A Hársfa vendégház a Szent György-hegy déli, Balatonra néző dűlőjén, szőlőültetvények ölelésében, egy apró völgyben található. Igazi elvonulós helyszín, a neves borászatoktól sétatávolságra, ideális kiindulópont, ha szívesen kalandoznánk a hegyen, felfedeznénk a Bazaltorgonák tanösvényt, a túraútvonalakat és a hegy híres borászatait. De ahhoz is tökéletes, ha csak pihennénk egy pohár borral a kertre néző teraszon, ahonnan a Balaton, a Badacsony és a szigligeti vár látványában gyönyörködhetünk.

Naplementekor érkezünk meg egy kanyargós úton a vendégházhoz. Hegymagas külterületi részén vagyunk, azon a helyen, ahol a mediterrán jellegű mikroklímának köszönhetően az olajfák is megélnek, ahol mindenhonnan mesés a panoráma.

A Hársfa vendégházat egy magas sövény takarja el a kíváncsi tekintetek elől. A kaput a ház névadója, egy hatalmas hársfa őrzi – májusban és kora nyáron varázslatos illat fogadja a vendégeket, meséli Hergovits Mariann, a ház egyik tulajdonosa. 

A vendégház 2001-ben épült, egy régi, használaton kívüli pince helyén. A tulajdonosok egy tájba simuló épületet álmodtak a présházak és a szőlők közé, ami nem hivalkodó, és ami a Balaton-felvidéki házak stílusjegyeit hordozza. Így készült el a hófehér, tornácos, teraszos ház, amit először csak a Szent György-hegyre látogató családtagok, barátok használtak. A nyaraló idővel vendégházzá alakult. 

Sok szeretettel, törődéssel, odafigyeléssel válogatták össze a felhasznált építőanyagokat, a bútorokat és a kiegészítőket. A berendezési tárgyak nagy része régiségkereskedésekből származik, a konyhabútort egy csabrendeki asztalos készítette. A teraszt és az alsó szintet olasz térkővel burkolták.

Az alsó szinten egy térben található a konyha és az étkező, és ebben a helyiségben kapott helyet a kihúzható kanapé is. A polcon többnyelvű minikönyvtárat és társasjátékokat találnak a vendégek, a falakat Hergovits Mariann akvarelljei díszítik. A sorozat, amelyekből néhány tájkép került a vendégházba, korábban a budapesti Várnegyed Galéria kiállításán is szerepelt.

A tetőteret egy lenyitható létrán keresztül tudjuk megközelíteni – ezért a tulajdonosok hangsúlyozzák, hogy kisgyerekes családok számára a ház nem ideális, inkább pároknak és maximum 3 fős társaságok számára megfelelő. 

A tetőtér egy igazi romantikus kuckó a franciaággyal. Közeli esküvőre készülődő párok és nászutasok is töltöttek már itt felejthetetlen napokat.

A nappaliból kiléphetünk a védett, kertre néző teraszra, ahonnan elképesztő kilátás nyílik a szigligeti várra, a Balatonra és a Badacsonyra. Az biztos, hogy ez lesz az egyik kedvenc helyünk a házban, a nagy beszélgetések, a koccintások és a csillagnéző esték helyszíne. Volt olyan vendég, aki itt rendezte be magának a munkaállomást, amikor néhány hétre a Hársfa vendégház lett a home office bázisa. 

A ház mellett szőlőültetvények húzódnak egészen a kis völgy aljáig. Kora nyáron a levendula- és a hársillat, ősszel a felhőben úszó tanúhegyek látványa az, ami egészen el tudja varázsolni itt az embert, teszi hozzá a tulajdonos. Szürkületkor gyakori vendégek itt az őzek.

A gyönyörűen gondozott kertből, ahová örökzöldeket, különleges cserjéket és fákat ültettek, a hegy déli dűlőit és a Lengyel-kápolnát csodálhatjuk.

A legjobb borok sétatávolságra

A Hársfa vendégháztól gyalog is elindulhatunk, ha felfedeznénk a Szent György-hegy borászatait és borteraszait. Ha gyorsan szükség lenne egy üveg borra, átugorhatunk a Borbolt a Völgyben kis üzletébe (pop up nyitvatartással működik), de a 2HA Szőlőbirtok és a PAP Wines, Papa Áron és Karina borászata és hangulatos lakásétterme is csak néhány perces sétára található, 15-20 perc alatt pedig gyalog is elérhető a Szászi Birtok vagy a Nyári Pince is. A vendégház az elhelyezkedése és védett terasza miatt kedvelt szálláshely a Szent György-hegy hajnalig és a Szent György-hegy Matiné idején is.

A háztól könnyen rácsatlakozhatunk a tanúhegyet átszövő túraútvonalakra is, amelyek a bazaltorgonákhoz vagy a hegytető kilátópontjaihoz vezetnek. A Balaton autóval 12 perc, a legközelebbi strand kevesebb mint 8 km-re található, és kerékpárral is elérhető fél órán belül.

A Hársfa vendégház tökéletes hely, ha azt szeretnénk, hogy gyorsan elérjük a legközelebbi strandokat, a Badacsonyt, a Tapolcai-medence és a Káli-medence látnivalóit, de nem vennénk részt a nyüzsgésben. Akkor is jó kiindulópont, ha szívesen kalandoznánk a hegyen, felfedeznénk a kirándulóhelyeket, a szőlők közé emelt apró kápolnákat és a hegy híres borászatait. Vagy ahogy mi is tettük az érkezés napján, csak pihennénk egy pohár borral a kertre néző teraszon, és várnánk a szőlők között felbukkanó őzeket.

A vendégház a téli időszakban nem foglalható. További információt itt és itt találtok. 

Címkék

Elérhetőségek

Hársfa vendégház 8265 Hegymagas Facebook-oldal