gasztró

szerkesztés

Amihez külön alkalom sem kell – 7 balatoni pezsgő, nem csak ünnepléshez

Szerzők

  • Burai László

2021. 12. 20. 15:39

Ahogy a boreladási statisztikákat figyeli az ember, még mindig az derül ki, hogy a pezsgőeladások jelentős része decemberre esik, azaz elsősorban karácsonykor és szilveszterkor nyitjuk ki a durranós palackokat. Pedig ezekkel az italokkal sem érdemes várni a különleges alkalomig. Kiválasztottunk 7 pezsgőt, amit jó szívvel ajánlunk, nem csak az ünnepekre.

Legyen szó tankpezsgőről vagy tradicionális pezsgőről, mindegyik esetben a buborékok azok, amik az ital lényegét adják – ezek mérete, minősége és tartóssága azonban sok tényezőtől függ. Bár a pezsgőhöz igazán nem kell alkalom, egy finom vacsora mégis jó apropót adhat arra, hogy kibontsunk egy palackot. Akár aperitifként, akár a fogások kísérőjeként, de zárásként is pazar élmény lehet egy pohár finom pezsgő. Ehhez persze érdemes kicsit utánanézni, hogy a borász elsősorban mihez ajánlja. Ha az ember megfogadja a tanácsokat, olyan gasztronómiai élményeket szerezhet, amiket sokáig megjegyez. Íme a 7 szerintünk kiváló buborékos!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

IKON Extra Brut 2020

1/7

8638 Balatonlelle, Kishegyi út

Címkék

A korábbi években általában rozépezsgő készült a pincénél, de Konyári Bori úgy gondolta, a zöld veltelini ideális pezsgőalap lehetne. A végén pedig csavart egyet rajta, hiszen a szintén általa irányított Késa pezsgője nem kapott expedíciós likőrt a végén, míg az IKON 4 grammnyit. Jól áll neki, a kis cukor még jobban kiemeli a gyümölcsöket, a zöld alma és a citrusok mellett finom fűszerességet jegyeztünk fel. El tudjuk képzelni, hogy egy nyári estén jólesik pár pohárral a csillagokat nézve, de a mostani szürke télbe is napfényt tudott csempészni.


Egy palack ára 4950 Ft.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Bujdosó Blanc de Noirs Brut 2018

2/7

8638 Balatonlelle, Várszói út

Címkék

A vitorlázó Bujdosó család köztudottan nagy buborékrajongó, gyöngyözőboraik után pedig ez már a második tradicionális pezsgőjük. A hagyományos iskolát követve pinot noirból készült, azonban tekertek egyet rajta, és a kék szőlőből fehér pezsgőt készítettek. Hosszan érlelték palackban, ennek megfelelően finomak a buborékok, krémes a korty, a sav-cukor játék pedig izgalmassá teszi az élményt. Ők úgy fogalmaznak, hogy nem champagne a céljuk, az a stílus távol áll a Dél-Balatontól. Mindenesetre ez a pezsgő olyan jól sikerült, hogy megértjük, ha egy sikeres vitorlásverseny után ezzel ünnepelnek.
 
 
Egy palack ára 4500 Ft.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Garamvári Lellei Furmint Brut 2018

3/7

8638 Balatonlelle, Kishegyi út 42.

Címkék

A Garamvári Szőlőbirtok az egyik nagy etalon, ha balatoni pezsgőről van szó, Garamvári Vencel 1999-es, első évjárata óta gyűjti a tapasztalatot. A Dél-Balatonon elkészített alapborok pezsgősítése Budafokon történik, a család pezsgőpincéjében. A furmint sokak szerint lehet jó pezsgőalap, ez a palack pont ezt bizonyítja. A 24 hónap palackos érlelés már az illatban megjelenik, finom kekszes jegyeket érzünk a citrusos frissesség mellett. A kortyban mindezek mellett fűszereket is találunk, szegfűszeget, fahéjat, komplex élményt ad. Szerintünk bármilyen alkalmat ünnepivé varázsol, pazar pezsgő, nem kérdés.


