chipset, csípős-savanyú hallevest, füstölt tokhalas szendvicset és harcsamáj-„nyalókát” is. Érdemes kipróbálni a táblás ajánlat különlegességeit is, mert nem biztos, hogy ezek egy héttel később is szerepelni fognak a kínálatban.

A bisztró az utca felől is látogatható.

Címkék