látnivalók & kultúra

szerkesztés

Mit csináljak a Balatonnál, ha zuhog? 10 izgalmas program rossz idő esetére

Szerzők

  • We Love Balaton

2021. 08. 23. 17:10

Van olyan, hogy az összes balatoni tervünket felülírja az időjárás, és beltéri, vagy városnézős programot kell keresni a strandolás és a túrázás helyett. Összeszedtünk néhány B-tervnek is alkalmas izgalmas látnivalót és tevékenységet arra az esetre, ha a régóta várt balatoni kiruccanás esősnek ígérkezik.

Ezt a cikket 2022. április 1-jén frissítettük!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Járd be a megújult Nádasdy-kastélyt!

1/10

8145 Nádasdladány, Kastélypark 1.

Címkék

A kivételes, Tudor-stílusú, neogótikus épület 2021 augusztusában nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A kastélyban unalmas vitrinek helyett interaktív módon ismerhetitek meg a Nádasdy család és gróf Nádasdy Ferenc és gróf Zichy Ilona legendás szerelmének történetét, a főurak életét és az ezt meghatározó szigorú etikettet. Megújult a kastélyt körülvevő angolpark is, és a télikertet is eredeti formájában építették újjá. Szuper program, mielőtt még hazautaznátok az esős idő miatt. 

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

Nézd meg a Veszprémi Tavaszi Tárlatot!

2/10

8200 Veszprém, Vár utca 29.

A veszprémi Művészetek Háza idén tavasszal ismét megrendezte az országosan is elismert, nagyszabású képző- és iparművészeti biennálét, a Veszprémi Tavaszi Tárlatot. A kiállítás nemcsak veszprémi, hanem a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa-projekthez kapcsolódó teljes régióhoz kötődő alkotók közül merít. Rengeteg művész, legkülönfélébb technikákkal készült alkotásaikat nézhetitek meg a Dubniczay-palotában és a szomszédos Várgalériában, valamint a Magtár kiállítóterében 2022. április 16-ig. 

Fotó: Vasvári Tamás – MTI

Sétálj a föld alatt a felújított Lóczy-barlangban!

3/10

8230 Balatonfüred, Öreghegyi utca vége

Címkék

A Balaton világhírű kutatójáról, id. Lóczy Lajosról elnevezett barlang Balatonfüred központjától autóval öt perc alatt, gyalog félórás sétával érhető el. Az új fogadóépület 240 négyzetméteres interaktív kiállításán a barlangot és a térség földtani, természeti értékeit ismerhetitek meg, a barlang turisták számára is látogatható része fél óra alatt bejárható. 

Tipp: Ha közben eláll az eső, sétáljatok fel a közeli, 317 méter magas Tamás-hegyen álló Jókai-kilátóhoz! A Lóczy-barlangtól a zöld háromszöggel jelzett turistaút vezet ide.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Látogass el a Tihanyi Bencés Apátságba!

4/10

8237 Tihany, I. András tér 1.

Címkék

2020 nyarától a Tihanyi Bencés Apátság múzeumának állandó kiállítása megújult, ezért akkor is érdemes bejárni a szakrális tereket a kriptától a tetőtérig, ha már voltatok itt. Korábban nem látható, újonnan restaurált egyházművészeti tárgyakat, fotókat és dokumentumokat tekinthettek meg. 2022. március 21-én ráadásul a Herendi Porcelánmanufaktúrának is nyílt kiállítása a múzeum felújított galériájában, HerendEcho címen.
 
Tipp: a kiállítás(ok) után kóstoljátok meg az Apátsági Rege Cukrászda finomságait!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Próbálj ki egy új gasztrohelyet!

5/10

A nyári szezonon kívül (is) jó néhány új gasztrohellyel lett gazdagabb a Balaton környéke: karácsony környékén nyitott a többszörös Év Strandétele verseny-győztes, A Konyhám új étteremet Fonyódon A Konyhám Stúdió 365 néven, az Almádi Yacht Club étterme is megújult, Törőcsik Zoltán séf vezetésével igazi bisztrókonyha ízvilágban lehet részünk, az Eplény környékén kirándulók pedig magyar és olasz ízeket kóstolhatnak az EPL Bisztróban, Veszprémben legújabb helyén, a Bivstróban pedig a bivalyhús kerül középpontba – erről a helyről a következő napokban jelentkezünk beszámoló cikkünkkel.

