Izzanak a grillek, fűszerek és füst illata terjeng a levegőben, a tetovált pitmasterek serényen dolgoznak a szmókerek mellett, a tálakra rafinált házi szószokkal nyakon öntött, omlós húsok kerülnek – ezzel az életképpel egyre több helyen találkozunk a Balatonnál is. A barbecue-univerzumban már régóta helyük van a balatoni grillházaknak és -éttermeknek is, összegyűjtöttük azokat, ahová bármikor beugranánk egy burgerért, pulled porkért vagy vega, bizonyos helyeken akár vegán füstös fogásokért is.

1/11

Bitan

A 2021-ben megnyílt Bitang Burger az a hely, ahol hardcore punkra készülnek az ételek, ahol már várakozni is élmény, és ahol a húspogácsa és a pulled pork egy szendvicsben is élvezhető. Aki kipróbálná ezt a kombót, a ház ikonikus szendvicsét, a Bitang Burgert keresse, de van avokádós burgerük, csirkés szendvicsük és Beyond Meat pogácsával készülő, karamellizált hagymás vegán burgerük is, de még gluténmentes bucit is árulnak. 

A csapat kérése, hogy a vendégek aznapra legkésőbb 12:00-ig foglaljanak asztalt.

2/11

Vasüzlet

A Vasüzlet receptje a következő: fogj egy műemlékvédelem alatt álló, patinás épületet, ami távol esik a nyüzsgő parttól, egy csapat lelkes fiatalt, egy faszenes grillt és egy csomó húst és sört! Az eredmény egy egyedi, vagány hely, ahol mindennap grillparti van, ahol télen is összejöhetnek az emberek, és ahol a kínálat is elrugaszkodik a megszokottól az olyan fogásokkal, mint a rántott malacfül x chimichurri, a halkolbász vagy a szárazon érlelt tomahawk steak (bordacsontos rib-eye steak). És ahogy az újabban szokás ebben a világban, nemcsak faszenes grillen sült húsokat, hanem húsmentes egytálételeket is kapunk itt.

3/11

Manufa

A szezonálisan nyitva tartó barbecue-teraszt három séf és barát, Kállai Csaba, Szőllősi Imre és Putz Lajos nyitotta meg Balatonfüreden 2021-ben. Laza hely saját rajongótáborral, amit a manufaktúrások a hangulat mellett az olyan fogásoknak köszönhetnek, mint a savanyított bodzás coleslaw-val készített pulled pork, a cheddarral és füstölt-savanyított meggyel kínált marhapofa vagy a St. Louis cut style BBQ-oldalas. És hogy mit esznek itt a vegák? Például Nok & Cheese-t, sült zöldségeket sült gomolyával.

4/11

Cafat Pulle

Tavaly a balatonakali strandra is megérkeztek a tépett húsok és a szmókerben készült fogások, amelyeket a hely üzemeltetői egyesült államok-beli tartózkodásuk idején ismertek meg. A pulled pork mellett szmókerben készült csirkés szendvicset, vega szendvicset, pastramit, corn dogot (bundás virslit), bostoni sült babot és mexikói grillezett kukoricát is árulnak, és persze a churros sem marad ki a választékból. 

A szendvicsbár a balatonakali strandon található, 18 óráig strandbelépőt kell váltani.

5/11

Vágódeszka

A kecskeméti Vágódeszka étterem csapata úgy döntött, kedvenc nyaralóhelyükön is szerencsét próbálnak. 12 órán át készülő pulled porkot, saját készítésű szószokkal felturbózott burgereket és alföldi marhagulyást hoztak az ábrahámhegyi strandra, de a karmacsi Ozsvárt Kolbászműhely házi töltésű kolbászait – többek között a cheddar sajtos bivalykolbászt – is megkóstolhatjátok náluk. Az ételekhez saját szárazpácokat, rubokat és szószokat használnak, a több ízkombinációban is szereplő koriander és a mangó pedig nagy kedvencük.

büfé az ábrahámhegyi strandon található, 18 óráig strandbelépőt kell váltani.

6/11

Füstölgő Marha (Bezárt)

Frissítés: A Füstölgő Marha 2022. augusztus 29-től végleg bezár. A döntést az energiaköltségek és az élelmiszer-alapanyagok radikális növekedése miatt hozták meg, erről Facebook-posztjában részletesebben is beszámolt a hely.

