aktív

22 tipp, hogy mihez kezdjünk a téli Balatonon – bakancslista

Szerzők

  • Molnár Zoltán

2019. 01. 23. 16:04

Makacsul tartja magát a tévhit, hogy a Balaton partján januárban és februárban semmi sem történik. Pedig elég csak két évvel ezelőttre visszagondolni, amikor a befagyott víztükrön nyári tömeget idéző tumultus alakult ki korcsolyázókkal és csodálkozókkal. A Balaton köszöni szépen, jól van télen is. Ilyenkor előtérbe kerülnek a fűtött medencék, a frissítő kinti mozgásformák, a telítő ételek és borok, valamint a zárt térben zajló programok. Huszonkét ötletet szedtünk össze azzal kapcsolatban, hogy mivel üthetitek el az időt ilyenkor a Balaton környékén.

1. Korizzunk a befagyott tavon vagy a műjégen!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ha már téli sportok, akkor a Balaton alapja a korcsolya. Most már szerencsére akkor is, ha épp nem fagy be a tó, hiszen Siófoktól Szigligetig műjégpályák várják a vendégeket. Ha pedig befagy a tó, egymás után nyitnak a kijelölt csúszkálóhelyek a strandokon, sőt akár ismét megrendezhetik a Balaton-átcsúszást.

2. Olvassunk utána, mihez érdemes kezdeni télen!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Egy télre és kora tavaszra érvényes útikönyvben gyűjtöttük össze, hogy mit tartogat ilyenkor a Balaton környéke látnivalók, túrák, gasztronómia vagy programok szempontjából. Ha elbizonytalanodnátok, hogy mit érdemes egy hosszú hétvégére tervezni, az ingyenes kalauzt fővárosi és balatoni Tourinform-irodákban is megtaláljátok, így akár előre is tervezhettek, és a helyszínen is adhat ötleteket.

3. Irány egy szaunaszeánsz!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kikapcsoló és felfrissítő dolog a szaunázás, de ebben a műfajban is vannak profik, akik szaunamesterekkel, szeánszokkal gondolják fokozni az élvezeteket. Érdemes kipróbálni a vonyarci Zenit Hotel vagy a füredi Aura Hotel szaunáját, amiket még a mesterek is ajánlanak. Fanatikusoknak utána természetesen irány a jeges Balaton!

4. Szálljunk meg egy otthonos vendégházban!

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Nem egyszerű télen szállást találni a Balatonon, de nem is reménytelen. Szerintünk érdemes a sok otthonos vendégház között körbenézniÉszakon szálljunk meg a dörgicsei Sárffy Uradalmi Vendégházban, ahol igazi grófnak érezhetjük magunkat. Délen pedig foglaljunk Somogyba, ahol Kelevízben fa enteriőrben érezhetjük a természet közelségét a Hunyady Bat Barn jóvoltából.

5. Gyógyfürdőzzük végig a Karos-Hévíz tengelyt!

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

A Balaton nyugati csücskénél nemzeti kincs hullámzik a föld alatt: termálvíz. Ez aztán nem kevés termálkutat és fürdőt táplál, amelyek változatos helyeken és programokkal csábítanak. Hévízen a világhírű fürdőtóban kezeltethetjük magunkat, a közelben pedig ott van Kehidakustány, a déli parton pedig ZalakarosonIgalonCsisztapusztán és Siófokon is érdemes körülnézni.

6. (Hús)levesezzünk egyet, de forrón!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Forró szaunához forró leves dukál. Egy nagy merés egy igazi gyöngyöző húslevesből vagy zsíros gulyásból elfeledteti velünk, hogy tél van. Északon, Szigligeten Bakos Attila Családi Vendéglőjét ajánljuk, ami tényleg olyan, mintha egy falusi portán lennénk, és mivel a magyaros húsételek dominálnak, nagy esélye van, hogy belefussunk egy húslevesbe. Délen Rádpusztát érdemes felkeresni. Itt a leves mellé állatsimogatót és jó bort is kapunk, azaz jól jár az egész család.

