Ködös reggelekkel, de aztán csodás őszi idővel és rengeteg programmal vár a Balaton a hosszú hétvégén. Kezdhettek egy jó hangulatú piacozással, amit egy családi halloweenbuli követ egy szőlőhegyen vagy más különleges helyszínen, hogy aztán egy BBQ- vagy egy sörvacsorával zárjátok a napot. Veszprémben kiállítás és városi séta, a Völgyhíd pillérei alatt pedig különleges menü vár.

Balaton DETOX, október 27-től

A MOME MAG Balatorium a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Balatorium közös projektje, amely különféle művészeti ágak, a társadalom- és a természettudományok eredményeit is felhasználja, és a gyakorlatban is hasznosítja ezeket. Az október 27-én nyíló Balaton DETOX kiállítás a MOME 2014 és 2022 között létrejött, Balatonhoz kötődő művészeti projektjeinek összegzése. A tárlat a Balaton ökoszisztémájának sérülékenységére hívja fel a figyelmet.

A kiállítás első része a Dubniczay-palotában lesz 2022. október 27-től november 29-ig. (A tárlat csak hétvégenként látogatható.) A kiállítás második része kültéri helyszínen, a Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény udvarán látható majd, 2022. november 10. és 2023. január 10. között.

A kiállításról itt találtok bővebb információt. A MOME MAG Balatorium része a VeszprémBalaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatnak is.

T(N)agyon jó halloween, Tagyon Birtok, október 29. 11–22h

A Nivegy-völgyi Tagyon Birtok panorámás, szőlőhegyi bázisán tart családi programot, amely 11 órakor kezdődik. Délelőtt tökkeresés a szőlőbirtokon és a Hegyestű területén (a kicsik a birtokon, a 8 éven felüli gyerekek a Hegyestűn kereshetik meg az elrejtett tököket). A házigazdák ebédet szolgálnak fel, majd töklámpafaragás (a tököket a házigazdák adják, a szerszámokról mindenki maga gondoskodik), beöltözés, szőlőhegyi pincejárás következik a Tagyon-hegyen, a Martinus Birtokon, a Tánczos Pincészetnél, a Horváth Borházban és a Holló Pincénél. 
 
Ár gyerekeknek: 3500 Ft, felnőtteknek: 4900 Ft. A borkóstoló árát helyben kell fizetni, előzetes bejelentkezés szükséges. További információt itt találtok.

Őszi programok és „Okóberfeszt” a Kalózban, Fövenyes, október 29–31.

Már hagyomány, hogy a strandétterem a hideg napok beköszöntével hütte üzemmódra kapcsol, és a külső hőmérséklettől függetlenül szervezi a gasztrós, boros vagy éppen sörös programokat. Nem lesz ez másképp a hosszú hétvégén sem: október 29-én, szombaton kreatív kuckóval és zenés, jelmezes halloweenbulival készülnek, 30-án, vasárnap „Októberfeszt” lesz a balatonföldvári Helka Sörfőzde közreműködésével. Egész nap sörhöz illő ételek szerepelnek majd a kínálatukban, 18 órától pedig vezetett sörbemutatót és -kóstolót tartanak. Október 31-én, hétfőn bográcsozással, gesztenyesütéssel és családi tökfaragással zárják a hosszú hétvégét.

Az őszi programokról itt találtok részleteket

Helló Tök! – élő zenés tökjóbuli a Placcon, Tihany, október 29. 9–15h

A Tihanyi PIAC placc családi szombat délelőttjén a piacozás tökfaragással, tökösrétes-evéssel, élő zenével egészül ki, a gyerekeket pedig az alkotóház kreatív tevékenységei várják. A programról egyelőre nem osztottak meg több információt a szervezők. 

A Facebook-eseményt itt találjátok.

BeefBoys-füstölgés újra a Nefelejcsben, Badacsonytördemic, október 29. 18 órától

Izgalmas szombat esti vacsorára invitál a Skizo Borház: a székhelyére, a tördemici Nefelejcsbe a BeefBoys Sopron csapata (Orosz Csabi és Nagy Levi) érkeznek, hogy 14 órán keresztül füstöljenek és süssenek. A 18 órakor kezdődő eseményen olyan fogásokat kóstolhattok meg, mint a birsalmás sütőtökkrémleves, a BBQ-szürkemarha-szegy és -borda az ősz ízeivel körítve vagy a szilvásgombóc fahéjas szilvahabbal. A programot élő zene kíséri. 
 
