Ha novemberben már a téli bekuckózásra készülnétek, a Balaton környéki programok biztosan kirángatnak otthonról. A Márton-napi gasztroesemények sorát a Kóstold körbe Bor & Gasztrofeszt, valamint a Gasztrohegy és a Borbarangolás programsorozat folytatja. Hogy ne csak az ízlelőbimbókat eddzétek, beiktathattok néhány túrát és egy jégkorcsolyázást az újonnan nyíló pályán, vagy kitáncolhatjátok magatokat Péterfy Bori és a Punnany Massif koncertjein is. Siófokon Grecsó Krisztián és a Csík Zenekar tagjai különleges előadással készülnek az egész család számára, és a hagyományos tihanyi Gardália Napok is rengeteg programmal vár titeket. A szokásos heti programajánlók helyett összegyűjtöttünk 15 tippet a teljes hónapra.

Gardália Napok, Tihany – november 5–7.

Idén november 5–7. között szervezik meg a ma már hagyománynak számító Gardália Napokat TihanybanPénteken 17 órától a Pro Tihany-díj átadása nyitja a fesztivált, melyet A garda ünnepe című Tihany Tv-s film követ. Szombaton a hajóállomáson Vesztergám Miklós tárogatóművész fogadja a vendégeket, ezt sétahajózás és felvonulás követi. 13 órától A hal és az újbor megáldása ünnepélyes eseményen vehettek részt, 15 órai kezdettel pedig ingyenes, különleges idegenvezetés indul a Tihanyi Bencés Apátságba, ahol IV. Károly utolsó magyar király máskor nem látogatható lakosztálya és a szerzetesi kápolna is körbejárható lesz. A vasárnap is bővelkedni fog programokban, Kádár Ferkó fotószínháza, természetismereti előadások mellett két túrára is csatlakozhattok a Barátlakásokhoz vagy a tihanyi vulkánok világába. Akik kipróbálnák szakácstudásukat, semmiképp ne hagyják ki a hagyományos Benke László halászlé- és halételfőző-emlékversenyt sem!

A Gardália Napok ingyenes, a rendezvény bizonyos beltéri helyszínei csak védettségi igazolvánnyal látogathatóak. A részletes programról itt olvashattok

Szent Márton-napi Gasztro hétvégék a Follyban, Badacsonyörs – november 5–14.

Folly Arborétum és Borászat izgalmas gasztrokalandokkal hódol Szent Márton hagyományának a Libanapokon. Két hétvégén át, november 57. és november 1214. között kóstolhatjátok meg a hagyományos és modern felfogású libás specialitásaikat, melyekhez a Folly borok gazdag választéka lesz kísérő. Az étlapon olyan fogások szerepelnek, mint töltött libanyak majonézes céklával és tormahabbal, gyöngyöző libaesszencia-leves tépett húsával, vele főtt zöldségekkel, minimaceszgombóccal. Ezeken a napokon az arborétumi belépőt háromfogásos menüvel kiegészítve, kedvezményes áron is megvásárolhatjátok. November 6-án és 13-án, szombaton pedig vezetett túrával egybekötött degusztációs borvacsorán vehettek részt.

További információkat a Folly Arborétum Márton-napi gasztrokalandjairól ide kattintva értek el. A borvacsorához regisztráció szükséges, melyet ezen a linken lehet megtenni.

Kóstold körbe Bor & Gasztrofeszt, Köveskál – november 6.

Folytatódik a Balatoni KÖR Kóstold körbe Bor & Gasztrofeszt sorozata: Siófok után a Gasztrofalut veszi célba november első szombatján. A köveskáli látogatáson rengeteg étterem és borászat, a Mónisüti cukrászda és a Fürjes Udvarház kávézó is részt vesz.
 
Az éttermek listája:

Az italokról számos borászat gondoskodik, többek közt a Garamvári SzőlőbirtokGyukli PinceLaposa Birtok, de érkezik a Fenegyerek pálinka és a Helka Sörfőzde is. 

A résztvevők folyamatosan bővülő listáját itt követhetitek.

Édes mézes napok, Balatonvilágos, Hedon Főzdepark – november 6.

A balatonvilágosi Hedon Főzdepark édes-mézes programokra hív titeket november első szombatján 12 órai kezdettel. 16:00-ig termelői mézvásáron vehettek részt, és ha érdekességeket akartok tanulni a folyékony aranyról, nevezhettek a mézkvízre szuper nyereményekért. A kicsiket kifestő, társasok, mézes tea és különböző szörpök várják, a nagyok pedig mézes söröket és forralt bort kóstolhatnak, az édesszájúak pedig különösen fognak örvendeni a mézes puszedlinek és az almás pitének. 16 órától a Hedon sörfőző mestere által vezetett főzdetúra indul minden érdeklődő számára, mely természetesen sörkóstolást is tartalmaz.

