Ha szívesen időztök nyáron a Balatonnál és a tó környékén, érdemes kipróbálni, milyen itt az élet az év legcsendesebb hónapjában. Rohanás helyett lelassulásra, bulik helyett hosszú beszélgetős estékre, nagy kirándulások helyett naplementébe hajló sétákra készüljetek, és arra, hogy a régió egy teljesen más arcát ismerhetitek meg. 10 szálláshelyet ajánlunk a szőlőhegyi présháztól a négycsillagos szállodáig, ahonnan garantáltan feltöltődve vethetitek bele magatokat az új év kihívásaiba, akár családdal, akár gyerekek nélkül kapcsolódnátok ki.

1/10

Casa Christa

A Casa Christa egy 4,5 hektáros, panorámás, szőlővel és mandulafákkal beültetett birtokon terül el Balatonfüredtől 12 percnyi autóútra, Pécsely és Vászoly szomszédságában. A hét egyedi, toszkán stílusban felújított, egymástól több száz méterre található présház tökéletes helyszín a feltöltődésre, akár családdal, akár gyerekek nélkül érkezünk. A kutyabarát, 2-6 személyes házak saját wellnessrészleggel: finn, illetve infraszaunával és merülőkáddal is rendelkeznek.

A birtokon azonban nemcsak a nyugalom és a Balaton látványa miatt érdemes kikapcsolódni, hanem a gasztronómiai élvezetek miatt is. A kiadós, finom reggelit a házak bérleti díja tartalmazza, az ebédről és a vacsoráról pedig a központi épületben található, magyar és a francia gasztronómiát ötvöző étterem gondoskodik, amelynek színvonalát a Michelin-kalauz Bib Gourmand minősítéssel értékelte. Itt borkóstolókat, borvacsorákat is tartanak a házigazdák, és segítenek különféle programok szervezésében – hogy minden adott legyen egy nyugodt évkezdéshez, a hétköznapokból való kiszakadáshoz. (x)

2/10

Pálos

A vendégház egy pálos kolostorról kapta a nevét, amely egészen véletlenül itt, Örvényeshegyen állt a középkorban. A Keszthelytől kicsit több mint 20 percre található, 10 hektáros családi birtokon – amely az Örvényeshegy Piknik helyszíne is – minden megvan, amit elképzelünk a vidéki romantikáról: végtelen csend, erdő, az udvar végében csörgedező patak, búbos kemence, házi sonka és frissen sült kenyér reggelire. A Balaton-felvidéki építészet hagyományait őrző házban kétfős, franciaágyas szobák, családi apartmanok, kevésbé hideg időben pedig szafaristílusú lodge-ok közül választhatunk. Bár a közelben több gyógyfürdő is van, és túrázni is lehet, a birtokon is el lehet tölteni az időt: a dámszarvasok által is lakott terület körbejárható egy patakparti, erdei ösvényen, van játszótér, óriás trambulin, fröccsterasz és persze borospince is.

3/10

Késa Magtár

Balatonlelle központjától 10 percnyi autóútra, a Kishegy déli oldalán, egy egykori magtár épületében is megszállhatunk. A szőlőbirtokok közelében található, háromszintes szálláshelyen kilencen férnek el kényelmesen, ketten a földszinten található, egy légterű helyiségben, hárman az első, négyen a második emeleten. A melegről a klíma és az újonnan érkezett cserépkályha gondoskodik. Családoknak, baráti társaságoknak, de kisebb létszámú csapatépítőkre is alkalmas a hely, amelynek házigazdája az IKON Borászat és a Késa Birtok borásza. A legjobb helyen jártok, ha a feltöltődés ideje alatt finom helyi borokat is kóstolnátok, ezenkívül a környék számos túraútvonalat is tartogat. 

Tipp: A birtok Kishegyen található részén, a KÉSA Escape Cottage nevű faházban is el lehet bújni a világ elől. A faházban 4+2 főt fogadnak. 

4/10

PortusHome

Kipróbálnátok, milyen a Balaton közeléből dolgozni és a természet közelében, egy kis faluban készülni az év kihívásaira? Ha nem vágytok teljes magányra, és szívesen cserélnétek a home office-t egy közösségi irodára, akkor a vászolyi PortusHome ideális helyszín. Az egykori istállóból kialakított épület nemcsak kényelmes közösségi iroda, hanem a Balaton első coliving helyszíne is, ahol a hangsúly a közösségen van, ugyanakkor elvonulásra is van lehetőség. A közösségi iroda használatán túl, a konyhával is felszerelt apartmanok mellett egy elszigetelt, önálló kabinházban is meg lehet szállni, ami tényleg ideális hely, ha valaki csak a feltöltődésre akar koncentrálni.

5/10

Villa Medi

Ha úgy szeretnénk elvonulni, hogy közben egy ezerarcú város programjait és látnivalóit is élvezzük, a Villa Medici Hotel & Restaurant**** lehet a tökéletes választás. A Balatontól mindössze 15 km-re, a királynék városának festői völgyében, a viadukt lábánál található szálloda gyalog egy negyedórás sétára van a városközponttól. 26 szobája közül négy nagyobb alapterületű, és erkéllyel is rendelkezik, ahonnan szép a kilátás a környező erdős-dombos területre. 