Az esemény férőhelyeinek száma limitált, ezért a részvétel asztalfoglaláshoz kötött. Itt találtok további információt. 

Bortúra Badacsonyban, október 29. 10.30-tól

A BADACSONY BORKÖZELBŐL” programsorozat a borkóstolás és a túrázás kellemes egyvelegét nyújtja a résztvevőknek. Az október 29-i, 10.30-kor startoló túra a badacsonyi Tourinform Irodától indul, érinti a Borbély Borteraszt, a Kéknyelű Borozót (Békássy Családi Pincészet), a Szegedy Róza-házat, a Kisfaludy-házat, a Rózsakőt és a Málik Pincét is. A kb. 3 és fél órás, 4,5 km-es távot érintő program során 180 méter lesz a szintkülönbség, és minden pincészetnél 3-3 fajta bort mutatnak be a borászok.

Ár: 11 900 Ft / fő, ami tartalmazza a borkóstolót és a borkorcsolyákat is. A kóstolón csak 18 éven felüliek vehetnek részt. További információt itt találtok

Halloween az AMFI-ban, Alsóörs, 14–20h

Kalandos erdei halloweentúrára és interaktív játékra hív az alsóörsi rendezvényhelyszín. 16 órától a gyerekeket az erdőben várják, ahol játékos feladatokat kell megoldaniuk. Már korábban, 14 órakor elkezdődik a lámpáskészítés, a tökfaragás, és mindkét kategóriában lesz verseny. A zseblámpát ne felejtsétek otthon!

A program ingyenes. A tökök és a lámpások korlátozott számban érhetők el, érkezési sorrendben tudják biztosítani. További információ itt található.

Hosszú hétvége a Völgyhíd Konyha & Réten, október 29. – november 1.

A Völgyhíd Konyha & Rét csapata kiállítással, piaccal, ünnepi menüvel és sok-sok faragható tökkel készül a hosszú hétvégére. Október 29-től 10 napon át az étterem tányérjait is készítő Szabó Ádám keramikusművész munkáiból rendeznek kiállítást, 30-án 9–14 óráig helyi termelők érkeznek a parkolóban kialakított piacra. (A kitelepülők listája folyamatosan bővül, de biztosan megtaláljátok a szóládi pék, Horváth Péter kenyereit és a Kereki Panoráma Birtok specialitásait.) Az étterem pedig különleges menüt kreált a hétvégére, amelyben szőlőverjus, bárány, kelbimbótapenád és szőlős-almás galette is szerepel. 

A hétvégével kapcsolatban itt találtok pluszinformációt. (x) 

III. Halloween Party, Hamburger HÁZ, Balatonlelle, október 29.

A Hamburger Ház ismét a rémségek házává változik. 11.30-kor kezdődik a nappali parti, amelynek keretében lesz arcfestés, jelmezverseny, amelynek témája a halloween rémségei és Harry Potter, és természetesen a tökfaragó verseny sem marad el (a tökökről a helyszín gondoskodik). A kicsiket kincskereséssel, kézműves-programokkal, ügyességi játékokkal várják. Az esemény a 18.30-as eredményhirdetéssel zárul. 

A Facebook-eseményt itt találjátok.  

1 éves az Óváros téri piac + Séta a Papírkutyától az Óváros Piacig, Veszprém, október 30.

Már egy év eltelt Veszprém legendás piacának újranyitása óta, és ezt számos programmal ünneplik a szervezők. 10 órától előadást tart a kovászolásról a veszprémi Derce Pékbisztró, ezzel egy időben kezdődik a Séta a Papírkutyától az Óváros Piacig nevű program, ami érinti a termelői élelmiszereket kínáló Pekedlit, a hely reggeliző-kávézó-dizájnboltját, a KUNSZT!-ot, a kávét, fagyit és cukrászsüteményeket kínáló Fügét is. A séta során Fülöp Júlia idegenvezető mesél a történelmi jelentőségű házakról és az Utcakép Fejlesztési Programról.

A hangulatról a Wine & Vinyl Bar & Store tujadonosa és lemezlovasa gondoskodik, a food truckban pedig a Bivstro készíti majd a finom falatokat a reggelihez/ebédhez.

A vezetett sétán a részvétel ingyenes, találkozópont a Papírkutya előtt. További információt itt találtok

Címkék