Olyan volt ez a hét balatoni hírek szemszögéből, mint maga az élet: egyaránt akadtak mókás, szomorú, megnyugtató és megdöbbentő hírek, események. Ezekből szemezgettünk heti hírösszefoglalónkban, legyen szó építkezésekről, közlekedésről, gasztronómiáról vagy az ingatlanhelyzetről.

Szelesen és hűvösen indult a múlt hét, a szélvihar sok ágat is leszakított a Balatonnál, aztán hétvégére nyárias meleg lett. Az előttünk álló hét azonban olyan radikális hidegbetörést hoz, ami a legmagasabb hegyekben akár májusi havazást is okozhat. Az Időkép szerint hétfőn még kellemes idő lesz, a reggeli 12 fok után nappal 26 fok is lehet, majd a délies szél északnyugatira fordul, viharossá válik és pár záporral, zivatarral bezúdul a hideg levegő Nyugat-Magyarországra. Kedd reggel már csak 8, nappal 14 fok lesz, míg szerda és csütörtök reggel 7 fokig süllyedhet a hőmérséklet. A meleg csak lassan tér vissza, hétvégére 6-9 fokos reggelek és 17-19 fokos nappalok lehetnek, olykor egy-egy záporral.

A héten sok érdekesség történt még: kiderült, hogy a budapestiek lejöhetnek a nyaralóba, megszavazták a Bahart átalakítását, nagy felújítások kezdődtek a Bringakörúton, tájházakat renoválnak, sőt az egyik balatoni kertmozi már tudja, mit vetít a nyáron. 

Vírus & veszélyhelyzet

A kormányzati tájékoztató honlap szerint a Balatonnal határos megyékben május 11-én ennyi fő igazoltan koronavírus-fertőzött: Zala - 170, Veszprém - 60, Somogy - 28. (Koronavírus.gov.hu
 
Némi vita alakult ki arról, vajon leutazhatnak-e a budapestiek és Pest megyeiek a korlátozások ellenére a nyaralójukba. Másfél hete Szentkirályi Alexandra ezt kizárta, majd Karácsony Gergely főpolgármester közölte, mégis lehetséges a jogszabály szerint. Később Gulyás Gergely miniszter pontosított: a fővárosiak és környékbeliek is lemehetnek a vidéki ingatlanjaikba a biztonsági szabályok betartásával. (24.hu; Index)

Ugyan a héten enyhültek a kijárási korlátozások a Balatonnál is, több település még fenntartotta a strandok, sétányok, más területek lezárását. Sok helyen a felújítások miatt tartanak zárva az attrakciót. Siófokon viszont megnyitották a strandokat. Tihany is nyitott, de a távolságtartás hangsúlyozásával. (HírBalaton; Index)

Közlekedés

Enyhítette a járványügyi intézkedéseit a Bahart a tihanyi-szántódi kompon. Május 4-től újra szállítanak gyalogosokat, kerékpárosokat és motorosokat, de maszkot kell viselni és a másfél méteres távolságot megtartani minden utasnak. Az autósok is kiszállhatnak a kocsiból. Azonban a hajók zárt helyiségei és mosdói továbbra is zárva maradnak. A kompok ütemes közlekedése nem változik: Szántódrévből 7-19 óra között 60 percenként minden egész órakor, Tihanyrévből 7.15-19.15 között 60 percenként, minden óra 15 perckor indulnak a járatok. A személyhajózás még májusban sem indul el a tavon. (Aqua Magazin; Zaol)

Szintén a Baharthoz kapcsolódik, hogy megszavazta a társaság tulajdonosi köre a reorganizációt. Ennek értelmében hat menetrend szerinti és négy sétahajójárat megszűnik, öt elavult hajót kivonnak a forgalomból, ezen belül hármat eladnak, négy közforgalmú kikötőt (Kenese, Csopak, Akali, Udvari) bezárnak és eladnak, pályázatot írnak ki 11 Bahart-vitorláskikötő bérleti szerződés keretében történő üzemeltetésére, eladják a cég egy hoteljét és két kempingjét. A bevételeket fejlesztésekre fordítják. (Hajózás.hu)

