gasztró

szerkesztés

Kis falatozások, nagy terasznyitások – Egy tökéletes nap az északi parton

Szerzők

  • Talabér Dominika

2023. 05. 30. 13:02

A déli parti gasztrotúránk után most az északi parton vágtunk neki egy egynapos kalandnak: Zánkától Szigligetig kóstoltunk minőségi fogásokat, ízletes borokat, de egy street art projekt bemutatója is belefért a programba, ami nagy örömünkre igazolja, hogy van igény arra, hogy még több művészeti összefogás és találkozás valósuljon meg a tónál. Élménybeszámolónk következik egy nem szokványos napról.

Azt, hogy egy napba mi fér bele, folyamatosan és többféle módon tesztelgeti szerkesztőségünk. Néhány hete számoltunk be egy gasztrohelyekkel teletűzdelt napunkról a déli parton, amiben benne volt a balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont teraszán koccintástól a Kistücsök Séfszoba exkluzív gasztroélményéig sok minden. A soron következő, már északi parti egynapos sajtótúrán is egymás után értek az impulzusok, több most debütáló újdonsággal. 

Művészeti kultbázissal gazdagodott Zánka

Ahogy a hely neve is sejteti, a Kisbirtok Kultbázis egy olyan rendvezvénytér, ahol művészek találkozhatnak helyiekkel, turistákkal, és ahol már most egymást érik a birtokon készült alkotások bemutatói. Koncerteken, sétákon és más kulturális programokon vehetünk részt, de akár esküvői helyszínnek is kibérelhetjük a 2021-ben nyílt birtokot.

Fotó: Kisbirtok Kultbázis

Szabó Andrea, a Kisbirtok Kultbázis tulajdonosa az évek alatt felépített reklámügynökségi karrierjét hagyta hátra álmaiért: amikor jó néhány évvel ezelőtt megvette az elhanyagolt pajtaépületet – és megálmodta annak mai formáját –, még nem sejtette, hogy egy népszerű hullám előtt jár.

Fotó: Kisbirtok Kultbázis

Érkezésünkkor Jakócs Dorottya Káli istennő című alkotása fogadott minket. A vibrálóan színes festményen az istennő éppen kiemeli négy karját a Balaton vizéből, miközben hattyú testőrei a különböző ékszereit őrzik. A Kisbirtok Kultbázis a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program Kultháló-helyszíne, aminek köszönhetően a jövőben még 5 készülő alkotást várhatunk a birtokon

Mi az a Kultháló?

A Kultháló VEB2023 helyszínein idén is művészeti ágak, élmények és emberek érnek össze: a program lényege, hogy közelebb hozza az alkotás folyamatát a befogadóhoz, egyszerit és megismételhetetlent teremtsen. Így lesz ez a Kisbirtok Kultbázison is.

A bemutatókon a helyi tehetségekkel egy-egy meghívott zenészt állítanak párba – DJ Q-Cee-t vagy éppen Ecküt –, ebből izgalmas előadásokat várhatunk. Emellett élő zenés kézműves-foglalkozásokkal, családi eseményekkel és piaci napokkal is várják az érdeklődőket májustól szeptemberig. Tóth Szabina zenei vezető improvizált előadása a sajtóúton.

A Hableány újdonságai

Ebédünk helyszíne a Badacsony ikonikus épülete, a Hableány étterem, amit 2019-ben nyitott újra a Laposa család. Már a vendégtérből látható hatalmas tartályok hívogattak minket a pincelátogatásra, ami Laposa Bence kalauzolásában meg is történt, végigvezetett a pezsgő- és borkészítés szakaszain, beavatva például az új, alig fél éve működő felhőalapú technológiájukba is.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Az ételek fejlesztése sem kevésbé fontos cél a Hableányban: a nyári étlapon könnyedebb, akár egyénileg összeállítható, magas minőségű ételek szerepelnek Ács Ferenc séftől. Bár a borjúbécsi (200 g) parázsburgonyával (6450 Ft) mellett nem lehet csak úgy elmenni – hatalmas sláger volt a csapatban –, saját kemencében sült pizzáik és a calamaretti tészta biztosan nagyot mennek majd a nyári hónapokban. A tapolcai lazacpisztrángot (5950 Ft) nem érdemes kihagyni, a köretek közül pedig választhatjuk a szezonja derekán járó sült spárgát hollandi mártással és barnavajjal (2850 Ft), de a répa és karfiol is nagyon izgalmas kísérő alapanyagokkal, nem mellesleges gyönyörű, színekben pompázó tálalással választható.

