A tél legizgalmasabb időszaka az advent, és ez a Balatonnál sincs másképp. Nyitnak a jégpályák, az adventi vásárokban forralt bor és kürtőskalács illata száll, helyiek és Balaton-rajongók együtt várják az ünnepet. Veszprémben koncerteken és közös futáson vehetünk részt, Badacsonyban, Mindszentkállán és a kisebb vásárokon egyedi és kézműves ajándékokra vadászhatunk, a Kőröshegyi Völgyhíd alatt robogó kisvonattal fedezhetjük fel a környék adventi programjait. A Festetics-kastély parkja a két ünnep között mesebeli helyszínné változik, és 10 éves jubileumát ünnepli a Szilveszteri Regatta. Összeszedtük a legjobb decemberi programokat.

Téli Varázs, Siófok, december 24-ig

Siófok meghitt karácsonyi fényekkel, ünnepváró koncertekkel, téli finomságokkal készül az ünnepre. A jégpálya az idén sajnos nem nyílik meg, de a téli délutánokon és estéken bűvészműsorokat, tűzzsonglőrshow-t láthattok, változatos kulturális, vallási, jótékonysági és zenés programok színesítik az év utolsó hónapját. A Fő téren az Aranycsengő adventi vásáron kézműves ajándékokat, díszeket szerezhettek be, és persze a kürtőskalács, az illatos sült gesztenye és a forralt bor sem hiányzik a kínálatból. A kicsiket karácsonyi meseerdő, körhinta, karácsonyi kisvonat, zenés meseelőadás és számos gyerekprogram várja.

A Facebook-eseményt itt találjátok. 

Majom Hütte – Terasz | Bogrács | Meleg italok, Három Majom, Balatonalmádi, december 8. 17.00

A balatonalmádi Három Majom Bisztró egy estére hüttévé alakul: ropogó tűzzel, kinti sütögetéssel és melengető italokkal varázsol adventi hangulatot a vasútállomással szemben levő, a nagy parkolónál található kis térre. Lesz bajor és magyaros grillkolbász balzsamecetes, diós lilakáposzta-salátával, és házi tojáslikőrrel is készülnek.

A Facebook-eseményt itt találjátok

Téli holdfénytúra a Badacsonyon, december 10.

Ha még nem sikerült megbarátkozni a téli, a naplementéből a sötétségbe hajló fényviszonyok közti kirándulás műfajával, ez a vezetett túra szuper alkalom arra, hogy megismerjük az ilyen séták függőséget okozó hangulatát. Naplemente, macskabagolykoncert és ezüsthíd vár december 10-én, a Badacsonyban szervezett holdfénytúrán. A különleges, aktív kikapcsolódáson megismerhetitek a vidék egy új arcát, történeteket hallhattok a Balatonról, olyan állomásokat érintve, mint a Szegedy Róza-ház, a Rózsakő vagy a Kisfaludy-kilátó. A túra 4 km hosszú, és kb. 2 és fél óra alatt teljesíthető. A zseblámpát ne hagyjátok otthon!

Részvételi díj: 614 éves korig: 1000 Ft / fő, felnőtteknek: 2000 Ft / fő. Találkozó: 14.15-kor a Szegedy Róza-ház előtt. Az esemény előzetes regisztrációhoz kötött, amit az itt található elérhetőségek egyikén tehettek meg. 

Karácsonyi vásár és koncert, Káli Kapocs, Mindszentkálla, december 10.

Ha elkerülnétek a tömeget, és kisebb, családiasabb hangolódásra vágytok, vegyétek az irányt a Káli-medence felé! A mindszentkállai Káli Kapocs 11 órától karácsonyi vásárral, forralt borral és finom falatokkal vár mindenkit a romkocsma előtti téren. Kinyit a Varroda.butik pop-up üzlet is, ahol egyedi ajándékokat, karácsonyi díszeket, ruhákat, ékszereket, régiségeket találhattok. A talpalávalót a CstDzs rockabillyduó szolgáltatja. Öltözzetek melegen!

További információért ide kattintsatok!

