Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik – tartja a mondás. De ha nem is a babona kivédése miatt, már csak a közös ünneplés apropóján érdemes komolyan venni a Márton-napi intelmeket. November 11-én ugyanis számos helyen libás lakomával, dínomdánommal készülnek a böjt előtti utolsó napokra. Arról nem is beszélve, hogy mostanra már az éppen kiforrott újborral, Márton poharával is lehet koccintani, elmerülni az ízekben és szépen lassan lezárni az őszi sürgés-forgást. Összegyűjtöttünk 10 olyan programot, amit jó szívvel ajánlunk erre a hétvégére!

Márton-napok a Bivstróban

A főleg bivalyhússal dolgozó veszprémi Bivstro Márton-nap alkalmából a libát helyezi a középpontba. Hosszúra nyújtják az ünneplést, hiszen egy teljes héten keresztül, november 6. és 12. között kóstolhatjuk meg náluk az erre az alkalomra készített menüsort. A négy fogás mellé ajándék újbort kortyolhattok.

Libabőr Fesztivál 2023

Egy országos méretű gasztronómiai fesztivál startolt idén, melyet november 6. és 12. között több Balaton környéki étteremben, borászatban is elcsíphettek. A Libabőr Fesztiválhoz csatlakozott többek között a balatonlellei Pócz Pincészet és Borbisztró, a Figula Pincészet, a Feind, a Villa Gyetvai, de érdemes a részletes listát is böngészni az egyes vendéglátóhelyekhez tartozó kínálattal.

Libás napok a Káli Fecskében

Salföldön a Káli Fecske csapata november 9. és 13. között vár: lesz libaleves gazdagon, ropogós konfitált libacomb párolt káposztával, hagymás apró burgonyával és arany lúdlábtorta is.

Tipp: Ha nem felel meg a fenti dátum, a szervezők a libás napokat november 18-án, szombaton egy libás borvacsorával koronázzák meg, amire külön tudtok regisztrálni.

Libalakoma a Szőlősi Kocsmában

A Balatonfüredtől 5 km-re található Szőlősi Kocsmában is különleges libás fogásokkal készülnek november 9. és 12. között. Minket a mustáros libaterrine, sült gomba és kovászos kenyér vagy a libacombrétes diós burgonyával meggyőzött, de mást is választhatunk a több fogás közül, amelyek mellé természetesen a Gellavilla borok lesznek a kísérők.

Márton-nap a Karolina Kávéházban

A Karolina Kávéház is készül Márton-nap alkalmából, kedvenc ételüket és desszertjeiket hozzák el erre a hétvégére, péntektől vasárnapig. Olyan finomságok szerepelnek a menün, mint például libamájterrine fügecsatnival és kaláccsal, képviselőfánk és lúdlábtorta.

III. Márton-napi dínomdánom Balatonszárszón

Balatonszárszón a Márton-nap egyet jelent egy nagy vásárral: szombaton 12 órától hazai termelők telepednek ki gasztro- és kézműves portékával a József Attila Emlékháznál. Lesznek házi lekvárok, sajtok, lakberendezési tárgyak, dekorációk és természetesen libás finomságok, de kísérő programokra is számíthattok. A gyerekeket ingyenes játszóház, a szüleiket pedig koncert várja, a József Attila Emlékház állandó kiállítása pedig ez alkalommal kedvezményes jegyekkel látogatható.

Márton-nap és újborkóstoló a Zelnában

November 11-én, szombaton a Zelna Borbisztró megtölti az étlapot libás fogásokkal, amik mellé újborokat kóstolhattok. Lesz amuse-bouche, libamájbrűlée, kovászos kenyér, marinált cékla, libacomb, kakukkfüves burgonya, fodros kel, alma- és csokoládés tart meggyel, magvakkal.

Márton-napi libalakoma a Follyban

A Folly sem marad ki az ünneplésből: múlt szombat után 11-én is izgalmas menüsorral és finom borokkal készülnek erre az alkalomra. 16:30-tól borsétán vehettek részt a tőkék között, majd olyan finomságokat kóstolhattok többek között, mint a töltött libanyak, libaerőlé, libacombpecsenye káposztás rétessel.

Jótékonysági garázsvásár és libavacsora a Villa Kabalában

A kellemest a hasznossal is összeköthetitek november 11-én és 12-én a Villa Kabalában, ahol jótékonysági garázsvásárt tartanak. A vásáron befolyt összeggel a szigligeti általános iskolát szeretnék támogatni, hogy mielőbb elkészülhessen a gyerekek új játszótere. Valamint ezen a hétvégén lesz lehetőségetek megkóstolni a séf külön erre a hétvégére megálmodott különleges libás menüsorát is.

Márton-nap fényei: lámpás felvonulás

Ha nemcsak gasztroprogramokkal töltenétek a Márton-napi hétvégét, vagy esetleg sétálnátok egyet a kiadós ebéd után, lámpás felvonuláshoz csatlakozhattok a Via Calvaria  Csendhegyek útja szervezésében. Pénteken és szombaton 16:30 órakor van a gyülekező Nagyvázsonyban, a Vöröstói úton, a fatelep előtt.

Ha további programokat böngésznél, ide kattints!

Címkék