Ahogy beköszöntenek a hűvösebb napok, úgy kerülnek előtérbe a Balatonnál a gasztrós-boros programok, ahol a környék ízein, a találkozásokon, a közösségi élményen van a hangsúly. Sok borászat és település ünnepli a szüretet, majd eljön a murcifesztiválok ideje. Több év kihagyás után újra megrendezik a halas fesztiválokat: Szigligeten a süllők, Tapolcán a pisztrángok, Tihanyban pedig a gardák kerülnek különböző módon a tányérokra, és indul a Gasztrohegy új évada is. Az őszi gasztrofesztiválok közül szemezgettünk.

Szüreti napok Tihanyban, szeptember 16–18.

Egymást érik a szüreti fesztiválok és felvonulások. Tihanyban, a Mádl Ferenc téren három napig kulturális és szórakoztató programok, valamint a környékbeli borászok borai várnak, lesz utcabál, a kicsiknek pedig kézműveskedés és játszóház. A fő attrakció, a szüreti felvonulás 18-án, vasárnap 14.45-kor kezdődik, betyárok, mazsorettek, néptáncosok és huszárok kíséretében. 

További információt a Facebook-oldalon találtok.  

Oktoberfest a HELKA Sörkertben, Balatonföldvár, szeptember 16–18.

Nem október és nem München, de a szervezők szerint ez a hétvége kitűnő alkalom arra, hogy megünnepeljék a sört, az őszt, a jó időt és a Helkát és méltón búcsúztassák az idei nyarat. A sörkóstolás nem az egyetlen program: vásárolhattok a termelői piacon, élő zenére bulizhattok, a finom falatokról pedig a Vánkos Panzió és Étterem csapata fog gondoskodni. 

További információt a Facebookon találtok. 
 

I. Tagyon-hegyi Nyitott Pincék, Tagyon, szeptember 17.

A Zánkától 5 km-re található Tagyon-hegy igazi rejtett kincs. A Kéktúra útvonalán található szőlőhegyen az egyik oldalról a balatoni panorámát csodálhatjuk, a másik oldalról pedig a Hegyestű sziluettjét. A Tagyon-hegyi Nyitott Pincék nevű eseményen, amelyet első ízben rendeznek meg, finom borokkal és ételekkel várnak a helyi borászok és termelők, de lesz gitárkoncert, bolhapiac és fröccsakadémia is. A kezdeményezéshez a Holló Pince, a Horváth Borház, a Martinus Birtok, Sziszi Kertje, a Tánczos Pince és a Vackor Piac is csatlakozott.

A részletes programot a Facebook-eseményre kattintva olvashatjátok el. Fontos: a szervezők arra kérnek Titeket, hogy az autókat hagyjátok a Vackor Piacnál.

Murcifesztivál, Balatonfüred, szeptember 24.

Már hagyomány, hogy több füredi borászat együtt rendezi meg a Murcifesztivált, ahol a frissen préselt murci mellett zamatos ó- és újborokat lehet kóstolni, kísérő falatok és jó zene társaságában. A Gyukli Pincében a fentieken kívül traktorozás, csocsó, a gyerekeknek ugrálóvár és aszfaltrajzolás lesz a program, a Zelna Borászatnál vezetett borkóstolón vehettek részt, és benézhettek a Figula Pincészetbe és a balatonfőkajári Feind Pincészetbe is. 

A részleteket a Facebook-eseménynél találjátok.

Balaton Wine & Gourmet, Veszprém, szeptember 29. – október 2.

A mesés Veszprémvölgy és a Séd patak partja lesz a gasztroünnep helyszíne, a vendégeket pedig a régió legjobb éttermei és borászatai várják majd. A Balaton Wine & Gourmet a régió egyetlen „terroirszemléletű” borászati fesztiválja, ahol mind a hat balatoni borvidék jelen lesz. A rendezvény gazdag közönségprogramokkal vár, lesz nagyszínpadi látványbemutató, vezetett kóstoló, de szakmai programokon is részt vehetünk – hazai és külföldi szakemberek, Michelin-csillagos séfek, valamint meghívott szakértők közreműködésével.