Fotó: Hableány

Az alapanyagok terén helyiben gondolkoznak, de ahogy Laposa Bence említette: nem mindenáron. A fentebb már említett pisztráng Tapolcáról, a tejföl, a sajtok Vászolyról, a tészta Olaszországból, a borjú pedig Hollandiából érkezik. Kedvencünk volt az aranygaluska 2 főre (4850 Ft), amit túlzás nélkül kötelezően ajánlunk mindenkinek, aki szereti, vagy azt gondolja, hogy már megtalálta, hol készítik a legfinomabbat. 

Tipp: Június 10-én jön a Balatoni Pezsgés, ahol a Balaton környéki buborékos italoké lesz a főszerep a Hableányban és a Laposa Borteraszon is.

Azok a Szent György-hegyi borok!

A Szent György-hegyen nyílt meg már 2 éve a Borbolt a völgyben nevű, kedves és meghitt pop-up hely. Budavári Dóra, a borbolt tulajdonosa és a Szent György-hegy hajnalig megálmodója kibővített teraszát mutatta meg nekünk utunkon – konkrétan az előző nap készült el.

Fotó: Budavári Dóra

Az exkluzív látogatásunk során Dóri természetesen kóstolót is tartott nekünk az új, elbűvölő panorámás teraszon. A polcokon a hegy 15-20 pincészetének borai sorakoznak, melyek, nem titok, hogy Dóri személyes kedvencei. Hozzá fűződik egyébként az 1 Bor 1 Vers projekt is, amikor évente egyszer a Szent György-hegyi borászok a különlegesebb tételükhöz választanak egy kortárs verset, amelyet aztán egy nyakcímkén a palackra is felhelyeznek.

Fotó: Budavári Dóra

Június 3-án újra eljön a Szent György-hegy hajnalig, a nyárindító fesztiválon közel 20 pincészetet járhatunk végig borkóstolók, irodalmi és más programok, koncertek kíséretében.

Fotó: Budavári Dóra

Mediterrán konyha és koktélbár Szigligeten

Utunk utolsó helyszíne a szigligeti Mérce, ami Szigliget első koktélbárjaként nyitotta meg kapuit 2021-ben. Azóta tapasokkal, tavaly nyárra pedig többféle mediterrán fogással bővítették kínálatukat. A tulajdonosok (akik a Kikötő étterem tulajdonosai is), Varga Marcsi és párja, Szaszák Zoltán tenerifei nyaralásán megszületett ötlet mára teljesen kiforrta magát. Korábbi beszámolónkat itt olvashatjátok.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Az ételek markáns részét a pasta és a pizza adja, előbbiek olasz tésztagéppel készülnek, a tésztákat pedig nemcsak megenni lehet, hanem meg is lehet vásárolni a szomszédos Kisboltban. Az egyedülálló Morello Forni pizzakemencéből pedig érkeznek a fantasztikus pizzák, egy tucat klasszikus feltét választási lehetőségével. Ha ez nem lenne elég, készítenek paellát, valamint halak és tengeri herkentyűk is megtalálhatók az étlapon.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Az itallapra is érdemes időt szánni, ugyanis már több mint 80-féle ginből választhatunk koktélalapot. Nyárra feltétlenül bakancslistás helyszín, ahogyan az utunk során bejárt bármelyik másik is. Ha előre terveztek, a többi helyen említett programokat is elcsíphetitek.

Hasonló tartalmak

Admin mode