A legjobb hotel, a legfinomabb fagylalt, a legjobb strand vagy éppen strandétel - idén is tömérdek díjat osztottak ki a legjobbnak ítélt helyeknek és termékeknek a Balatonon. Mutatjuk, melyek voltak ezek.

Az Év Kilátója: Gömbkilátó

A belga Atomium ihlette balatonboglári építmény, a Xantus János Gömbkilátó igazi elismerést kapott idén, az első alkalommal meghirdetett Év Kilátója címet tudhatja magáénak. Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ által hirdetett pályázaton 177 nevezés közül került ki a legjobb. A gömb 15 méter átmérőjű, 240 háromszöglemezből készült, jellegzetes attrakció, ahonnan a kilátás is pazar.

Siófokról került ki az Év Hotele a balatoni régióban

A megtépázott turizmus azért idén is kitermelte a maga legjobbjait: az Év Hotele díjat a balatoni régióban a siófoki CE Plaza Hotel nyerte. Siófok család- és kisállatbarát, légkondicionált konferencia- és wellness szállodája négy csillaggal büszkélkedhet.

Akik elnyerték az Év Kutyabarát Helye címet

Az Év Kutyabarát Helye címet 2020-ban több szolgáltató is megkaphatta a tónál. Szinte minden kategóriában díjaztak balatoni helyet: étterem kategóriában az aszófői Nagyi kertje Teaház és Étterem, kávézó kategóriában a BAB Kávézó Balatonalmádiban, cukrászda kategóriában a balatonlellei Márton cukrászda, szálloda kategóriában a hévízi Bonvital Wellness&Gastro Hotel, munkahely kategóriában pedig a siófoki Tourinform iroda kapott elismerést.

Környezetbarát turizmus: Katica Tanya

A patcai Katica Tanya nyerte a Zöldben utazunk című, főként a turizmushoz kapcsolódó kis-, közép- és családi vállalkozásoknak szóló pályázatot. Az élményközpontban csak olyan attrakciókat fejlesztenek, amelyek nem fogyasztanak energiát, vagy ha igen, akkor azt saját maguk állítjuk elő megújuló forrásból.

Az év állatai

A süllő lett az Év Hala a Magyar Haltani Társaság által indított közönségszavazáson. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Év Madara szavazásán az erdei fülesbagoly nyert. Védett ragadozó madárról van szó, eszmei értéke 50 ezer forint. Az Év Hüllője a keresztes vipera lett. Az 250 ezer forint eszmei értékű kígyófaj szerencsére nem veszélyes az emberre.

A különleges balatoni gesztenyefasor

Díjat nyert idén a balatonszemesi Bagolyvári Promenád fasor is. Az Ökotárs Alapítvány minden évben megszervezi az Év Fája versenyt, amelyen a százéves gesztenyefák a Hős fa címet kapták meg.

Az idei legjobb strand

Kék Hullám Zászló versenyen, amelyen a balatoni strandokat minősítik, idén 35 strand került terítékre. A legjobb strand címet a gyenesdiási Diási Játék Strand kapta. A főként kisgyerekes családok által kedvelt homokos, árnyékos partszakasz többek között a fából készült játékvár, az óriáscsúszda, a sportpályák  és a rengeteg játéklehetőség miatt érdemelte ki a díjat. A játékok mellett a teljes komfortérzetről a jól felszerelt pelenkázók, saját orvosi ügyelet, szabad WiFi-zóna és saját viharjelző rendszer gondoskodik.

Az Év Strandételei

Az Év Strandétele díjat a verseny történetében először megosztva két hely kapta: a Port Étterem és a Fogas Bisztró ételei lettek idén a legígéretesebbek. A Port a disznótorosból, egy elég nehéz ételkombinációból próbálta a maximumot kihozni (BalaToros, avagy Sertés trio – 1800 forint). A Fogas aranyérmét Hal erőlevesük gombóccal nevű étel (1490 forint) kapta, ami keszthelyi halakból áll össze: pontyfilé, szürkeharcsa és tokhal is van benne.

Spéci Hotdog & Krumpli: az Év Felfedezettje

Ismert strandételek minőségi kiszerelésben - ez volt az Év Felfedezettje díjunk egyfajta jeligéje, amit idén a Spéci Hotdog & Krumpli teljesített a leginkább. Hotdogjaik valóban hotdogok, de bőséges és ízletes feltétekkel, és a sült krumpli vonalába sem a mirelit szalmakrumplival szálltak be, ráadásul arra is mindenfélét rápakolnak (például a szezonban kóstoltuk a chili con carnés és cheddar-szószos-jalapeñós verziót is, nem volt benne hiba).

A legjobb fagylaltok

Dobó Norbert balatonfüredi cukrász, a Füredi Fagyizóban kapható passió-karamellje lett az Év Fagylaltja a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete versenyén. A Balaton Fagylaltja címet pedig a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó levendulás kajszibarack fagylaltja nyerte el. A fagyizó már második alkalommal nyerte meg a Balatoni Turizmus Szövetség versenyét, Márton Sándor, a fagyi készítője ezúttal letisztult receptúrával győzedelmeskedett.

Az Év Bortermelője

Az idén harmincadik alkalommal odaítélt Év Bortermelője díjat idén Borbély Tamás nyerte. A borász a családi birtokon tanult bele a borkészítés alapjaiba, később a világot járva ismerte fel igazán a borvidék adta lehetőségeket. A Borbély Családi Pincészet története 1981-ben kezdődött, Borbély Gyula és Gabriella ekkor telepítették el első közös ültetvényüket egy nászajándékba kapott régi családi területen, Badacsonytomajon. 

A legjobb borok és pezsgők

Nagy büszkeségünkre számos balatoni bor vagy éppen pezsgő zsebelt be valamilyen díjat 2020-ban is. Itt van most közülük néhány kiemelkedő, a teljesség igénye nélkül. Aranyérmet nyert idén a Bordeaux-ban megrendezett Challenge International du Vin borversenyen a Söptei Pincészet 2018-as Varázslat olaszrizlingje, a balatonlellei Bujdosó Pincészet Csomó 2019-es sauvignon blanc-ja és a Tramontana 2018-as sárgamuskotálya fehérbor kategóriában. Szintén aranyérmet nyert a somlói Kreinbacher Birtok Brut Classic 2016 Magnum pezsgője a világ legrangosabb pezsgőversenyén, a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon. A badacsonyi Villa Sandahl pincészet pedig elnyerte idén a Par Excellence díjat, amit minden évben a Magyar Sommelier Szövetség oszt ki.

Címkék