5 olyan, könnyű útvonalat mutatunk be, amelyek a gyerekek számára is izgalmas felfedezéseket tartogatnak, hiszen mesék, mondák, kalandos történetek nyomába eredhetünk, játékosan és élményszerűen tanulhatunk erdőkről, mezőkről, történelemről és vulkánokról is.

1/5

A kincskereső molnárlegény – Kapolcs

A Káli-medencében található Kapolcsra nemcsak a nyári időszakban vagy a Művészetek Völgye alkalmával érdemes ellátogatni. Az itt található, applikáción keresztül elérhető meseösvény nemcsak a környék nevezetes látnivalóit mutatja be, hanem különleges kalandot is ígér a családok számára. Magunk is a mese részesei lehetünk, miközben feledésbe merült régi helyi legendák és történetek elevenednek meg. Vajon mi történt a molnárlegénnyel, aki elindult kincset keresni? A 2 km-es, 11 állomásos, könnyű séta alkalmával mindenre fény derül. A séta a Kalapos hídtól indul és Király-kőn keresztül a kecske-völgyi kőfejtőn át a falumalomig vezet.
 
Tipp: A meseösvény a Digitális Vándor applikációban érhető el. Érdemes indulás előtt letölteni, mert a helyszínen gyenge a térerő!

2/5

A Szent György-hegy és a sárkány legendája

A mencshelyi Halom-hegyi vulkán tanösvény mellett szintén vulkánimádó gyerekeknek és persze felnőtteknek ajánljuk a Bazaltorgonák tanösvényt, ahol a vulkánok születésének és pusztulásának lehetünk tanúi 8 állomáson keresztül a Szent György-hegyen. Utunk a magában is mesés Szent György-kúttól indul, majd a szőlőhegyen felkapaszkodva jutunk el a jellegzetes bazaltorgonákhoz, majd a csodás panorámát nyújtó hegycsúcsra. Útközben a Sárkány-likat is érintjük, melyhez több helyi legenda is fűződik. Az egyik szerint itt győzte le a barlangban lakó sárkányt Szent György, egy másik variáció szerint pedig a falubeliek megbékéltek a fenevaddal, aki idősen távozott az élők sorából. A túra nem túl hosszú, viszont közepesen nehéz (hirtelen nagyobb szintemelkedést kell leküzdeni), ezért túrákhoz szokott gyerekekkel ajánljuk.
 
Tipp: Szintén letölthető a Digitális Vándor applikációban egy mesés vezető, de az ott található 14 állomás nem teljesen egyezik meg a tanösvény 8 állomásával. Bármelyiket érdemes kipróbálni.

3/5

Helka és Kelén nyomában – Tihany

Ha a gyerekek ismerik Nyulász Péter Helka-trilógiáját, akkor bizonyára szívesen bejárják a legendák földjét, azokat a helyszíneket, ahol részben a regény is játszódik. Helka és Kelén neve azonban nemcsak a regényből lehet ismerős, hanem akkor is, ha a Balaton legrégebben közlekedő (idén már 131 éves) két hajójára vagy Balatonfüred népszerű játszóterére gondolunk. Tihany tökéletes célpont egy családi kiránduláshoz, akár rövidebb, akár hosszabb túrát tervezünk. A félszigeten többfelé kalandozhatunk, keresztül-kasul a Belső-tó és a Külső-tó környékén. Gyerekekkel leginkább a Barátlakásokat ajánljuk, mint izgalmas célpontot. A Legenda körútnak nevezett séta a Hajóállomásról indul és ide is tér vissza, miközben érinti a Barátlakásokat. De tetszés szerint akár rövidíteni is lehet az útvonalat. Közép-Európa egyetlen épségben maradt remetetelepe a Visszhang-dombtól vagy éppen az apátságtól is könnyen elérhető a zöld jelzésen, a Pisky sétány irányában. Ide csatlakozik be a Lóczy-gejzír tanösvény utolsó szakasza is (szintén érdemes bejárni, de csak nagyobb gyerekekkel, mert 18 km hosszú). Ha elértük a Barátlakásokat, a kulacsokat feltölthetjük a közelében található Ciprián-forrásnál.

Tipp: Idén áprilisban adják át a megújult Tihanyi Bencés Apátságot és a környező területeket, a lépcsősort és egy új látogatóközpontot, ahonnan a túra indul. A kirándulást nagyon meleg időben nem ajánljuk, mert kevés az árnyék.

4/5

Tőzike tündér – Zalakaros

Kifejezetten óvodásoknak ajánljuk a legrövidebb és legaranyosabb ösvényt, ahol maga Tőzike tündér fogadja a látogatókat. Az Égerösvény néhány 100 méteren kanyargó pallós útvonala kb. fél óra alatt bejárható, és az 5 állomás feladatait is könnyen lehet teljesíteni. A mesehősök végigkísérik utunkat, és közben számos izgalmas interaktív feladatot is megoldhatunk, illetve a környék élővilágával is megismerkedhetünk. Babakocsival is könnyen járható. A tanösvény melletti Termáltóba nyúló köveken remekül lehet ugrálni, illetve van egy jó játszótér is közvetlenül mellette.

Tipp: Aki a környéken jár, érdemes a Csiga-túra tanösvényhez is ellátogatni, amely Zalakaros határából, a kilátótól indul, és majdnem ide is tér vissza. Rövid, kellemes séta, ahol útközben hullámos padokon pihenhetünk meg.

5/5

Sámánok és mágikus erők a déli parton

Balatonföldvártól mintegy 13 km-re találjátok Nezdét és a misztikus, varázslatos hangulatú Szkíta Golgotát. A helyszínnek gyógyító erőt tulajdonítottak, ezért sokan vándoroltak ide a gyógyulás reményében. Ha nem hiszünk az efféle dolgokban, akkor is el fog minket varázsolni Somogy lankás, dimbes-dombos tája és az utolsó állomáson a Balaton látványa. A faluból érdemes inkább gyalog, földúton megközelíteni a szoborparkot (a zöld háromszög jelzésen), mivel az út nem túl jó minőségű, autóval nehezen járható. A szoborpark 9 állomása során a magyar történelem legendás alakjaival ismerkedhetünk meg, így a gyerekek számára akár egy élő történelemóra helyszíne is lehet a csodaszarvas legendájával, Csaba királyfi székely kapujával vagy éppen Koppány történetével. Az út végén egy erdei kápolnánál pihenhetünk meg.
 
Tipp: A szoborparkot inkább kevésbé meleg időben ajánljuk, mert nincs árnyék. Naplementében a legcsodálatosabb. Szóládon érdemes megnézni a löszpincesort is.

Címkék