Adventi mártózás, Diási Játékstrand, Gyenesdiás, december 10. 14.00

Ferenczi Ottó, vagy ahogy sokan ismerik: Gipsztigris, a Keszthelyi Rozmár elkötelezett a hideg víz jótékony hatásainak népszerűsítésében. Amellett, hogy szívesen osztja meg sokéves tapasztalatait az érdeklődőkkel, meg is mutatja, hogyan lehet élvezni a néhány fokos Balatont. December 10-én 14 órakor a Diási Játékstrandon a barátaival együtt fog csobbanni, és várja a vállalkozó kedvű fürdőzőket, illetve az érdeklődőket. A mártózás után kötetlen beszélgetésre lesz lehetőség egy pohár forralt bor mellett, majd a gyenesdiási községháza előtti téren, a 15. Adventi Gesztenyesütés és Karácsonyi Vásáron folytatódik a baráti összejövetel. (Azt, hogy rákészülés nélkül megmártózzon a hideg vízben, senkinek nem ajánljuk.)

Az esemény részleteiről itt találtok információt.

 

Adventi Vásár a Hableányban, Badacsony, december 10. és december 17. 12.00–18.00

Az advent meghitt, különleges hangulatát hozza el a Hableány ünnepi vására: lesz forralt bor, sült gesztenye, forró csokoládé pillecukorral, bentről kiáradó finom illatok. Kicsiknek és nagyoknak is eljön a Mikulás, kézműves-foglalkozáson vehettek részt a családdal, majd külön erre az alkalomra összeállított ebéd mellett hangolódhattok az ünnepre. A vásárban kiállítók listája folyamatosan bővül, de biztosan találkozhattok többek között a Krisz Ceramica, Sebok Luca, a Mirc Jewellery, a Tóti Herba és a Cserszegi Fürj Farm alkotásaival, finomságaival. 

Itt találtok további információt az eseményről. 

Advent a Follyban, december 10. és 17.

A Folly Arborétum és Borászat is megadja a módját az adventi készülődésnek, és karácsonyig minden hétvégén családi programokkal, hétvégi specialitásokkal és megújult süteményválasztékkal várnak. A kerti programokhoz ajándékba kaptok egy pohár forró italt (teát gyömbérrel és citrommal vagy alkoholmentes karácsonyi puncsot) és egy Folly csokis kekszet. 10-én kerül sor a Folly-fényfestés ünnepélyes felkapcsolására, ezen a napon és 17-én is hasonló lesz a további program: 11 órától a szabadulószobában tehetitek próbára magatokat, 14:00-től pedig A Biblia növényei című tematikus sétához csatlakozhattok.

Az ár a belépőjegyen felül 1900 Ft / fő. A családi programokra és a kerti sétákra jegy elővételben is megvásárolható itt.

II. Adventi Szent György-hegyi borvásár a B-üzemben, Nemesgulács, december 10.

A focipályánál, a NemesgulácsKisapáti vasútállomással szemben található B-üzem, a Gilvesy Pincészet rendezvényhelyszíne adventi vásár- és bulihelyszínné alakul át. Tüzet rakunk, mézeskalácsot ropogtatunk, forralt bort kortyolgatunk, ebédelünk/vacsorázunk, közösen készülünk” – írják a szervezők. Lesz bejgli, mézeskalács-díszítés a legkisebbekkel, kenyér a Búzalelkétől, zene és tánc, és a Szent György-hegyi borászatok közül is jó pár jelen lesz különleges tételekkel. 13 órától 17 óráig tart a vásár, 17.30-kor betlehemes játék veszi kezdetét, a buli pedig 18 órakor kezdődik majd. A részleteket itt találjátok.

A 2500 Ft-ba kerülő jegyeket itt tudjátok megvásárolni. Minden jegyhez jár egy pohár pét-nat/pezsgő vagy egy forró tea és egy kitűző.

Karácsonyi kisvonatozás és adventi forgatag a Balatonnál, december 10–11.

A Balaton Klub, a Kőröshegyi Levendulás, a Völgyhíd Konyha & Rét és a Liliput-Kisvonat közös programján lesz kézművesvásár helyi és környékbeli termelőkkel, kóstolhattok ünnepi fogásokat, és egy karácsonyi hangulatú utazáson is részt vehettek. A kisvonat a balatonföldvári Balaton Klub étteremtől indul 10 órakor – itt már reggel 8 órától benevezhettek egy reggelire és egy finom kávéra –, először a Kőröshegyi Levendulásba zakatol, majd a Völgyhíd Konyha & Réthez robog, ahol különleges forró italokkal és jellegzetes hütteételekkel várnak. 

A kisvonat menetrendjét és a részletes programot itt találjátok

Advent az Óváros Piacon, december 11. és 18. 9.00–15.00

Vasárnaponként adventi vásár helyszíne lesz a veszprémi Óváros tér. A piacon termelői finomságok, kézműves termékek közül válogathattok, és kürtőskaláccsal, forralt borral a kézben melegedhettek és kereshettek ajándékot a fa alá. Az Adventi Óváros Piacok alkalmával egy gyűjtésen is részt vehettek, amivel a Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézményt, illetve a Kozmutza Flóra Alapítványt támogathatjátok.

