gasztró

szerkesztés

A hekken túl is van élet – Kedvenc balatoni halsütőink

Szerzők

  • we love balaton

2022. 08. 11. 12:59

Lehet retró vagy trendi, kínálhat paprikás lisztbe forgatott, olajban kisütött édesvízi halat, füstölt pisztrángot, hekket vagy tengeri halból készült fogást, lehet a parton vagy egy kicsit távolabb – a balatoni halsütöde megkerülhetetlen fogalom és úti cél. Összegyűjtöttük azokat, amelyeknél nem érhet meglepetés.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Jóbarátok Halsütöde

1/8

8220 Balatonalmádi, Lóczy tér 1.

Több Infó

Címkék

Balatonalmádiban, a Budatava Strand bejáratánál található hely megkerülhetetlen, ha valaki a tó jól elkészített keszeg-, hekk-, harcsa- vagy éppen halászlékínálatára kíváncsi. Bár ez a fő specialitásuk, a választékban nemcsak halételek szerepelnek, hanem egy klasszikus büfében fellelhető ételeket is találtok itt. A Jóbarátok azon kevés büfé közé tartozik, amelyek egész évben nyitva tartanak, ősztől tavaszig hétvégi menüvel várják a vendégeket. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fogas Bisztro

2/8

8226 Alsóörs, Strand sétány 16.

Több Infó

Címkék

Az alsóörsi Fogas büfét 2020-ban vette át a Kun család, és ugyanebben az évben holtversenyben meg is nyerték az Év Strandétele versenyt könnyed halerőlevesükkel. Ez az étel direkt úgy készült, hogy a halat kevésbé kedvelők is tudják fogyasztani: tokhalat tettek bele, aminek nincs olyan markáns íze, mint egy harcsának vagy pontynak. A szokásos halas ételeken kívül készítenek lazacos fogásokat, paprikás lisztben kisütött apró halat, haltepertőt és harcsamájnyalókát is (utóbbi az idei strandételverseny egyik döntős étele volt). Érdemes figyelni a napi ajánlataikat is. 

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Kánya Zoli halsütője és halfüstölője

3/8

8252 Balatonszepezd, Csuki tér 2.

Több Infó

Címkék

Kánya Zoli halsütője 2016-ban költözött a 71-es út mellé, Balatonszepezd és Révfülöp közé – ha Tihany felől érkezünk, a jobb oldalra. Itt a szokásos kínálat (süllő, harcsa, keszeg, ponty, hekk és halászlé) mellett fish & chips, harcsaburger, harcsagírosz is kapható. Kánya Zoli maga füstöli a tapolcai pisztrángot, a makrélát, a lazacot, de füstölt kacsamell és szarvassonka is szerepel a választékban a strandbüfés klasszikusok mellett. Ha valamilyen különleges halas fogást kerestek, akkor a mandulás pisztrángtálat és a füstölt halakat érdemes kipróbálni. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Oszi Bácsi Keszegsütödéje

4/8

8264 Szigliget, Soponyai út

Több Infó

Címkék

A legendás szigligeti halsütő már önálló nevezetesség, évek óta a halas toplisták élén szerepel. A vendégek maguk választhatják ki a halat, amit paprikás lisztbe forgatva sütnek ki a halsütő munkatársai. A jól átsütött halak mellé ropogós kenyér és kovászos uborka a köret. A halsütő névadójával, Oszi bácsival sajnos már nem találkozhatunk, mivel nemrég elhunyt, örökségét családja és munkatársai viszik tovább. (Oszi bácsival készült, 2014-es interjúnkat itt olvashatjátok.)

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A kis Pisztrángos

5/8

8640 Fonyód, Boglári utca 10.

A kis Pisztrángost a szentendrei From Sea éttermet és a dunabogdányi A Pisztrángost vezető Klément Ferenc nyitotta meg, és vendéglátóhelyei legnépszerűbb fogásait hozta el Fonyódligetre. pisztrángot itt frissen, forró olajban sütik, így minden porcikája ehető, a húsa mégis szaftos marad. Hétféle változatban kapható, kérhetitek natúr, kakukkfüves, szezámmagos, erdélyi, fokhagymás, parmezános és szarvasgombás lisztbe forgatva. Aki tengeri halakat kóstolna inkább, tengeri durbincsot, tengeri süllőt, lepényhalat is választhat, a fish and chips pedig hekkfiléből készül.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Nádfedeles Nosztalgia Halsütő

6/8

8638 Balatonlelle, Fogas utca 1.

Több Infó

Címkék

Több mint 60 éve járnak ide friss keszegért és pontyért a balatonlelleiek, a környékbeliek és az itt nyaralók. A halsütöde üzemeltetését három évre kiadták, 2021-től pedig visszavették a tulajdonosok, így újra a Balogh család irányítása alatt készülnek a sült halak, a halászlé és a grillezett halak. Bár a törzsközönség egy része ragaszkodik a hekkhez és a klasszikusokhoz, tengeri halakat és különféle halas ételeket, például lazacos-tejszínes spagettit is lehet rendelni, és vannak gluténmentes fogások is. Aki bevállalós, megkóstolhatja a hortobágyi palacsinta és a harcsa szerelemgyerekét, a halacsinta nevű ételt.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

András Büfé

7/8

8636 Balatonszemes, Arany János utca 90.

Több Infó

Címkék

A Balatonlelle határában található halsütöde is igazi klasszikusnak számít, a tulajdonos, „a Bandi” több mint harminc éve áll a pult mögött. A kínálat egyszerű és rövid, legendásan finom a fogas és a keszeg. Ahogy a legtöbb halsütödénél, itt is gondoltak a halat nem fogyasztó vendégekre, ők burgerek, sült kolbász és rántott ételek közül választhatnak. A várakozási idő kicsit hosszabb lehet a nagy nyári pörgésben, de megéri türelmesnek lenni, amikor ilyen süllőről vagy sült keszegről van szó.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Halas Karcsi büféje

8/8

8621 Zamárdi, Mókus utca 1/A

Több Infó

Címkék

Halas Karcsinál csak frissen sütött halak készülnek, a keszeg és a fogas mellett busa is kerül a forró olajba, a haladók pedig a rántott haltejjel is megismerkedhetnek. Készüljetek fel, hogy itt fél óránál is többet kell várni az ételekre, de nem kérdés, hogy érdemes. Bár a retró küllemű hely ikonikus fogásai a halak közül kerülnek ki, kapható cigánypecsenye, rántott karaj és palacsinta is. A hangulat azonban már nem ugyanolyan a büfé névadója, Csibrák Károly jelenléte és történetei nélkül, a halsütőlegenda idén februárban elhunyt, örökségét családja viszi tovább. 

Hasonló tartalmak

Admin mode