Távol a megszokásoktól – ezt a kíváncsiságra épülő jelmondatot köti össze a torkossággal a Gasztrohegy Világok konyhája hétvégéje, ami október 16–17-én tartja majd lázban a Balaton legmagasabb tanúhegyét és haladó, ősszel sem pihenő vendéglátóhelyeit. Ez az időszak már a lelassulás jegyében telik a konyhákon is, a főszezon feszítettebb tempója után van idő kísérletezni, igazán a kreativitásra támaszkodni, ehhez pedig ideális keretet ad a Gasztrohegy ősztől tavaszig tartó, héthetes rendezvénysorozata is. Ezek a hétvégék úgy zökkentik ki komfortzónájukból a részt vevő vendéglátóhelyeket, hogy akár a későbbiekben is fel tudják használni a tapasztalataikat: egy fűszert, egy zöldséget, ízvilágot emelhetnek be a saját gasztrokultúrájukba és kínálatukba is.
Az éttermek, a borbárok saját maguk választottak egy-egy szimpatikus nemzetet tematikaként, azok alapján, hogy éppen már profibban mozognak az ételeikben, vagy esetleg a kísérletezés és a szabad alkotás hajtja őket.
Katalán pesztó és tüzes spanyol ginek a Vánkosban
A badacsonyörsi Vánkosban, a 71-es úton panzióként és kávézóként/reggelizőként működő hangulatos kőépületben Hernádi Heni és a csapat először Olaszországban gondolkodott, de az a tematika végül a Kisfaludy-ház Étteremé lett, a Vánkos így Spanyolország gasztronómiájának egy kis szeletét mutathatja be az októberi Gasztrohegy-hétvégén.
„Tischler Petra vendégséf érkezik hozzánk erre az eseményre, és nem titok, hogy hosszabb távú együttműködésben is gondolkozunk. Nálunk az úgynevezett carrillada lesz a fő attrakció, mely nagyon szaftos és omlós marhapofát jelent, mandulás, füstölt paprikás zöldségraguval és a katalán pesztóval, amit romesco szósznak neveznek. A vegetáriánus variánsnál a padlizsán köré épül a fogás”
„Tischler Petra vendégséf érkezik hozzánk erre az eseményre, és nem titok, hogy hosszabb távú együttműködésben is gondolkozunk. Nálunk az úgynevezett carrillada lesz a fő attrakció, mely nagyon szaftos és omlós marhapofát jelent, mandulás, füstölt paprikás zöldségraguval és a katalán pesztóval, amit romesco szósznak neveznek. A vegetáriánus variánsnál a padlizsán köré épül a fogás”
– mesélte Hernádi Heni, a Vánkos első embere, aki azt is elárulta nekünk, hogy nem állnak meg a spanyol ételeknél. Lesz ugyanis flamencoműsor, és spanyol ginekkel is készülnek, hogy a bor mellett a spiritek is megjelenhessenek. „Fiatal a csapatunk, és sok fantáziát látunk ebben a badacsonyi rendezvénysorozatban, hiszen a vendégek is szeretik a változatosságot, és mi is igyekszünk megmutatni magunkat” – tette hozzá Heni.
Badacsony-Marokkó 0 km
A szintén vendéglátóhelyként és panzióként is üzemelő, továbbá saját borászattal is büszkélkedő badacsontomaji Borbarátokban is elindult már a készülődés: az ő témájuk Marokkó gasztronómiájára reagál, ami merőben más, mint az alapvetően modern magyar konyhát és helyi alapanyagokat előtérbe helyező étterem profilja.
„Mi magunk is vágyakozunk Marokkóba, és reméljük, hamarosan el is utazhatunk az arab országba. Addig viszont marad a Gasztrohegy programja és az erre a hétvégére megálmodott menünk: a harira leves (fűszeres lencseleves), a tajine-ban készülő csicseriborsós csirkefőétel és a hozzá körített kuszkusz. Hamarosan le is főzzük és az egész csapattal végigkóstoljuk ezeket a tőlünk távolabb álló, mégis vonzó fogásokat. Ekkor fogjuk a Fata Pince borait is hozzápárosítani az erősebb fűszerekkel készülő ételekkel, ami szintén izgalmas feladat lesz”
„Mi magunk is vágyakozunk Marokkóba, és reméljük, hamarosan el is utazhatunk az arab országba. Addig viszont marad a Gasztrohegy programja és az erre a hétvégére megálmodott menünk: a harira leves (fűszeres lencseleves), a tajine-ban készülő csicseriborsós csirkefőétel és a hozzá körített kuszkusz. Hamarosan le is főzzük és az egész csapattal végigkóstoljuk ezeket a tőlünk távolabb álló, mégis vonzó fogásokat. Ekkor fogjuk a Fata Pince borait is hozzápárosítani az erősebb fűszerekkel készülő ételekkel, ami szintén izgalmas feladat lesz”
– avatott be minket ifj. Nagy István a Borbarátokból. Istvánék szeretik az ilyen, csapatépítésnek is számító alkalmakat. „Amellett, hogy ezeken a hétvégéken a tematikákra kíváncsi, sokszínű vendégkör érkezik, nekünk is jólesik ez a tudás- és ízbővítés. Mi is gyarapodunk” – mondta.
Ízek hátán Thaiföldig megyünk
Hogy további kedvcsinálót is adjunk az októberi badacsonyi ízlelésekhez, olyan különlegességekkel is találkozhattok a tányérokon, mint a Thaiföldre kalauzoló, zöld curryvel készülő fogasfilé a Tilia Borvendéglőtől, a Kisfaludy-ház Étterem római stílusú pizzája, a Tölgyes Kúria orosz borscs levese, az Istvándy Borműhely mexikói csirkés pozoléja (bográcsban készülő ragulevese), a Laposa Terasz baszkföldi paprikás krumplija txistorra kolbásszal, a Bonvino Borbár erdélyi pacallevese vagy a Hableányban kóstolható provence-i stílusú halpörkölt, a bouillabaisse.
Ez a cikk a Gasztroheggyel együttműködésben készült, amely minden évben októbertől áprilisig szervez gasztrohétvégéket Badacsonyban.