Keresés EN

Ez is érdekelheti

Gasztró

Tapasok, füstölgés, Badacsony – Jön a Gasztrohegy 4. évada

A Balaton északi csücskében ősszel sem áll meg az élet, sőt a deres téli időben és az első tavaszi napsugarak felbukkanása után is remek programok várnak ránk, ugyanis szeptember utolsó hétvégéjén indul a Gasztrohegy 4. évada. A tematikus gasztrohétvégék a vénasszonyok nyarától egészen áprilisig tartanak, így minden hónapban egy-egy izgalmas kulináris kalandban lehet részünk a badacsonyi hegyoldalon elterülő kiváló vendéglátóhelyeken. Az éttermeket, borteraszokat és pincéket sorra bebarangolhatjuk, vezetett gasztrotúrákon pedig megismerhetjük a vulkanikus borok mellé társított izgalmas fogásokat. Most a tapasoktól kezdve a marhaságokon át a vega Badacsonyig kalandozunk, miközben bemutatjuk a Gasztrohegy résztvevőit.

„Azokat a vendéglátóhelyeket hívtuk meg a Gasztrohegy-sorozatba, amelyek tendálnak az egész éves, de legalábbis a szezonon túli nyitvatartás felé, hiszen nem titkolt célunk megmutatni, hogy a badacsonyi hegyoldalon nemcsak nyáron, de szeptember végétől áprilisig pezseg az élet”

  „Azokat a vendéglátóhelyeket hívtuk meg a Gasztrohegy-sorozatba, amelyek tendálnak az egész éves, de legalábbis a szezonon túli nyitvatartás felé, hiszen nem titkolt célunk megmutatni, hogy a badacsonyi hegyoldalon nemcsak nyáron, de szeptember végétől áprilisig pezseg az élet”

    – mesélte Budavári Dóra, a Gasztrohegy kommunikációs vezetője. A Gasztrohegy nemcsak élményekben gazdag kulináris programsorozat, hanem hosszú ismeretségből és együttműködésből született szuper kezdeményezés, mely arra csábít, hogy bebarangoljuk Badacsony kultikus vendéglátóhelyeit. 2017-ben született a Badacsony Nyitva kezdeményezés, amit Laposa Bence, Budavári Dóra, Tóth Ádám, Nagy Miklós, Nagy István és Istvándy Gergő hívott életre. 2018-ban végül Kardos Gábor fejéből pattant ki a Gasztrohegy ötlete, ami az előző folytatása, viszont egy szélesebb körű összefogás lett a környék borászainak és vendéglátóinak részvételével. Azóta csatlakozott Vincze Péter és Hernádi Heni, így alkotja most 10 hely a Gasztrohegy csapatát.

   A Gasztrohegy idén hét tematikus hétvégével vár minket, sőt, most ráadásként egy bónuszprogrammal bővül a sorozat. A Tapasok hétvégéje annyira sikeres volt júliusban, hogy szeptemberben újrázik, így kellemes nyárutót idéző falatozással vethetjük bele magunkat a kulináris élvezetekbe.

   Az igazi gasztroutazás októberben indul, amikor is tökéletes kirándulóidőben kereshetjük fel a környék 10 vendéglátóhelyét. A tematika ezúttal a Világok konyhája köré szerveződik. Ha már az idei évben hanyagolnunk kellett a hosszú külföldi utakat, akkor legalább a Balaton mellett végigkóstolhatjuk a különböző nemzetek legizgalmasabb fogásait. Novemberben a Halaké lesz a főszerep, decemberben pedig, a varázslatos adventi időszakban az Irodalmi ízek kerülnek a középpontba. Januárban a Marhaságokfebruárban a Vadak lesznek terítéken, márciusban pedig a Füstölgés köszönti a tavasz első napsugarait. Ekkor már előkerülnek a szmókerek, a BBQ-k és a grillek, a séfek pedig a teraszra költöznek, és igazi közös élményfőzéssel veszi kezdetét az előszezon. Áprilisban a vegák örülhetnek, ugyanis a Vega Badacsony főszereplői a környék friss növényi alapanyagai lesznek. 

   Pontos dátumok:

   • szeptember 25–26. – Tapasok hétvégéje
   • október 16–17. – Világok konyhája
   • november 27–28. – Halak a hegyen
   • december 28–29–30. – Gasztrohegy ADVENT / Irodalmi ízek
   • január 23–24. – Marhaságok
   • február 19–20. – Vadak a hegyen
   • március 19–20. – Füstölgés
   • április 23–24. – Vega Badacsony

   És most lássuk, kik adnak helyet az izgalmas gasztronómiai kalandoknak!