A wellnessrészlegen medence, szauna, jakuzzi várja a vendégeket – ha szívesen töltődnénk fel itt egy téli séta után, érdemes a Relax-csomagot választani. A szobaár tartalmazza a bőséges, minőségi svédasztalos reggelit, ezenkívül két, különböző hangulatú étterem is vár a hotel területén belül. Míg a Nosztalgia Gardenben a modern technológiával elkészített, házias ételek a főszereplők, a Villa Medici Étterem fine dining élményt kínál a séf által összeállított degusztációs menüvel, amelynek egyes fogásai előttünk készülnek el.

A szálloda a Séd varázslatos völgyében található, ha szerencsénk van, és leesik a hó, téli mesevilággá változik a táj. Számos séta- és túraútvonal, látnivaló van a közelben, mint például a Veszprémi Állatkert vagy a veszprémvölgyi görög apácák kolostorának romjai (x).


6/10

Villa Tolnay

Aki az évindító feltöltődést szőlők között, egy tanúheggyel a háttérben tudja csak elképzelni, fontolja meg a kevésbé frekventált Csobánc szoknyáján ülő vendégház meglátogatását. Tolnay Klári egykori villájában két standard kétágyas szoba és három, külön nappalival rendelkező lakosztály áll rendelkezésre, a közös, tetőtéri társalgóból pedig a tanúhegyekre nyílik kilátás. A Villa Tolnay kirándulásokhoz, a Tapolcai- és a Káli-medence felfedezéséhez is ideális bázis: Csobánc vára innen egy hosszabb séta, közel van a Liliomkert Piac, de a Tapolcai-tavasbarlang vagy Szigliget sem esik messze.

A Villa Tolnay január 9-től tart nyitva. A szálláshely felnőttbarát, gyerekeket nem fogadnak.


7/10

Pásko

A Balatontól félórányira található, lajoskomáromi szálláshelyet nehéz a klasszikus vendéglátós-szállásadós koordináta-rendszerben elhelyezni. A három épületből álló együttes a falu szélén, a pincesorral szemben épült fel. A legnagyobb épületben van a fogadótér, az étterem és négy lakrész, a második épületben több szoba és a kis konferenciaterem kapott helyet, a harmadik épület a wellnessháznak ad otthont. A reggelit tartalmazza a szoba ára, hamarosan pedig megnyílik a – nem à la carte étteremként működő – Páskom 1802 Gasztroműhely is, ahol Ruprecht László és Ádám Csaba séfek vezetik a konyhát. Ha megismernénk a környék látnivalóit, a településen van nordic walking pálya, tanösvény, és a nemrég megnyílt dégi Festetics-kastély is közel esik.

Nem fogadnak gyerekeket, és nem állatbarát a szálláshely.



8/10

Tagyon Birtok

A Zánka melletti Nivegy-völgyben található Tagyon Birtok egy olyan, többdimenziós jelenség, amit a megálmodói a baráti társaság műfajába soroltak. Tavasztól őszig vendéglátás, koncertek, vitorlázás és sok más aktív balatoni élmény vár itt, télen pedig a nyugalom szigete a hely. A birtok központjában levő Royal Apartmant a házigazdák egy, az 1870-es években épült présházból alakították ki, ezenkívül öt másik, egyedi apartmanházuk is van, ahol intim távolságban élvezhetjük a téli szőlőhegyek nyugalmát. Mivel a házak sétatávolságra vannak egymástól, így együtt, mégis külön szálláshelyeken kapcsolódhat ki egy nagyobb család vagy társaság. A teljesen felszerelt házakban van lehetőség főzésre, kérésre pedig egy kosárban az ajtó elé készítik a pástétomot, tojást, sonkát és más finomságokat tartalmazó reggeli csomagot.

9/10

Szászi

A Szent György-hegy balatoni panorámás dűlőjén, Hegymagas külterületén található birtokon négy vendégház várja a kikapcsolódásra vágyókat. Kettő a birtok központjában, kettő pedig nagyjából 10 perc sétára esik innen. Mindegyik különálló, egyben bérelhető présház, fűtésükről elektromos fűtés gondoskodik, a présházak energiáját napelemek termelik. A pincészet étterme, a Viridarium januártól márciusig téli álmot alszik, a vinotéka azonban nyitva tart, és a környéken több programot találtok, a jégpályáktól a túrázáson át a várlátogatásig – ha (egyáltalán) szeretnénk elhagyni a birtokot.


10/10

Kő és

A Káli-medence nyári tempóját már sokan ismerik, de a környék igazi rajongói tudják, hogy télen is érdemes itt időt tölteni és lelassulni ehhez a merőben más életritmushoz. Ha fontos, hogy hétvégén találjunk nyitva tartó éttermet a közelben, és borkóstolásra is legyen lehetőség, Köveskál ideális helyszín ahhoz, hogy kisimuljunk. A Kővirág tulajdonosai által menedzselt, Kő és Kavics nevű, stílusosan újragondolt, kettő- és négyszemélyes régi parasztházakban csend, nyugalom, béke vár, a faluban pedig több gasztrohelyet is találunk.

A Kővirág étterem január 21-én nyit, és hétvégéken tart nyitva tavaszig. A vendégházak januárban folyamatosan foglalhatók.

Címkék