Még soha nem volt ennyire pörgős a balatoni ősz. A nyári idő még szeptember közepén sem ért véget, egymást érik a koncertek, a szabadtéri gasztrofesztiválok és a szüreti programok. A borászatok kitárják a pinceajtókat, a vízpartokon süllők, pisztrángok, gardák sülnek, a romantikus Veszprémvölgyben 50 étterem és pincészet vár csábító ízekkel. Veszprém pezsgő éjszakai élettel, jazzfesztivállal és egy sor izgalmas kiállítással gondoskodik a tartalmas időtöltésről a Veszprém–Balaton 2023 programsorozatnak köszönhetően. Érdemes elővenni a túrabakancsot is, és felfedezni az apró Balaton-felvidéki falvak csodáit, a megújult templomromokat, és mindezt kipihenni egy szaunában és egy nyugodt szálláshelyen, egy szőlőbirtok közepén. Őszi bakancslistánk következik.

1/25

Mássz meg egy (tanú)hegyet!

A magaslatok meghódítására az ősz a legjobb évszak: nem tikkadunk ki a melegtől, kellemes az idő, és még a sárguló, barnuló lombokban is gyönyörködhetünk a magasból. A könnyebb, sétálós túrák híveinek a Badacsonyt, a Halápot és a Csobáncot, a vadregényes helyeket kedvelőknek a Szent György-hegyet ajánljuk, aki nem riad vissza a meredekebb szakaszoktól, meghódíthatja a Hegyesd kúpját, a kihívást keresők pedig nagy körültekintéssel a Gulácsra is felmerészkedhetnek. A tanúhegyek mellett  amelyekről itt írtunk  más, hegynek nevezett magaslatokat is érdemes bevenni, ezeket itt gyűjtöttük össze
 

2/25

Sétálj a fák lombjai felett!

Már két helyen is sétálhattok a Balatonnál a lombok felett: a 2,2 km hosszú Tavirózsa tanösvény bejárása egy meditatív séta a világon egyedülálló hévízi termáltó véderdejében. A patakban tavirózsákat láthattok, a tanösvény táblái a környék élővilágáról mesélnek, a 15 méter magas lombkorona-megfigyelő kilátóból pedig szemügyre vehetitek a különleges erdő lombkoronaszintjét és a tófürdő környékét. A tanösvényről készült galériánkat és a drónos fotóinkat itt találjátok

Az 500 méter hosszú balatonboglári lombkoronaösvényGömbkilátó szomszédságában kanyarog, 10 méteres magasságban. Az itt található információs táblák segítségével megismerhetjük a Balaton és a boglári Várdomb növény- és állatvilágát is. A lombkoronaösvényre belépőt kell váltani.

3/25

Kövesd a kék csíkot!

A kék-fehér sávozással jelzett útvonal Sümegen, a Keszthelyi-hegységen, a Lesence-vidéken át kanyarog a tanúhegyek felé. Szent György-hegy, Szigliget, Badacsony, Gulács, Csobánc után a Káli-medence északi határhegyein halad, Nagyvázsonynál hagyja el a Balaton-felvidéket, és a Bakonyban folytatódik. Nem véletlen, hogy az Országos Kéktúrát a National Geographic a 2020-as év legszuperebb desztinációi közé választotta. Létezik egy különálló Balaton-felvidéki Kéktúra is, ami Badacsonytól Pétfürdőig vezet át, mesés tájakon. 

4/25

Fedezd fel Zala rejtett látnivalóit!

Zala vadregényes és minden évszakban izgalmas vidék várromokkal, sötét erdőkkel, termálfürdőkkel, filmbe illő szurdokokkal. A Balatontól 10-20 km-re eltávolodva már több napra elegendő látnivalót és túraútvonalat találunk, a Kis-Balaton madárparadicsomától a hatalmas bazaltkövekkel szegélyezett erdei ösvényekig. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk tíz kihagyhatatlan zalai úti célt, amit nem csak nyáron érdemes felfedezni.

5/25

Tekerj le Budapestről a Balatonra!

2022 augusztusára készült el a teljes BudapestBalaton kerékpárút, mely a budapesti Kamaraerdőtől indul, és hivatalosan 108,2 kilométeren keresztül halad az Etyeki borvidéken át a Velencei-tóig, majd innen Balatonakarattyáig, ahol a nyomvonal zökkenőmentesen becsatlakozik a Balatoni Bringakörbe. Sok szintkülönbséget, e-bike nélkül rengeteg kihívást, ugyanakkor felejthetetlen élményeket tartogat ez az útvonal, amit szerkesztőségünk és a We Love Budapest csapata együtt tesztelt. (Az erről szóló cikket itt találjátok.)

