Izgalmas tapasokkal és mediterrán ízekkel startol szeptember 25-én és 26-án a Gasztrohegy 4. évada. Badacsony legjobb vendéglátóhelyei most is kivételes gaszroélményeket kínálnak: kéknyelűben párolt hozzávalók, tépett mangalicapofa, spanyol paradicsomos húsgolyók és sok más megismételhetetlen, spanyol, olasz és francia ihletésű fogás találkozik válogatott badacsonyi borokkal.

Sokan gondolják úgy, hogy az ősz a legszebb időszak a Balatonnál. Eltűnik a tömeg, csodás az idő, minden lassabb, élhetőbb. Ez egy olyan szakasza az évnek, amit a badacsonyi borvidéken nem csak a szüret tesz izgalmassá: ilyenkor jut idő a konyhákban kísérletezni, játszani az ősz ízeivel, színeivel. Alapanyagokban gazdag időszak ez, jöhetnek a vendéglátóhelyeken az új étlapok, minden visszaáll egy nyugodtabb kerékvágásba.

Nem véletlen, hogy ilyenkor indul a Gasztrohegy programsorozat is, hiszen az ősz és a tél azoké, akik igazi különlegességet keresnek. Ilyenkor van idő megismerni a Balaton egy nyugodtabb, otthonosabb arcát, amikor a vendéglátókkal is könnyebb összefutni és akár ráérősen borozgatni, lassan, alaposan felfedezni Badacsonyt.

Badacsony, borok, tapasok

A Gasztrohegy idén, a 4. évadban hét tematikus hétvégével várja a kulináris kalandokat keresőket, és egy bónuszprogrammal is bővül a sorozat. Az elsőre, az őszi Tapasok hétvégéjére szeptember 25-én és 26-án kerül sor. Minden hely 3-féle tapasból készült kóstolót kínál, és bort is ajánlanak a nagy gonddal megkomponált ízekhez. 

„A tapasos hétvégéknek mindig hatalmas a sikere: a Balaton mellett ezekkel az izgalmas falatokkal egy mediterrán vízpartra csöppenünk, a szeptemberi, simogató időjárásban sem lesz ez másként” – mondja Budavári Dóra, a Gasztrohegy kommunikációs felelőse. „Szeptember 25–26-án egy kötetlenebb Gasztrohegy-hétvégére számíthatnak a Badacsonyba látogatók. 

Szombaton és vasárnap szabadon lehet bejárni a hegy legjobb vendéglátóhelyeit és kóstolni.”

Szombaton és vasárnap szabadon lehet bejárni a hegy legjobb vendéglátóhelyeit és kóstolni.”

Ez alkalommal ugyanis nincs bérlet vagy vezetett túra, mindenki maga állíthatja össze a menetrendjét. Így nincs más dolgunk, mint felkeresni a vendéglátóhelyeket és élvezni az ízek és a borok összhangját. De nézzük, pontosan milyen finomságokkal készülnek a résztvevők!

A kalácsburgertől a fogas-chevichéig

Tölgyes Kúriában a nyári étlapon szereplő ételeket transzformálták tapasokká. „A céklatatár-salátánk, amit füstölt lazaccal, balzsamecettel, redukcióval adtunk a nyáron, most is megjelenik tapasként, akárcsak az egyik leghíresebb fogásunk, a mangalicapofa-pörkölt tépett mangalicapofa és hagymás kenyér néven” – meséli Vincze Péter, az étterem, rendezvény- és esküvői helyszín ügyvezetője. „A harmadik étel az albondigas, vagyis paradicsomos húsgolyók lesz, amit olívás kenyérrel tálalunk. A tapasokat zöldségchips, mártogatósként olaj kíséri” – teszi hozzá. Azt is elárulta, hogy a fogásokhoz BalatonBort, a Villa Tolnay 2020-as könnyed sauvignon blanc-ját és a Sabar Kőmagas Kéknyelűjét ajánlják majd.

Az Istvándy Borműhelyben a pincészet kéknyelűje lesz a tapasok közös nevezője, tudjuk meg Istvándy Gergő borásztól. A füstölt pisztráng, vinaigrette, bagett nevű ételben kéknyelűből készült borecettel savanyítják a hozzávalók egy részét, és az ételt egy 2017-es fahordós kéknyelű kíséri. A császárhús, kelkáposzta, dió nevű tapas készítése során a kelkáposztaleveleket kéknyelűben párolják meg, a harmadik ételben deskömény, mazsola, tarkabab) pedig késői szüretelésű kéknyelűbe áztatott mazsola alkot felejthetetlen harmóniát a többi összetevővel. 

Igazi mediterrán hangulatú kulináris utazást kínál a Tilia Borvendéglő is, a tapasokhoz azonban hazai alapanyagokat használnak majd. „Megnéztük, hogy milyen párhuzamok vannak a spanyol tapasok és a mi ételeink között, és találtunk 1-2 érdekességet" – avat be Nagy Miklós, az étteremnek otthont adó Neptun Badacsony hotel vezetője.

„A manitas de cerdo gyakorlatilag egy körömpörkölt, amit fűszeres paradicsomkockákkal összekeverve, bruschettaként tálalunk. A fogas-cheviche is nagyon izgalmas lesz, a fogast rengeteg lime-mal locsoljuk meg, szőlővel és chilivel párosítjuk, az eredmény pedig egy friss fogás lesz” – kapunk egy kis ízelítőt a konyha kulisszatitkaiból. Azt is megtudjuk, hogy a hely harmadik tapasa, a croquetas de jamón a klasszikus sonkás krokett „magyar hangja lesz mangalicasonkával és kecskesajttal. Mindhárom ízvilághoz jól illenek majd a friss, reduktív fehérborok, például a Sabar olasz- és rajnai rizlingjei vagy a Fata Pince BalatonBora.

Hableányban különleges lángosokra számíthatunk, kaviárral, harcsával és tapenáddal, a Laposa Borbirtokon fehérboros ökörfarok lesz az egyik választható fogás, burgonya kíséretében. A Kisfaludy-ház Étteremben libamájas kalácsburger és szőlőmustban, zelleres almapürével, céklás tápiókatuile-lel tálalt sous vide libamellbaton készül, a Pláne Badacsony borteraszon pedig a borok mellett a padronpaprika, a véres hurka, a zsálya és az articsóka lesznek a tapasok főszereplői. Borospoharakat a kézbe, és kezdődhet a felfedezés!

A Gasztrohegyen senkinek nem kell bevállalnia a sofőr szerepét, a helyszínek között a Hableány mellől induló Gasztrohegy-busszal lehet majd közlekedni. A jegyár 1000 Ft, a buszok minimum 4 fő esetén indulnak. Még több információt itt találtok a programokról.

Címkék