Ha a legjobb balatoni vagy külföldi borokra vágysz, ha minőségi francia pezsgővel ünnepelnél, ha az egészet egy Michelin-csillagos séf borkorcsolyáival fojtanád le, akkor jó helyen jársz a füredi Silver-udvarban. Ugyanis a tabáni Felix Kitchen & Bar borbárt nyitott Balatonfüred legmenőbb placcán.

Pár éve nagy csinnadrattával átadták a megújult Várkert Bazárt Budapesten. A belváros egy frekventált pontja megújult, és ez nemcsak az épületegyüttest, hanem az előtte húzódó közterületet is magában foglalta, sőt később a 19. századi Ybl-vízház is végre régi fényében tündökölt.

Budai Kreatív Háznak elnevezett épületben kapott helyet a Felix Kitchen & Bar is, ami merőben új megközelítéssel igyekszik bevonzani az igényes publikumot. A nagy felújítás után, tavaly áprilisban megnyílt Felix a reggelitől kezdve egészen a vacsoráig minden napszakra kínál igényes (magyaros) ételeket. Emellett Ódor András (Black Swan) izgalmas, előremutató koktélkínálatot, Horváth Máté és Fóti Ágnes sommelier-k egyedülálló borválasztékot alakítottak ki. Mindez idén most először magyar díjat is ért, a Wine Spectator részéről.

Budapestről Balatonra

Felmerülhet a kérdés, ugyan miért is értekezünk egy budapesti helyről a We Love Balatonon. A válasz a Felix döntésében keresendő: kevesebb mint másfél éves működés után a Balatonnál borbárt akartak nyitni. Nem is akárhol tették ezt meg, a Figula egykori balatonfüredi borbárja helyére költöztek be, a tágas, Zákonyi utcai Silver-udvarba, ahol többek közt a Karolina Kávéház is megbújik. A helyszínválasztás azért is parádés, mert a Felix nem az udvar zsúfolt részén, hanem az íves üzletsor mentén található, egy könnyen megközelíthető helyen.

Ami lényeges, hogy több budapesti, letelepülő helytől eltérően a Felix nem a járvány miatt került a Balatonra, ez volt eleve a terv. Júniusban nyitottak, azóta minden nap délután 4-től éjfélig várják a vendégeket. Hamar felkapott lett a Felix, a nyitás óta mindig tele vannak – meséli Fóti Ágnes sommelier a We Love Balatonnak. Hozzáteszi, ők augusztus végén se zárnak majd be, amíg az idő engedi, ősszel is nyitva lesznek.

Fontos még, hogy azért nem ugyanazt kapja az ember, mint a Duna-parti Felixben. Komoly konyha nincs, inkább borkorcsolya vonalra lehet számítani, amit Mészáros Ádám, a két Michelin-csillagos séf receptúrája alapján készül. Sajt- és sonkaválogatások, mártogatós-kencés ételek kaphatóak itt. A füredi Felix inkább a borbár vonalra állt rá, ebben a nagyobb az átfedés a budai kínálattal. Sok a magyar tétel is, főleg balatoni pincészetektől, de aki osztrák vagy új-zélandi bort, champagne-i pezsgőt kortyolna, az is megtalálja a számítását. Ez utóbbiak főleg vitorlás körökben népszerűek.

Pezsgőik között megtalálni a hazai Kreinbachert, na meg a Champagne régió felsőpolcos tételeit: Pol Roger-t (a brit királyi család nagy kedvence), Charles Heidsiecket (rozé champagne!), Dom Pérignont, Louis Roederert, Dom Ruinart-t. A 0,75 literestől a 3 literes palackokig lehet vásárolni, akár hatszámjegyű összegért is. Egy-két pezsgőt poharanként is meg lehet kóstolni.

Borárus tér

Borban még nagyobb a fővárosi választék, azt kellett helyszűke miatt okosan leszűkíteni a füredi egységben. "A legfőbb szempont az volt, hogy a vendégek olyan borokat kóstolhassanak, amiket máshol nem" – magyarázta a választásokat a sommelier. Ezért nagyon sok a külföldi bor: francia rozék, vörösek, (dél-)amerikai borok. A balatoni térségből a fehérekre feküdtek rá, abból is a legmagasabb szintre: ugyanúgy megtalálni a Bencze Birtok natúrborait, a Villa Tolnay (2017-es chardonnay-juk csak itt kapható), a Gilvesy Pincészet, Tóth Barnabás, a Káli Kövek, a Válibor, a Pálffy Pincészet és persze az említett Kreinbacher termékeit. Nem hagyták ki az itteni elődjük, a Figula borait sem (ők mellesleg felköltöztek most a hegyre, a régi Tölgyfa Csárdába).

Nyár van, szóval inkább fehérborok és rozék fogynak, de a vörösek is előtérbe kerülnek majd a hűvösebb időben.

Long drinkeket, koktélokat is lehet kapni, az Aperol Spritztől a rajongóknak összefut a nyál a szájukban. Röviditalok terén azokat választották ki, amiket kifejezetten keresnek-kedvelnek a budapesti vendégek. "Van egy szűkített koktéllapunk, a klasszikus koktélok pici twistjei, viszont a pult mögötti párosunk szabad kezet is kap: ami a kezük ügyében van, abból bármit el tudnak készíteni" – taglalja Fóti Ágnes. Nagy tequila-választékuk van, különlegesek a pálinkáik is, szóval ha speciális szeszes italok élvezetére adnánk a fejünket, akkor a Felixszel érdemes tenni egy próbát.

Címkék