7. Marcangoljunk húst!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A húsevők is feltétlen megkaphatják a magukét, ha akarják. Északon a szigligeti Bakos Attila Családi Vendéglőjét, füredi Neked Főztemet, a hévízi Öreg Harangot érdemes felkeresni. Megéri a házias, és persze "húsnehéz" magyar ételekért és az mindig szép környezetért.

8. Hanyagoljuk a húst!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Akinek elég volt a hús az ünnepek alatt, vagy eleve húsmentes étrendet követ, annak sem reménytelen hely már a Balaton. A legjobb választás az almádi Veganeeta Home, melynek a neve is árulkodó: itt a színtiszta növényi eredet a belépő a tányérra. A túlparton található a szintén vegán Palánta Zöld Ételbár (az üzletház földszintjén), ahol a mindenmentes ételeket is megtaláljuk.

9. Nézzünk körül el egy gasztrofesztiválon!

Fotó: Badacsony Nyitva - Facebook

A környék téli gasztronómiáját igyekeznek a balatoni szereplők kisebb rendezvényekkel is népszerűsíteni. Az egyik ilyen sorozat a Badacsonyra koncentráló, tavaszig tartó Gasztrohegy, amin hét tematikus hétvégén kilenc hely mutatkozik be (január 25-én a nagyvadak, február 22-én a farsang lesz a középpontban). A Balatoni KÖR Csopakon Gasztro Pikniket tart február 23-án, de olyan hagyományos esemény is lesz, mint a fonyódi kolbászfesztivál.

10. Próbáljunk ki balatoni vörösborokat!

Fotó: Mudra László - We Love Balaton

Az olaszrizling mellett van más is a sápadt téli nap alatt, a helyi vörösborok se utolsók (ha máshol nem, a csopaki Vörös Balatonon mindenki megtapasztalhatta). Szerkesztőségünk egyik kedvenc vidéke a lellei Kishegy a vörösborok nagy hazája (Légliéktől Póczékig vannak a pincészeteknek vöröseik), de északon is (HomoláéktólSzent Donáton át Jásdiékig) is találunk izgalmas tételeket.

11. Kóstoljuk végig a legjobb olaszrizlingeket!

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Ha már felemlegettük a rizlinget, azért nem szabad ezt a fajtát sem elfelejteni, hisz mégiscsak ez az északi borrégió alapja. Az Olaszrizling Szerintünk nevű - már betelt - esemény pont ezt népszerűsíti. A Jásdi Borteraszon és a Szent Donát Birtokon tartották egy éve a nyolcadik eseményt, idén február 2- án pedig már a kilencedik esedékes. Tavaly az újbor állt a középpontban, és kísérőeseményeket is rendeztek.

12. Szálljunk vízre a HidegenLégióval!

Fotó: HidegenLégió - Facebook

Ha már teleettük-teleittuk magunkat és szusszantunk egyet, ideje a testmozgásnak. Vitorlázni is lehet ilyenkor a tavon, csak a réteges öltözködést kell szem előtt tartani. Egyre több télen is nyitva tartó kikötőt találunk a Balaton környékén, így tényleg lehet nagyokat túrázni a vízen. A HidegenLégió csapatának kezdeményezése is ezt szeretné erősíteni: ők február 2-től terveznek egy nagy téli vitorlástúrát 20-30 hajóval.

13. Vízitúrázzunk a langyos Hévízi-patakon!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Az egyik legszürreálisabb pontja a Balaton környékének a Hévízi-tó lefolyója, ahol a meleg víz kiáramlik a kis tóból, és emiatt a patak télen se fagy be. Kellemesen gőzölög, a vízben pedig még a trópusi halak is megélnek a felső folyás mentén. Ezen a lefolyón szervezett túrákon lehet részt venni, amelyen kenus csoportokat levezetnek a Kis-Balatonig. Maradandó élmény a havas tájon átevezni kellemes hőmérsékleti körülmények között.

