Elköszönt a nyár, programokból azonban nincs hiány a tónál. Ez a hónap a szüretről, a borokról, a hosszú kirándulásokról és a gasztronómiáról szól. Lesznek családi és elektronikus fesztiválok, szüreti mulatságok, borospohárral a kézben fedezhetjük fel a szőlőhegyek szüreti hangulatát, és izgalmas vezetett sétákon nyerhetünk betekintést a Balaton környékének múltjába. A TEDxBalatonon inspiratív előadásokat hallgathatunk meg, a hónap végén pedig a régió gasztronómiai sokszínűségét ünnepelhetjük neves éttermek és borászatok részvételével. Szeptemberi programajánlónk következik.

II. HELKAVALKÁD, Balatonföldvár, szeptember 2–3.

A Helka Sörfőzde a gyönyörű, vízparti Kvassay sétányról megközelíthető Hotel Anna Villa hangulatos kertjében rendezi meg a fesztivált, ahol kisüzemi sörökkel, koncertekkel, szabadtéri jógával és kemencés finomságokkal várják a látogatókat. Szeptember 3-án, szombaton 13 órától kistermelői piac nyílik, a gyerekeket pedig kézműves-foglalkozásra invitálják. 

Belépőjegy nincs, a programról itt találtok információt.

27. Balaton Boat Show, Balatonkenese, szeptember 2–4.

Kenese Marina-Port kikötőben szinte a teljes hazai vitorláshajó-kínálat felvonul: közel 70 kiállítóval és 90 hajóval találkozhattok, a gumicsónakoktól kezdve a 25-27 lábas elektromos hajókon át egészen a 40+ lábas jachtokig. A hajódömping mellett lakóautókat, hajózási kiegészítőket, műszaki felszereléseket, ruházatot és egyéb vízisport-eszközöket is láthattok.
 

A felnőttbelépő 3800 Ft, a diák- (14 éves korig) és a nyugdíjas- 3200 Ft. További részletek a weboldalon.

Vöröstói Játékfesztivál, Vöröstó és Barnag, szeptember 3–4.

A fesztivál helyszíne a Balaton-felvidék két festői, szomszédos települése, ahol a programoknak a pajták és a kertek adnak otthont, ezzel is kapcsolódva a vöröstói családok hagyományához, akik már évek óta összejárnak a kertek végében kis közösségben játszani. A fesztiválon hagyományos és innovatív játékokat egyaránt ki lehet próbálni, lesz sárkányeregetés, pétanque, matchboxverseny, e-bike-kincskereső, lavosball- és lovasíjász-bemutató. Olyan felnőtteket várnak, akik szeretnék megtapasztalni a közösségi játék élményét, és természetesen a gyerekek is találnak megfelelő kikapcsolódási lehetőségeket, amelyekhez a szülők is bátran csatlakozhatnak.

A fesztivált a Hangvető szervezi a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával. Még több infót itt találtok.

Szent György-hegy MATINÉ, Hegymagas, szeptember 3.

A Szent György-hegy hajnalig kis testvére déltől este 8-ig tart és laza programot ígér, nyitott pincék jelleggel, ahol a résztvevők közelebbről is megismerhetik a hegy vendéglátóit, borászatait. Ízelítő a programokból: társasozás, teke, falatok a Zöldülő Teraszon, zenés gyerekprogram a Borbolt a völgyben kertjében, pezsgő és vörösborok kóstolója a 2HA teraszán, betérő a Pap Wines vega lakáséttermébe, a NAPVIRÁG pince kihagyhatatlan meséi és borai, borkekszek és frizzante a Killer Pince romantikus kertjében.

A belépő a pohár ára (2000 Ft), a pincészeteknél fizetve. További információt itt találtok a programról.

50 éve nincs Veszprém–Alsóörs vasút... emléktúra, szeptember 4.

A Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség hagyományosan 5 évente túrával emlékezik meg az 1972-ben végérvényesen megszüntetett, Veszprémet a Balatonnal összekötő Veszprém–Alsóörs vasútvonalról. A kirándulás igazi időutazás lesz: az útvonal az egykori vasút nyomvonalán vagy annak közelében halad, és érinti az egykori infrastrukturális létesítményeket is. A túrát 5, 18 és 23 km-es távokon lehet teljesíteni, gyalog vagy túrakerékpárral. A szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy itt nem a teljesítmény, hanem a nosztalgia a cél. 
 
