Szeptember 21. és 24. között érdemes lesz Veszprém felé venni az irányt, ahol a Balaton Wine & Gourmet fesztiválon számos izgalmas program vár ránk, megismerhetjük hazánk kulináris örökségét, borkészítési hagyományait és egyre izgalmasabb gasztronómiáját. A balatoni régió minőségi vendéglátóhelyei mellett idén Franciaország és Argentína kapja a főszerepet, de összesen mintegy félszáz izgalmas program közül lehet válogatni, a gyerekeket pedig külön élménysátor várja.

Több mint 50 étterem és borászat települ ki a Balaton Wine & Gourmet fesztiválra, ahol a balatoni, valamint a nemzetközi gasztronómia és italkultúra legjava vár ránk, mindez Veszprémvölgy csodás környezetében, a Séd patak partján. A jezsuita rend által a 18. században épített templom is nagy szerepet kap majd a fesztiválon, az izgalmas helyszínen számos mesterkurzuson vehetünk részt, de Michelin-csillagos sztárséfek élményétkezéseire is különjegyet válthatunk. A nagyszínpadon ingyenes programok várnak ránk, a gyereksátorban pedig a legkisebbek tanulhatnak játékosan a gasztronómiáról. Cikksorozatunk első részében az italos programokat szedtük össze, most pedig bemutatjuk a legjobban várt kulináris élményprogramokat.

1/8

Balaton by Michelin

A hazai gasztronómia és különösen a balatoni régió komoly fejlődésen ment át az elmúlt időszakban, melyre a Michelin-kalauz is felfigyelt, számos étterem kapott díjazást vagy elismerést. A Balaton Wine & Gourmet fesztivál nyitónapján, szeptember 21-én különleges élményvacsorán vehetünk részt a jezsuita templom lenyűgöző környezetében, ahol a Michelin-csillag előszobájának tekintett Bib Gourmand-elismerésben részesült neves régiós képviselők, a Kistücsök, a Mór24, a Casa Christa és a Sparhelt izgalmas fogásait kóstolhatjuk meg. Az ötfogásos élményétkezésre a vendéglátóhelyek külön erre az alkalomra készített ételkölteményekkel várnak minket, és természetesen hozzájuk illő balatoni borokat vagy alkoholmentes italokat is választhatunk.

2/8

Főszerepben: Franciaország

A Balaton Wine & Gourmet fesztiválon a régió gasztronómiája és italai mellett a francia konyhát, borokat és buborékos italokat is megismerhetjük. A pénteki nap főszereplője Franciaország lesz, a jezsuita templom csodás díszletei között tanulmányozhatjuk majd a francia haute cuisine-t. Mindezt Nina Haradjia kétcsillagos Sur Mesure (Mandarin Oriental) étteremből érkező séf tolmácsolásában tehetjük meg a francia élményebéden. Az ötfogásos étkezés minden érzékünkre hat, a tányérokon a hagyományos francia konyha jellegzetes fogásai szerepelnek majd, remek borokkal kísérve. A nagyszínpad ingyenes programjain a francia péksüteményekről és sajtokról tanulhatunk, a gyerekek is belemerülhetnek a francia gasztronómiába, este pedig mi más, mint egy sanzonest zárja a napot.

3/8

Fókuszban: Argentína

Franciaország után szombaton Argentína kerül főszerepbe, és szintén egy izgalmas élményebéden keresztül ismerhetjük meg közelebbről a dél-amerikai konyhát. Az ötfogásos, az argentin konyha legkiválóbb ételeit bemutató ebédet nem kisebb híresség készíti, mint Carito Lourenço, az első női séf Argentínából, aki Michelin-csillagot szerzett a Fierro étterem számára. A kivételes alkalom ételkölteményeihez természetesen remek borok dukálnak. A nap további részében mesterkurzusokon ismerhetjük meg az argentin italokat, tanulmányozhatjuk az asado grillezés fortélyait a nagyszínpadon, a gyerekek pedig izgalmas programokon készíthetik el saját argentin fogásaikat. Az este tangóbemutatóval zárul, a remek argentin borok társaságában pedig mi is táncra perdülhetünk a milonga, azaz a szabad társastánc alkalmával.

4/8

Gyerekprogramok

A Balaton Wine & Gourmet fesztivál szervezői számára kiemeleten fontos, hogy a gyerekek se unatkozzanak, míg a felnőttek elmerülnek a hazai és a nemzetközi gasztronómia világában. Külön gyereksátor várja a kisebbeket, ahol izgalmas workshopokon fedezhetik fel a francia és az argentin konyha fogásait. A foglalkozásokat Kalas Györgyi gasztronómiai író, újságíró vezeti, aki több mint tíz éve foglalkozik az ételek és a Balaton felfedezésével. Különösen szívén viseli a gyerekek gasztronómiai nevelését, akiknek már három, ételekről szóló könyvet is írt. A fesztiválon a lurkók elkészíthetik a híres francia almatortát, a tarte tatint vagy a sós lepényt, a quiche-t, megismerhetik az alfajorest, az argentin karamellás kekszet, esténként pedig kulináris barangolásra indulhatnak, de vigyázat, az ízutazás függőséget okozhat!

