Keresés EN

Ez is érdekelheti

Gasztró

Éttermet kapott a vendégház és az arborétum is – Megújult vendéglátóhelyek a Balatonnál

Nemrég arról írtunk, csak kapkodjuk a fejünket a rengeteg új balatoni hely láttán, és hasonló a helyzet a meglévő, de alaposan ráncfelvarrt helyekkel is. Következzen egy szűk merítés a teljesség igénye nélkül!

1/12

Völgyh

A nagy pörgésbe sokan belefáradtak az elmúlt években, a déli parti megapoliszból, Siófokból szaladt világgá a Szilágyi házaspár. Ugyanis a Villa Gréta cukrászda a Petőfi sétányon már akkora népszerűségnek örvendett, hogy az szinte tarthatatlan volt. A tömeges érdeklődés a kiégéssel fenyegette őket, de cirka egy év pihenő után, kapva egy lehetőségen, a Kőröshegyi-völgyhíd alatti Völgyhíd Kávézót vették át. A grétás minőség megmaradt, a tömeg enyhült, bár azért szellős asztalokra ne számítsunk szombaton délután.

2/12

Szó Ami Szó

Ezért a croissant-ért megéri Balatonkeneséig utazni - írtuk meg tavalyG&D Kézműves Cukrászda és Pékségről. A Szó Dániel és Szó Gellért neve után alkotott rövidítés nem vált márkanévvé, mivel úgy döntött a salgótarjáni díjnyertes cukrász és pék, hogy tudnak frappánsabbat is (bár a G&D-t se dobták el teljesen, a Facebookon így találni meg őket). Ebből lett a Szó Ami Szó, ami étteremmé bővítette magát, megnyerve magának a Mádról érkezett séfet, Cetner Attilát is. A fejlesztéseknek nincs végük, tervben van egy borbár is.

3/12

Tölgyfa Csárda/Figula Borkert

Kissé kakukktojás a listában Balatonfüred egykori ikonikus csárdája, ami régesrég bezárt, de Figuláék végre fantáziát láttak benne. Felújították, visszahozták a régi patináját, és az egykori nevet sem feledve, de Figula Borkertként újramárkázva, megnyitották azt. Étel is lesz, amiről a veszprémi Oliva gondoskodik majd (ők a Nyárikonyha nevet használják, hogy még bonyolultabb legyen a helyzet). A panorámáról pedig a természet.

4/12

Felix Wine Bar

A Várkert Bazárban rezidens Felix Kitchen & Bar Balatonfüred legmenőbb placcán is nyitott egy borbárt. A kínálat más, mint a Duna-parton: komoly vacsorák helyett inkább borkorcsolya vonalra lehet számítani, és természetesen sokkal több a balatoni tétel a borlapon, mint a fővárosban. De aki osztrák vagy új-zélandi bort, champagne-i pezsgőt kortyolna, az is megtalálja a számítását. A szűkített koktéllapon a klasszikus koktélok twistjei szerepelnek, a bartenderek pedig állítólag jól improvizálnak, ami a kezük ügyében van, abból bármit el tudnak készíteni.

5/12

Mor

A füredi Blaha Lujza utca szegényebb lett egy kellemes bisztróval, amikor a Morzsa atyja, Kaizer András belefáradt a füredi pörgésbe és valami nyugisabb után nézett (azóta amúgy a helyükön nyílt egy másik étterem). Elköltöztette a helyet a balatonudvari golfpálya főépületébe, ahol (ha épp nincs verseny) bárkit kiszolgálnak a megszokott ételekkel, mint a közismert Morzsa Szendó.

6/12

Kaló

Alaposan átszabták a fövenyesi strandbisztrót: a Nesmanufaktúra és a Balaton Galéria csempéi és halacskái kerültek a falra, de a fedett rész is nagyot nőtt. De a nagy újítások nem csak ezt érintik. A Nagy-Golyán házaspár ettől a nyártól reggeliztet, menüztet, de a csúcs az lesz, hogy egész éves nyitvatartást terveznek. Az épület felújítása-bővítése is e célt szolgálta.

