Az Év Strandétele verseny évről évre keresi a legjobb balatoni fogásokat, idén már külön díjazzák a bisztró és a büfé kategóriát, de ezen a nyáron vegetáriánus, illetve vegán különdíjat is adnak. Megvannak az idei verseny döntősei, íme a helyek neve és az ételek fantázianevei:
- Fogas Bisztró (Alsóörs): Harcsamáj „nyalóka”, cékla, kalács
- Tarow Bisztró (Balatonaliga): „Borsófőzi” Dim Sum
- Tiki Beach Bisztró (Zamárdi): Malacfülsaláta
- Esszencia Ház (Balatonszárszó): Paradisu Magyarország, Paradisu Italy
- Bundi Bijó Bárja (Boglár): Nagyon magyaros, töltött, sós kürtőskalács
- A Konyhám Stúdió 365 (Fonyód): sajtos vega kosár
- Port Étterem (Balatonmáriafürdő): Füstölt-töltött kápia paprika zellerhabbal
- Lángos World (Balatonmáriafürdő): Fenyvesi Angus tatárbeefsteak-es lángos
- Vitorlás Bisztró (Keszthely): Vöröslencse bolognai spagetti
- Party Hangulat Büfé (Vonyarcvashegy): Zsákbamacska (töltött lángos).
Az Év Strandétele verseny
Korábban strandbüfé kategóriában semmilyen szakmai díj és fórum nem létezett, ezért indította el 2015-ben a Balatoni Kör az Év Strandétele versenyt. A célja akkor is az volt, és most is az, hogy előmozdítsa a minőségi versenyt ebben a szektorban, és a jó gyakorlatokat, a szakmailag indokolt fejlődési irányokat kiemelje. A versenyen és annak zsűrizésében a We Love Balaton szerkesztősége is aktívan részt vett az elmúlt években.
Tavaly A Konyhám répa-dogja nyerte meg a versenyt (ez az étel szerepel a cikk borítóképén is), a Tarow Bisztro vegán bundás kenyere pedig az Év Felfedezettje lett.
Az Év Strandétele versenyre június óta lehetett nevezni, július 15-ig fogadták a jelentkezéseket, megadott kritériumok szerint. A Balatoni Kör augusztus 4-én osztja majd ki a díjakat, miután a zsűri – melynek a We Love Balaton is tagja – kiválasztotta a legjobbakat.