Újabb üzlet nyílt a város legizgalmasabb részén, az Óváros téren: egy online piactér alapítói hangulatos, a régi időket idéző kisboltba hozzák el az általuk kiválasztott, főként helyi termelők portékáit. A Szatócsboltban a friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök, hús- és tejtermékek, lekvárok, szörpök, kencék mellett borok és sörök között is válogathatnak a betérők, a nyitvatartási időn kívül pedig workshopokon is részt vehetnek.

A magyar nyelv értelmező szótára szerint a szatócsbolt „olyan kisebb (főleg falusi v. kisvárosi) vegyeskereskedés, melyben mindenféle közszükségleti cikket (élelmiszert, italt, rövidárut, vasárut, dohányt stb.) árusítanak”. Az Óváros tér legújabb üzletében vasárut és dohányterméket természetesen nem találtunk, amikor a nyitás másnapján felkerestük a helyet, de egy kisebb termelői piac kínálata sorakozott a polcokon.

Az üzlettel egy veszprémi kötődésű pár, Kis Nóri és Juhász Péter régi álma vált valóra. Nóri korábban virágkötéssel és esküvői dekorációval foglalkozott, egy élelmiszeripari startup munkatársa is volt, Péter pedig értékesítési vezetőként dolgozott. A termelőkkel már régóta kapcsolatban vannak, a Pekedli Szatócsbolt megnyitását egy online piactér alapítása előzte meg.

„Amikor három éve Veszprémbe költöztünk, próbáltunk úgy étkezni és feltölteni a konyhát, hogy tudjuk, hogy mit eszünk. Míg Pest megyében sok kosárközösség és termelői árut kínáló webshop működik, itt nem találtunk ilyen fórumot” – meséli Péter. „Kitaláltuk, hogy jó lenne egy olyan piacteret létrehozni, ahol egy komplett bevásárlást le lehet tudni.”

„Rengeteg jó termelő van a megyében, de az ember nem fog 150 kilométert utazni azért, hogy megvegyen három terméket”

„Rengeteg jó termelő van a megyében, de az ember nem fog 150 kilométert utazni azért, hogy megvegyen három terméket”

– teszi hozzá Nóri. A névválasztáshoz egy helyi tájszavakat tartalmazó listát hívtak segítségül, így találtak rá az utolsó pillanatban a pekedli szóra, ami Veszprém környékén ételhordót jelent. A hagyományőrzés persze visszaköszön a tökéletesen funkcionáló, ikonikus Transporta billenőmérleg formájában is, ami a régi kisboltok világát idézi meg.

Ahhoz, hogy a virtuális piactér kínálata egy valódi boltba költözzön, a Veszprém–Balaton 2023 Utcakép Fejlesztési Program nyújtott támogatást. (A program célja, hogy a belvárosban évek óta üresen álló vagy nem megfelelően kihasznált üzlethelyiségek újra megteljenek élettel, és olyan új funkciókat kapjanak, amelyek eddig hiányoztak a város palettájáról.)

Az Óváros téri, üresen álló üzlethelyiség tökéletesen megfelelt erre a célra. A 60-as években háztartási bolt működött itt, később egy ajándékboltnak adott otthont a helyiség. Nóri és Péter számára az elmúlt közel két hónap az üzlet felújításáról és berendezéséről szólt.

Míg a Pekedli a webshopot is magában foglaló brand neve, az Óváros téri üzlet hivatalosan a Szatócsbolt nevet viseli, de sokan csak Pekedliként hivatkoznak rá. A vásárlók már a nyitás napján egymásnak adták a kilincset, és alaposan kifosztották a bolt friss hús- és sajtpultját, frisspékáru-részlegét. Sokan csak körülnézni jöttek be, aztán nem bírtak ellenállni a finomságoknak. Volt, aki azért jött, hogy gratuláljon nekünk és megköszönje a munkánkat” – mesélik kissé meghatódva.

Kencék, szörpök, friss zöldségek

A bevásárlóközösség indulásakor még Péterék kutatták fel az összes beszállítót, és a termelők által jutottak el újabb manufaktúrákhoz, gazdaságokba. Csak olyan termékek jöhettek szóba, amelyeket ők is szívesen fogyasztanának, de ez csak az egyik szempont a kiválasztásnál:

„Elsősorban azokat a termékeket keressük, amelyek a hagyományos értékeket képviselik vagy nincsenek tele adalékanyagokkal. Az is fontos, hogy tudjanak fejlődni, nagyobb mennyiséget előállítani” 

„Elsősorban azokat a termékeket keressük, amelyek a hagyományos értékeket képviselik vagy nincsenek tele adalékanyagokkal. Az is fontos, hogy tudjanak fejlődni, nagyobb mennyiséget előállítani” 

– mondja Nóri. Ha az alapértékek rendben vannak, belefér az is, ha a termék nem a megye határain belül készül, a fűszeres például Ráckevéről szállítja a termékeit. Míg a webshopban az volt a cél, hogy minden termékkategóriában legalább egy termelő portékája megtalálható legyen, a Szatócsboltban ennél nagyobb a választék.

Zöldségkrémek, kencék, mustárok, gyümölcspürék, fűszerek és házi tészták sorakoznak a polcokon, felfedezzük a Veszprémben készülő Hester’s Life granoláit, az Erdőkerülő szarvasgombás termékeit, a Mamka lekvárjait és szörpjeit is. Sok termék érkezik a küngösi Szent Kinga Éléstára szociális szövetkezettől is.

A pékárut a Derce Pékség hozza, de aki biztosra akar menni, jobb, ha nyitáskor itt van, ma is 15 perc alatt elfogyott az összes kenyér és péksütemény, meséli Nóri. A hűtőben a Várvölgy Hús termékei, a Sümegtej és a Tekeresvölgyi Családi Birtok sajtjai, tejtermékei sorakoznak, és találunk az üzletben olajokat, friss farmtojást, savanyúságot, szappant, ökotisztítószert is. A borokat egyelőre három balatoni pincészettől, a Zelnától, a Homola Pincészettől és a Skrabskitól hozzák, a sörök beszállítói a tapolcai Stari, a balatonszentgyörgyi Sörművek és a Zirci Apátsági Manufaktúra.

Nem csak bolt, közösségi tér is

A Szatócsbolt közösségi térként is működik. Tágas hátsó helyiségében záróra után és a hétvégéken workshopokat, foglalkozásokat tartanak. Karácsonyig minden hétvégén lesz program: lesz adventikoszorú-készítő, mézeskalácssütő és zero waste ajándékkészítő foglalkozás is, ezekről a Pekedli Facebook-oldalán lehet friss információt találni.

A Pekedli webshop jelenleg egy kis ráncfelvarráson esik át, de hamarosan újra működik majd, a stílusát a Szatócsbolthoz igazítják, aktualizálják a kínálatot, és folytatódik a kiszállítás Veszprém 30 km-es körzetében.

A Szatócsbolt egy újabb indok, hogy meglátogassátok az Óváros teret és környékét, és ha már erre jártok, ne hagyjátok ki a dizájnerek munkáit és finom kávét kínáló KUNSZT!-ot se, és ugorjatok be finom szendvicsekért, péksüteményekért és kávéért a Füge Fagyiudvarba is. Minden második vasárnap pedig az Óváros téri piac miatt érdemes útba ejteni a teret, amelynek már saját szatócsboltja is van.

Címkék

Elérhetőségek

Pekedli Szatócsbolt Veszprém, Rákóczi Ferenc u. 1. Facebook-oldal Weboldal