A járványhelyzet rengeteg balatoni vállalkozást állított nehéz döntések elé. Sok közülük végleg vagy bizonytalan időre bezárt, sok kivár, és vannak olyanok is, amelyek részben profilt váltottak, házhoz szállítanak vagy új szolgáltatásokkal próbálnak alkalmazkodni a változásokhoz. Közülük mutatunk be néhányat: az online borvacsorától a virtuális piacon át a régebbi időket időző borkimérésig.

Akárcsak a balatoni turizmus jövőjét firtató cikkünk esetén, most is alaposan átrendezte a helyzetet az élet. Cikkünk írásakor még csak elvitelre készíthettek ételeket a vendéglátóhelyek, május 4. óta azonban már nyitva tarthatnak a teraszok, amik a balatoni vendéglátásnak amúgy is alapját képezik (a jelenleg érvényes nyitvatartást minden szereplőnél feltüntettük). Az információ azonban aktuális, a "B-tervek" továbbra is maradnak, a vállalkozások korábbi tevékenységeivel párhuzamosan. 

Kredenc Gasztrokocsma és Pizzéria, Balatonfüred - Pizza házhozszállítás

"A pizza nálunk nem B-terv, hanem A-terv, amire az élet ráerősített" - meséli Dobai András a Kredenc új profiljáról. "A Kredenc 10. születésnapjára készültünk, családbarátabb profilt kerestünk, a vendégek és magunk miatt is, végül a pizza és a saláták mellett döntöttünk. A tavalyi turistaszezon után eléggé beleástam magam a témába, direkt olaszországi úti célokat választottam, hogy minél jobban elmerülhessek a receptek tanulmányozásában. Novemberre megtaláltuk a megfelelő irányt, a tél a pizzatészta tökéletesítéséről szólt, februárra el is készült a recept - és ezzel egy időben megjött a vírusválság. Eredetileg nyáron szerettünk volna elindulni a pizzával, de így március 21-én volt a start" - sorolta a történteket. Hozzátette:

"Nagyon sok kihívást jelent, de rengeteg örömet okoz, jó látni, ahogy alakul ez a termék. Sok olyan vendéget elérünk így, aki egyébként nem indulna el hozzánk kisgyerekekkel."

"Nagyon sok kihívást jelent, de rengeteg örömet okoz, jó látni, ahogy alakul ez a termék. Sok olyan vendéget elérünk így, aki egyébként nem indulna el hozzánk kisgyerekekkel."

Dobai szerint "lassan kelesztett, autentikus, vékony tésztás, közép-olaszországi típusú pizzát" készítenek. "Nekem és a gyerekeimnek ez ízlik a legjobban, és ez fontos. Minimum 18 órán keresztül készül, ropogós, szép hólyagos. A pizzakészítés és a kiszállítás természetesen marad a járványhelyzet után is, a borbáros, bohém hangulat és a szubmediterrán kávéházi életérzés amúgy sem áll messze a pizzától" - tette hozzá.

Update: A Kredencben május 8-tól mindezt már a teraszon is meg lehet tapasztalni, péntektől vasárnapig, addig elvitel és kiszállítás lesz. 

Laposa Birtok, Badacsony – Online borvacsora és borkóstoló

Online borkóstolás, borvacsora és oktatási sorozat – a Laposa Borbirtok gyorsan alkalmazkodott a körülményekhez. "Amikor március közepén jöttek az első hírek, azonnal tartottunk egy válságstábot, és már másnap teljesen online-ra váltottunk" - utalt vissza a másfél hónappal ezelőtti eseményekre Laposa Zsófia, a birtok borásza. "Elsőként léptünk a #borozzotthon kampánnyal, összeállítottunk több, színes, otthoni csomagot, kedvezményekkel, ingyenes szállítással, amik bemutatják a pincészetet az alapoktól a csúcsborokig."


Az online kóstolók eddig is tervben voltak, de nyilván ilyenkor gyorsabban kapcsol az ember, következő héten a csomagokkal együtt már megvolt nekik a 2 hónapos menetrend.

"Felépítettünk egy olyan programot, ami során megismerheti mindenki a borokat, a hozzájuk kapcsolódó sztorikat, a borászat történetét, kulisszatitkokat és a borkóstolás alapjait is elsajátíthatja. Végül is mikor, ha nem most van időnk erre?"

"Felépítettünk egy olyan programot, ami során megismerheti mindenki a borokat, a hozzájuk kapcsolódó sztorikat, a borászat történetét, kulisszatitkokat és a borkóstolás alapjait is elsajátíthatja. Végül is mikor, ha nem most van időnk erre?"