A környék legnagyobb burgerválasztékával és ázsiai street food fogásokkal rázta fel Keszthely gasztronómiai életét a 3 évvel ezelőtt megnyílt hely, amely annak ellenére, hogy messzebb esik a parttól, töretlenül népszerű. A séf szürke marhából, angus marhából, bárányból, bivalyból, kacsamájból is készít húspogácsákat, amelyeket saját készítésű szószokkal önt nyakon, és természetesen a pulled pork is állandó szereplő a menüben. A BBQ mellett erős az ázsiai street food vonal is: kérhetünk thai curryt és rament többféle feltéttel. Az ételek gluténmentes változatban is elérhetők, és ebbe a burgerek is beletartoznak.

7/11

Beach Boys Grillhouse & Bar

A keszthelyi városi strandon a fine dining világából érkezett séf pakolja a grillre a húsokat és a zöldségeket. A kínálatot úgy állították össze, hogy mindenki találjon kedvére való húst, a csirkétől a halakig, a marhától a sertésig. A Beach Boys egyik legnépszerűbb fogása kétségtelenül a 16 órán át készülő oldalas, amit a füstölés után még szuvidálnak is, hogy elnyerje a hihetetlenül omlós ízt, a tépett malac & marha nevű fogáshoz főleg marhanyakat és sertéscombot használnak fel, az omlós tarja pedig kétujjnyi vastag, és több mint 8 órán át készül. A burgereket sajtos és vegán verzióban is adják, a köretek és a szószok egy része pedig titkos családi receptek alapján készül.

Az étterem a keszthelyi városi strandon található, nyitvatartási időben strandbelépőt kell váltani.

8/11

Rock Burger és Rock Burger Cirkusz

Az – azóta már bezárt – budapesti Rock Burger után először Balatonlellén nyitott balatoni egységet a burgerező, itt a zenekarokról elnevezett kézműves hambik és a a rock and roll a főszereplő. Ezt követte a balatonszemesi Rock Burger Cirkusz, ahol pizzával, saksukával, levesekkel bővül a kínálat. (A tavaly augusztus végén nyílt, fonyódi RockBurger Expressz sajnos máris bezárta kapuit.) Bármelyik üzletben csapunk is a húsok közé a brand szlogenjének megfelelően, izgalmas ízekre és szószokra, jó hangulatra és természetesen rockzenére lehet számítani.

9/11

LIDO Kávézó & Borbár

Nyúzó Imre séf és exrockénekes 2020-ban nyitotta meg Budapesten a Vokál Rock Bistrót, idén pedig a balatonlellei LIDO nevű helyet vette be, és egyénisége mellett hozta magával a híres vokálos burgereket, a pulled pork szendvicset és a marhaszegyes-tükörtojásos szendvicset. A húsok a teraszra kihelyezett szmókerben sülnek, de egy hortobágyi gulyáslevesre és egy reggelire is be lehet nevezni itt. Aki esetleg nem jut el ide a nyár végéig, ne aggódjon: a tervek szerint egész évben nyitva tart majd a hely.

10/11

Déli

Az étterem két évvel ezelőtt költözött Szántódról a siófoki vásárcsarnok oldalába, és ezzel egy akkora szmókerrel gazdagodott a hely, amibe egy egész malac vagy kecske is belefér. Marhaszegy, Iberico-oldalas, 2-4 személyes BBQ-tál, kolbász, pulled pork és különféle burgerek szerepelnek a választékban. Ami mindig változik és fejlődik, mivel a pitmaster, Dzsozi (Barica József) folyamatosan képzi magát.

11/11

Rolling Grill Circus by Lokodi chef

Lokodi Ákos food truckja idén is begurult egy június végi napon az Aligha Kert árnyas fái alá. A séf a pulled porkot és a forgónyárson (rotisserie-n) készült húsokat – a csirkét és a porchettát – bosnyák lepényben kínálja, de kérhetünk olyan grilltálat is, amelyre a séf saját márkás grillkolbászai kerülnek, almás-zsályás-cideres, magyaros, kakukkfüves-majoránnás és currys-cheddaros ízekben. Lokodi chef mindezt a régi cirkuszok hangulatára hajazó kocsiban és az ehhez illő csíkos pólóban, nagy mosollyal kínálja.

Címkék