A rendezvény ingyenes, de a vezetett főzdetúra előzetes regisztrációhoz kötött, és 4300 forintba kerül. További információkat az eseményről itt olvashattok

Péterfy Bori & Love Band-koncert, Veszprém, Hangvilla – november 12.

November 12-én 19 órától a Péterfy Bori & Love Band koncertezik a veszprémi Hangvilla nagytermében. A 2007-ben alakult együttes működésének eddigi tizennégy éve alatt összesen hét stúdióalbumot jelentetett meg, és rendszeresen járja az országot. Klubokban, ülős színháztermekben és fesztiválokon vidám és lendületes koncertekre számíthattok tőlük. Legutolsó, 2020 nyarán megjelent, Szikra című lemezük a pandémia első hullámának élményeit és az abból való kiszabadulást dolgozza fel.

A koncertre a belépés védettségi igazolvány nélkül is lehetséges, a jegyek ára 4300 forinttól kezdődik. További információkat itt olvashattok

Geotúra a Malmok Völgyében, Kapolcs – november 13.

November 13-án a Malmok Völgyét barangolhatjátok be egy tartalmas, 10 km és 6 óra hosszú geotúra során, miközben Kapolcs, valamint a felette levő Fekete-hegy kincseinek eredhettek a nyomába. A kapolcsi Művészvölgy kúriától indulva, a Kecske-kő robbanásos vulkáni rétegei és tapintható földtörténeti korszakok között haladhattok a Kálomisz-tó lápjáig, majd a Kiskút-forrás és a kapolcsi Sárfé-szőlős oldalában pihenhettek látványos panoráma kíséretében. 
A program második szakaszában Kapolcs lesz a célpont: helyi idegenvezető tolmácsolásában elevenedik meg a község múltja, és lokális titkokra is fény derül.

A túra ára 850 Ft felnőtteknek, 400 Ft gyerekeknek. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, amit november 12-én 16 óráig tehettek meg. Az elérhetőségekről és további hasznos információkról itt olvashattok

Borbarangolás Badacsonyban – november 13., 20., 27.

November 13-án startol Badacsonyban a Borbarangolás, és ettől a szombattól kezdődően május végéig 22 különböző helyszínen tapasztalhatjátok a vulkánok, borok, helyi ízek harmóniáját. A rendezvény első állomása a Tilia Borvendéglő lesz, november 20-án a Folly Arborétum és Borászat, 27-én pedig a Domaine Edegger Pincészet vár különleges menüsorral és hozzá illő italokkal. A borvacsorák során megismerkedhettek a borok készítőivel, családjaikkal, bejárhatjátok a pincét a gazda vezetésével, de kísérő műsorra és egyéb meglepetésekre is számíthattok. 

A Borbarangolás állomásairól, menüiről és programjairól itt tájékozódhattok, a részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Punnany Massif-koncert, Veszprém, Óváros Tér – november 13.

2021. november 14-én Magyarország ad otthont a világ egyik legnagyobb zenei eseményének, az MTV EMA-nak. A 25. díjátadó show előestéjén Veszprém Punnany Massiftól lesz hangos. A 2003-ban alakult pécsi hiphop-, önmeghatározásuk szerint társadalomfunk-zenekar ma már országos népszerűségnek örvend, legújabb számuk a júliusban megjelent Nem Olyan Nap. Vasárnap 19 órai kezdéssel az Óváros téren szeretettel várnak titeket, hogy együtt ünnepelhessetek és bulizhassatok.

Az esemény ingyenes, a belépés védettségi igazolványhoz kötött. 

Geotúra a Gulács hegyen – november 20.

Gulács hegy meghódítására invitál titeket a Badacsony Régió Tourinform november 20-án, szombaton. Ez a tanúhegy különös vulkáni képződmény, melyet eddig kevesen fedeztek fel, pedig bővelkedik látványosságokban: az elhagyatott kőfejtő vagy a Sér-kút és a tőle néhány méterre lévő „igazi” forrás kötelező állomások. A 3 órás4 km hosszú túra során választ kaphattok azokra a kérdésekre, hogy hogyan alakult ki a Gulács, milyen értékei vannak, vagy miért hívják a magyar Fudzsijama-nak, miközben elmerülhettek a késő őszi Balaton-felvidéki természetben. 

A túra előzetes jelentkezést igényel. Erről és az indulás pontos részleteiről itt tájékozódhattok. A részvételi díj 6 éves korig ingyenes, 6–14 év között 500, 14 év fölött pedig 1500 Ft.

Grecsó Krisztián és a Csík Zenekar gyerekműsora, Siófok, Kálmán Imre Művelődési Központ – november 21.

November 21-én 10:30-tól különleges vendégei lesznek a siófoki Kálmán Imre Művelődési Központnak: Grecsó Krisztián és a Csík Zenekar három tagja Apa szíve lyukas zokni? És a tyúkok biztosan mind falun laknak? című 50 perces verses-zenés-táncos előadással várja a kicsiket és érdeklődő szüleiket egyaránt. Majorosi Mariann, Makó Péter és Szabó Attila a táncház, koncert és színház egyvelegének varázsát hozza el a gyerekeknek, a megzenésített Grecsó-versekre pedig maga a költő is táncra perdül.