A túrán való részvétel ingyenes, de az indulás helyén regisztrációhoz kötött. A részleteket itt találjátok.

Az utolsó hajók búcsúztatása, Alsóörs hajóállomás, szeptember 4., 11.

Véget ért az idei nyár, vele együtt a hajózási szezon is. Szeptember 4-én és 11-én, vasárnap 18 órától a virágcsokorral feldíszített menetrendszerinti hajó kürtszóval és díszkörrel búcsúzik az idei nyártól Alsóörsön.

Az aktuális menetrendért keressétek fel a Bahart oldalát.

Balaton Piknik, Siófok, szeptember 9–10.

A 2018-ban egynaposnak indult esemény mára minifesztivállá nőtte ki magát, idén pedig új helyszínen, a vízparti, homokos parttal rendelkező siófoki Plázson rendezik meg. A lemezeket az európai elektroszíntér olyan neves képviselői pörgetik majd, mint Acid Arab, GusGus, John Summit vagy éppen Sonny Fodera. A fesztivál négy színpadának (Pool Party, Balaton Stage, Piknik Stage, Club) teljes programját itt találjátok, a fellépőkről szóló cikkünket pedig itt olvashatjátok.

Napijegyek és bérletek a fesztivál weboldalán

Badacsonyörsi Szüreti Muri, szeptember 9–10.

A badacsonyörsi borászatok közös bulival és felvonulással ünneplik a szüretet. A Folly Arborétum és Borászat holdfénytúrával és Szakonyi Milán-koncerttel vár, a Vánkosban fellép többek között A Bence kalandjai és a Kale Lulugyi autentikus roma zenekar, a Sipos Borházban szüret, vacsora és DJ-s buli lesz, vasárnap pedig mindenki csatlakozik a 71-es úton végighömpölygő szüreti felvonuláshoz.

A holdfénytúrára itt tudtok jegyet venni 1500 Ft-ért, a többi helyszínen ingyenesek a programok. A részleteket a Facebook-eseménynél találjátok.

Ahol a múzsák laknak – epizódok a Szigligeti Alkotóház történetéből, október 9-ig

különleges helytörténeti kiállítás keretében a község több pontján is felidézhetitek a Szigligeti Alkotóház történetét. A tárlaton archív fotókból és azokhoz tartozó leírásokból rajzolódik ki a művészek izgalmas világa, és különböző helyszíneken, a Básti Lajos közösségi házban, a strandon és más kültereken eredhettek a szigligeti alkotók és múzsáik nyomába. Bepillantást nyerhettek az arborétum egyedülálló környezetébe is, és az elkapott pillanatok tükrében megbizonyosodhattok az itt kibontakozó társasági élet kiváltságosan jó hangulatáról is. 

A kiállítás 2022. október 9-ig tekinthető meg. A kiállítás a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával, a kiemelt régiós-művészeti projektjének, a KULTHÁLÓ-nak a támogatásával valósul meg. (x)

Csarabos túra, Uzsa, szeptember 10.

A Balaton nyugati medencéje felett, a Tapolca és Keszthely között található Lesence-völgy különleges, szélsőséges élőhely: az itt található kavicsdombokon az állandó erózió megakadályozza az avar- és a humuszfelhalmozódást. Itt telepedett meg a hangafélék családjába tartozó lila növény, a csarab, a csarabos pedig nyár végén lila szőnyegnek látszik a dombtetőkről. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park túráján a Sümeg-Tapolcai-hát legváltozatosabb erdőtömbjének unikális élőhelyeit, fekete áfonyás csarabosokat és nyíres csarabosokat is láthattok.

A túra ingyenes, legalább 10 fő jelentkezése esetén indul, jelentkezni előző nap délutánig lehet. A részleteket itt találjátok.

TEDxBalaton, Balatonfüred, szeptember 10.