6/25

Járj végig tematikus túraútvonalakat!

Több olyan tematikus túraútvonal is van a Balatonnál, ahol a természeti látnivalók mellett a művészet, a történeti és a kulturális értékeink egyaránt fontos szerepet játszanak. A Nagyvázsonytól Kapolcson át egészen Szigligetig csordogáló, Eger-víz nevű patak partján (az első szakaszán) például 15 tájművészeti alkotás látható az új HÍD Tájművészeti Ösvény mentén. A Felsőörsi Meseösvény tanösvény öt állomást érint, a falu utcáin és a közeli erdőben, könnyű terepen vezet végig. A Via Calvaria – Csendhegyek Útja pedig a Balaton-felvidéki és a bakonyi települések kálváriáit fűzi egyetlen hosszú zarándokútvonallá: az egyelőre 14 kálváriát érintő útvonal része a vöröstói, a barnagi és a bakonybéli kálvária is.

7/25

Kóstolj murcit, bulizz a halas fesztiválokon!

A hűvösebb napok megérkezésével együtt előtérbe kerülnek a gasztrós-boros programok, a közösségi élmények és ezzel együtt a már hagyományosnak számító halas fesztiválok. Szigligeten a süllők, Tapolcán a pisztrángok, Tihanyban a gardák kerülnek különböző módon a tányérokra.

8/25

Próbálj ki egy idén nyílt éttermet!

Az idén számos izgalmas új hely nyílt a Balatonnál. A salföldi Káli Fecske magyaros ízeket, a Hinta Badacsony felturbózott zsíros deszkát és kis pincészetektől összeválogatott borokat kínál. Új, tágasabb helyszínre költözött Balatonalmádiban a Veganeeta Home, Veszprém pedig többek között a szabadtéri, afterpartyknak is helyet adó Színkerttel gazdagodott. Mindig tájékozódjatok a nyitvatartásról, mielőtt útnak indultok!

9/25

Vegyél részt a Balaton Wine & Gourmet fesztiválon!

A 2022 őszén startolt Balaton Wine & Gourmet a VeszprémBalaton régió kulináris örökségét, borászati hagyományait és étkezési kultúrájának egyre izgalmasabb jelenét mutatja be.

Idén szeptember 21. és 24. között kerül sor a fesztiválra, mely a balatoni régió gasztronómiájának legjelentősebb képviselői, több mint 50 étterem és borászat mellett idén Franciaország és Argentína kulináris különlegességeit mutatja be a látogatóknak. Családi programok, ingyenes kóstolók, szakmai workshopok és Michelin-csillagos séfek exkluzív élményétkezései várnak benneteket az ország egyik legszebb rendezvényhelyszínén, Veszprémvölgy varázslatosan szép természeti környezetében. (x)

További infót itt találtok.

10/25

Hódítsd meg idén is a Gasztrohegyet!

Szeptember utolsó napján, szombaton startol a Gasztrohegy új évada: 10 egész évben nyitva lévő vendéglátóhellyel mászhatjátok meg a gasztronómia és a Badacsony csúcsait szeptembertől áprilisig. Szeptember 30. és október 1. között a Tapasok Hétvégéjén melegíthettek be az évadra, október 2122-én a Világok Konyhája  Utazás a föld körül tematikájú hétvége vár, november 2526-án pedig a Vadak & Minden, ami erdő tematika alapján készülnek a fogások, amelyekhez természetesen finom borokat is ajánlanak majd. Itt találtok további infót.

11/25

Ünnepeld meg a Nápolyi Pizzériák Éjszakáját!

Szeptember 19-e mindig fontos esemény Nápolyban: San Gennaro (Szent Januáriusz), a város védőszentje ünnepét tartják, és ez egy vallási hagyományokat felölelő, de modernizált fiesztával jár. Egész éjjel élnek az utcák, pizzáznak, ünnepelnek, emberekkel telnek meg a szűk sikátorok. Magyarországon az országos szintű kezdeményezés során a Nápolyi Pizzériák Éjszakáján összesen 25 pizzéria kínálja majd 50%-os áron néhány pizzáját, a Balatonnál a balatonmáriafürdői A Pizza sztori és a herendi Más Tészta pizzéria

12/25

Fedezd fel a Balaton környéki kastélyokat!