Laposa Zsófi elmondta még, "a 'Kanapéborász' oktatási sorozat az én ötletem volt, mivel szőlész-borász oktatóként is dolgoztam az elmúlt évben. Rengeteg jegyzet, tudás állt rendelkezésemre. Miért ne osszuk meg a követőinkkel? Jól érthető, hasznos előadások születtek, sok-sok pozitív visszajelzést kaptunk, ami nagyon inspiráló."


"Az Apukám Világa borvacsora tudomásom szerint az első online borvacsora volt Magyarországon. Videóban mindenki előre megnézhette a recepteket, és otthon elkészíthette az évjárat-bemutatóhoz passzoló ételeket. Hihetetlenül izgalmas volt, hogy apu is nyitott volt az ötletre, így hárman Bencével ültünk asztalhoz, és egy igazi családi vacsora kerekedett."

"Amikor elkezdődik egy live, és látom, hogy egyre többen nézik, felszökik bennem az adrenalin
” – mondja Laposa Zsófi az online programok fogadtatásáról. "Annyira jó, hogy ennyien kíváncsiak az online kóstolókra, kezdettől fogva biztatnak, kérdeznek, és látszik, hogy figyelnek. A visszajelzés nagyon fontos, hiszen a személyesség az, ami inspirál." Megkérdeztük azt is, hogy a járványhelyzet után is lesznek-e online programok. „Mindenképp, nagyon belejöttünk!” – mondja Zsófi.

Update: A Laposa Birtok május 6-án, a Hableány május 8-án, a frissTerasz pedig 9-én nyit. A vendéglátóhelyek dolgozói azt érik, hogy minden esetben foglaljatok előre, hiszen az asztalokat most távolabbra kell helyezni, és így kevesebb ülőhely maradt. További információt a Facebook-oldalukon találtok.

Istvándy Birtok, Badacsony – Borkimérés és esküvői glamping

Istvándy Gergő borász egyből két ötlettel is előállt. Az első a Badizson nevű borkimérés, ami tervben volt már a járványhelyzet előtt is: a birtok eladásra termelt szőlőjét végül nem vásárolta meg az eredeti vevő, a hatalmas mennyiségű eladatlan szőlővel pedig kellett valamit kezdeni. Bor készült belőle természetesen, de a klasszikus, palackos piacra jutásról szó sem lehetett. Így maradt a kicsit régi időket idéző borkimérés, meséli Istvándy Gergő, a birtok borásza.
 
A Badacsonytomajon található egység Baumann Szabolcs szikvízüzeme mellett rendezkedett be. Az inox tartályokból csapolt olaszrizlinget, rozét és szürkebarátot 550 forint/liter bevezető áron, saját demizsonban, palackban, stb. lehet elvinni - aki nem rendelkezik ilyesmivel, helyben hozzájuthat. Kóstolni persze ér a vásárlás előtt, leülni és helyben fogyasztani azonban nem lehet, csak tölteni és távozni. Plusz a fröccshöz való szódát is be lehet szerezni a szomszédban. Ügyelnek a higiéniai előírásokra is természetesen: egyszerre csak egy vevő tartózkodhat a helyiségben.

Először Gergőnek is furcsa volt, hogy borkimérést nyit, de úgy érzi, sikerült az Istvándy-stílusra formálni ezt a műfajt. Ami egyébként nem áll távol a borvidéktől, és a fogadtatása is nagyon jó volt: „Már az első nap sokan jöttek, helyiek is” – meséli Gergő.

A másik B-terv a Liget nevű, Káptalantóti és Badacsonytomaj között található esküvői helyszínnel kapcsolatos. Az esküvőket elhalasztják, de sokan akkor is aggódnak majd a vírus miatt, ha már lesz lehetőség rendezvényeket tartani, és olyan helyen szeretnének ünnepelni vagy eltölteni az esküvő utáni napokat, ahol senkivel nem találkoznak. Így jött az "öko-glamping", a különleges nászutas lakosztály, a padlófűtéssel ellátott esküvői sátor ötlete.


Egy gyönyörű rét közepén, a tanúhegyek panorámájával, de mégis szinte a semmi közepén lehet elvonulni. A pároknak Istvándy-borokat, kéknyelű pezsgőt készítenek be a birtok termékeivel együtt, igény esetén Istvándy Csilla készít meleg ételeket a közeli Istvándy birtokon.

Update: Az Istvándy Borműhely szombat-vasárnap 11-19 óráig, az Istvándy Birtok péntektől vasárnapig 12-20 óráig tart nyitva. (Cím: Badizson, Badacsonytomaj, Kisörsi út 25. Nyitva: pénteken és szombaton 9-15 óráig.)  

