A Balaton igazán különleges Valentin-napi programokkal és helyszínekkel vár: szerelmes versek soraira vadászhattok egy arborétum évszázados fái között sétálva, balatoni éttermek kínálatát kóstolhatjátok végig a keszthelyi Festetics-kastély parkjában, és kevésbé ismert sétaútvonalakon fedezhetitek fel a tó környékének rejtett kincseit. Tippek egy romantikus balatoni programhoz vagy hétvégéhez.

Sétáljatok át a Szerelmesek (Sóhajok) hídján!

„Az itt fogant szerelem múlhatatlan” – olvasható az aligai magaspart fehérre festett fahídján, amelynek korlátján szerelemlakatok sorakoznak, amit persze ti is kibővíthettek eggyel. Ha végigsétáltatok a hídon, gyönyörködjetek a magaspartról elétek táruló panorámában: innen a Balaton egész keleti medencéje belátható Tihanyig.

Tipp: Balatonvilágos főutcájából, a Dobó István utcából juthattok el a Csók István sétányra, ami a panorámát ígéri.

Üljetek le a Rózsakőre!

A Badacsony hegy szoknyáján fekvő Rózsakő a legromantikusabb helyek egyike a Balaton környékén. A Kisfaludy-ház felett található lapos bazalttömböt nevezik így, nevét pedig Szegedy Rózáról kapta, aki a hagyomány szerint gyakran üldögélt rajta férjével, Kisfaludy Sándor költővel. A legenda szerint ha két fiatal egymás kezét fogva ráül, háttal a tónak, akkor még abban az évben eljegyzik egymást. Ezután már csak egy romantikus ebéd vagy vacsora van hátra valamelyik közeli étteremben, és egy koccintás a rózsakővel, ami egy helyi, a kéknyelű és a budai zöld keresztezéséből előállított borfajta neve is. 

A térképet a Rózsakőhöz itt találjátok

Induljatok romantikus sétára, és fedezzetek fel rejtett kincseket!

Kevésbé ismert sétaútvonalakra csábítunk: Füred városrészéhez, Arácshoz készített térképünket ittBadacsony ikonikus épületeit bemutató sétánk térképét pedig itt tudjátok megnézni. Veszprémben úgy indulhattok akár félnapos túrákra, hogy el sem kell hagynotok a várost: végigsétálhattok az egész várost átszelő mesés utcák és középkori romok között tekergő Séd patak partján, magaslatokról és kilátókból csodálhatjátok a Bakony vonulatait, útközben pedig hangulatos kávézókba, cukrászdákba, éttermekbe térhettek be felmelegedni. 

Használjátok a térképet az útvonal teljesítéséhez! 

Barangoljatok elvarázsolt apró falvakban!

Egy csendes, téli álmot alvó Balaton környéki kis falu is lehet egy romantikus séta helyszíne. Balatonhenyén, Salföldön vagy Nemesvitán régi házak, hidak, patakok mellett vezet az út, Pálkövén pedig a régi úttörőtáborok hangulatából is kaphattok egy kis ízelítőt.

Húzzatok túrabakancsot, és sétáljatok műemlék pincék között!

Az északi és a déli parton is találhatók védett, több száz éves pincesorok. A 18. és 19. században épült présházak között sétálva képet kaphattok arról, milyenek voltak a szőlőhegyek az elmúlt évszázadokban, és milyen körülmények között készítették és tárolták a bort az egykori szőlősgazdák. A múltidéző séta közben a Balaton kékje is feltűnik a szőlősorok mögött.

Ismerjétek meg a Kripta-villa történetét!

A fonyódi épületnek pont olyan bizarr a története, mint amilyen a neve: Abrudbányai-Rédiger Ödön ugyanis annyira szerette az esküvő előtt elhunyt menyasszonyát, Magdust, hogy 1941-ben – már családos emberként – emlékvillát épített egykori szerelmének. A mediterrán stílusú épületben helyezte el márványból kifaragott nászágyukat, rajta a néhai menyasszony és saját maga fekvő másával. 

A Kripta-villa jelenleg zárva van, pünkösdtől lesz látogatható. A kilátásért azonban érdemes felsétálni ide, és a Villa Kávézó is nyitva van.

Induljatok kenutúrára a tündérrózsák között!

A hévízi termáltóból induló patak sosem fagy be, így jégtáblák helyett tündérrózsák között evezhettek a kb. 10 km-es szakaszon. A késő ősztől kora tavaszig tartó időszakban több kalandtúra-szervező cég és egyesület is indít hétvégén túrákat a kezdeti szakaszán 20 fokos „kifolyón”. A kb. 3 órás túrát kezdőknek is ajánlják, de ez nem jelenti azt, hogy nem várnak rátok kalandok: vannak olyan szakaszok, ahol bedőlt fákon és vízinövénykupacokon kell átküzdenetek magatokat. 

Ha a jelentkezés előtt részletesebben is megnéznétek, milyen ez a túra, olvassátok el élménybeszámoló cikkünketTovábbi infót és elérhetőséget a szervezőkhöz itt találtok

Vegyetek részt a Szerelmes Füred futóversenyen!