Ha Budapestről érkeztek a Balatonra, kis kitérővel útba esik a nádasdladányi Tudor-stílusú, neogótikus Nádasdy-kastély, ahol unalmas vitrinek helyett interaktív kiállításon ismerhetitek meg a Nádasdy család, illetve gróf Nádasdy Ferenc és gróf Zichy Ilona legendás szerelmének történetét. A keszthelyi Festetics-kastély termeiben sétálni akkor is nagy élmény, ha nem először tesztek utazást a főurak világába, ráadásul most már a főúri díszebédlőt is láthatjátok. A felújított sümegi Püspöki Palota Mennyei ügyek című interaktív kiállítása pedig izgalmas részletekkel, érintőképernyőkkel és néha zavarba ejtő leletekkel lepi meg a látogatókat, három témára fókuszálva: bemutatja az épület történetét, Padányi Biró Márton püspök életét és pályafutását és a zseniális freskófestő, Franz Anton Maulbertsch világát.

13/25

Sétálj egy nagyot egy Balaton-felvidéki faluban!

Az ősz a legjobb időszak a Balaton környékének felfedezésére. A Káli-medence apró falvai, a Nivegy-völgy vagy Pécsely környékének kis települései rengeteg szépséget tartogatnak, megéri miattuk eltávolodni egy kicsit a parttól és élvezni a nyugalmat. Szentantalfa borai, kézműves termékei, Vászoly elvarázsolt forrástava vagy Pálköve retró hangulatú nyaralói és kerítései már elég indok, hogy ne csak a tó partjára tervezzetek kiruccanást, de érdemes bejárni Tagyon, Zalahaláp és az elvarázsolt Szentgyörgyvár utcáit is.

14/25

Keresd fel a nemrég megújult templomromokat!

Több rossz állapotba került rom is megújult vagy megújul a Balaton-felvidéken: a kisdörgicsei templomrom új tetőt, az aszófői Kövesdi-templom-rom állagvédelmet és új kerítést kapott, a Pécsely közelében található Zádorvár pedig új, ideiglenes kilátóval lett gazdagabb. Utóbbi hamarosan új funkciót kap a várromnál kezdődő munkálatok miatt, ezért minél előbb érdemes beiktatni egy romfelfedező túrát. (A fotón a kisdörgicsei templomrom látható.)

15/25

Utazz Zságer Balázs zenéjére egy tanúhegy kráterében!

Az idei Természetre hangolva koncertsorozatot Zságer Balázs ambient live actje zárja szeptember 23-án a halápi hegy kráterében. A Žagar vezetője, aki immár húsz éve a hazai elektronikus zenei színtér vezető egyénisége, új szólóprojektjében inkább az ambient és a kísérletező elektronikus műfajok felé kalandozik. Élő fellépésein többnyire álom- és meseszerű hangzásvilágot alkot, ehhez pedig tökéletes helyszínt nyújt az elbányászott tanúhegy posztapokaliptikus krátere.

További infókat itt találtok.

16/25

Találd meg az összes miniszobrot a környéken!

A tihanyi apátság melletti sétányon Gombóc Artúr szobra már önálló látványosság, Veszprémben pedig három – megrendelésre készült, a múltat, a jelent és a jövőt szimbolizáló – Kolodko-szobor látható, amelyeket felkeresve új nézőpontból ismerhetjük meg az ezerarcú várost. De nem csak a királynék városában találkozhatunk apró alkotásokkal: a több km hosszú balatonfűzfői parti sétány az elmúlt időszakban új látnivalókkal lett gazdagabb: négy kedves miniszobor őrzi a tájat. A helyi szobrász, P. Kovács Péter trombitás angyalt, biciklit, szerelmespárt és halat ábrázoló alkotásait egy kellemes séta közben is felfedezhetitek.

17/25

Ismerd meg balatoni művészek életútját!

A Balaton és környéke több olyan emlékháznak is otthont ad, amelyek a tóhoz kötődő művészeknek állítanak emléket. Kisfaludy Sándor szülőháza, Kunffy Lajos somogytúri birtoka ma egyaránt kiállítások helyszíne, és az a panzió is múzeumként működik, ahonnan József Attila utolsó, tragikus útjára indult. Auer Lipót világhírű hegedűművész egykori, teljeskörűen felújított veszprémi otthonában, a XVIII. században épült Auer-házban hangszerkészítő műhely és bemutatóterem várja a látogatókat, 2023 májusában nyílt meg újra a Balaton festőjeként is ismert Egry József emlékháza Badacsonyban (a tárlat évekig nem volt látogatható technikai okok miatt). Idén adták át a kibővített és megújított Szendrey Júlia Emlékházat is.

18/25

Gyönyörködj az őszi Balaton látványában!

Szeptember közepétől egészen november elejéig egyszerre gyönyörködhettek a sárguló, barnuló levelek és a Balaton kékjének látványában. Ezért érdemes felkeresni azokat a túraútvonalakat, ahol a legszebb arcát mutatja a balatoni ősz. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk hetet ezek közül, nektek csak a túrabakancsot kell elővennetek!