5/8

A francia túlélőcsomag: bagett és sajt

Pénteken és szombaton a nagyszínpadon ingyenes kóstolók és izgalmas gasztroprogramok várnak ránk. Szeptember 22-én Franciaország kerül a fókuszba, a remek francia borok mellé pedig bagett és sajt dukál. A Tésztaművészet bemutatón egy kiváló patisserie és boulangerie kínálatán keresztül kapunk ízelítőt a kenyerek és a sütemények világából, természetesen kóstolóval egybekötve, mindezt Stéphane Marret prezentálja majd nekünk. Ezt követően pedig a sajtok lesznek a nagyszínpad főszereplői, és jó néhányat az ismertebb fajták közül meg is kóstolhatunk a Sajtvilág előadáson.

6/8

Asado, az argentin grill

Szombaton Argentína lesz a Balaton Wine & Gourmet sztárja, így nemcsak a jezsuita templom lenyűgöző kulisszái között várnak minket izgalmas programok, de a Séd patak mellett is felpezsdül a dél-amerikai hangulat. A nagyszínpadon az asadóval, az argentin grillezés fortélyaival ismerkedhetünk meg. A külön erre a célra készült szerkezeten, a parillán vagy szabad tűzön készül a híres argentin sült hús, amelyet Pablo Carrascosa asadomester készít el nekünk, és természetesen a kóstoló sem marad el!

7/8

Beszélgetések a balatoni gasztróról

A Balaton Wine & Gourmet fesztivál közel félszáz programján rengeteget megtudhatunk a nemzetközi és a hazai gasztronómiáról, ezt pedig szakmai programok is segítik. Szombat este a balatoni vendéglátás lesz fókuszban a nagyszínpadon, a kerekasztal-beszélgetésen megtudhatjuk, hogy a Covid után, a háború közben, az emelkedő energiaárak, a hiányzó munkaerő mellett milyen a jelene és a jövője a balatoni vendéglátásnak, melyet még a szezonalitás is sújt. Természetesen a pozitívumok is szóba kerülnek, hiszen a régió gasztronómiája hatalmas fejlődésen ment keresztül. Vasárnap EKF és gasztronómia címmel hallgathatunk meg egy beszélgetést a nagyszínpadon, ahol a térség fontosabb eseményeiről, eredményeiről és jövőbeli kilátásairól diskurálnak a meghívott vendégek.

8/8

Kóstolás a kiállító gasztrohelyeknél

Több mint 50 vendéglátóhely érkezik a Balaton Wine & Gourmet fesztiválra, köztük a régió borászatai, sör- és pálinkafőzdéi és természetesen éttermei, így egy helyen kóstolhatjuk végig a Balaton legjavát. Előző cikkünkben összefoglaltuk, hogy milyen italok várnak majd ránk, most pedig lássuk, milyen éttermek fogásaiból kaphatunk ízelítőt. A kiállítók között lesz a Bistro Sparhelt és a Baricska Csárda, a Casa Christa, a Gusto13 Bistro & Delicate, a Historia Malomkert Sörház, a Kalóz Strandbisztró, a Villa Delikát Nyárikonyha, az EPL Bisztró, a Fricska étteremlakás, a Sáfránkert Vendéglő, az Akali Port, a Várudvar, a Szigliget Várudvar és az Osztriga Sommelier. A Megfőzzük Almádit képviseletében a Tornyos BBQ, a Kerekes Pince és a Veganeeta is ott lesz. A RollingChef By Suppaa és a Creative Kitchen By John’s Pub food truckjaiból is falatozhatunk, az édesszájúakat pedig a Füge Fagyiudvar várja. A grillételek kedvelői a Gastroheck és a Grill Plaza kínálata között találják meg a kedvükre valót, az Oliva Étterem pedig egyenesen egy argentin séffel, Bottyan Jorge Estebannal érkezik, aki asado grillételeket kínál majd.

Hasznos információk és jegyvásárlás


Balaton Wine & Gourmet fesztiválra ezen az oldalon tudtok napijegyet és bérletet váltani, 6 éves kor alatt a belépés ingyenes, a veszprémi lakcímkártyával rendelkező vendégek pedig 30%-os kedvezménnyel tudnak jegyet vásárolni.

A napijegy és a bérletjegy csak a rendezvény területére történő belépésre jogosít, a jezsuita templomban tartott speciális, fizetős programokra ezenfelül külön belépőjegy váltása szükséges. Számos program előzetes regisztrációt igényel, ezt itt tudjátok megtenni.

Címkék