A rendezvény részleteiről ide kattintva tájékozódhattok, jegyvásárlásra ezen a linken van lehetőség. 

Pisztráng és Borfesztivál, Tapolca, szeptember 30. – október 1.

Két év kihagyás után újra a különféle módokon elkészített pisztrángok, a borok, a koncertek és a gasztroprogramok uralják a Malom-tó és az Alsó-tó melletti sétányt. Három színpadon váltják egymást a fellépők, a Babos–Piller Jazz Duó, a Molnár Dixieland Band mellett főleg swing- és jazzformációkat hallhattok, lesz gasztroshow, vezetett séta a város alatt húzódó Lessner-pincerendszerben és az ózsinagógában, és a közeli pisztrángtelepet is meg lehet nézni majd szakmai vezetéssel.

További információt az esemény honlapján találtok.  

Gasztrohegy, Badacsony, több időpontban

Újraindul a badacsonyi Gasztrohegy is izgalmas tematikus gasztrohétvégékkel, az ételekhez illő borokkal és elképesztő kilátással rendelkező helyszínekkel. Ilyenkor van igazán idő felfedezni a vidéket, a borokat és az ízeket, a konyhában van idő kísérletezni, kreatívan alkotni, a vendégek pedig élvezhetik az otthonos, személyesebb vendéglátást, és maguk tervezhetik meg a saját gasztrotúrájukat. Október 8-án és 9-én a tematika a Világok konyhája – Utazás a föld körül lesz, november 5-én és 6-án a Szőlő és bor – Borral és borhoz készült ételek lesznek fókuszban. (A Gasztrohegyet áprilisig minden hónapban megtartják majd.)

A tematikáról és a Gasztrohegyről itt találtok részletes információt, 2021-es élménybeszámolónkat pedig itt olvashatjátok.

Murci – Gasztrofesztivál a Kishegyen, Balatonlelle, október 22.

2018-ban – a Kishegyi Kortyok és Falatok nevű gasztrós-boros minifesztivál sikerén felbuzdulva – a balatonlellei Kishegy közössége, a Hegyszépítő Társaság megszervezte az első Murcifesztivált a déli part legszebb panorámával rendelkező dombján. Azóta pedig hagyomány, hogy a Kishegy és Balatonlelle pincészetei, éttermei egy nagy közös evéssel és ivással ünneplik a szüretet és az őszt. Az október 22-i program 12-kor kezdődik és este 8-ig tart.

A kiállítók listája és a program még nem teljes, érdemes időnként csekkolni az esemény Facebook-oldalát.

Szigligeti Süllőfesztivál, október 22–23.

A süllő fehér húsában kevés a szálka, zsírt alig tartalmaz és kifejezetten finom, így elég népszerű hal. Egészben, a finom, vékony bőrével együtt szokták megsütni, kap egy citromkarikát, kovászos uborkát és némi tepsis burgonyát köretnek. A tó egyik legnépszerűbb rendezvényén, a Süllőfesztiválon természetesen nemcsak a névadó halat lehet megkóstolni, hanem különféle halételek, kitűnő borok is lesznek, a programhoz pedig az őszi Balaton adja a lenyűgöző hátteret.

A programról egyelőre nem osztottak meg részleteket a szervezők, érdemes figyelni az esemény honlapját és Facebook-oldalát.


XX. Gardália, Tihany, november 4–6.

A huszadik születésnapját ünneplő rendezvény a balatoni halászok és a gardahalászat hagyományai előtt tiszteleg. A rajban járó gardát ugyanis a Tihany magaslatain figyelő őrszemek sajátos jelzései és útmutatásai alapján kerítették be és fogták ki, erről kapta a faj a látott hal nevet. A halgasztronómiai esemény programja még szervezés alatt áll, de a látványsütés, a halászléfőző verseny és a gardahalászat bemutatása a korábbi események alapján biztosra vehető.

További információért érdemes követni a Gardália Facebook-oldalát.

Címkék