A Balaton és a vonatozás sosem álltak távol egymástól. Mindig különleges érzés elmerengeni a kéklő tájon vagy a mezők és hegyek ölelte vidéken. Ha szeretnétek ezeket a pillanatokat meghosszabbítani, és nem mindennapi élményekkel gazdagítanátok a rátok váró vagy előttetek álló utat, több átalakított megállóhely is szokatlan lehetőségekkel vár. A régi vasúti épületek újragondolása eredményeként ma már frissítő kortyokat, pazar fogásokat és egész napos, helyi alapanyagokból készült friss reggeliket is ehettek olyan izgalmas helyszíneken, melyekről nem is gondoltátok volna, milyen kincseket rejtenek. Három gasztronómiai célt mutatunk, ahová vonattal is jó megérkezni.

Szuper dolgok születhetnek abból, ha egy megszokott koncepcióhoz kreatív módon közelítenek, amire jó példát találhattok Csopakon, Balatonszepezden és Balatonföldváron is. „Felhívjuk kedves utasaink figyelmét, hogy″ a következő állomásokon és megállóhelyeken finom ízek várhatók!

Csopaki Resti by Laurel

A resti sokak emlékében idéz fel vasútállomási vendéglőket, ám kevesen asszociálnak degusztációs menüre és Michelin-ajánlásra. Bátran induljatok a Csopaki Restihez vonattal, ugyanis leszállás után mindössze 1 percet kell sétálni. A Laurel kis testvére, az ország minden bizonnyal legkisebb bisztrója különleges menüsort rejt, amit egyszerre legfeljebb tíz vendég próbálhat ki: ennyien férnek el a helyen, ahol mindössze egy asztalnál és egy pultnál lehet izgalmas fogásokat borpárosításokkal kóstolni. A szezonális kínálatban most velőt, karfiolt, marhát és harcsát is találtok, az eper-citrom kombináció pedig egy igazán üde lezárása a sornak. A pultnál az első sorból nézhetitek a látványkonyhában készült ételek elkészítési folyamatait. A magas minőség biztosítása érdekében az ételek előkészítése a Laurel konyháján, az utolsó fázisok pedig a helyszínen történnek.

Helka Pub & Terasz

Balatonföldvár első vasútállomása ad otthont a Helka sörfőzdéjének, 2024 márciusától pedig a főzdekocsmájuknak is. Ahhoz, hogy az egykori állomás épülete egy sörfőzde otthona lehessen, teljes belső átalakításra volt szükség. A hangulatos, téglával kirakott, boltíves pince remek helyszín a hűsölésre, de terasszal is várják a frissítő kortyokra vágyókat. A 6 sörcsapról IPA-t, New England IPA-t, búzasört és kölsch típusú söröket kóstolhattok. Ha az ízek mellett a főzés folyamataiba is szeretnétek bepillantást nyerni, vezetett főzdetúrára is be tudtok jelentkezni.

Bakterház

A korábbi években rossz állapotban lévő balatonszepezdi épület újra megtelt élettel, miután felújították és egész napos reggelizőhely vált belőle. Nemrég jártunk a Bakterházban, ahol nemcsak finom reggelik, hanem jó kávék és alapkoktélok is várnak, ha pedig haza is vinnétek egy-két különlegességet, szörpök, kenhető krémek és péksütik közül is válogathattok az Éléskamra delikátboltban. A hangulatos nagyobb terasz és a kisebb – az épület melletti – szabadtéri részek is jó helynek bizonyulnak, például a kecskesajttal szórt bundás kenyér, a különböző croissant-ok vagy egy habos bécsi elfogyasztásához. A környékbeli alapanyagokról többek között a Szepezd Ízei, a Szepezd Farm, a Dobosi Kecskesajt Manufaktúra, a Pagony Ízei és a Roznár Kenyérház gondoskodik.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék