Keresés EN

Ez is érdekelheti

Gasztró

Két balatoni éttermet is teszteltek újra a Michelin-ellenőrök

A szigligeti Villa Kabalát és a csopaki Resti by Laurelt is meglátogatták a Michelin ellenőrei februárban, a tesztelésről az étteremkalauz a Twitteren számolt be. Megkérdeztük éttermeket az inspektorok látogatásáról.

Több vidéki éttermet, köztük két balatoni helyet is meglátogattak a Michelin-kalauz ellenőrei az elmúlt hónapban. Az egyik a csopaki vasútállomás restijéből kialakított apró étterem, a Resti by Laurel volt.

Az ország legkisebb alapterületű bisztrójában Mede Ádám, a Laurel Budapest, és Karácsony Bence, a Resti by Laurel séfje fix degusztációs menüvel és kívánság szerint az ételekhez párosított borokkal várják a vendégeket. A menüben a street food, a fine dining és a hagyományos cigány ételek találkoznak, a hangulat pedig a lakáséttermekre jellemző közvetlenséget hozza.  

„Február elején, szombaton érkezett egy kissé gyanús foglalás: angliai telefonszámról jött, és egyedül jelentkezett be a vendég”

„Február elején, szombaton érkezett egy kissé gyanús foglalás: angliai telefonszámról jött, és egyedül jelentkezett be a vendég”

– meséli a We Love Balatonnak Karácsony Bence. „A vendég előre írt kommentet is, a legtöbben általában csak a helyszínen jelzik az igényeiket. Pontosan érkezett az úriember és kimért, de nagyon udvarias volt, semmilyen érzelem nem látszott az arcán.”

A séf felidézte azt is, hogy telt házuk volt aznap, az este folyamán magyarul folyt a kommunikáció, de a kollégája végig tolmácsolt az angol vendégnek, ahogy minden külföldi vendégüknél teszik. A vendég csatlakozott a szabadtéri bodagsütéshez is (a degusztációs menü egyik tétele a green eggben készülő cigánykenyér, amit a séf a vendégek előtt, kint készít el.) 

„Gyanús volt, mert télvíz idején ritkán téved Csopakra turista, ráadásul egyedül, de minden úgy zajlott, ahogy szokott bármelyik este. Nagyon örülünk, én egyáltalán nem is számítottam erre. Minőségi ételeket akartam készíteni vidéken, ennyi volt a célom, úgyhogy ez már csak plusz.” 

„Gyanús volt, mert télvíz idején ritkán téved Csopakra turista, ráadásul egyedül, de minden úgy zajlott, ahogy szokott bármelyik este. Nagyon örülünk, én egyáltalán nem is számítottam erre. Minőségi ételeket akartam készíteni vidéken, ennyi volt a célom, úgyhogy ez már csak plusz.” 

– teszi hozzá Karácsony Bence. (A Resti by Laurelben mi is jártunk, ebben a cikkben írtunk az élményről.) 

A szigligeti Villa Kabala 14 másik balatoni étteremmel együtt bekerült a 2022. novemberében megjelent magyarországi Michelin-kalauzba, az ajánlott éttermeknek járó Tányér jelöléssel. A Michelin Twitter-bejegyzéséről a Dining Guide-tól értesültek, meséli Fölföldi-Terjék Petra, a Villa Kabala társtulajdonosa. 

„A Tányér után fel voltunk készülve, hogy az ellenőrök idén is jönnek majd, igaz, tavaly később érkeztek. A Villa Kabalában minden nap változik a menü, ezért a képek alapján nagyon könnyen visszakövethető, hogy mikor járt nálunk az ellenőr, és arcot is tudunk hozzá párosítani. Egy üzleti vendég volt, aki meg is szállt nálunk, és aznap fogyasztotta el a degusztációs vacsorát” – eleveníti fel az eseményeket az étteremtulajdonos. Így folytatja: 

„Stresszes este volt, attól függetlenül, hogy nem tudtuk, ki ő, mert aznap volt az az óriási, országos vihar. Megérkezett, elfoglalta a szobáját, 18 óra 7 perckor elment az áram egész Szigligeten, és csak fél 9-kor jött vissza. A menüsornak az első egyharmadát gyertyafényben költötte el, a szakácsok is gyertyafényben főztek a konyhán, és gyakorlatilag telt ház volt, de megoldottuk. Most az a cél, hogy megőrizzük a Tányért, és megpróbálunk szépen, lassan, fokozatosan feljebb lépkedni.” 

„Stresszes este volt, attól függetlenül, hogy nem tudtuk, ki ő, mert aznap volt az az óriási, országos vihar. Megérkezett, elfoglalta a szobáját, 18 óra 7 perckor elment az áram egész Szigligeten, és csak fél 9-kor jött vissza. A menüsornak az első egyharmadát gyertyafényben költötte el, a szakácsok is gyertyafényben főztek a konyhán, és gyakorlatilag telt ház volt, de megoldottuk. Most az a cél, hogy megőrizzük a Tányért, és megpróbálunk szépen, lassan, fokozatosan feljebb lépkedni.” 

A Twitter-bejegyzések alapján az étteremkalauz inspektorai megjelentek a kiskunhalasi Rézmozsárban a debreceni Ikonban is. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró

Balatonfüredet is bevették a díjnyertes burgerek – Kipróbáltuk a Grøenk Delit

A faszenes grillen készült ételek, a burgerek és a sztékek vannak a főszerepben, de néhány füstös ízzel megkínált klasszikust is kipróbálhatunk.

Neked ajánlott

A