Stari Sör, Tapolca – online piac

A tapolcai sörfőzde nemcsak saját termékeit szállítja házhoz és adja postára, hanem néhány környékbeli termelővel és pincészettel is összefogott. „A vírushelyzet miatt bezártak azok a helyek, ahova szállítunk, rengeteg kapacitásunk szabadult fel, mivel főleg a vendéglátás számára értékesítettünk” – mesél az ötlet születéséről Starcsevics-Simonovics Edina és Starcsevics Péter, a Stari Sört vezető tulajdonos házaspár. 


„Mivel a vendéglátóhelyek bezártak, nehezebben tud eljutni a termékünk azokhoz a fogyasztókhoz, akik a környéken élnek vagy itt nyaralnak. Arra gondoltunk, hogy online piacteret indítunk, segítve ezzel a környékbeli vállalkozókat”.

„Mivel a vendéglátóhelyek bezártak, nehezebben tud eljutni a termékünk azokhoz a fogyasztókhoz, akik a környéken élnek vagy itt nyaralnak. Arra gondoltunk, hogy online piacteret indítunk, segítve ezzel a környékbeli vállalkozókat”.

A sörök mellett jelenleg a tapolcai CsupaSzörp és a Bácshegyi Kecskefarm termékei, a Csobánci Bormanufaktúra és a badacsonytomaji Pálosi Pince borai rendelhetők, és a napokban egy méhész mézei is bekerültek a kínálatba. Érintésmentesen, 25 kilométeres körzetben ingyenes kiszállítással juttatják el a termékeket a megrendelőhöz, a sajtok vákuumfóliában érkeznek.

„Örömmel fogadják a webshopot a vevők, vannak visszatérők is. A termelők és mi is kedvezménnyel adjuk a termékeket” – mondja az eddigi tapasztalatokról Péter, aki szerint a helyi értékesítés egyébként is nagyon fontos ügy. Éppen ezért nem engednék el a virtuális piacteret a vírushelyzet után sem: „Ha úgy látjuk, hogy továbbra is igény van rá, és ha a vállalkozók is szeretnének továbbra is velünk dolgozni, a piactér tovább tud működni” – teszi hozzá. Addig is, aki Tapolcán jár, beugorhat személyesen is az üzletükbe.

Konyha 2.0 - sütés elvitelre

Ez is egy olyan történet, ahol az információ egy részét felülírta a gyorsan változó élet. Az interjú a teraszok újranyitásának bejelentése előtt készült. De utólag is átjön, hogy Németh Tamás séfet, a Konyha 2.0 pitmasterét semmi nem tarthatja vissza a sütéstől. Hetekkel ezelőtt eldöntötte, hogy kitelepül a gyenesdiási termelői piacon található bázisára.

„A törzsvendégek folyamatosan kérdezgettek, hogy mikor sütök, hol sütök, így én is elkezdtem elvitelre az ételkészítést. A húsokat és a köreteket külön csomagolva, sokkolva, hűtve, fóliázva, természetesen” – mondja Németh Tamás. Ahogy korábban is, a húsok előző este kerülnek a szmókerbe, éjszaka felügyelet mellett készülnek. Reggel szószozzák, csomagolják a húsokat, délre készen is van a menü. Valójában ugyanaz, mint ami eddig volt, csak nem lehet helyben fogyasztani, hangsúlyozza a séf: „Tavaly is végig kesztyűben dolgoztunk, ugyanúgy fertőtlenítettünk, az a különbség, hogy most szájmaszkot is felveszünk”.

A kínálat most változó, mert a beszállítók a vírushelyzetben kevesebb állatot vágnak és dolgoznak fel, így a sütés egyben mindig „stand up comedy”, utal az improvizációra a séf. A választék széles: kolbász, marhaszegy, pulled pork, malaccsászár rakott krumplival, máskor kimchivel. Volt már köret coleslaw, uborkasaláta korianderrel, zöldsaláta citromos ecettel. „Amint lehet, kinyitjuk az ablakot, és elrendezzük a padokat. Annyi változás lesz, hogy többféle italt fogunk árulni: szörpöt, pálinkát, lesz keverőlapátos üdítőautomata” – vázolja az azóta valósággá vált újranyitási kilátásokat Németh Tamás.

(A fotó nem a jelen állapotokat reprezentálja, a helyet bemutató 2018-ban megjelent cikkhez készült.)

Update: Május 7-től csütörtöktől vasárnapig már nem csak elvitelre fogyaszthattok.  

Címkék