7/12

Folly

A Hazai Provence-hez hasonlóan új, gasztrolábon akar megállni Badacsonyörs patinás arborétuma is. Folly Rékáék szintén éttermet álmodtak az évtizedes fenyők és ciprusok árnyékába, ami a család 160 éves lakóházában kapott helyet. Friss bisztrós kínálatot és hétvégi szezonális ajánlatokat adnak, de a helynek erős a street food iránya is. Ha idejössz, fontos tudni, hogy az étterem nem látogatható az arborétumtól függetlenül, belépőjegyet kell váltanod.

8/12

Parázsló (Bezárt)

A Parázsló egy új, izgalmas gasztroprojekt, amelynek a szentbékkállai Pegazus ad otthont. A nyitóhétvégén olyan fogásokkal mutatkoztak be, mint a padlizsán saláta bowl, a sült paradicsomos spagetti, vagy a füstölt marhaszegy, mézes mustáros császárhús, bbq csirkeszárny, vagy a túrógombóc házi füstös baracklekvárral. A Parázsló csapata a vegánokra is a gluténmentesen étkezőkre is gondol, és nemcsak füstölni, hanem házilag savanyítani is szeretnek. Egy újabb ok, hogy a koncertek és a kiállítások mellett a szentbékkállai kulthely felé vegyétek az irányt.

9/12

Hold és Csillag (Bezárt)

A Szépkilátónál található Csókafészek története az idén véget ért, visszatért azonban a vendéglátóhely elődjét üzemeltető csapat a helyszínre. Szakítottak a Csókafészek előtti, "hagyományos" vonallal, és egy magyaros, újító, szerethető bisztrót nyitottak, ahová tényleg nemcsak a világbajnok panoráma miatt érdemes betérni. Erős a felhozatal halakból és bivalyból készült fogásokból, és az aszú kivételével a környék borait ajánlják az ételekhez.

10/12

Hazai

Régóta Kapolcs egyik legcsinosabb vendégháza a Hazai Provence, ami úgy döntött, ideje kissé megújulni és bővülni. Most már tíz szobával, privát wellnesszel és a legfőbb: saját étteremmel várnak mindenkit. A július 31-én nyitó 84 Bisztrót – mint A séf arca sorozatunk első részéből kiderült – a Pura Vida éttermeket hátán vivő séf, Árkosi Erika csinálja majd franciás-mediterrán vonalon, szűk étlappal, tengeri herkentyűkkel.

11/12

Felönt a garatra - Romkocsma a Fricska malmában

Csak 100 lépcső a várból a július megnyílt romkocsma, aminek a Fricska épületéhez tartozó 600 éves Frick malom ad otthont. Műemléki környezetben iszogathatod a kínálatban szereplő balatoni borokat, prémium és kézműves söröket, szörpöket.

12/12

5 ház

Tavaly még az Év Felfedezettje volt az Év Strandétele versenyen a Pinyó Büfé, ami idénre sajnos bezárt. Azonban a szellemiségét Horn Tamara és Pacsai Martin átvitték a Somlóra. Átvették a csodás fekvésű házakból álló birtok konyháját. Amit sajnos a kívülről betévedők nem élvezhetnek még, csak a megszálló vendégek.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Bezár a kőröshegyi Völgyhíd Konyha & Rét

?>

A tulajdonos betegsége miatt 2024 januárjától bezár a kőröshegyi vendéglátóhely.

Egy csésze teát kapnak azok a gyerekek, akik elajándékoznak mesekönyveikből

?>

December 1–9. között néhány balatoni helyen leadhatunk általunk már nem használt mesekönyveket, az adományért cserébe egy csésze teával kedveskednek.

Új, tíznapos gasztrofesztivál startol a Balatonnál

?>

A Taste Balaton közel 100 programmal indul 2024 márciusában: lesz étteremszínház, séfpárbaj, több kiállítás és exkluzív menüket is kóstolhatunk.

Balatoni reggelizőhelyek, amelyek télen is nyitva tartanak

?>

Olyan helyeket ajánlunk, ahová télen is beülhetünk egy finom brunchra, hogy fenséges reggelivel indítsunk el egy szuper téli balatoni napot.

Neked ajánlott

A