19/25

Nézz meg egy kortárs kiállítást!

Talán még soha nem nyílt egyszerre ennyi izgalmas kiállítás a tó környékén. A balatonfüredi Vaszary Galériában Maurer Dóra A struktúra tematizálása című kiállítása az egyik idei őszi kötelező, a város legújabb kiállítótere, a Modern Műtár (MoMű) Szöllősi­-Nagy András és Nemes Judit gazdag magángyűjteményéből ad ízelítőt. Veszprémben többek között Bojtor Károly, Ézsiás István és Sigmar Polke tárlatát és a MÁMORT! című nemzetközi kortárs ékszerművészeti kiállítást láthatjátok, a Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény pedig a Strukturális harmóniák című kiállításnak ad otthont, ami többek között a Bauhaus, a konkrét művészet, a monokróm festészet világába kalauzol úgy, hogy a néző felfedezhesse a különféle elköteleződésű „geometrikus” trendek sokféleségét és komplexitását.

20/25

Vonulj el egy csendes birtokra!

Reggeli kávé a teraszon, miközben a felhőben úszó magaslatok, szőlők és a Balaton látványában gyönyörködtök, amíg a szem ellát – ez nem csak egy Instára illő jelenet, ha egy szőlőbirtokhoz tartozó vendégházban szálltok meg. Érdemes olyan birtokot választani, ahol a gasztrokínálat is izgalmas

21/25

Ünnepeld meg a szüretet, kóstolj újbort!

A szüret környékén több borászat kitárja a pinceajtót, és koccintással, piknikkel ünnepli a termést. Szeptember 16-án például, a Tagyon-hegyi Nyitott Pincék alkalmával a helyi borászok, termelők finom borokkal és ételekkel készülnek, szüreti hétvégét tart a Laposa Birtok, a murcit pedig a déli parton, a kishegyi Murci Fesztiválon kóstolhatjátok meg egy sor finomság, családi és zenés program kíséretében. Az újbort sokan a Márton-napi libavacsorákon mutatják be, érdemes figyelni az étteremmel is rendelkező borászatok, egész évben nyitva tartó éttermek közösségimédia-felületeit.

22/25

Fedezd fel Veszprém legújabb zöld oázisát!

Veszprém rengeteg új látványossággal és közösségi térrel lett gazdagabb az elmúlt években a VeszprémBalaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően. Ilyen a Szent Miklós- vagy Kálvária-domb, ami egy igazi zöld sziget lett Veszprém szívében, ahol egy csendes parkban, akadálymentesített falsétányon és tágas tereken sétálhattok, és láthatjátok új perspektívából a várost.

23/25

Szaunázz, és gyönyörködj a tó látványában!

A mínuszok még nem érkeznek meg, de már jólesik egy-egy hidegebb nap után a forróságban ülni, majd kimenni a partra. Aki igazán bevállalós, meg is mártózhat a hideg vízben. Erre a szigligeti strandon és a balatonlellei BL YachtClubban van lehetőség. 

24/25

Borzongj egy kicsit a legelhagyatottabb helyeken!

A városi séták programjait azért is érdemes figyelni, mert egyszerre lenyűgöző és hátborzongató, egyébként elzárt helyekre is bejuthatunk. Egykori katonai bázisból lett szellemváros, gigantikus, posztapokaliptikus terekkel rendelkező, több mint két évtizede nem működő hőerőmű és dolomitsziklába vájt óvóhely is bejárható így. Aki szereti azokat a filmbe illő helyszíneket, ahol jobb, ha az ember néha a háta mögé is néz, mindenképp vegye fel a bakancslistájára ezeket a helyeket! Az Inotai Hőerőművet és a hozzá tartozó művelődési házat, Veszprém titkos óvóhelyét, a Tapolca alatt húzódó Lessner-pincerendszert vagy Hajmáskér szellemvárossá vált laktanyáját is bejárhatjátok a vezetett sétákon, ahol izgalmas sztorikat is hallhattok. Az aktuális időpontokért a Túrajó eseményeit figyeljétek!

25/25

Győzd le az emelkedőket, és ünnepelj egy borászatban!

A késő ősz tökéletes időszak arra, hogy a terepfutást és a borkóstolást összekössétek, természetesen kizárólag ebben a sorrendben. A Balatonfüredi Atlétikai Club és a Koczor Pincészet második alkalommal rendezi meg november 26-án a RunPunch nevű eseményt, ahol az emelkedők és a lejtők mellett a forralt bor és a puncs lesz főszerepben, és ahol egy kevésbé ismert útvonalon lehet végigkocogni Füred környékén, 5, 10, 21 és 50 km-es távon, a legkisebb futók pedig fél km-en versenyezhetnek. 

Címkék