Ha mindketten gyakran húztok futócipőt, és szívesen sportoltok hidegebb időben is, miért ne indulnátok el egy futóversenyen, amelyhez a helyszínt az északi part egyik legromantikusabb alléja, a Tagore sétány adja? A február 13-i Szerelmes Füred futóversenyen a páros váltóban összesen 14 km-t kell teljesíteni, de természetesen az egyedülállókat, a gyerekeket és az idős, sétáló párokat is várják. További információ itt olvasható

Lazuljatok egy gyógyfürdőben, vagy vonuljatok el egy wellnesshétvégére!

A Balaton és környéke termálforrásokban is bővelkedik, hidegben különösen romantikus élmény megmártózni a hévízi termáltóban vagy eltölteni egy napot a közeli fürdők – a zalakarosi Gyógy- és Élményfürdő, a Kehida Termál-, Gyógy- és Élményfürdő vagy a Csiszta Fürdő – medencéiben. Szigligeten a strandon és a balatonlellei BL YachtClubban a tó két vízparti szaunájából kisétálva vethetitek magatokat a vízbe, ha elég bátrak vagytok. Ha pedig romantikus wellnesshétvégét terveztek, a tóparti wellnesshotelek mellett az eldugott, kisebb, wellnessrészleggel vagy jakuzzival is rendelkező vendégházak között is érdemes keresgélni. 

Vegyetek részt egy gyertyafényes, romantikus vacsorán!

Egy kiadós séta, egy kirándulás vagy egy wellnessprogram után próbáljatok ki néhány fogást egy helyi étterem téli kínálatából, és koccintsatok egy pohár testes borral vagy helyi pezsgővel! A téli időszakban is nyitvatartó, újragondolt magyaros fogásokat kínáló éttermekből korábbi cikkünkben készítettünk válogatást. Inkább egy új helyet szeretnétek letesztelni? Ebben a cikkben összegyűjtöttük a télen is elérhető, 2021-ben nyílt éttermeket.

Indulás előtt mindig tájékozódjatok a nyitvatartásról, mert változhat! 

Üljetek be egy partközeli cukrászdába!

Egy finom forró csoki vagy egy testet-lelket átmelegítő tea a kézben, a tányéron egy ellenállhatatlan sütemény, előttetek – vagy sétatávolságra – pedig a téli Balaton panorámája. Akár apró, bekuckózós cukrászdára vágytok, akár elegáns kávéházi hangulatra és széles tortaválasztékra, a tónál egy sor télen is nyitvatartó helyet találtok. 

Kóstoljátok körbe a Balatont a Festetics-kastély parkjában!

A Festetics-kastély a Balaton egyik legromantikusabb helyszíne, és egy nagy, minden korabeli szabályt áthágó szerelem helyszíne is. (Festetics II. Tasziló és Mary Victoria Douglas-Hamilton történetét ebben a cikkben írtuk meg.) A kastély gyönyörű parkja február 12-én és 13-án a Balatoni Kör Kóstold Körbe! Bor & Gasztrofeszt nevű eseményének ad otthont, számos étterem, borászat, pálinka- és sörfőzde részvételével. Részleteket itt találtok

Ünnepeljetek a fövenyesi Kalózban!

Február 12-én és 13-án a télen is nyitvatartó, fűthető belső résszel kibővült strandétterem fogásaiba afrodoziákumok kerülnek: lesz zellerkrémleves kacsamájjal, fehércsokoládé-krémleves szarvasgombával és a farsangra való tekintettel szalagos fánk is, málnás-tejszínes vagy eperlekváros változatban. A hódító finomságok mellé helyi borokat és pezsgőket is kérhettek. További információk a Facebook-eseménynél találhatók. 

A hétvégi nyitvatartás: péntek: 16:00–21:00, szombat: 12:00–21:00, vasárnap 12:00–19:00

Vadásszatok versekre és vacsorázzatok a Folly Arborétum és Borászatban!

Rendhagyó ünnepi program előzi meg február 12-én a badacsonyörsi arborétumban a gyertyafényes vacsorát. Az 5 hektáros kertben egy romantikus vers egyik versszakának sorait kell megtalálni, majd lefotózni. Az ünnepi vacsora pedig olyan fogásokat tartalmaz, mint a borzselébe bújtatott kacsamáj pirított copfon, az érlelt sonkás sertésjava, a szarvasgombás céklaragu, a ruccolás burgonyapüré-desszert és a málnás, pisztáciás szív. További információt itt találtok

Előzetes regisztráció és jegyvásárlás itt.

Foglaljatok szállást egy borászat vendégházában!

A hidegben jólesik bekuckózni a kandalló elé és csendben figyelni a lángokat, egy pohár borral a kézben. Ha szeretnétek egy szőlőbirtok közepén ébredni és egyenesen a borospincéből választani bort az estéhez, foglaljatok szállást egy balatoni borászat szálláshelyénEbben a cikkben hét, pazar vendégházzal rendelkező szálláshelyet gyűjtöttünk össze.

Címkék