Az első okoszebra sikere után a falun átvezető 71-es főút összes többi gyalogátkelőjét okossá alakítja Balatonakali. Az okoszebrák a közeledő gyalogos érzékelése után villognak az autósoknak. (Balatonakali.hu)  

Zajlik az északi parti vasút villamosítása és felújítása. Nemrég elkészültek a csittényhegyi alagút átépítésével, a fűzfői állomás új vágányhálózatával és magasperonjaival, több szakaszon pedig már állnak az oszlopok és feszülnek a felsővezetékek (pl. Almádi és Alsóörs között). (Magyar Hírlap)

Két keréken

A Kerékpáros Magyarország Szövetség alelnöke, Németh Zsolt arról beszélt, mennyi foghíj van még a Balatoni Bringakörúton. A badacsonytomaji Római út zsúfoltsága, a balatonrendesi kerékpárút hiánya vagy a több helyen tapasztalható rossz útburkolat taszítja az igényesebb vendéget szerinte. Állítja, bringás szolgáltatópontok hálózatát kéne kialakítani, a szövetség Balatonlellén létesít is egyet. (Veol)

A Magyar Kerékpárosklub a járványhelyzet miatt lecsökkent forgalom farvizén bejelentett egy országos javaslatcsomagot, hol miként lehetne kerékpársávokat vagy -nyomokat gyorsan kialakítani. A Balaton környékén a déli parton a 7-es főút 2x2 sávos földvári, szántódi és zamárdi szakaszait, a marcali Baross utcát; északon pedig a füredi Széchenyi utcát jelölték meg e célra. (Magyar Kerékpárosklub)

Május 5-én elkezdődik a Sió feletti siófoki Baross híd átépítése, ami része lesz a Bringakörút nagy felújításának. Kb. fél évre le is zárják az átkelőt az autóforgalom előtt, csak gyalogosok és biciklisek mehetnek át rajta. Szintén a Bringakörúthoz kapcsolódik, hogy a Magyar Közút újraaszfaltozta a zánkai és edericsi szakaszt. (Siófok.hu; Magyar Kerékpárosklub Balaton/Facebook)

Valószínűleg a szélesítésre váró kerékpárút miatt nagyarányú erdőirtás zajlott le Keszthely-Fenékpuszta környékén, a Bringakörút mentén. Kiderült, a Magyar Közút alvállalkozókkal vágatta ki az űrszelvénybe belógó és a balesetveszélyes fákat, bár a Magyar Madártani Egyesület szerint rossz időzítéssel: költési időszakban. („Balatoni kerékpárút” csoport/Facebook; 24.hu)

Épül-szépül

124 népi műemlék épület újulhat meg a Népi Építészeti Programban. Idén még előkészítenek, de lehet, hogy már a kivitelezés is elkezdődhet itt-ott. Országos vagy helyi védettségű épülettel rendelkező ingatlantulajdonosok nyújthattak be kérelmet, sok tájház is van a kérelmezők között. A felújítandó házakról térkép is készült, ezen látható, hogy sok balatoni épület is megújulhat (főleg északi partiak) Felsőpáhoktól Lovasig. (Index)

Felújítják a balatonkenesei tájházat: a falakat, kerítést, nádtetőt, nyílászárókat javítják ki. A munkákat a Balatonkenesei Városvédő Egyesület finanszírozza. (Veol)

Balatonedericsen a zöldfelületek fenntartását segítő eszközöket szereztek be, a strandon focipályát, retro kabinsort építettek, festettek, új padokat, asztalokat helyeztek el. Baba-mama szoba és családi mosdó is készül. Lesz bankautomata és fiókgyógyszertár, korzserűsítik a közvilágítást, hamarosan elkészül a horgászkikötő, a távlati tervekben pedig még kabinos kötélpálya is szerepel a hegyre. (Veol)

Két bringaszervizpontot alakított ki a balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület az Almádi-Veszprém bringaút ottani szakaszán. Az egyiket a vasútvonal emlékművénél, a gőzmozdonynál, a másikat a parti teniszpályáknál helyezték meg. A szervizpontok ingyen használhatók. (Balaton Televízió)

