A színpompás levelek már többnyire lehullottak a Balaton környéki fákról is. Kopárságról viszont szó sincs, a hajnali és az esti köd, a gyönyörű naplementék festik meg a novemberi tájat. A hétvégi újabb Gasztrohegy-eseményen pedig megint különleges ízekre fordulunk rá, hiszen a mostani téma középpontjában a halak állnak. A pontytól a pisztrángon át a tokhalig haladhatunk.

Van élet a hekken túl is: a fehér húsú, paprikás lisztbe forgatott tengeri hal legalább olyan népszerű a tópartokon, mint a palacsinta vagy a fagylalt, de a víztől kicsit távolodva érvényét veszíti ez a kabátos sült hal. Valahogy a strandon fogyasztva, vizes fürdőruhában ücsörögve, törülközőbe csavarva a legízletesebb a hekk. Ahogy a szofisztikáltabb halételek: egy pisztráng- vagy harcsafilé, az imádott fogas már éttermi kontextust kívánnak. Fantáziadús köretekkel, friss salátákkal, szép tálalásban. Haltepertőzni és halászlét főzni pedig igazi közösségi élmény, jól beöltözve, körülállva a felfelé szűkülő bográcsot. Esetleg néhány pálinkát konty alá csavarva vagy lassan kortyolgatva egy minőségi bort.

A törülközős mutatványon kívül minden fentebb sorolt élményre lehetőségünk nyílik, ha az utolsó novemberi hétvégét a Badacsonyi borvidéken, a gasztrohegyesekkel tartva töltjük. Kóstolásra, barangolásra, borozásra is ugyanúgy alkalmunk nyílik, hiszen tíz népszerű, egész évben nyitvatartó étterem különleges, erre az alkalomra megálmodott halas fogásai közül választhatunk. 

A halászlé meg pláne

A Pláne Badacsony borterasz két szempontból is izgalmas helyszín lesz ezen a hétvégén. Egyrészt már péntekre készülnek egy különszámmal, ami a tenger nemes kincseit és a helyi minőségi habzókat helyezi fókuszba: az osztriga és a pezsgő randevúzik Badacsonytomajban. Hétvégén pedig igazi bajai halászlével készülnek. Tóth Ádám, a borterasz tulajdonosa is várja már ezt a mozgalmas három napot:

„Pénteken csatlakozik hozzánk Tischler Petra, aki háromféle osztrigát hoz el Badacsonyba: a Merveille de la Manche-, a Utah Beach-, a Saint-Vaast-osztrigákat lehet majd összekóstolni a jobbnál jobb környéki pezsgőkkel. Biztosan nagy élmény lesz Bencze Pisti- vagy Gilvesy-tételekkel”

„Pénteken csatlakozik hozzánk Tischler Petra, aki háromféle osztrigát hoz el Badacsonyba: a Merveille de la Manche-, a Utah Beach-, a Saint-Vaast-osztrigákat lehet majd összekóstolni a jobbnál jobb környéki pezsgőkkel. Biztosan nagy élmény lesz Bencze Pisti- vagy Gilvesy-tételekkel”

– mesélte Ádám. A hétvégét aztán egy sokkal hagyományosabb és ismert kedvenccel folytatják a Plánéban: bajai halászlé rotyog majd, amit egy baráti pár készít, Ádám pedig a házi gyufatésztához járul hozzá. Persze jó kenyérből sem lesz hiány, ami elengedhetetlen a halászléhez. Könnyebb vörösborokkal, sőt sillerrel is megtámogathatjuk majd a gazdag egytálételt.

„Szerencsére a szezonon kívüli Balaton egyre jobban működik, a gasztrohegyes alkalmakkal együtt. Ilyenkor bőven akadnak olyan vendégeink, akik még sosem jártak nálunk, de külön ezért a rendezvényért keresnek fel minket” – tette hozzá Ádám.

„Szerencsére a szezonon kívüli Balaton egyre jobban működik, a gasztrohegyes alkalmakkal együtt. Ilyenkor bőven akadnak olyan vendégeink, akik még sosem jártak nálunk, de külön ezért a rendezvényért keresnek fel minket” – tette hozzá Ádám.

Halkocsonya és surf & turf

A Hableányban például pontyhússal készül a hortobágyi, így egy komplex ízélményt kínálnak, „vizes” verzióban, amit minden bizonnyal még sosem kóstoltunk. Mellette egy parmezános-kagylós ördöghal is készül, csuszával. A Bonvino egy halkocsonyát tálal a gasztrohegyes vendégek elé, amivel sokak kívánságát teljesítik, hiszen ez egy ritkán készített télies finomság. 

A Laposa Terasznál az édes és a sós ér össze: posírozott tokhalukat medvecukorzselével és vaníliás majonézzel teszik feledhetetlenné. Aki a klasszikusoknál maradna, fogas Kárpáti módra is szerepel a hétvégi kínálatukban. Az Istvándy Birtok és Borműhely szerethető és ismert fogással, fish & chipsszel csatlakozik a programhoz. A Borbarátoknál „rácosan” készítik a baconbe csavart harcsafilét, mindehhez pedig kapros tejfölhabot és kolbászchipset kínálnak. Tulajdonképpen ez egy surf & turf fogás, hiszen a hal és a hús találkozik egy tányéron. 

Uszonyát, tejét vagy combját

A Vánkos langyos pisztrángsonkájához sütőtök, lencse és kókuszos répakrém társul, és – ahogy eddig is – teljesen hal-/húsmentes fogást is készítenek, megegyező garnírunggal, de az indiai paneerral és céklafasírttal. A Tölgyes Kúriában fűszeres tokhal készül frissítő mangóval és tüzes chilivel, de egy vízközeli, ritkán elérhető étellel is kedveskednek, ami nem más, mint a békacomb. Uborkasaláta-fantáziát és zöldséges gerslit tálalnak hozzá. 

A Kisfaludy-ház éttermében a Balaton „nemesei” kapják a főszerepet, vagyis: ponty, harcsa és süllő, míg a Tilia Borvendéglő a cézársalátát rántott fogasfalatokkal illeszti a tematikához. Náluk elérhető lesz a hétvége folyamán a rántott haltej is, amihez csicsókás rizottót, édesköményt és csicsókachipset társítanak.

Találkozzunk a halakkal, remek borokkal és őszbúcsúztató-télnyitó koccintásokkal most is a Gasztrohegyen!

Ez a cikk a Gasztroheggyel együttműködésben készült, amely minden évben októbertől áprilisig szervez gasztrohétvégéket Badacsonyban.

Címkék