A Facebook-eseményt itt találjátok

Adventi futás a Séd-völgyben, Veszprém, december 11.

Fuss együtt a családoddal, a barátaiddal! Öltözz jelmezbe, és tedd különlegessé a veszprémi adventi futásodat! – így szól a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) felhívása. Az esemény inkább közösségi futás, aktív kikapcsolódás, mint verseny. Regisztrálni 13:30 és 14:30 között lehet a Séd-völgyben, a színpad előtti téren, majd egy jó hangulatú, közös bemelegítés után, 15 órakor kezdődik a kb. 2,5 km-es futás. A pálya útvonala Veszprém hangulatos parkjából indul, a beérkező futókat a Kossuth utcai adventi vásár programsorozata várja. 

A program ingyenes, ide kattintsatok a részletekért! 

Reformkori séta, Balatonfüred, december 11. és 18.

reformkorba repülhettek vissza Balatonfüred történelmi emlékhelyei között sétálva. A régi épületek történetein túl érdekfeszítő anekdotákat hallhattok a híres színésznőről, Blaha Lujzáról vagy Az arany ember című könyv legendás írójáról, Jókai Mórról, valamint a legelsőnek mondott 1825-ös Anna-bálról és a hozzá fűződő hagyományokról. A séta érinti az Anna Grand Hotelt, a Posta-házat, a Horváth-házat, a kuriózumnak számító Füredi Panteont és a Kossuth-forrást is, ahol izgalmas legendákat hallhattok Balatonfüred gyógyító vizéről, és reformkori recept szerint készült süteményeket is kóstolhattok egy 1848-ban épült kávéházban.

A jegy ára 2500 Ft. A programon való részvételhez regisztráció szükséges az itt található elérhetőségeken, a séta előtti napon 12 óráig. 


Túra a Bise- és a Szoba-kőhöz, Balatongyörök, december 17.

A Túrafalók (dr. Szentesi Szilárd geotúra-vezető túrázóközössége) most a Keszthelyi-hegység egy kevésbé ismert, de annál látványosabb helyére kalauzol el. A 14 km-es, kb. 6 órás kirándulás során szép sziklaformációkat, egy barlangot és egy kilátót is láthattok majd. 400 m-es szintkülönbségre kell készülni, a túracipő kötelező. A találkozóhely a Bélapi pihenőnél lesz, 8.30-kor.

Részvételi díj: felnőtteknek 3000 Ft / fő, gyerekeknek 1000 Ft / fő. Itt találtok további információt. 

100 fős, élő betlehem a Kinizsi-várnál, Nagyvázsony, december 23.

Nagyvázsony idén is megrendezi a 100 szereplős, élő betlehemi játékot, amire minden évben több ezren kíváncsiak. A 25 perces zenés előadáson óvodások, iskolások, nyugdíjasok, táncosok, énekesek elevenítik meg a Szent Család történetét. 14 órától különleges várbemutató séták várják az érdeklődőket, az élő betlehemre, amelyet Szeles József, a Petőfi Színház színművésze rendez, 17 órakor kerül sor. A rendezvényen forralt bor, forró tea és sült gesztenye is várja a vendégeket. Rossz talajviszonyok és nagy sár esetén a program helyszíne a Városi domb (Sörház utca Rákóczi utca sarok) lesz. 

A program ingyenes, de ha vásároltok a helyszínen csengettyűket, részt vehettek a játékban és támogathatjátok az előadást. Itt olvashattok a részletekről.

Ünnepi programok a Festetics-kastélyban, Keszthely, december 27–30.

December 27. és 30. között a kastély parkja igazi csodavilággá változik: a felnőtteket koncertek és esti tárlatvezetések, a gyerekeket játszóház és rengeteg meglepetés várja. December 27-én a kicsik bábszínházi előadást láthatnak, 28-án pálmaházi séta és gyermekkoncert lesz. 29-én, csütörtökön BB Jazzy Duó-koncert, esti tárlatvezetés lesz a program, 30-án pedig a Vagabond Trio lép fel, és komolyzenei koncertet hallhattok a bálteremben. A gasztronómiai élményekről a négy nap alatt a Lady Hamilton Kávéház & John’s Pub Restaurant gondoskodik a kastélyparkban.

