gasztró

szerkesztés

Bivalyok, farmok, panorámás lazulás – Új balatoni helyek, amelyeket érdemes kipróbálni

Szerzők

  • We Love Balaton

2022. 05. 31. 11:14

Folyamatosan nyílnak a jobbnál jobb helyek a tónál, és nem csak a melegebb hónapokban. Mielőtt belecsapunk a nyárba, érdemes meglátogatni azokat az izgalmas gasztrohelyeket, amelyek tavaly nyár vége óta várják a vendégeket. Termelők alapanyagaival dolgozó étterem, nápolyi stílusú pizzát kínáló hely, street food szentély és strandételverseny-győztes séf által megálmodott konyha egyaránt szerepel az összeállításunkban.

Folyamatosan keressük és teszteljük a Balatonnál nyíló új helyeket. Ebbe a cikkbe a tavaly nyár végétől, illetve a közelmúltban megnyílt és általunk már megírt helyek kerültek, így a felsorolás nem teljes.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A Konyhám Stúdió 365

1/14

8640 Fonyód, Ady Endre utca 5.

Több Infó

Szikra Gabi és társa, Renczés Gábor egész évben nyitva tartó étterme, A Konyhám Stúdió 365 egy áruház harmadik emeletén nyílt meg. A balatonfenyvesi strandbüfé, A Konyhám tulajdonosainak régi álma vált valóra a télen is működő étteremmel, ahol a klasszikus fogásokat a saját stílusukban, sok játékossággal értelmezik újra. A látványkonyhának köszönhetően a vendégek mindent figyelemmel kísérhetnek, ami az ebédjükkel vagy a vacsorájukkal történik, és bár a díszletek és a lehetőségek mások, a fenyvesi „gasztrokocsmában” megszokott közvetlenség itt is megmarad. A nyári hónapokra Gabi visszatér a fenyvesi létesítménybe, a Stúdiót addig Gábor viszi majd.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

RockBurger Expressz Fonyód

2/14

8640 Fonyód, Blaha Lujza utca 28.

A nyár utolsó napjaiban, 2021. augusztus 27-én nyitott meg a RockBurger fonyódi kirendeltsége, ahol a burgerek mellett levesek, pizzák és BBQ-oldalasok is készülnek. A szemesi Rock Burger Cirkusz és a lellei Rock Burger mellett ez a harmadik helyük a parton. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Lokal47

3/14

8713 Kéthely, Hunyadi utca 99. (Kristinus Borbirtok)

A déli part nyugati csücskében, a Kristinus Borbirtokon található étterem új koncepcióval és új csapattal kezdett friss fejezetet idén februárban. A helyi itt tényleg nem csak egy jól hangzó szlogen: az étterem neve azt jelenti, hogy zömében maximum 47 km-ről érkező hozzávalók kerülnek a tányérra, az alapanyagok egy részét pedig maga a fine dining világától a magyaros, termelőkre építő konyha felé forduló séf, Csillag Richárd szállítja zalai kertjéből. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Vulcanus Pizzabar

4/14

8300 Tapolca, Fő tér

A 2021 novemberében megnyílt tapolcai pizzabár mögött a káptalantóti Büttner Borászat áll. A gasztronómiai kínálatban az előételek és a desszertek mellett kb. 12-féle pizza szerepel, a klasszikus margheritától és a prosciuttótól a négysajtos, a tonhalas, a csípős szalámis verziókig. Az alapanyagok nagy része Olaszországból érkezik, de a későbbiekben helyi hozzávalók – termelői sajtok, tapolcai lazacpisztráng stb. – is kerülnek majd a pizzákra. Legnagyobb számban Büttner borokat találunk itt, a habzóboroktól a testes fehéreken át a vörösökig, de sorakoznak palackok a polcon a Szent György-hegyről – például Török Csabától, a 2HA Szőlőbirtokról – és a Kreinbacher Birtokról is.

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

Papillon

5/14

8286 Gyulakeszi, hrsz. 060/11.

Ha a Balaton-felvidék nem is pont olyan, mint Toszkána, a Papillon tulajdonosainak mégis sikerült megteremteniük az olasz szieszták hangulatát. A meseszép kilátást a kertben szellősen elhelyezett napozószékekből, az akácliget árnyékában elszórt asztaloknál vagy a mediterrán hangulatú teraszon ülve is megcsodálhatjuk. A délutáni chill közben jólesik egy laza fröccs, amihez a Sabar Borház boraiból választhatunk. A borok mellett többféle proseccót, long drinket, kávét és szörpöket találunk a kínálatban. A hatalmas kertből szinte az összes tanúhegy, még a Királyné szoknyája (Szigliget) is látható.

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

Skizo Borház – Nefelejcs

6/14

8263 Badacsonytördemic, Szent István utca 24.

Több Infó

Címkék

A badacsonytördemici Skizo Borház néhány háznyira költözött, a korábbi Nefelejcs étterem épületében és egy árnyas, tágas udvarban kínálják a boraikat. A koncepció teljesen megújult, Sike Balázs és Réka egy hangulatos gasztrohelyet álmodott meg a régi étterem falai közé. Kencéket, melegételeket, poharas desszerteket is választhattok a borokhoz.