14. Csatoljunk fel síléceket Eplényben!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Eplényben, a Síarénában pazar hóviszonyok uralkodnak, így kis autózásra a Balatontól magas színvonalon síelhetünk. Aki meg különösen bátor és érzi a freeride szellemét, az akár a szőlőhegyen, a tőkék közt is lecsúszhat, ha elég mély a hó. Ők így tettek.

15. Fussunk a téli Tihanyban!

Fotó: Tihany Sport És Szabadidő - Facebook

Hogy a téli futás milyen népszerű, jól jelzi, hogy Tihanyban január 26-án terepfutóversenyt rendeznek. Azt írják, lehet hó, sár, megdermedt ösvények, a versenyt megtartják, méghozzá 8 és 15 kilométeres távokon.

16. Hidegben is ostromoljunk várakat!

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Régen sem töprengtek sokat azon, megostromoljanak-e egy várat télen, ha az útban volt (na jó, azért töprengtek picit), szóval mi mire várnánk? Persze ha lefagyott, síkos terepen kell felmászni SzigligetRezi vagy épp Csobánc bástyáira, akkor inkább gondoljuk meg kétszer. Ha viszont vállalhatóak az "útviszonyok", a lélegzetelállító panorámáért is megérni mászni egyet.

17. Havazás másnapján panorámázzunk!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A legszebb pillanat a télen, amikor egész éjjel szakad a hó, másnapra viszont elmennek a fellegek, már korán reggel hét ágra süt a nap, kristálytiszta a levegő, kilométerekre ellátni. Ilyenkor kell gyorsan felmenni egy balatoni kilátóba, legyen az valamelyik fonyódi panorámapont vagy épp Tihany legújabb kilátója.

18. Ereszkedjünk le a föld gyomrába!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ha már elegünk van a hidegben való bóklászásból, menjünk le a föld alá az igazi csodákért. Az északi parton szebbnél szebb barlangok várják az embert, bár többe csak vezetett túrákon tudunk leereszkedni. Tapolcán csónakázhatunk, Füreden pedig sétálhatunk, a talajszint alatti üregrendszerekben.

19. Gyönyörködjünk a csillagos éjszakában!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A télnek az egyik legnyomasztóbb arca a hosszú, sötét éjszakák sora. Az ember a cseppnyi napfénynek is örül, pedig az éj ilyenkor hosszas csillagvizsgálást tesz lehetővé. Tiszta éjjeleken a nagyon félreeső területeken látni a Tejutat, a mi galaxisunkat is. Erre akkor tehetünk rá egy lapáttal, ha elkocsikázunk Bakonybélbe vagy épp a Zselicbe, ahol távcsöveken keresztül pásztázhatjuk a csillagport.

20. Járjuk be Keszthely érdekes múzeumait!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Pár éve írtunk arról, mennyi esőprogram van Keszthely környékén és már akkor is megemlítettük, hogy ennek gerincét a múzeumok alkotják. Az Amazon-ház Főúri utazások, úti kalandok című interaktív kiállítása, a Balatoni Múzeum tavat bemutató szép tárlata, a Festetics-kastély önmagában vagy épp a vadászati és modellvasút kiállítás is le tud kötni órákra gyereket, felnőttet egyaránt.

21. Kapcsoljunk ki komolyzenei koncerten!

Fotó: Mendelssohn Kamarazenekar - Facebook

Az 1985-ben alakult Mendelssohn Kamarazenekar a kulturális fővárossá váló Veszprém egyik legfőbb exportcikke. Már adtak újévi koncertet a veszprémi Hangvillában, a télen pedig egyszer még biztosan járnak a Balaton környékén: február 12-én a füredi Anna Grand Hotelben Komolyzenei Esték~ Karneváli derű a Mendelssohn Kamarazenekarral címmel adnak koncertet.

22. Pörögjünk fel a Supernemmel!

Fotó: Supernem OFFICIAL - Facebook

Egy év múlva nagykorba lépő surfpunkszerű zenekar a tél legvégén, március 1-én látogat el Veszprémbe. Az Expresszóban koncertező Papp Szabolcs és muzsikus barátai egész biztosan eldobják az agyukat, reméljük felcsendül a Rendőrsztori is.

Hasonló tartalmak