   1/10

   Borbarátok

   A Badacsony lábánál, néhány percre a Balatontól, Badacsonytomajon találjuk a Borbarátok vendéglőt, mely jó cimborák és kiváló borok szövetségéből született étteremborpince és panzió. Az étterem magyaros, a borászat kézműves, a panzió pedig takaros, a Fata domb tetején álló Pincéből előkerülő borok pedig a kiváló minőség mellett Badacsony múltjáról is mesélnek.  

   2/10

   Kisfaludy-ház Étterem

   A Gasztrohegy-programok Badacsony legizgalmasabb helyszíneire kalauzolnak el, például megismerhetjük a híres költő, Kisfaludy Sándor 18. században épült, barokk stílusú présházát, melyben ma a Kisfaludy-ház Étterem működik. A borteraszról csodás kilátás nyílik a Balatonra, ugyanis a Kisfaludy-házat Badacsony egyik legmagasabb pontján találjuk.

   3/10

   Tilia Borvendéglő

   Badacsony központjában találjuk a sárga homlokzata miatt a látképből azonnal kiugró Hotel Neptunt, melynek pincéjében alakították ki a Tilia Borvendéglőt. Badacsony egyik legromantikusabb szálláshelyén 15 egyedi szoba és welnessrészleg vár ránk, a borvendéglő konyhája pedig mindig páratlan fogásokkal készül, így a Gasztrohegy kulináris utazásainak egyik fontos állomása  lesz.

   4/10

   Istvándy Borműhely

   Az Istvándy Borműhely igazi boros interaktív élményközpont, ahol a próbakóstolás után akár el is készíthetjük, és le is palackozhatjuk saját borunkat. A manufaktúrában a hangsúly a Badacsonyi borvidéken termő egyedülálló kéknyelű szőlőfajtán van, valamint az erre a vidékre jellemző szürkebarát és olaszrizling került a fókuszba, amit a Gasztrohegy eseményein izgalmas ételpárosítások mellett kóstolhatunk majd meg.

   5/10

   Tölgyes Kúria

   A Gasztrohegy következő állomásán nemcsak az étel- és italkínálat pazar, de maga a Tölgyes Kúria épülete, környezete is lenyűgöző. A kúria épületét 1896-ban építtette egy nyugalmazott huszár katona, az államosítás után irodának adott helyet, a rendszerváltás után pedig vendéglátóhelyként üzemelt, majd csaknem két évtizedre bezárta kapuit. 2018-ban az épület újjászületett, új tulajdonosai helyi alapanyagokra támaszkodó konyhát álmodtak meg, mely egyszerre képviseli a modern és a hagyományos vonalat. Emellett a mikrorégióban, azaz a Szent György-hegy, a Badacsony, az Örsi-hegy és a Sabar dűlőin készülő borok társulnak az izgalmas fogások mellé.

   6/10

   Hotel Bonvino Wine & Spa****

   A Hotel Bonvino Wine & Spa Magyarország első borszállodája. A hotel a festői borvidéken, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, Badacsony központjában helyezkedik el. A szálloda szobáit is a borkészítés inspirálta, a fahordós szobák rusztikus, nosztalgikus berendezést kaptak, míg a reduktív helyiségekben modern hangulat uralkodik. A hely lelke a borbár, ahol a Badacsonyi borvidék legkiválóbb borainak széles választéka, a térség legjobb pincészeteinek szinte teljes kínálata megtalálható. 

   7/10

   Vánkos

   Jászai Heni Badacsonyörs ikonikus, korábban is panzióként működő épületébe lehelt új életet, ahol hét különböző méretű, és egyedi berendezésű szoba vár ránk. A Vánkosban nemcsak megszállhatunk, de a bisztróba külsős vendégként is betérhetünk egy finom reggelire, ebédre, sőt vacsorára is. A gőzölgő specialty kávéknak már az illata is arra csábít, hogy elidőzzünk náluk, sőt négylábú kedvenceinket sem kell otthon hagynunk ugyanis a hely teljesen kutyabarát. A Vánkos együtt dolgozik a környék kistermelőivel, így a Tekeresvölgyi Családi Birtok, a Sümegtej és az Ancsa Kamra finomságaiba is belekóstolhatunk. Nyáron pedig elsőként a Balatonnál a Fragola fagylaltjai is várnak ránk a Vánkosnál. A környékbeli borok támogatása is kiemelten fontos számukra, így a badacsonyörsi pincék szinte összes borát megkóstolhatjuk. Ha pedig felfedeznénk a környéket, bérelhetünk kerékpárt vagy SUP-ot, így a Vánkos tökéletes választás, ha a Gasztrohegy programjait összekötnénk egy kellemesen pihentető hétvégével, hiszen itt minden adott a teljes kikapcsolódáshoz.

