Balatoni nyelves fantázianevet viselő étel nyerte a 2023-as Év Strandétele versenyt. Mutatjuk az eredményeket.

Augusztus 2-án megmutattuk a döntős fogások listáját az idei, a Balatoni Kör által 9. alkalommal meghirdetett Év Strandétele versenyről. Másnap, augusztus 3-án került sor az eredményhirdetés a fövenyesi Kalózban. A 2023-as Év Strandétele díjat a Balatoni nyelves fantázianevet viselő étel nyerte, mely a balatonalmádi Terasz nevezett helyi termelőtől származó marhanyelvből készült és lepénykenyéren tálalt ínyencsége. A füstölt marhanyelv mellett bruschetta került a rétestésztából készült lepényre, bébispenót, krémsajt, fokhagyma és paradicsom találkozik az ételen. Az étel ára 3300 Ft. 

Az Év Strandétele versenyen 2022 óta külön díjazzák a strandbisztró és a strandbüfé kategóriát, így azóta már a különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni. A legjobb bisztró kategória nyertese idén a Hideg tökfőzelék feltétlenül nevű étel lett, mellyel a balatonboglári Gianpierros Étterem nevezett. A főzelék ára 3290 Ft. A könnyed nyári étel kérhetjük persze rák feltéttel is.

A különdíjasok

Az Év legjobb vegetáriánus strandétele az alsóörsi Fogas Bisztróé lett: Zellerravioli nevű ételük blansírozott zellerbe „csomagolt” csiperkegombapépet tartalmaz. Gombából vargánya, sárga rókagomba is van az ételben, a további zöldségek java része pedig a bisztró saját kertjében termett meg. Olajban sült zellercsipsz koronázza meg az ételt, melynek ára 3450 Ft. 

Az Év felfedezettje Balatonmáriafürdőről került ki. A Lángos World Balaton Pil Pil nevű étele a spanyol gambas pil piljén alapszik, rák helyett azonban süllőpofa adja az étel lényegét, az alap pedig nem egy tányér, hanem bizony egy ízletes lángos. Az étel ára 3200 Ft.

Az Év jóárasított strandétele a Party harcsali lett, melyet a vonyarcvashegyi Party Hangulat nevezett. A hortobágyi palacsinta alapba harcsapaprikás került, az ételen csuszacsipsz, túró és zöldpaprika is található. Ára 2150 Ft.

Az idei döntőbe bejutott még a Fogas Bisztró két másik ételével, a BuSajttal és a Céklás humusz és vöröslencse tésztakosárban nevűvel, a zamárdi Tiki Beach Bisztró Sztrapacsinta, Cukkinispagetti grillezett dinnyékkel, a fonyódi A Konyhám Stúdió 365 Rántott kenyér, Zellervariációk, a balatonlellei Mesés BBQ és Grill hamburger és tökfőzelék, a fonyódligeti Party platz Szarvascsiga ételével.

Zsűriben Csillag Richárd

A zsűri tagjai minden döntős ételt teszteltek, augusztus 2-án körbekóstoltuk a Balatont. A zsűri tagjai: Csillag Richárd séf, aki a kéthelyi Lokal47 Étterem és Borbár séfjeként tavaly negyedik lett az ifjú szakácsok világbajnokságán, Sipos Norbert séf a Tork Horeca képviseletében, Babik Edit (Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány), Kardos Gábor és Nagy-Golyán Nikoletta (Balatoni KÖR), Gedeon Lili (Street Kitchen), Molnár Zoltán (kreativ.hu), Salamon Csaba (Magyar Konyha), Sümegi Noémi (Index), Talabér Dominika (We Love Balaton).

Az üzenet

A Balatoni Kör azért indította el sok évvel ezelőtt a BeachFood-kampányt, hogy a Balaton büfékultúrájának megújulását felgyorsítsák. Ma már számos olyan vendéglátóhelyet találunk a tó körül, ahol minőségi, könnyed, könnyen fogyasztható ételt találunk.

A versenyre idén július 15-ig lehetett jelentkezni. A kritériumok között szerepelt, hogy az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készüljön, legyen egyszerű, de kreatív, nyárias, gyorsan és akár büfékben is elkészíthető, elvitelre is alkalmas, szerepel a vendéglátóhely kínálatában (bisztró kategória több ponton kivételt jelent).

2022-ben
 a balatonboglári Bundi Bijó Bárjának Bundi sós kürtős nevű étele lett, a legjobb bisztróétel a zamárdi Tiki Beach Bisztró malacfülsalátája, a vegán különdíjat pedig az aligai Tarow Bisztró borsófőzi-dimsumja nyerte.   

Címkék