Megvan a döntős fogások listája az idei, a Balatoni Kör által 9. alkalommal meghirdetett Év Strandétele versenyen. A végső megmérettetésben, amely során külön díjazzák a bisztrókat és a strandbüféket, többek között olyan fogások vesznek részt, mint a Sztrapacsinta, a Rántott kenyér, vagy a Szarvascsiga. Az eredményhirdetésre augusztus 3-án kerül sor a fövenyesi Kalózban.

Míg sok évvel ezelőtt a legtöbb strandbüfében csak nehéz, nem túl minőségi alapanyagokból készült ételeket kínáltak, ma már számos olyan vendéglátóhely van a tó körül, ahol minőségi, könnyed, könnyen fogyasztható fogásokat találunk. Ezért is indította el a Balatoni Kör sok évvel ezelőtt a BeachFood-kampányt, hogy felgyorsítsa a Balaton büfékultúrájának megújulását. 

Az Év Strandétele versenyre jelentkezni bármilyen nyárias, kreatív étellel  – akár levessel vagy desszerttel is – lehetett, ami elvitelre is alkalmas. Az idén azt is külön értékeli a zsűri, ha elérhető áron, egészséges és lehetőleg helyi alapanyagokból készül a nevezett étel.

A Balatoni Kör július 25-ig végezte el az előválogatást. Ahogy a korábbi években mindig, a We Love Balaton is részt vesz az idei Év Strandétele verseny zsűrizésében.

Az idén díjazott kategóriák

Az Év Strandétele versenyen 2022 óta külön díjazzák a strandbisztró és a strandbüfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni.
 
Az idén díjazott kategóriák:
1. a fődíj, az Év strandétele (büfé vagy bisztró kategóriában)
2. a büfé vagy bisztró kategória legjobbja (attól függően, hogy a kettő közül melyik nyeri a fődíjat, a másik kategória legjobbját is díjazzuk)
3. az Év felfedezettje (ha lesz ilyen)
4. az Év jóárasított strandétele (ha lesz megfelelő)
5. az Év legjobb vegetáriánus vagy vegán strandétele

BuSajt, cikkinispagetti, tökfőzelék

Az idei döntős ételek között szokatlan alapanyagok és ételpárosítások is szerepelnek. A döntősök listája:  
 
1. Fogas Bisztró, Alsóörs: BuSajt, Céklás humusz és vöröslencse tésztakosárban, Zellerravioli
2. Terasz Bisztró, Balatonalmádi: Marhanyelv pizzakenyéren
3. Tiki Beach Bisztró, Zamárdi: Sztarpacsinta, Cukkinispagetti grillezett dinnyékkel
4. Gianpierros Étterem, Balatonboglár: Hideg tökfőzelék
5. A Konyhám Stúdió 365, Fonyód: Rántott kenyér, Zellervariációk
6. Lángos World, Balatonmáriafürdő: Balaton Pil Pil
7. Party Hangulat, Vonyarcvashegy: Party harcsali
8. Mesés BBQ és Grill, Balatonlelle: hamburger és tökfőzelék
9. Party platz, Fonyódliget: Szarvascsiga

A zsűri tagjai minden helyszínen több ételt is megkóstolnak majd, hogy teljes képet kapjanak a büfé kínálatáról, és az egyes helyszíneken döntik el, hogy mely ételek lesznek esélyesek az Év Strandétele címre. Az eredményhirdetésre augusztus 3-án kerül sor a fövenyesi Kalózban.

2022-ben a balatonboglári Bundi Bijó Bárjának Bundi sós kürtős nevű étele lett, a legjobb bisztróétel a zamárdi Tiki Beach Bisztró malacfülsalátája, a vegán különdíjat pedig az aligai Tarow Bisztró borsófőzi-dimsumja nyerte.  

Címkék