A kastélyparkba díjmentes a belépés, az északi szárnyba 1000 Ft / fő (keszthelyi lakosok számára 50% kedvezményt biztosítanak), az esti tárlatvezetés ára 2500 Ft / fő. További információt és részletes programot itt találtok.

Gasztrohegy: GasztroSZTORIK – Ételek könyvekből, filmekből, mesékből, Badacsony, december 28–30.

Badacsony legjobb helyeit hódíthatjátok meg karácsony után is a Gasztrohegy decemberi kiadásán. Ez alkalommal a különböző fogásokat különböző történetek, elbeszélések ihlették, vagyis olyan ételeket kóstolhattok, amelyek ismert filmekből, könyvekből merítkeznek. A gasztrotúrát – az előző évekhez hasonlóan – ti alkotjátok meg magatoknak, a finom falatok és a köztük lévő ismerkedés, lelassulás pedig most sem marad el, a vendéglátás ugyanis ilyenkor sokkal nyugodtabbszemélyesebb.

A tematikáról és az egyéb, a Gasztroheggyel kapcsolatos érdekességekről itt írtunk korábban, 2021. decemberi élménybeszámolónkat pedig itt olvashatjátok. 

Csaknekedkislány, Bohemian Betyars, Veszprém, Expresszó Klub, december 28.

Akár előszilveszternek is tekinthetjük az Expresszó eseményét, ahová két híres zenekar is érkezik november 28-án. Mindkettejükről tudni lehet ugyanis, hogy a koncertjeiken garantált a hatalmas buli. A 2011-ben alakult Csaknekedkislány ma már a fesztiválok kikerülhetetlen zenekara, akikre nagy hatással van a 60-as évek beatje és a 80-as évek undergroundja. A Bohemian Betyarstól is hasonlókat várhatunk: a magát speed-folk freak-punknak nevező együttes a magyar, a balkáni és a cigány dallamok ötvözésével szántja fel a színpadot.

Kóstold körbe! Keszthely, Festetics-kastély parkja, december 29–30.

A mesés kastélypark februárban is a Kóstold körbe! helyszíne volt, december végén újra itt tartja gasztrorendezvényét a Balatoni Kör. A részleteket még nem tették közzé, az azonban már biztos, hogy olyan vendéglátóhelyek érkeznek finomabbnál finomabb ételekkel, mint a keszthelyi Pajti, az eplényi EPL Bisztró, a Kalóz Strandbisztró, a borokról és a pálinkákról pedig többek között a balatonlellei Pócz Pincészet és Borbisztró, szomszédja, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, a köveskáli Pálffy Pince és a zamárdi Fenegyerek pálinkafőzde gondoskodik. 

Évbúcsúztató búbánatőrlés a malomban, Fenyves Malom, Veszprém, december 30.

A Fenyves Malom Veszprém egyetlen épségben megmaradt, működőképes vízimalma, ahol a látogatók kipróbálhatják a régi eszközöket, őrölhetnek kézi malmokon, megmérhetik egymást a mázsálón (mérlegen), szitálhatják a már megőrölt gabonát. Hozd el a búbánatodat, és őröld le nálunk”  biztatnak erre a különleges évzáró programra a tulajdonosok, akik forralt borral, meleg teával készülnek 2022 utolsó látványőrlésére. Az idegenvezetés 10 órakor kezdődik.

Belépő: felnőtteknek 1500 Ft, gyerekeknek 1200 Ft (3 éves kor alatt ingyenes). A programra előzetes regisztráció szükséges, a részleteket itt olvashatjátok.

Szilveszteri Regatta, Balatonlelle, BL YachtClub, december 31. 9.00–17.00

Éppen 10 éve annak, hogy Tóth Balázs, a BL YachtClub ügyvezetője és barátai vízre szálltak szilveszterkor a lellei kikötőben. A program olyan jól sikerült, és az esetnek akkora visszhangja lett, hogy a következő évben egy egységes flottával (hat hajóval) rendezték meg Balatonlellén az I. Szilveszteri Regattát (később bővült a sor Mikulás, Farsangi és Tavaszi Regattával is). Ma már közel 30 egység indul saját hajóval az év utolsó napján megrendezett versenyen, ahol részt venni és szurkolni is nagy élmény, plusz a parton jégpálya és látványszauna is működik. 

A balatoni téli vitorlázásról itt írtunk, a téli vitorlásversenyekről és a Szilveszteri Regattáról pedig itt találtok bővebb információt. 

Címkék