A jegyeiteket az előadásra itt tudjátok beszerezni.

Jégpályanyitó hétvége Balatonlellén és a Szigligeti Várudvarban – november 25–28.

A téli sportok kedvelői november utolsó hétvégéjén biztosan nem fognak unatkozni: 25-én, pénteken megnyílik a Szigligeti Várudvar Jégpálya, ahol egyedülálló kilátás mellett korcsolyázhattok a balatoni vár tövében. 26–28. között, egy év kimaradás után a balatonlellei BL YachtClub is megnyitja kapuit minden érdeklődő előtt. A város központjától néhány percre található pálya közvetlenül a Balaton-partra nyílik, a YachtClub wellnessközpontjának éttermeiben pedig gőzölgő finomságok mellett pihenhettek egy aktív kikapcsolódással töltött nap után. 

A Szigligeti Várudvar Jégpálya nyitásáról itt olvashattok, a balatonlellei pályáról pedig itt találtok naprakész infókat

Vászolyisajt- és borkóstoló, Balatonfüred, Zelna Borbár és Vinotéka – november 26.

A füredi Zelna Borbár és Vinotéka november 26-án 19 órától Reményik Kálmán vászolyi sajtmestert látja vendégül, aki elkalauzol titeket a sajtkülönlegességek világába. Termékeinek sikerét számos díj igazolja, 2015 óta háromszor lett aranyérmes a Magyar Sajtmustrán, szeptemberben pedig a Mondial du Fromage francia sajtvilágbajnokságon nyert aranyat. A délután folyamán ötféle sajtot kóstolhattok meg: terítéken lesz többek közt a tökmagolajjal és pirított tökmaggal bolondított krémsajt, Szent Márton sajt vagy a díjnyertes Balaton sajt, melyeket válogatott Zelna borok kísérnek. 

A részvételi díj tartalmazza a sajtok és borok kóstolását, ez 5990 forintba kerül. Jegyeket a Zelna Borbárban személyesen vagy online itt vásárolhattok, további információkért pedig erre a linkre kattintsatok. 

Badacsonyi holdfénytúra – november 27.

Lámpások, macskabaglyok hangja, a késő őszi szőlőhegy illata: ez vár rátok az ősz utolsó szombatján, november 27-én a badacsonyi holdfénytúrán. A szakvezetéses túra során megismerkedhettek a hegy minden titkával, és útba ejthetitek a környék nevezetességeit is: a Szegedy-házat a Kisfaludy Károly és neje emlékének szentelt múzeummal, a közelben levő Rózsakövet, a Hertelendy-emlékkövet, és a Balaton legmagasabb kilátójából, a Kisfaludy-kilátóból az egész Káli-medencére ráláthattok. A túra 4 km hosszú, időtartama 2,5–3 óra.

A részvételi díj 6 év alatt ingyenes, egyébként 500 és 1500 Ft között van. Jelentkezni a badacsonyi Tourinform-irodán keresztül tudtok.

Családi geotúra a Koloska-völgyben – november 27.

Az ősz utolsó szombatját két aktív programmal is tölthetitek: november 27-én a Koloska-völgy lesz az úti cél. Arács történelmi múltjának felidézésével hangolódhattok a 10 órától kezdődő túrára, majd a Sándor-hegy mellett kanyargó pihentető ösvényen ereszkedhettek be a Koloska-völgybe. Ezután a Tamás-hegyhez vezet az út, és a Jókai-kilátóból nyíló panoráma mellett pihenhetitek ki a kisebb emelkedőt. Ha azonban könnyedebb családi programra vágynátok, részt vehettek a fenti túra kiegészítéseként vagy akár önálló programként a 14 órától kezdődő geosétán, ami a Lóczy-barlangba vezet. 

A túrára előzetes regisztráció szükséges, november 26-án 16 óráig. A jelentkezésről, a javasolt felszerelésről és a részletes útvonalról itt tájékozódhattok

Gasztrohegy – Halak a hegyen, Badacsony – november 27–28.

A Gasztrohegy 4. évadja november utolsó hétvégéjén is szeretettel vár titeket Badacsonyon, hogy felfedezzétek a vidéket, a régió borait és ízeit: tíz vendéglátóhely invitál a Halak a hegyen gasztrotúrára, amelyet ti magatok állíthattok össze. Érdemes hétvégi Gasztrohegy-bérletet váltanotok, amely 4 bor és étel párosításra, valamint buszozásra jogosít fel az állomások között. 

A részt vevő éttermek:

Az eseményre a jegyeket itt szerezhetitek be, további információkat pedig erre a linkre kattintva értek el. 

Címkék