Van, amiért a balatoni pihenés idején is érdemes korán kelni: ez a napfelkelte, a piacozás és a frissen sült kenyér illata. Mutatjuk, hol érdemes beszerezni a legfinomabb kovászos kenyereket, bagetteket és péksüteményeket a tónál!

1/10

Makmoiselle

A pékség története akkor kezdődött, amikor 2018-ban, az augusztus 20-i Kenyérlelke Fesztiválon Hegyesi Gabriella nyert „amatőr bagett” kategóriában. Egy évvel később már a saját kemencéjében sütötte a kenyereket, 2020 tavaszán pedig fiával, Orbán Gergellyel megnyitották az azóta kovászos kenyereiről, kovásszal készült kakaós csigáiról és tarte-jairól híres pékséget a Megyeház téren. Családbarát pékség, ami azt jelenti, hogy a pékek nem éjjel dolgoznak, így csak fél 9-kor nyitnak.

2/10

Derce Pékbisztró

A Derce Pékbisztró kenyereit már hónapok óta kínálja többek között a Tihanyi Gasztrokert, a pékség üzletének megnyitására azonban egészen augusztus végéig várnunk kellett. Papp Zsanett –akinek tehetségére szintén az egyik Kenyérlelke Fesztiválon derült fény – adalékmentes lisztből készülő francia parasztkenyérrel, burgonyás és teljes kiőrlésű kenyérrel, kovászos zsemlékkel, bagettekkel, babkákkal, húzott házi rétessel és még egy sor péksüteménnyel várja a kovászrajongókat. Még korán kelni sem kell: a pékség 9-kor nyit. 

3/10

G&D Kézműves Cukrászda és Pékség

A Szó fivérek, Dániel és Gellért díjnyertes péksüteményei, kenyerei és fagylaltja miatt áll nyáron sor a kenesei G&D apró, teraszos üzlete előtt. A bevásárlótáskákba a hajdinás, rozskovászos, hagymás vagy puliszkás kenyerek kerülnek, de sok fogy a 2017-ben az ország legjobbjának választott croissant-ból is. Nem árt, ha van hely a táskában a 7-féle lisztből készülő, hatalmas French breadnek, amit csak „brutál kenyérnek” becéznek.

4/10

Buborék Csopak

Csopak egyik régi élelmiszerboltja helyén egy olyan modern francia pékség nyílt, ahol már az első héten is közelharcot kellett vívni a reggeli menüben szereplő Benedict-tojásért. A kovászos kenyerekért a budai nor/ma grandból is ismert Molnárka Simon felelős, a cukrászatot Hucker Barbara viszi, a konyhában pedig Németh Tamás a főnök. Itt nemcsak kovászos bagetteket, szendvicseket és macaront kapunk, de szusi is szerepel a menüben, és poharazott champagne-t lehet a reggelihez inni a csopaki vasútállomástól 500 méterre. És még bringákat is árulnak.

5/10

Péklány

Zeliska Orsiék 2017 őszén nyitottak meg, és azóta folyamatosan sütnek, pörögnek, új receptekkel állnak elő, és mosolyognak. A heti menetrend szerint készülő kovászos félbarna, a fehér, rozs-, illetve az évszaknak megfelelő, mákos-mazsolás vagy épp zöldfűszeres kenyerekre fel kell iratkoznia annak, aki biztosra akar menni a hétvégéken. A nyár slágerei egyébként a kelt tésztás fahéjas péksütemény és a babkák voltak, epres-fehércsokis-mandulás és karamellkérmes-csokoládés-törökmogyorós ízekben.

6/10

Hét kenyér zarándokpékség

A Barnag és Vászoly között található Hét kenyér zarándokpékség nem az a hely, ahová az ember beugrik egy gyors kávéra és egy croissant-ra. Ahogy a nevében is benne van, ide el kell zarándokolni a friss kenyerekért. Csak azokat tudják fogadni, akik előre bejelentkeznek, a megközelítés pedig gyalogosan, biciklivel vagy lóháton lehetséges, erdőn, mezőn át. (Ha ez nem működik valamiért, természetesen segítenek megoldani a tulajdonosok.) Megéri a hely a túrát, csodás panoráma, frissen sült kenyerek és más finomságok várják azt, akit nem riaszt el a kb. 45 perces gyaloglás. A koordinátákról és a megközelítésről a tulajdonosok szívesen adnak felvilágosítást, amikor bejelentkeztek. 

További információ a Facebook-oldalukon

7/10

Andriska (bezárt)

A Kővágóörs főutcájától néhány méterre, a Káli Étterem szomszédságában található, vörös kőfalas ház udvarán már a reggel 7 órás nyitás idején nagy a jövés-menés. Rozsos cipókért, kovászos „faluszéli” kenyérért, mákos-répás-törökmogyorós és zabos-magos kenyerekért, teljes kiőrlésű, tönkölylisztes, grízes és mákos zsemlékért érkeznek a vásárlók. A Pékbisztró kovászos és „vadkovászos” kenyeret is kínál – míg a kovászoshoz minimális élesztőt is adnak, a vadkovászosat csak lisztből és vízből készítik, és persze nem hiányozhatnak a felhozatalból a kalácsok, a kakaós csigák és a perecek sem. A Pékbisztró a reggelire fókuszál, 7 és 13 óra között tart nyitva. 

8/10

Muskátlis Május

A köveskáli pop-up pékségnek nincs fix bázisa. A kovászos fehér kenyereket, magvas kenyereket, pálmaleveleket, briósokat, croissant-okat, fahéjas kalácsokat vasárnap Liliomkert piacon lehet megtalálni, egy csendes ligetes részen, kockás abroszos asztalok mellett. Találkozhattok a kenyereikkel a Káli Kövek borászatban és a Kinga Kamrájában is. Aki biztosra menne és előrendelést adna le, megteheti a Facebook-oldalon található elérhetőségeken.

9/10

Búzale

A Szent György-hegy lábánál fekvő kis falu központjában található pékségben díjnyertes kenyerek, ellenállhatatlan briósok, piték és szendvicsek készülnek, a kakaós csigáért pedig a nyitás utáni órákban érdemes érkezni. Kovács Bea,a pékség alapító-tulajdonosa nem akarja, hogy a Búzalelkében a mennyiség a minőség rovására menjen, a sütési kapacitás pedig véges, így aki nyáron nem kíván lemaradni a frissen sült pékáruról, jól teszi, ha megrendeli előre, amit szeretne. Egy finom kávét, csereüveges házi tejet és egy üveg Gilvesy bort is beszerezhetünk itt.

10/10

A szóládi pék

Horváth Péter a budapesti Pékműhelyben, a Szerelmes Levélben és az Artizánban is dolgozott, mielőtt a Balaton déli partjára, a löszpincesoráról ismert Szóládra költözött. Elvitelre, a fonyódi piacra és éttermeknek készíti kovászos kenyereit és bagettjeit, amelyekhez ökológiai gazdálkodásból származó liszteket használ. Az egyik legnépszerűbb a tökmagos kenyér, amit a Kistücsök vendégei is nagyon kedvelnek. A szóládi péknek nincs Facebook-oldala, azt, hogy éppen mi folyik a műhelyben, ITT lehet követni. 

Címkék