gasztró

szerkesztés

Egy verhetetlen páros: A téli Balaton és az elegáns vörösborok

Szerzők

  • blazsovszy péter

2022. 12. 15. 13:43

Hivatalosan a nyolcadik alkalommal tartották meg a Jásdi Borteraszon az év egyik legjobban várt boros rendezvényét, amin két év elteltével – a Covid alatt csupán szakmai grémiumként hívták össze – végre a nagyközönség is újra részt vehetett. Telt ház, Balaton, csodás borok, remek hangulat – így láttuk mi!

Azt már régen meg tudta lépni a régió, hogy a Balaton valójában sokkal több a könnyed, egynyári boroknál, mert ott tud lenni a mélység, ott tud lenni a finesz, ott a furmint, ott a rizling, ám mára már az is egyre többek előtt nyilvánvaló, hogy az itteni, hűvösen elegáns vörösborok nemcsak menők, hanem szemtelenül jól is csúsznak. Nyugodtan kijelenthetjük:

manapság kifejezetten sikk balatoni bort inni!

Fotó: Szabó Miklós

A hozzáértő borkedvelőknek azonban az „Olaszrizling szerintünk” és a „Vörös Balaton” rendezvények miatt – és a környék magas minőségű borainak köszönhetően – éve óta kifejezetten Csopak a Mekkája. A törzsközönség pedig nem tágít, hanem egyre csak növekszik – foglalhatnánk össze tömören a december eleji Vörös Balatonon szerzett tapasztalatainkat a változatos és igényes vendégkör összetételét elnézve.

Fotó: Szabó Miklós

„Magát a rendezvényt minden évben egy adott tematika köré felépülő szakmai beszélgetés előzi meg, aminek kapcsán idén mindenkitől egy, a saját pincéjéből szabadon választott, 2021-es évjáratú, fiatal vörösbort kértem, ugyanis mi a családban úgy gondoljuk, hogy jelenleg a jó ár-érték arányú, könnyen eladható, mégis prémiumminőségű boroknak van elsődlegesen létjogosultsága” – fejti ki Jásdi Attila házigazda és fő szervező.

Jásdi Attila

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

Jó érzés látni, hogy a Balaton környéki vörösborok egyre inkább fókuszba kerülnek, és egyre több rajongónak vonzó hívószó egy ilyen rendezvény, főleg, ha azt is hozzávesszük, hogy a régió színvonalban, hozzáállásban, filozófiában sokkal egységesebb a vörösborok terén, mint, mondjuk, a fehérborok vonatkozásában. Nem a húzós tanninú alkoholbombák gyártása a cél, hanem a többség a fogyaszthatóságra, az üdeségre, a lokalitásra és a helyi értékekre fókuszál, ami talán annak is köszönhető, hogy a hazai vörösborkultúra már haladó, modern időszakában alakították ki errefelé a követendő koncepciót.

Fotó: Szabó Miklós

Fotó: Szabó Miklós

Nemcsak nehéz évek, hanem nehéz évjáratok is állnak mögöttünk, aki viszont részt vett az idei „Vörös Balatonon” – legyen borász vagy vendég –, az egészen biztosan jól érezte magát. A nyolc éve elkezdett hagyomány, a közösen gondolkodás, együtt kóstolás ugyanis végre folytatódott, miközben Csopak és Füred mellett képviselve volt Boglár, Badacsony és a Káli-medence is.

Egy ilyen rendezvény nemcsak a borok népszerűsítésére remek lehetőség, hanem a környék szállásadóinak és gasztronómiájának is jót tesz, hiszen egy alapvetően szezonális látogatottsággal rendelkező régió csak úgy tud minőségben fejlődni, ha egész évben folyamatos a kereslet. Csopak ugyanis nagyon szép a nyári turistadömping idején, ilyenkor, a nyugodt, téli időszakban azonban egészen varázslatos.

Fotó: Szabó Miklós

Hasonló tartalmak

Admin mode