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

Picitmás étterem és manufaktúra

7/14

8233 Balatonszőlős, 071/43. hrsz.

Az év első napjaiban bezárt legendás Papok Borozója helyén megnyílt éttermet mindenképp keressétek fel, ha hiányoljátok a friss balatonszőlősi levegőt és a páratlan balatoni panorámát. A Picitmásban főként kiadós magyaros fogásokat kínálnak, készül vaddisznószűz, konfitált libacomb és csirkepaprikás, de olyan különleges kreációkat is megkóstolhattok, mint a marha-pho. Gondolnak a vegánokra is, és nem hiányoznak azok a már-már balatoni klasszikusnak számító ételek sem, mint a fogasfilé vagy a túrógombóc.

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

Vasüzlet

8/14

8230 Balatonfüred, Kossuth Lajos utca 31.

Ez történik, ha fogunk egy műemlékvédelem alatt álló épületet, egy csapat lelkes fiatalt, egy faszenes grillt, na meg egy csomó húst és sört. A kínálatban előételek, faszenes húsok és nem húsok szerepelnek, ez utóbbi kategóriába olyan ételek tartoznak, mint a dödölle vagy a sült káposzta. A húsok egy Kamado grillen készülnek a látványkonyhán, az összes alapanyag a környékről, a legtöbb balatonfüredi értékesítőktől származik, a savanyított finomságokat pedig a Vasüzlet konyháján készítik.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Pekedli

9/14

8200 Veszprém, Rákóczi Ferenc utca 1.

Több Infó

Címkék

Egy online piactér alapítói 2021 novembere óta hangulatos, a régi időket idéző kisboltba hozzák el az általuk kiválasztott, főként helyi termelők portékáit. Friss szezonális zöldségek és gyümölcsök, hús- és tejtermékek, lekvárok, szörpök, kencék mellett borok és sörök között is válogathattok, a nyitvatartási időn kívül pedig workshopokon is részt vehettek.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

KUNSZT!

10/14

8200 Veszprém, Óváros tér 1.

Több Infó

Egyszerre dizájnbolt, galéria, brunchbisztró, kávézó és közösségi tér a veszprémi Óváros téren, a patinás Rosenberg-ház földszintjén nyílt üzlet, amely kifejezetten olyan magyar tervezőket, dizájnereket, iparművészeket mutat be, akik egyedi, kis szériás termékeket alkotnak, és munkáikon felismerhető a veszprémi és a balatoni kötődés. A KUNSZT! workshopoknak, kiállításoknak és előadásoknak is otthont ad, de egy jó kávéra és egy ráérős reggelire is érdemes betérni.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Wine & Vinyl Bar & Store

11/14

8200 Veszprém, Szabadság tér 2.

Több Infó

Még mindig az Óváros tér környékén járunk: a Zsandár Tamás által válogatott bakelitlemezek és a hazai, illetve nemzetközi borászatok tételeiből összeállított borszelekció együtt garantálja, hogy aki ide egyszer betér, annak ne ez legyen az utolsó látogatása. A Wine & Vinylből nemcsak az este kedvenc borából vihetünk haza egy palackkal, hanem a lemezekből is válogathatunk, legyen vadiúj bakelit, esetleg Tomi DJ barátainak használt lemezei.

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

Bivstro

12/14

8200 Veszprém, Kistó utca 27.

Több Infó

Lukács Viktor séf és Ivácson Attila kistermelő nem kisebb kihívásra vállalkoztak, mint hogy felrakjanak a magyar gasztronómiai térképre egy méltatlanul mellőzött alapanyagot: a bivalyhúst. Az ikonikus fogás a bivalyburger, de a havonta változó étlapon nem csak bivalyos ételek vannak, és látszik, hogy minden egyes tányéron ott van az étel iránti szeretet és elköteleződés. A Bivstro hétközben napi ebédmenüt is kínál. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Derce Pékbisztró

13/14

8200 Veszprém, Deák Ferenc utca 2.

Több Infó

Címkék

Papp Zsanett Odett, a közgazdászból lett pék, szenvedéllyel készíti a napi 4-5-féle kenyeret, és szívesen kipróbál fűszeres újdonságokat is, a teljes kiőrlésűtől a rozmaringos-burgonyáson át a fűszeres-hagymásig. Ebben a jobbkeze Kovács Dominik, aki az Onyx konyháját is megjárta már. Kovásszal készülnek a bagettek, van kovászos zsemle is, az elmaradhatatlan kakaós csiga és a pogácsa mellett zsírral készülő házi húzott rétest is nyújtanak, és káposztával, mákkal, meggyel és túróval töltik meg. Beugorhattok egy jó kávéért és egy tarte-ért is.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

EPL Bisztró

14/14

8413 Eplény, Veszprémi utca 118.

Több Infó

Magyaros és olasz ízek találkoznak Eplény mindennap nyitva tartó bisztrójában, ami egy kb. 10 perces autóútra található Veszprémtől. Nápolyi stílusú pizzát is kínálnak, és egy mini-delikátüzlet is vonzza a belépők tekintetét, méretes olasz sonkákkal, tésztákkal, kávéval és balatoni borokkal. Hétköznap heti menüt is kínálnak, ahol a vendégek 2 vagy 3 fogást választhatnak.

Hasonló tartalmak

Admin mode