Vegán séf, amatőr hajóépítő, vízimentő, mesegyűjtő, helytörténész és ökológus is tart előadást a szeptember 10-i, balatonfüredi TEDxBalatonon, ahol a régióból érkező előadók – közösségszervezők és szakemberek – rövid, izgalmas és inspiratív történeteket osztanak meg a közönséggel. A programot Fortepan Balaton kiállítás és DJ-s buli is kíséri, de a szabadonbalaton C:N:P rendhagyó minibárja is a helyszínen lesz. A szervezőkkel készült interjúnkat itt olvashatjátok, ebben a cikkben pedig két izgalmas előadót mutattunk be. 

Jegyeket itt tudtok vásárolni. A TEDxBalaton a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásában valósul meg.

Holdtölte túra a Badacsonyon, szeptember 10.

Az őszi Badacsony hegy látványa olyan balatoni program, amit mindenképp érdemes felvenni a bakancslistátokra. Ennél már csak az izgalmasabb, amikor a telihold fényénél hódítjátok meg a Kisfaludy-kilátót és néztek le a magasból a holdfényben fürdő tóra. A 2 és fél órás, 4 km-es túra 18 órakor indul, a találkozóra 17:45-kor kerül sor a Szegedy Róza-ház előtti téren (Kisfaludy Sándor u. 17.). A szervezők kérése, hogy hozzatok valamilyen fényforrást és jelentkezzetek be előre. 

Részvételi díj: 6–14 éves korig: 1000 Ft / fő, felnőtteknek: 2000 Ft / fő. A túráról és a jelentkezésről itt találtok információt.

I. Tagyon-hegyi Nyitott Pincék, Tagyon, szeptember 17.

A Zánkától 5 km-re található Tagyon-hegy igazi rejtett kincs. A Kéktúra útvonalán található szőlőhegyen az egyik oldalról a balatoni panorámát csodálhatjuk, a másik oldalról pedig a Hegyestű sziluettjét. Ez a hely ad otthont az első alkalommal megrendezésre kerülő Tagyon-hegyi Nyitott Pincéknek, ahol a helyi borászok, termelők finom borokkal és ételekkel várnak. A kezdeményezéshez a Holló Pince, a Horváth Borház, a Martinus Birtok, Sziszi Kertje, a Tánczos Pince és a Vackor Piac is csatlakozott.

A részletes program még nem került fel a Facebook-eseményhez, érdemes időnként meglátogatni az oldalt. 

Kulturális Örökség Napjai, több helyszínen, szeptember 17–18.

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat idén a 150 éves intézményes magyar műemlékvédelem előtt tiszteleg. A Balaton környékén is lesznek programok, többek között izgalmas, történelmi témájú sétákon vehettek részt. Szombaton 10.30-tól Veszprém múltjába nyertek betekintést a Kulturális Örökség Napjai Sétán, 14 órától mitikus szörnyeket kereshettek az épületeken a Fejek és szörnyek Veszprém belvárosában című sétán. Ha Keszthelyen jártok, szombaton 14.30-tól egy régész mutatja be Keszthely középkori templomait, vasárnap 15 órától pedig a 100 éve elhunyt Lady Mary Hamilton, Festetics II. Tasziló felesége örökségének nyomába eredhettek.

A programokkal kapcsolatban itt találtok információt.

Csoki&Bor, Sabar Borház, Káptalantóti, szeptember 17.

A különleges estén hatféle vulkanikus termőhelyről származó bor és a Kakas Bonbon Manufaktúra egyedi krémekkel töltött csokoládéi találkoznak a Tükörkép Projekt szervezésében, a Sabar Borház pedig a helyszínről, a naplementés teraszélményről és a kóstolón részt vevő egyik tételről, a Bács-hegy Olaszrizlingről gondoskodik. A Málik Pince 2019-es Kéknyelűje és a Villa Sandahl 2018-as Rajnai Not yet nevű bora is a poharakba kerül majd. 

A kóstoló ára: 7990 Ft / fő. A borok listáját és a részleteket itt találjátok

Minden(ki)zöldell ZöldFehér&Bor&Gasztrotúra, Balatonudvari-Fövenyes, szeptember 24.

