Készülhet belőle könnyed (reduktív erjesztésű) bor, de tartalmasabb, akár hordós érlelésű változat is, sőt kivételes évjáratokban még késői szüretből származó édes bort is találhatunk az olaszrizlingek között. A Balaton környékén kifejezetten népszerű borfajtáról van szó, az északi és a déli parton is komolyan foglalkoznak vele, és az sem véletlen, hogy a BalatonBor is ebből a fajtából készül. Most a régió pincéinek sokszínűségét megmutatva ajánlunk nektek hét remek olaszrizlinget.

A stabilitás – Szászi Badacsonyi Olaszrizling 2020

Ahogy a balatoni bornak Szászi Endre, úgy az olaszrizling fajtájának ez a bor hosszú évek óta mozdíthatatlan sarokkövének számít. A Szászi Birtok belépő olasza, Szent György-hegyi, szigligeti és csobánci területek terméséből készült. Mindenki számára érthető bor, illatban mezei virágokkal, nyári almával. A korty arányos, savai barátságosak, a fajta fehér húsú gyümölcsei jelennek meg benne, frissek, ropogósak. Önmagában is jólesik inni, és fröccsként sem utolsó!

Ára: 2150 Ft

Új arc a placcon – Villa Gyetvai Olaszrizling 2020

Az egykori Esterházy-birtokon épített villa a rendszerváltás után került a Gyetvai fivérek tulajdonába, akik hihetetlen igényességgel újították fel az épületet. Ezzel együtt újjáéledt a borospince is, a tulajdonosok tihanyi, paloznaki, aszófői területeiről készül itt bor. A pince alapolaszrizlingje vonzó illattal köszönt, édes hangulatú, csokornyi virággal, körtével, barackkal nyit, ezeket pedig az ízében is hozza. Könnyed bor, a gyümölcsöket kis citrusosság frissíti, jól behűtve igazi szomjoltó a kánikulában.

Ára: 1900 Ft

Az együttműködő – Istvándy Rizling 2020

Istvándy Gergőék (Istvándy Borműhely) a Tóti-hegy oldalából és Istvándi Tamásék (Istvándy Jenő Pincészete) Szentbékkálláról már második alkalommal készítettek közös bort. Mi mást, mint olaszrizlinget. Közös mindkét pincében a magas minőségre való törekvés, a vulkanikus talaj adta egyediség. A sikeres első évjárat után 2020-ban is az volt a cél, hogy a lehető legkevesebb beavatkozással a fajta erényeit kidomborító bor készüljön. A végeredmény kifejezetten izgalmas bor lett, illatában kis reszelt almával, citrusokkal. A korty arányos, szép savakkal, a citrus itt is meghatározó, ahogy a gyógynövényes fűszeresség és a mandulás lecsengés is, ez utóbbi hosszan elkísér. Rusztikusabb stílust képvisel a bor, tiszteli a hagyományokat, de szem előtt tartja a mai kort. 

Ára: 2990 Ft

Emlékezetes – Bagolykő Birtok Olaszrizling 2019

A fiatal birtok motorja Friedrich Dániel, aki a tokaji inasévek után hazatért Badacsonyba, és Szásziéknál dolgozik főállásban, mellette a saját birtokot is egyre komolyabban építi. Kóstolótársaim hosszan elemezték a címkét, a szőlőlevél és a bagolytekintet kombinálása ügyes grafikust feltételez, és biztos, hogy megjegyzi az ember, ha egyszer látta. A bor sem szeretne ettől elmaradni, illatában sült alma, körte, kamillavirág, folyamatosan nyílik, izgalmas figyelni. A korty kerek, savai barátságosak. Kosárnyi lédús gyümölcsöt találunk a poharunkban, őszibarack, körte, nyári alma, a végén pedig a szinte kötelező mandulás fanyarság, itt azonban egész visszafogottan. Igazán szerethető bor egyedi karakterrel.

Ára: 3490 Ft

A különutas – Tomcsányi Birtok Olaszrizling 2019

Karrierváltóként borászkodik Somlón Tomcsányi Árpád, feleségével az SZFE-n szereztek diplomát, most pedig két gyermekükkel Somlón élnek és bort készítenek. Az elejétől fogva céljuk volt a lehető legkíméletesebb gazdálkodás, a 2019-es évjárattól ez már natúr bort eredményezett, ahogy Árpi mondja, nem szeretnének semmit elvenni a borból, ami benne van, de hozzáadni sem olyat, ami nincs. Nyitás után a bor illata kócosnak hat, de idővel kedvesebbé válik, élő anyaggal van dolgunk, természetes a változás. A natúr borral most ismerkedők jobb, ha ezen hamar túllépnek, kóstolva egészen más dimenziót mutat. Krémes, vastag korty, szinte gyümölcslére emlékeztető zamatokkal az első felében. Ellenpontként jelenik meg a korty vége felé egy határozottabb fanyarság, ami sokáig velünk marad. Tapasztaltabb kóstolóknak izgalmas perceket fog okozni.

Ára: 4990 Ft

A vár árnyékában – Egly Vesperas Olaszrizling 2019

Az 1619-óta jegyzett sümegi Baglyas-dűlőből öreg, 90-100 éves tőkékről szüretelt szőlő terméséből készíti ezt a bort Egly Márk. A szőlőmunkáknál és a pincében is figyelembe veszi a holdfázisokat, a szüret pedig a dűlőben álló öreg diófa jelzésére indul. A különleges termőhelyen az ökológiai művelés alapnak számít, ráadásul az idei szürettől oltalom alatt álló eredetmegjelölést kaphatnak a borok a legfrissebb hírek szerint. Egyedi illatú bor finom zöldfűszerekkel, érett fehér húsú gyümölcsökkel, vakon aligha tippelnénk olaszrizlingnek. Telt korty, komoly koncentráció, édes hangulatú, sárga húsú barack, érett ringló jut eszünkbe, finom fűszerességgel kiegészülve. A pohárban tovább nyílik, idővel még több réteget megmutatva. A korty végén erősödő fanyarság, mégiscsak olaszrizling ez! Harapható, izgalmas bor ráérős kóstoláshoz, elsősorban haladóknak.

Ára: 4990 Ft

Mindenki kedvence – Váli Olaszrizling válogatás 2019

Csendben, megbízható minőségben készíti borait Váli Péter (Válibor), érdemes egyszer személyesen is meglátogatni Badacsonyörsön, végigzötykölődni a földes dűlőutakon, mert akkor kap igazán átfogó képet az ember a pince filozófiájáról. Organikus művelést folytatnak, vegyszerek szóba sem jöhetnek, hiszen az otthonuk is a szőlőben van, a boroknál pedig kiemelten fontos az egyensúly, a visszafogott alkoholtartalom. A pohárba szagolva mindenki talál magának izgalmat, friss gyümölcsök finom fűszerességgel keverednek, komplex és vonzó az illat. A korty sem adja alább, remek arányú, koncentrált bor, mégis könnyednek hat. Feszes savak, érett fehér húsú gyümölcsök határozzák meg a kortyot, amit ízlésesen egészít ki a fahordós érlelés finom vaníliás karaktere. Pazar bor kezdőknek, haladóknak, fekete öveseknek egyaránt! 

Ára: 2690 Ft

Címkék