Megállíthatatlanul közeledik a nyári szezon a Balatonhoz, és idén is jobbnál jobb programok várnak ránk. Június 10. és 11. között például érdemes lesz ellátogatni Badacsonytomajra, ahol a part közelében a Hableány, a hegyen pedig lenyűgöző panorámával a Laposa Borterasz várja majd a pezsgők szerelmeseit. A Balatoni Pezsgésen 10 környékbeli borászat mutatkozik be izgalmas pezsgőkínálatával, ahol egy sétálókóstolón ízlelhetjük meg a buborékokat, de izgalmas előadások és szakmai workshopok segítségével is közelebb kerülhetünk a pezsgők világához.

Azt már megszokhattuk, hogy a balatoni borászok mindig előrukkolnak valami újdonsággal, nem félnek kísérletezni, és szerencsére egyre több pincészet foglalkozik a a borok mellett a pezsgőkészítéssel is. A Laposa Birtok pedig a kezdetektől élen jár abban, hogy bemutassa és összefogja a környék borászait, ez pedig a júniusi eseményen sem lesz másképp. 


„A Balatoni Pezsgés a Laposa Birtok kezdeményezésére jön létre, hiszen a vállalat régi álma, hogy összefogja és bemutassa a feltörekvő balatoni pezsgőkultúrát. Célja mind a szakmai közönségnek, mind a pezsgőkedvelő fogyasztóknak és az ide látogató turistáknak prezentálni azt, hogy hol tart most a buborékos fejlődés a Balatonnál. A rendezvény egyértelmű missziója, hogy alátámassza a pezsgők létjogosultságát a környék borászatainál” – mesélték a szervezők.

„A Balatoni Pezsgés a Laposa Birtok kezdeményezésére jön létre, hiszen a vállalat régi álma, hogy összefogja és bemutassa a feltörekvő balatoni pezsgőkultúrát. Célja mind a szakmai közönségnek, mind a pezsgőkedvelő fogyasztóknak és az ide látogató turistáknak prezentálni azt, hogy hol tart most a buborékos fejlődés a Balatonnál. A rendezvény egyértelmű missziója, hogy alátámassza a pezsgők létjogosultságát a környék borászatainál” – mesélték a szervezők.

Az eseménysorozat központi eleme a sétálókóstoló lesz, ami a Hableányban kap helyet június 10-én, 11 és 19 óra között. Itt megkóstolhatjuk a részt vevő borászatok, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, az Éliás Birtok, a Feind Pincészet, a Garamvári Szőlőbirtok, a Gilvesy Winery, az Istvándy Birtok, a Kern Pincészet, a Laposa Birtok, a Pálffy, a Szászi Birtok valamint a Zelna Borászat buborékos italait, pezsgőújdonságait és különlegességeit.

A kóstoló mellett izgalmas workshopokra és előadásokra is készülhetünk, mely nemcsak a szűken vett szakmai közönségnek lesznek érdekesek, hanem azok számára is, akik szeretnék jobban megismerni a pezsgők világát. Június 10-én, szombaton a Hableányban 12-től a Mit – mivel? címre keresztelt (ingyenes, de regisztrációhoz kötött) workshopon vehetünk részt, ahol mindent megtudhatunk a buborékos italokról és a hozzájuk illő tökéletes ételpárosításokról. A workshopra regisztrálni a balatonipezsges@gmail.com címen lehet.

14 órától dr. Fiáth Attila Kitekintés a világra // Champagne előadását hallgathatjuk meg, majd 15 órától Prisztavok Zoltán Best Practice, avagy a magyar pezsgő sikertörténet előadásán vehetünk részt, és a Kreinbacher Birtok pezsgőit kóstolhatjuk meg. Mindeközben a teraszon élő zenével működik majd közre a Jazzy Funtazi duó zenekar, így garantált lesz a kiváló hangulat. 

Érdemes lesz a Hableány után a Laposa Borteraszra is felmenni, ahol 14 órától a prosecco- és champagne-kóstolást osztrigabár kíséri, a falatozást pedig a lenyűgöző balatoni panoráma teszi teljessé. 17:30-tól Luca Antiga Az olasz életérzés és a prosecco életútja kóstolóval egybekötött előadását hallgathatjuk meg. Végül, de nem utolsósorban június 11-én egy kiváló brunch zárja majd a Balatoni Pezsgést, melyet szintén a Laposa Borteraszon élvezhetünk. Asztalt foglalni a birtok@bazaltbor.hu e-mail címen lehet.

Az eseményre itt lehet jegyeket és bérletet váltani, a legfrissebb információkért pedig kövessétek a program Facebook-eseményét.

A rendezvényt a Veszprém Balaton-2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatja.    

Címkék