   8/10

   Pláne Badacsony

   Az egyik legjobb példa arra, mit érdemes kezdeni a balatoni retróval: az értéket megőrizni és feltölteni érdekes tartalommal. A Hableánnyal szemben álló épületet az '50-es évek végén építették, Callmeyer Ferenc tervei alapján. Az akkor még Poharazónak hívott, építészeti szempontból különleges házat 2016-ban felújították, és megkapta a Pláne Badacsony nevet, majd a környék leghangulatosabb borterasza lett belőle.

   9/10

   Laposa Borbirtok

   A Badacsony déli oldalában húzódó szőlőhegy legtetején találjuk a megújult Laposa Borteraszt, ahol csodás balatoni panoráma mellett élvezhetjük a birtok borkínálatát. A tájba illeszkedő ovális teraszról nemcsak a nyári naplementéket csodálhatjuk, de a hűvösebb őszi idő, sőt még a téli zimankó közepette is vár minket a különleges borbirtok. A terasz téliesített, a szintén megújult belső részen pedig a kandalló melege mellett kortyolgathatjuk a borokat és falatozhatunk a gourmet hidegtálakból vagy az étlap jobbnál-jobb fogásaiból. A konyha helyi alapanyagokból készített ételkínálattal vár ránk, ahol rendszeres heti ajánlatok közül válogathatunk, a borvacsorákon pedig különleges, szezonális menüket kóstolhatunk. A Gasztrohegy programjaira is kiemelten készül a birtok, ahol a Laposa régi vendégszeretetével, de immár kívül-belül megújult külsővel fogadnak minket.  

   10/10

   Hableány

   Hableányt Badacsony ikonikus épületében 2019-ben nyitotta újra a Laposa család, mely a birtok központja és a borkészítés helyszíne. A terasz korábban a Kishableány nevű bisztrónak adott helyet, de a 19. század közepe óta mindig vendéglátóhely működött ezen a helyen. 1883-ban itt nyílt meg a Hableány Szálló, mely hamar a vitorlásélet központjává vált, valamint vendége volt Jókai Mór és Erzsébet királyné is. 1964-ben a kétszeresére bővítették a helyet, így kivételesen nagy vendéglátó-létesítmény lett hatalmas teraszával. A jelenleg 2300 m²-es komplexum a Laposa Birtok központja: évente félmillió palack kapacitású borüzem, étterem és borbár egyben, ahol pezsgőpincét és borboltot is találunk. A Hableány belső terében rálátunk a lenti szint pincemunkálataira is, így különösen izgalmas élmény úgy borozni, hogy a talpunk alatt készülnek a borok. A borászat évente közel ötszázezer palack bort termel, de a méthode charmat technológiával pezsgőket is készítenek, mely hiánypótló a borvidéken.

   Az esemény alatt buszok közlekednek két irányba a Hableány mellől. Egy út ára 1000 Ft, a buszok minimum 4 fő esetén indulnak. A Gasztrohegy Facebook-oldalán minden további infót megtaláltok.

   Cimkék

   Hasonló tartalmak

   Gasztró

   Balatonfüredre költözik a csopaki Szomszéd Kertje

   Balatonfüredre, a Füredi Malomház épületébe költözik a csopaki Szomszéd Kertje. A helyszín változik, de a gasztrokínálat és a sajátos hangulat marad.

   Gasztró

   Itt voltak a legjobb olaszrizlingek! – Csopaki sétálókóstolón jártunk

   Egy finom bort lötyögtetve élvezzük a kora tavaszi napsütést és a Balaton látványát egy dűlő mellől – nekünk ezt jelentette az Olaszrizling szerintünk, és alig várjuk, hogy újra részt vegyünk rajta!

   Gasztró

   Balatoni helyek, ahova eddig nem látott programokkal várnak márciusban

   Nyolc olyan, Taste Balatonhoz csatlakozó helyet ajánlunk, amelynek programjaiból mi magunk is kaptunk egy kis ízelítőt.

   Neked ajánlott

   A