Természeti tünemények

A múlt héten fokozatosan kinyitott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park több látogatóhelye, így a Salföldi Major, a Fekete István Emlékház, a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum és a Hegyestű is. Több biztonsági intézkedést hoztak, pl. 65 éve felettiek továbbra sem látogathatják a fenti helyeket, figyelni kell a 1,5 méteres távolságra, zárt térben maszkot kell viselni. A többi szabályt a linken olvashatod. (BFNP.hu)

Lady Gagát, a töreki kecskét némi támogatásért cserébe be lehet vonni az unalomba fulladt céges, online Zoom-konferenciákba. Az akcióval mindenki jól jár: a Dharma lómentő helye forráshoz jut, a mítingek résztvevői egy szórakoztató résztvevőhöz. (Dharma Horse Rescue Shelter & International Youth Camp/Facebook)

Látványos fata morganát, magyarul délibábot filmeztek le a Balatonnál, Tihany mellett, napkeltekor. (Veol/Időkép)

Gasztro & bor

Egy hete megnyitott a Balaton - sőt túl van az első hétvégén is -, a Gasztrohegy programjaiban is részt vevő badacsonyi helyek pedig közzétették még a múlt héten, melyikük milyen ütemezésben nyit ki. Klikk a linkre a részletekért! (Gasztrohegy Badacsony/Facebook)

A csak vasárnaponként elérhető kultikus káptalantóti piac vezetése úgy döntött, a piacon árult termelői portékát más időpontokban is elérhetővé teszi. Ezért boltot nyitottak a diszeli Kávéház a Vörös Lóhoz helyiségében. Nyitva vannak keddtől szombatig, 10-17 óráig. (Liliomkert Piac/Facebook)

Kultúra & szórakozás

Egy ízig-vérig veszprémi film, a Magdolna bejutott a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába. A film a vértanúhalált halt Bódi Mária Magdolnának állít emléket, a város, az érsekség, a kultfővárosi projekt és a környező települések összefogásával, egy helyi stúdióban készült el. (Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa/Facebook)

A Fövenyes Kertmozi üzemeltetői elkezdték az előkészületeket a nyári nyitásra, bár egyelőre nem úgy tűnik, hogy a kültéri mozik kinyithatnak. A nagy sikerfilmek premierjei elmaradhatnak idén nyáron, így különleges retró műsorral készül a mozi nagy klasszikusokkal és az elmúlt évek sikerfilmjeivel. (We Love Balaton információ)

Megtartják, bár új időpontban a Paloznaki Jazzpikniket: augusztus 20-22. között lehet majd borral jazzre piknikezni. A külföldi fellépőkkel még tárgyalnak, de az MF Robots már vállalt egy koncertet 22-ére. A B my Lake fesztivál pedig az eredeti, augusztus 19-22-i időpontban szintén lesz, május 15-ig lehet kedvezményesen jegyet venni. (We Love Balaton; B my Lake Festival Official/Facebook)

Mint minden kőszínház, a veszprémi Kabóca Bábszínház is kénytelen volt bezárni a járványhelyzet miatt. Új ötletet találtak most ki: szülinapos gyerekeket köszöntenek fel úgy, hogy "elgurulnak csodatriciklijükön" hozzájuk, majd egy rövid mesével felköszöntik őket. Jelentkezni a szervezes@kabocababszinhaz.hu e-mailen lehet a gyerek neve, kora és egy telefonszám megadásával. (Kabóca Bábszínház közleménye)

Mozgás & strand

Június 1-től lehet vitorlásversenyeket rendezni a Magyar Vitorlás Szövetség döntése nyomán. Arról is döntöttek, hogy az 52. Kékszalagot július 2-4-ről bizonytalan időre elhalasztják. A versenyek eleinte fapadosok lesznek, mentesek minden partmenti csoportosulástól. (Magyar Vitorlás Szövetség közleménye)

Lassacskán nyitnak a zalai fürdők, ahogy enyhülnek a járványszabályok. Elsőként a Kehida Termál tette ezt meg pénteken, a Hévízi Tófürdő pedig másodikként szombaton, a SzentGróth termálfürdő május 16-án, a zalakarosi fürdő külső strandja 30-án nyit. A fürdőzők számát limitálják, csak a kültéri medencéket lehet majd használni, ahol lehet, ott fertőtlenítenek. (Zaol; Csodálatos Magyarország)