Sok éve már, hogy a 90-es évek Ferencvárosának legendás kapusa, Hajdu Attila a kapuskesztyűt metszőollóra cserélte, és már nem a védő-, hanem a szőlősorokat igazgatja. Úgy döntött, újra megszervezi a 2 évvel ezelőtti, elképesztően sikeres tematikus gasztrotúrát, ahová azokat a Fradit szerető vendégeket várják, akik érdeklődnek a minőségi borok világa és a gasztronómia iránt, és akik kíváncsiak a régi sztorikra. A borokkal és finom fogásokkal kísért túra a Skrabski Vinotékától indul 10 órakor, a Fürjes Udvarház és a Skrabski Pince érintésével a Kalóz Strandbisztróban ér véget.

A túra ára 15 ezer forint, 10–18 éves korig 5000 Ft, 10 év alattiaknak ingyenes. A program, a szolgáltatások és a regisztráció módja a Facebook-eseménynél található.

Bor, ászok, Tapolca – pincerendszer-látogatással, szeptember 24.

A Túrajó új sétáján bejárhatjátok a műemléki védettséget élvező tapolcai pincerendszer labirintusát, a város zsidó múltjából fennmaradt föld alatti és föld feletti értékeket, és megismerhetitek a legendás Lessner-borászdinasztia családregényét. Az időutazáson visszacsöppentek a Szent György-hegyi borászok XIX. századi miliőjébe, és meglátogatjátok a felújítás alatt álló ózsinagógát is. A 2 órás, 400 méteres séta egy része egy hűvös és nyirkos pincében zajlik, ezért a szervezők meleg öltözetet javasolnak.

A részvételi díj 5500 Ft / fő, amely a találkozási helyen (Cafe Caramel) fogyasztható ital árát is tartalmazza. A részletekért ide kattintsatok!

Geotúra a Szent György-hegyen a Tapolcai-tavasbarlang látogatásával, szeptember 25.

A program egy Szent György-hegyi panorámasétával kezdődik: meglátogatjátok az oroszlánfejes domborművéről elnevezett forrást, a Tarányi-présházat és a Lengyel-kápolnát, majd az egykori vulkán tetejéről megcsodáljátok a Tapolcai-medence tanúhegyeit. A bazaltorgonák mellett két ritkaságszámba menő, bazaltban kialakult barlangüreget is felkerestek, majd a túra után a Tapolcai-tavasbarlang Csodálatos karszt interaktív kiállítása és a csónakázás lesz a ráadásprogram. 

A geotúrára előzetes bejelentkezés szükséges előző nap 16 óráig. Részletes információt itt találtok

Tihany Cross Teljesítménytúra, szeptember 25.

A nevével ellentétben ennek a teljesítménytúrának nincs meghatározott útvonala, minden résztvevő annyi állomást érint, amennyit csak szeretne, ezért sokkal jobban illik rá a sportkaland kifejezés. Az eredményes teljesítéshez egyébként feltétel, hogy gyalog, futva, kerékpárral vagy rollerrel érjétek el az öt kihíváspontot, és ott megfelelően szerepeljetek. A kihívást lehet teljesíteni e-bike-kal, úszással, kajakkal, SUP-pal, de akár vízibiciklivel is.

A nevezés díja előzetesen: felnőttnek 7000 Ft, diákoknak 2500 Ft, családoknak (2 szülő + 2 gyermek 18 éves korig): 15 000 Ft. A részletekért kattintsatok az esemény honlapjára!

Balaton Wine & Gourmet, Veszprém, szeptember 29. – október 2.

A gasztroünnepen, amelynek helyszíne a mesés Veszprémvölgy és a Séd patak partja, a régió legjobb éttermei és borászatai várnak. A Balaton Wine & Gourmet egyben a régió egyetlen „terroirszemléletű” borászati fesztiválja is lesz, ahol mind a hat balatoni borvidék jelen lesz. A rendezvény gazdag közönségprogramokkal vár, lesz nagyszínpadi látványbemutató, vezetett kóstoló, de szakmai programokon is részt vehetünk – hazai és külföldi szakemberek, Michelin-csillagos séfek, valamint meghívott szakértők közreműködésével.

 A rendezvény részleteiről ide kattintva tájékozódhattok, a jegyvásárlásra ezen a linken van lehetőség. 

Címkék