Egy palack ára 5700 Ft.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Pálffy Pinot Noir Brut Rozé 2018

4/7

8274 Köveskál, Fő út 40.

Címkék

Az elmúlt hónapokban került forgalomba a köveskáli Pálffy Pince legújabb pezsgője. A korábbi évjáratok után ezúttal rozépezsgőt készítettek pinot noirból. Érdekes, hogy Pálffy Gyula fia, Attila saját márkanév alatt többféle pét-natot is készít, ami az egyik legősibb pezsgőkészítési módszer. A tradicionális pezsgő persze más műfaj, több idő és türelem kell hozzá, a 2018-as például 32 hónapot pihent és fejlődött palackban. Az eredmény azonban magáért beszél, apró buborékok, elegáns savak, magával ragadó gyümölcsösség, ami mellett már feltűnik egy kis kekszes karakter. Kezdőknek és haladóknak egyaránt élmény, vétek lenne kihagyni.
 
 
Egy palack ára 6000 Ft.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

St. Donat 5Bar

5/7

8229 Csopak, Szitahegyi út 28.

Címkék

Egy formabontó palack, kívülről és belülről egyaránt. Kisebb palack, aminek vannak racionális okai, hiszen egy étteremben például sokszor gond a felbontott pezsgő tárolása. Ráadásul mindenki megjegyzi, aki egyszer is látta. A türelmetlen pezsgő, ahogy a csopaki Szent Donát Birtok nevezi. A második erjedés után ugyanis nagyjából két hónapot pihent csak a palackban, utána forgalomba került. Fiatal és szilaj, gondoltuk az első korty után. Kirobbanóan gyümölcsös, feszes savakkal, vidám buborékokkal és kis élesztős karakterrel. Van egy kis fésületlenség benne, de pont ettől lesz igazán szerethető. Viszont a St. Donat pezsgőnél fokozottan igaz, hogy egy palack ritkán elég…

Egy palack ára 3000 Ft.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Gilvesy Brut Nature 2018

6/7

8265 Hegymagas, Szent György-hegy

Címkék

A Szent György-hegy pezsgőtémában is nehezen megkerülhető, mi most Gilvesyék első pezsgőjét választottuk, amit pont egy éve mutattak be. A Váradi-dűlő organikus furmintja adta az alapbort, a pezsgősítés során olyan szépen fejlődött, hogy mindenkit meglepett. A pince csendes boraira jellemző precizitás itt is megjelenik, mesteri arányú pezsgő, szép savak, finom buborékok, elegáns visszafogottság jellemzi, ízében elsősorban citrusféléket és fehér húsú gyümölcsöket érezhetünk. Érdekes, hogy finoman megjelenik a hegy ásványos karaktere is. Külön öröm volt a pincetulajdonos, Gilvesy Róbert számára, hogy a címkét lánya, Ilka tervezte. Divatkommunikáció szakos egyetemi hallgatóként ez volt az első ilyen jellegű munkája, a végeredményt látva biztosak vagyunk a folytatásban.

Egy palack ára 4900 Ft.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Feind Coupé Brut

7/7

8164 Balatonfőkajár, Kossuth utca 13.

Címkék

A végére megint egy különutas pezsgő jutott, a balatonfőkajári Feind Borház Coupé Brutje ugyanis nem tradicionális eljárással készült. Ennél a módszernél egy tartályban megy végbe a második erjedés, majd utána kerül palackba a kész ital. A proseccók nagy része így születik meg, a palackos érlelés elhagyásával gyorsabban elkészül a pezsgő, cserébe inkább az elsődleges gyümölcsöket találjuk legtöbbször a pohárban. Feindék sauvignon blanc-ból készítették pezsgőjüket, elsőre ez alig tűnik fel, bár intenzív, de inkább körte, alma és virágok jelennek meg édes hangulatú illatában. Belekortyolva folytatódik a dolce vita: rengeteg gyümölcs, gyorsan elillanó buborékokkal, a korty végén finom zöldfűszerekkel. Ne szálazgassuk, inkább igyuk nagy kortyokban!

Egy palack ára 3000 Ft.

Hasonló tartalmak

Admin mode