Szeptember 27-én rendezik meg a második Kishegy Trail terepfutó versenyt Balatonlelle szőlőhegyén. A profik 7, 14 és 21 kilométeres távokon, a gyerekek 400 méteren indulhatnak el, maximum 250 résztvevő lehet ott. Nevezni itt lehet. (HírBalaton)

Elindult a Move in Balaton, avagy a MiBo, az ország első, a Balaton környékére fókuszáló szabadidős-térképe. A térképen megtalálható lesz a térség összes kerékpár-, vízibicikli-, szörf-, SUP-kölcsönzője, lovastanyák, sétarepülők és vízitaxik, vitorlások, kalandparkok, golfpályák stb. A távlati tervben applikáció fejlesztése is szerepel (MiBo közleménye)

Közel száz kite- és windsurfer pattant deszkára május 3-án Siófok-Sóstón a kedvező szélviszonyok (és persze a korlátozások enyhítése) miatt. Videó is készült a szeles vasárnapról. (LikeBalaton)

Turizmus & szállás

Turisztikai kézikönyveket tett közzé a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), ami segít a szállásadóknak és vendéglátóknak a koronavírus idején helyes intézkedéseket hozni. Rendszeres takarítást ajánlanak, emellett vírusölő kézfertőtlenítő elhelyezését a vendégtérben, arcmaszk vagy arcvédő plexi használatát a személyzetnek. Jó, ha a vendéggel minimalizálják a kontaktust, ha ajánlják neki a kézfertőtlenítést, ha szellősen ültetik le a vendégeket. Strandok esetén annyi ember beengedését ajánlják, amennyivel tartható az emberek közti másfél méter, valamint a gőzfürdők, szaunák, jacuzzik és élményelemek (kivéve csúszdák) zárva tartását. (Hvg.hu)

Hatalmas a visszaesés a hazai turizmusban, külföldiek még másfél évig nem jönnek majd, 250-300 milliárd forintos lehet a kiesés. A vírus hatásainak leginkább kitett települések toplistáján több Balaton környéki van: Hévíz (1.), Alsópáhok (2.), Siófok (4.), Zalakaros (5.), Balatonfüred (15.), Zánka (17.), Keszthely (18.) és Zamárdi (20.). (Forbes)

Felmérést végzett tagjai körében a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület, amiből többek közt kiderült, sok hely elviteles kiszolgálásra állt át, hogy a vendégek a főszezoni foglalásaikat alig mondták le eddig, hogy 41 százalékuk még most is optimista a szezont illetően. (Gyenesdiási Turisztikai Egyesület közleménye)

Beszélgetés-sorozatot indít a MOL Nagyon Balaton: a házigazda minden héten egy balatoni rendezvény szervezője, vendégei pedig ismert balatoni személyek, művészek, turisztikai szakemberek. Az első, online közvetített beszélgetést május 4-én tartották, Lobenwein Norbert volt a házigazda, a téma kézenfekvően az volt, hogy a sok elmaradó fesztivál mellett mi lesz az idei balatoni nyárral. A beszélgetést itt lent tudod visszanézni. (MOL Nagyon Balaton közleménye)

Ingatlan

Egy elemzés szerint márciusban már látszott a járványhelyzet miatti új trend: egyre több ingatlan kerül eladósorba, viszont visszaesett az érdeklődés a vevők oldaláról. Áprilisban négyheti zuhanás után azonban berobbant az érdeklődés, főleg a nyaralókat és kertes házakat keresik az emberek a kényszerű karantén miatt. A balatoni településeken a nyaralók árai hol növekedtek, hol csökkentek, a zárójeles linken pedig találsz egy top10-es gyűjtést a 10 millió forint alatt hirdetett balatoni ingatlanokból. (Hello Vidék)

+ Heti örkényi sztori

Egy szobabiciklin tekerte körbe a Balatont egy pécsi férfi, legalábbis kilométerre annyit ment, amennyi a tó megkerülése lenne. Cselik Bence az emelkedőket a nehézségi fokok állításával imitálta, és mivel az udvaron tekert, egyszer még az eső is elkapta. A 200 kilométeres távot 5 és fél óra alatt abszolválta. (RTL Klub/Híradó)

Címkék