Fotó: Koncz Márton - We Love Balaton

Dolgozz egy Balaton-felvidéki coworkingirodából!

6/10

8245 Vászoly, András u. 42.

Címkék

A vászolyi PortusHome közösségi irodát és szálláshelyet egy tapasztalt digitális nomád vállalkozó, Antal Csaba álmodta meg: bejárta a világot, ismeri a coworkingirodák világát, nemrég pedig létrehozta azt a helyet, ami nívós alternatívája a home office-nak. Ha nem elég jó az idő a túrázáshoz, és lenne teendőtök, akár egyetlen napra is lefoglalhatjátok itt a 16 munkaállomás valamelyikét. Egy sor kapcsolatépítésre is alkalmas programot is találtok itt.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Csobbanj és wellnessezz a Hévízi Tófürdőben!

7/10

8380 Hévíz, Dr. Schulhof Vilmos sétány 1.

Címkék

A világ legnagyobb természetes forrástavában megmártózni nemcsak esőben lehet, hanem akkor is, amikor megérkeznek a mínuszok. A világszerte híres termálvíz gyógyhatását a fürdő fedett, zárt részében is élvezhetitek, a tóra épült modern fürdőházban pedig pezsgőfürdőzhettek és szaunaszeánszonkon is részt vehettek. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Nézd meg a sümegi vár megújult Püspöki Palotáját!

8/10

8330 Sümeg, Szent István tér 8.

Címkék

2021 novemberében nyílt meg a sümegi vár tövében felújított Püspöki Palota Mennyei ügyek című interaktív kiállítása, ami vitrinbámulás helyett lépten-nyomon izgalmas részletekkel, érintőképernyőkkel és néha zavarba ejtő leletekkel lepi meg a látogatókat. Folyamatában láthatjuk a feltárás és a helyreállítás fázisait, és ezért úgy érezzük, nemcsak a palota folyosóin, hanem az időben is utazást teszünk. A kiállítás három témára fókuszál: bemutatja az épület történetét, Padányi Biró Márton püspök életét és pályafutását és a zseniális freskófestő, Franz Anton Maulbertsch világát.

Tipp: A palota bejárására legalább két órát érdemes szánni. Utána be lehet térni egy kávéra és egy sütire a kávézóba vagy egy pohár borra a szomszédos Palota Pincébe, ahol a sümegi pezsgőgyártás történetében mélyülhettek el. 

Fotó: Kőrösi Tamás

Indulj gasztrotúrára Veszprémben!

9/10

8200 Veszprém

Veszprém kulináris meghódításához egy teljes hét is kell, de mi arra biztatunk mindenkit, nézzen és kóstoljon meg mindent, ami belefér az idejébe! A kiadós reggelik és a jó kávék hívei kezdhetnek a Makmoiselle-ben, a Füge Fagyiudvarban vagy a Derce Pékbisztróban, találkozókra a Papírkutyát ajánljuk, ebédekhez és vacsorákhoz a Fricskát, az Olivát vagy a Kedvencem Wok & Bárt, pizzarajongóknak a Veszprémiumot, esti koccintáshoz pedig a Fricska Szeparé nevű, malomból lett romkocsmát vagy a válogatott bakelitlemezek és a hazai, illetve nemzetközi borászatok tételeinek tökéletes szinergiáját kínáló Wine & Vinyl Bar & Store-t.

Fotó: Bobo Fun Park – Facebook

Gyerekekkel: Próbáld ki a legújabb kalandparkot!

10/10

8394 Alsópáhok, Kolping utca

Címkék

A Keszthely közelében, Alsópáhokon található 3000 négyzetméteres Bobo Fun Park játszóház, trambulinpark, élményközpont és rendezvényhelyszín egyben. Találtok itt 3 emelet magas beltéri mászófalakat, csúszdapályákat, focipályát, lézerlabirintust és még sok más izgalmas aktivitást, ami beltéren is segít levezetni a kicsik végtelen energiáit, de a felnőttek számára sem unalmas.  

Hasonló tartalmak

Admin mode